Pages

Categories

Search

 

Det behövs fler goda tangentbordsriddare, inte fler tomma ord

Det behövs fler goda tangentbordsriddare, inte fler tomma ord

by
December 15, 2012
Politik, Samtal på och utanför nätet
16 Comments

På bara några dagar har jag blivit utnämnd till en “rutten liten människa”. Först av regissören Ulf Malmros och sedan av socialdemokraten Tommy Rådberg.

Det är verkligen ingenting jag sitter hemma och gråter över. Jag har många gamla och nya vänner som klivit fram och försvarat min heder på ett sätt jag faktiskt aldrig hade kunnat drömma om. Det är jag väldigt glad och tacksam för.

Dessutom vet jag en sak som vare sig Malmros, Rådberg eller någon av alla andra som med jämna mellanrum försöker använda billiga härskartekniker mot mig vill att jag ska veta. Härskartekniker skadar bara om man väljer att tro på dem.

Det finns de som tycker om att påpeka att jag blev inofficiellt inkvoterad i partiets styrelse en gång i tiden för att det var brist på kvinnor. Jaha? Det är fullt möjligt att jag valdes på felaktiga grunder, men jag VET att jag har gjort mig förtjänt av den platsen med genom hårt arbete. Poff! Där gick den härskartekniken upp i rök.

Det finns de som tycker om att tala om för mig att det är ren tur, alternativt enbart deras egen förtjänst, att det har börjat peka uppåt för partiet igen. Jaha? Jag VET att den positiva vändningen är resultatet av långsiktigt, välplanerat och idogt arbeta av mig och av en massa andra fantastiska pirater. Poff! Där gick ännu en härskarteknik upp i rök.

Malmros och Rådberg tycker att jag är en “rutten liten människa”. Jaha? Jag VET att det beror på att de inte har något bättre argument att komma med och att det säger mer om dem än om mig. Poff! Där gick en tredje härskarteknik upp i rök.

Tro på dig själv och din egen förmåga, så kommer billiga härskartekniker att rinna av dig som vatten på en gås.

Härskartekniker är hopflätat med ett annat otrevligt fenomen – näthat.

Det pratas så mycket om näthat. Ofta pratas det om detta i ledare och krönikor som med en förbluffande von oben-attityd och en tirad av nedsättande ord pissar rakt ner på dem som befinner sig i den pissränna som de tycker att tidningarnas kommentarsfält är.

Det är också populärt att säga att man måste göra något åt näthatet. Det görs oftast i form av lite mer välpolerade debattartiklar där man poängterar vikten av att ta itu med näthatet. Problemet är att man nio gångar av tio aldrig kommer fram till någon action point. Man ska göra något diffust som inte är specificerat och som aldrig blir gjort.

Jag är en av de få som faktiskt skrivit debattartiklar och andra texter i ämnet som går bortom enkelt fördömande av de där andra som gör fel och faktiskt föreslår någon form av action plan för att minska problemet. Här är några av dem: DN Kultur, Aftonbladet, SVT Debatt.

Min lösning är enkel:

Delta i samtalen på samma villkor som alla andra – Människor är trevligare mot en om de känner att man har ett intresse av att hänga med dem, snarare än att sitta på en piedestal mitt i rummet och se ned på dem.

Sätt gränser och försvara dem lugnt och sansat – Du behöver inte acceptera att bli kallad en idiot. Säg det, men starta inte ett tredje världskrig om det för då bevisar du bara att du är en idiot.

Visa respekt även om du inte får det tillbaka – Tids nog kommer den respekt du känner att du kastat som pärlor för svin att betala sig. En schyst attityd belönas alltid i längden. Det gäller bara att vara uthållig.

Föregå med gott exempel – Du kan inte förvänta dig att andra ska bete sig trevligt om du själv inte gör det. Gå före och visa vägen.

Var uthållig – Inget händer över en natt. Det handlar om att sakta men säkert bygga upp ett förtroende.

Allt det här fungerar. Jag har testat det i Aftonbladet, DN, SvD, Expressen, SVT Debatt, på min blogg, twitter, Facebook och Google+. Jag håller just nu på att testa det på Flashback. Det fungerar överallt.

Min lösning har dock några svagheter och det är att den kräver några saker som många upplever som extremt jobbiga. Den kräver att man vågar vara vänlig mot människor som där och då inte förtjänar det, men som kanske ändå behöver det. Den kräver att man vågar ställa sitt ego åt sidan. Och, framför allt, den kräver att man faktiskt GÖR något och inte bara pratar om att göra något. Tyvärr innebär det att åtgärder mot näthat oftast stannar vi prat.

I Piratpartiet har vi sedan länge valt en annan väg. Vi har inte ett fläckfritt track record. Det finns tillfällen under till exempel FRA-debatten som jag inte är stolt över. Diskussionen gick het och både jag och andra pirater gick ibland över gränsen för vad jag tycker är okej och blandade ihop sak och person på ett otrevligt sätt. Det kan vi inte göra ogjort, men vi har valt att lära oss något av det.

Därför jobbar vi sedan några år tillbaka med att få våra aktiva att vara positiva förebilder i samtal på nätet. Grundtanken är enkel. Människor träffar en pirat på nätet ska lämna samtalet med en allmän känsla av att pirater är ett hyggligt släkte, oavsett om de delar våra politiska åskter eller ej.

Så, vad har vi då gjort rent konkret för att förändra samtalstonen? Vi var en handfull människor som bestämde oss för att försöka föregå med gott exempel. När någon av oss kände för att blåsa topplocket i något kommentarsfält, så ventilerade vi det med varandra istället tills vi kunde formulera ett mer sansat svar till kommentarsfältet. Om ni bara visste hur många gånger Emma “Opassande” Andersson tagit mig i örat och sagt åt mig att sluta hetsa upp mig för att någon har “fel” på internet.

XKCD

Det dröjde inte speciellt länge innan andra började ta efter. Hygglighet är extremt smittsamt.

Sedan är folk naturligtvis folk och ibland tappar vi alla humöret. Men, vårt arbete bär oftast frukt. För fem år sedan hade det antagligen varit ett fullskaligt krig i kommentarsfältet hos Tommy Rådberg. I dag är det inte det. De allra flesta uttrycker sin åsikt på ett sansat sätt. De gånger vi ser att någon av våra håller på att spåra ur lite är det i princip alltid någon som lite snällt påminner om att pirater ska vara hyggliga. Jag gjorde det till exempel i går på Facebook:

Det behövs oftast inte så mycket mer för att det ska städa till sig igen. Det är ganska sällan jag känner att jag behöver skämmas över hur svenska pirater beter sig mot andra på nätet.

Det har tagit ett ganska långt tag att ta sig hit, men det har varit värt det. I går fick jag en påminnelse om hur långt vi faktiskt kommit med detta i det svenska Piratpartiet. Så här sorgligt såg det ut i TorrentFreaks kommentarsfält för någon dag sedan när de skrivit om min SvD-text om att Piratpartiet ger internetaccess till Pirate Bay:

Uppenbarligen finns det mycket kvar att göra på den internationella piratscenen i den här frågan. Ingen, inte heller Monique Wadstedt, ska behöva läsa sådant där skit om sig själv. Jag skiter i att hon tycker illa om pirater och att hon jobbar för företag som vill krossa oss. Vi måste alltid vara bättre än det där. Jag kommer att dra mitt strå till stacken även internationellt och jag vet att en massa andra svenska pirater också kommer att göra det. Dels för att det är viktigt att alltid behandla andra människor med respekt, om inte annat för att dåligt beteende säger mer om en själv än om dem. Dels för att det är väldigt kontraproduktivt att sitta och slänga ur sig en massa idiotiska saker som bara ger motståndarsidan vatten på sin kvarn, eftersom det bara gör vårt arbete svårare.

Men, åter till Sverige. Vad kommer att hända här? Vad kommer alla de som ondgör sig över näthatet att faktiskt göra? Tänker man fortsätta att kasta lite skit von oben? Eller kommer man att ta enkla “lösningar” som att stänga ner kommentarsfält eller stifta lagar som naggar yttrandefrihet och rättssäkerhet eller tänker man göra något som faktiskt hjälper? Kommer man att kavla upp ärmarna och ge sig ut och agera goda förebilder istället?

Själv tänker jag aldrig sluta att försöka vara ett så gott föredöme jag kan. Vi kan alla göra skillnad om vi bara vill. Men, fundera inte för länge på hur just du ska bidra, kavla upp ärmarna och bli en god tangentbordsriddare istället. För medan du funderar springer folk som Ulf Malmros och Tommy Rådberg omkring och är dåliga föredömen för barn och ungdomar. Om vi vill minska näthat och nätmobbning, så får vi andra se till att inte ge de dåliga föredömena ett för stort försprång.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


16 Responses

 1. Klas

  December 15, 2012, 11:27:55

  Huh, klaga på kvotering gällande dig?

  Jag är en radikal motståndare av kvotering, likväl tycker jag att det är absurdt att beklaga sig över det när det faktiskt leder till att någon som faktiskt är bäst för jobbet hamnar på positionen.

  Iofs vet jag inte mycket om den interna maktstrukturen i PP då jag är en synnerligen inaktiv medlem i partiet, men din närvaro på såväl nätet som i debatter i TV och radio är sådant som jag känner att jag kan visa för vänner och familj så att de faktiskt lyssnar.

  Även om det finns någon som är lika kompetent som talesman för partiet som du så har jag svårt att tänka mig att någon vore bättre.
  Inte minst för symbolvärdet av din bakgrund ärligt talat, när någon tjafsar om att vi är mot kreatörer när vi leds av en kreatör som tidigare var motståndare till våra idéer är ruskigt mycket värt.

  Och, ja, att distansera sig från näthatet är mycket klokt, framför allt som det dominerande näthatet kommer från idioter.
  Gå aldrig ned på en idiots nivå, han kommer bara besegra dig av ren erfarenhet.

 2. Jörgen L

  December 15, 2012, 11:55:51

  Instämmer med Anna. Den som har de verkliga argumenten på sin sida vinner alltid på att debatten förs sakligt och någorlunda hövligt.

  Många glömmer att antalet läsare är många gånger fler än de som skriver, och det är framför allt _dem_ vi behöver övertyga, och det gör vi bäst genom att hålla en civiliserad ton och inte gå på person.

  Bra inlägg, du visar att styrelsen gör alldeles rätt som omväljer dig till partiledare gång på gång… :-)

 3. Doffe

  December 15, 2012, 11:57:07

  Ulf Malmros är en utav dom mest otrevliga människor jag mött. En riktigt föraktfull typ, så det förvånar mig inte att han kallar andra för ruttna små människor. Den som är mest rutten är dock han själv i sitt förakt. Ta inte åt dig.

  1. Kloker

   December 16, 2012, 11:03:45

   Hmmm… Läste du Annas text innan du kommenterade? :-)

 4. Frank

  December 15, 2012, 12:01:39

  Det Klas sa. :)

 5. Urban Sundström

  December 15, 2012, 13:14:15

  Tack än en gång Anna. Du är det bästa som hänt Internet i Sverige på senare år. (Peter Löthberg var den som var före dig -:) Du är den bästa representant för Piratpartiet som jag kan tänkta mig. Du visar med gott föredöme hur man beter sig mänskligt på nätet.

  Hälsn. Urban

 6. Johan AKZ

  December 15, 2012, 13:29:16

  Hej! Tack för en bra påminnelse! Jag är själv ganska känslosam och kan spåra ur på liknande sätt ibland. Ångrar mig alltid efteråt.
  /J

 7. Björn Nilsson

  December 15, 2012, 14:07:03

  Jag undrar:

  1. om Tommy Rådberg är samme TR som jag gjorde värnplikt med tillsammans 1970-1971? Han var manisk SSU-are minns jag.

  2. och om hans inlägg möööööjligen skall fattas som en ironisk släng mot det egna partiet snarare än ett påhopp mot Anna? Fast i så fall kanske det inte var så jäkla lyckat. Jag tycker Anna känns som en hälsosam frisk vind i den svenska unkenheten (och som lite av vänligt tillrättavisande skolfröken när ungarna busar till det för mycket).

 8. André

  December 15, 2012, 15:29:03

  För att ge lite perspektiv så är Tommy Rådberg personen bakom nicket “minata”, som har stalkat Piratpartiet med illa dold indignation nästan sedan starten och är självutnämnd “kremlolog” för PP :)

  1. Scary Devil Monastery

   January 3, 2013, 13:26:49

   Jo, och det har krupit fram vid tillfälle att minatas grundläggande orsak till att klaga över piratpartiet är att han komponerat en bok med sånger för små barn som han vill kunna lämna vidare upphovsrätten för som arv till sina egna efterlevande.

   Jag vet inte vad som är mer beklämmande. Att en vuxen man i hans ålder tjatar sig vild om hur massövervakning är av godo för att sätta fast fildelare – eller att det är hans valda medel att skydda upphovsrätten till en sångbok menad för barn.

 9. Uffe

  December 16, 2012, 02:45:02

  Var inne på på Rådstöms blogg och kollade och kunde inte låta bli att slås av att han är så hatisk mot både det ena och det andra. Hat för mig är ett väldigt starkt ord och för mig är att hata någon/något att tycka så illa om nån/nått så att man i princip skulle döda/förstöra personen/föremålet om man fick chansen.

  Dessutom är stolt över den Farcistiska rikning Sverige slagit in på i.o.m. införandet av “Bodstömsamhället”
  Jag hittade 3 blogginlägg där han stolt framhäver Sossarnas roll i Bodstömsamhället och 2 inlägg där han hyllar FRA-lagen bara under rubriken “Senaste blogginläggen” till höger. Undrar hur många inlägg man hittar om man letar längre bak i tiden?

  Man blir inte så lite mörkrädd. Man kan ju hoppas han är ett undantag men jag tvivlar.

  1. Scary Devil Monastery

   January 3, 2013, 13:31:01

   S har alltid varit kluvet näst intill schizofreni.

   Men i dag är det närmast beklämmande att se att de som framhäver S allra högst står för en samhällssyn som inte ens Lars Ohly kunde smälta.

   Och ja, Rådberg kan, av hans kommentarer att döma, platsa mycket väl i falangen av kruskaätande fanatiker som inom gamla VPK hyllade Sovjetstaten som en utopi.

 10. Fredrik

  December 17, 2012, 21:20:03

  Jag tycker att pratet om näthat är överdrivet. Ofta är det journalister som slänger fram något för att provocera och när de får mothugg så stänger de ned kommentarsfälten och snyftar om näthatet.

  Definitionen på näthat blir allt vidare, snart räknas ett “Jag håller inte med…” som näthat och då blir de de wannabeintellektuellas snyftande ett hot mot yttrandefriheten. De får basunera ut sitt budskap men ingen får säga emot. I slutändan har de monopol på sanningen.

  Det är som när lillebror ger storebror ett tjuvnyp och när storebror blir förbannad springer lillebror och gömmer sig bakom mammas kjol, medan hon bannar storebror tittar han fram bakom kjolen och hånflinar.

 11. Fredrik Andersson

  December 18, 2012, 21:05:01

  Trevligt att höra att trenden vänder och piratpartiet växer. Jag har stor respekt för dig, Anna Troberg.

 12. Dmitri Fedortchenko

  December 20, 2012, 22:18:03

  Mycket bra ord som väcker många tankar, inte minst kring ens eget beteende.

  Din artikel sprider hygglighet, och jag hoppas verkligen jag kommer på att tänka på den nästa gång blodet kokar.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *