Pages

Categories

Search

 

Bli en god tangentbordsriddare och stå upp för demokratin!

Bli en god tangentbordsriddare och stå upp för demokratin!

by
December 20, 2012
Politik, Samtal på och utanför nätet
15 Comments

Det finns frågor som är så stora att man faktiskt måste kunna ställa diverse andra meningsskiljaktigheter åt sidan för att kunna lösa dem. En sådan fråga är de hot som många som på olika sätt uttrycker sina åsikter utsätts för. Det är inte en fråga för ett politiskt parti eller en politisk färg att ta tag i. Det är något vi alla måste vara beredda att göra något åt, oavsett om vi har samma åsikter som den som hotas eller ej.

Accepterar man skit åt ett håll, så accepterar man det implicit åt det andra hållet också. Jag tror att många glömmer bort det.

För några minuter sedan postade jag det här inlägget i min tråd på Flashback. Men, detta är inte bara något för människorna på Flashback att fundera på. Detta är en fråga som är minst lika angelägen för politiker, journalister och alla andra att fundera på. Så, hjälp mig gärna att sprida detta till så många som möjligt. Det behövs fler tangentbordsriddare. Du kan bli en i dag!

Hörni, nu känner jag att jag vill prata lite med er om en sak som jag tycker är viktig.

Medan vi sitter här och har det ganska trevligt även om vi inte alls alltid har samma åsikt, så ser världen utanför den här lilla tråden ganska annorlunda ut.

Regeringen tycker att det är okej att bjuda in en artist som vill “tortera ihjäl” Jimmie Åkesson med en “avbitartång”.

Samtidigt tvingas Aftonbladets Åsa Linderborg leva med lika vidriga hot för att hon varit med och granskat bland annat Avpixlat.

Inget av det här är okej på något plan. Varken Åkesson eller Linderborg ska behöva känna sig hotade när de går till och från jobbet. Vi har faktiskt både åsikts- och yttrandefrihet i det här landet och den ska gälla alla oavsett vilken åsikt man företräder.

Både Åkesson och Linderborg har valt att arbeta för sina åsikter på ett sätt som gott och väl ryms inom lagens ramar. Åkesson arbetar parlamentariskt och Linderborg journalistiskt. Ingen av dem förtjänar den behandling de får. Även jag får min beskärda del av hot och det rubbar i grunden hur man lever sitt liv. Ord skadar mer än man kanske skulle kunna tro.

Detta kan vi bitcha om och slänga i ansiktet på våra meningsmotståndare med yxiga jämförelser om vilka hot som är värst, men faktum är att Åkesson och Linderborg utsätts för något som är helt oacceptabelt och ovärdigt en demokrati. Det är naturligtvis ett högst reellt problem för dem, men det är faktiskt ett problem för alla oss andra också. Det är också ett hot mot vår åsikts- och yttrandefrihet. Det är ett hot mot vår demokrati.

Här finns dock faktiskt en fantastisk möjlighet för oss alla, oavsett politisk övertygelse, att göra gott. Om man verkligen tror på åsikts- och yttrandefrihet, så finns det faktiskt ingen anledning att inte lägga andra meningsskiljaktigheter åt sidan och stå upp för varandra när vi ser att någon angrips på det här sättet.

Demokrati bygger på att vi öppet kan nöta våra åsikter mot andras och komma fram till de lösningar som flest anser är en bra väg framåt. Hot och trakasserier är grus som förstör demokratimaskineriet. Det spelar faktiskt ingen roll varifrån hoten kommer eller vem det är som hotas. När någon tar sig friheten att försöka tysta någon annan, så förstör de de demokratiska möjligheterna för oss alla.

Det finns naturligtvis människor som inte alls bryr sig om demokrati, men jag gissar att de är i en ganska förkrossande minoritet. De flesta av oss har inget emot att dela makten med våra medmänniskor oavsett om vi står på Åkessons eller Linderborgs sida eller någonstans mitt emellan.

Så, vad säger ni, folks? Är det inte dags att kliva fram och bli goda tangentbordsriddare och stå upp för allas rätt att behandlas med respekt oavsett vilken åsikt man har och var man har möjlighet att uttrycka dem?

Tänk inte: “Men jag vill inte försvara Åkesson/Linderborg! Hon/Han är ett pucko!” Det handlar inte om dem. Det handlar om något betydligt större och viktigare.

Tänk därför istället: “Hell, yes! Jag vill försvara åsikts- och yttrandefrihet och demokrati!”

Ut och gör gott! Sprid frihet, inte hot. Sprid värme, inte hat!
Det tänker jag göra. Jag hoppas att i vill hänga på.

God jul!
:-)

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


15 Responses

 1. Håkan

  December 20, 2012, 12:30:27

  Med sådana förebilder som dig kan det inte vara svårt att ställa upp.

  Love ya, keep up the GOOD work.

 2. Daniel Holm

  December 20, 2012, 12:42:36

  Instämmer med Håkan! Vilken förebild! Du har mitt fulla stöd.

 3. Daniel

  December 20, 2012, 13:13:57

  Det du gör nu med din närvaro på flashback, det du skriver i Aftonbladet och den ton du får i kommentarsfälten du deltar i är otroligt bra. Skulle gissa att det är värt tusen gånger mer än kampanjmiljoner som sittande partier använder för att få fram sitt budskap.

  Du gör ett fantastiskt jobb!

 4. Deep Blue

  December 20, 2012, 14:25:03

  Kan bara hålla med hyllningskören, du gör ett bra jobb och är ett bra ansikte utåt för partiet.

 5. Gunnar Palmgren

  December 20, 2012, 14:38:12

  Ett välkänt citat som tillskrivs Voltaire är: “Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem”
  FN’s deklaration om mänskliga rättigheter artikel 19:
  Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser.
  Två citat av många som alla borde hålla med om (ej diktaturer). Du har mitt fulla stöd att påminna dagens politiker om detta.
  Märk väl (med tanke på de senaste dagarna i Göteborg) frihet att uttrycka sin åsikt är inte samma sak som en rätt att förnedra andra, vilket du också får fram bra med exemplen i artikeln.

 6. Björn Persson

  December 20, 2012, 17:44:07

  Du har som vanligt alldeles rätt. De två sista länkarna blev emellertid fel, med kolon i stället för likhetstecken, vilket fick min feed-läsare att ge upp efter “bli”.

  1. Anna Troberg

   December 20, 2012, 18:23:40

   Ah, se där! Tack för att du såg det. Fixat! :-)

 7. Johanna Klahr

  December 20, 2012, 21:29:50

  Röster som din behöver höras mer! Utan yttrandefrihet har vi ingen demokrati. Om inget skydd finns mot hån, hot & förtal är det inte många som vågar säga sin riktiga mening och det kan aldrig vara rätt. Det är dags att stå upp för rätten att säga sin åsikt oavsett vem du är. Det kan krävas mod, men det blir lättare ju fler vi är. Debatt är rätt väg att gå! Dags att engagera mig politiskt känner jag..

  /en sann pirat i hjärtat

 8. Lea H

  December 23, 2012, 13:09:37

  Du har mitt fulla stöd Anna. Keep up the good work :)

  Julekram – GOD JUL til alle.

 9. Lena Thelander

  December 25, 2012, 21:25:20

  Jag hänger på och du har mitt fulla stöd Anna!

 10. cnab

  January 3, 2013, 17:44:44

  Gott Nytt År! Så har Högsta Domstolen idag den 3 januari 2013 beslutat att Telia måste lämna ut trafikuppgifter till upphovsrättsmaffian. Sverige – landet där man tydligen kan köpa sig lagar bara man vet hur man gör och betalar bra. Eller är jäviga på ett lite mindre påtagligt sätt än genom att ta emot pengabuntar – vänskapskorruption. Här klias det minsann ryggar, här träffas vi i Rotary, Frimurarna, Odd Fellows, Lions, Zonta och i andra illustra, småhemliga sammanslutningar. Sverige rättsstat? Och vapenlobbyn har tillåtits att bygga skjutbana i Riksdagshusets källare genom lyckad lobbyverksamhet ledd av Svenska Jägarförbundet. Det är klart att våra hårt arbetande ledamöter i Riksdagen måste få chansen att koppla av med lite skytte? Njae rättsstat, tror inte det ….Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *