Pages

Categories

Search

 

Jag söker hustroll!

Jag söker hustroll!

by
December 24, 2012
Uncategorized
7 Comments

wantedHär hade det kunnat vara du som skrev. Kul, eller hur? Läs vidare så får du veta mer om varför detta hade kunnat vara ditt blogginlägg.

Kommentarsfälten ute på nätet är inte bara “pissrännor” fyllda med invandringsfientliga och misogyna troll. Det finns massor av modiga och trevliga “troll” som för en i princip ouppmärksammad kamp för att hålla uppe nivån i kommentarsfälten med hjälp av konstruktiva kommentarer och allmän respekt för andra människor.

Medan andra lite slött lutar sig tillbaka och hoppas på nya och hårdare lagar för hur vi ska få umgås med varandra på nätet, så kavlar dessa människor upp ärmarna och börjar med att förändra sitt eget beteende innan de talar om för andra vad de ska göra. De HOPPAS inte på bättre stämning på nätet med hjälp av hårdare lagar. De SKAPAR bättre stämning här och nu så fort de befinner sig på nätet.

Jag tycker att det är hög tid att uppmärksamma dessa tappra kommentarsfältsriddare. De är vana vid att trängas på kommentarsfälten, men jag tänker ge dem lite extra armbågsutrymme här på bloggen. Jag söker nämligen ett gäng “Hustroll” som kan skriva om sina erfarenheter, bra och dåliga, i kommentarsfält runt om på nätet.

 • Är du en av dem gör ditt bästa för att vara ett gott föredöme på nätet?
 • Funderar du på din roll som kommentator och vad det betyder att ha möjligheten att säga sin mening på nätet?
 • Har du ett dunkelt kommentarsfältsförflutet som du lämnat bakom dig, men kan tänka dig att berätta om?
 • Har du tankar kring hur man skulle kunna minska näthatet utan att skapa stränga speciallagar för nätet?
 • Känner du dig frustrerad över att alla nätkommentatorer dras över en kam i debatten?
 • Tänker du på hur ledarskribenter, krönikörer och journalisters agerande påverkar klimatet på nätet?

Om några av de här sakerna passar in på dig och du kan tänka dig att skriva om det på ett personligt och trevligt sätt här på min blogg, så är du en perfekt kandidat till att bli ett av mina Hustroll.

Man behöver självklart inte dela mina politiska åsikter för att bli Hustroll hos mig, men detta är en chans att göra gott, skapa förståelse och bygga samförstånd. Vill ägna sig åt motsatsen: hot, hat, främlingsfientlighet, mysogyni, homofobi, etc, så får man helt enkelt göra det någon annanstans.

Mejla mig några rader om dig själv och ett kort exempel på vad du skulle vilja skriva här på bloggen om du fick chansen. Du får naturligtvis vara anonym om du vill det.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


7 Responses

 1. Jerker Montelius

  January 21, 2013, 20:02:59

  Är inte “Hustroll” ett väldigt märkligt ord i sammanhanget.
  Spontant tänker jag mer på en person som häckar på en site och “trollar” kommentarsfälten.
  Om man läser din beskrivning av rollen så är det inte det du menar. mer av en hustomte.

 2. numera "Munter Göök"

  January 29, 2013, 22:18:05

  Jag är *Hederstroll*, utnämnd av The High Troll Council.
  Kanske vi kan avsätta några småtroll. Men man kan aldrig riktigt lita på dem…

 3. Ano Nym

  February 3, 2013, 00:18:46

  Jag svarar i kommentarsfältet, eftersom jag vill kommentera frågepunkterna.

  Svar på frågepunkterna:

  *Oftast. Tyvärr har det hänt att jag har rivit ifrån när någon provocerar, men numer försöker jag att behärska mig, och jag har aldrig spytt skit över någon oprovocerat.

  *Nej, jag har funderat färdigt. Det betyder inte ett dugg. I det genomsnittliga kommentarsfältet kanske inlägget läses av 20-50 personer, varav exakt noll kommer att påverkas av min mening. Förutom dem som tycker att jag är en idiot, de kanske är 1-5 vanligtvis. På Flashback är läsarantalet högre, det brukar finnas 2-3 personer som delar min uppfattning, 20-50 som tycker att jag är en idiot, 1-5 som uttrycker detta, samt exakt noll som kommer att påverkas. Siffrorna är på ett vetenskapligt korrekt sätt tagna ur luften.

  *Nej, jag är aktiv i kommentarsfält på många ställen. Jag kallar mig i piratsammanhang oftast Ano Nym eller Ano Nymous, men använder helt andra nick på andra ställen.
  Jag skulle kunna tänka mig att berätta om Ano Nym(ous), men inte de andra. Om min anonymitet röjs på ett ställe kommer den i så fall också att röjas på de andra.

  *Nja, jag har faktiskt istället tankar på hur man ska lära sig att acceptera det. Inte speciallagarna alltså, dem skall vi aldrig acceptera, utan Näthat™. 99% av det Media vill att vi ska tro är näthat är bara trolleri eller obekväma åsikter. Äkta näthat finns, men är sällsynt. Det media håller på med är ingenting mindre än en propagandakampanj för att få folket att vilja ha censur mot Näthat™. Politiska åsikter som inte stämmer överens med medias kommer sedan (redan nu) att klassas som Näthat™.

  *Ja. Och okänsligheten för dem som vill vara anonyma. Jag skulle aldrig någonsin sätta namn under till exempel den här kommentaren. Det går inte att veta hur ens den bästa av avsikter kan komma att tolkas i framtiden. Men om man ser till utvecklingen idag, är det lätt att gissa. Jag skulle bli förvånad om det inte blir så att åtminstone vissa nya lagar gäller retroaktivt i den nära framtiden, och en sån här kommentar kan resultera i 5-10 års fängelse. Helt ärligt, det tror jag. Det här samhället är, på ren svenska, på väg åt helvete.

  * Oftast är det ju ledarskribenter, krönikörer och journalister som hatet riktas emot, och när det är det, är det väldigt sällan obefogat.
  Ledarskribenter, krönikörer och journalister är ju dessutom ofta själva mycket surare än Näthatare™ i sina verk, fast de smyger mer med det och använder fula knep istället, som guilt by association, speciellt ordval, m.m.

  Jag skulle nog vilja säga att jag på många sätt är Annas motsats. Jag är en obotlig pessimist, jag avskyr det som vanligtvis kallas sociala medier (ytligt, integritetskränkande galore, och enligt uppgift starkt censurerat), m.m.

  Men vi har förstås en del gemensamt också. Hög värdering av integritet och yttrandefrihet, till exempel.

  Jag vet inte om jag skulle bli något bra Hustroll, av den simpla anledningen tidsbrist. Det skulle högst bli 2-3 inlägg i månaden, förmodligen inte ens det. Sedan gissar jag att jag kvalificerar mig allt för mycket som foliehatt m.m. för att få vara med. Men bortsett från det så finns ett visst intresse.

 4. HejHej

  February 12, 2013, 02:23:14

  Hej Anna.

  Jag vill bara säga att du är rätt ute. Det är onödigt otrevlig stämning på nätet bland kommentarer och det går att ändra.

  Jag är en rutinerad debattör och jag tycker mig märka hur stämningen försämrats. Det kan vara att jag har fel, jag vet inte.

  En sak jag tänkt på är att det verkar vara något slags “race to the bottom” när det gäller krasshet och cynism. Den som har mest chockerande inställning till korruption osv får mycket uppmärksamhet i en tråd. Ingen orkar besvara sådant heller. Det leder naturligtvis till en ohälsosamt misstänksam atmosfär.

  Alla ska alltid se det sämsta hos varann för då är man ball.

  Förresten så såg jag nyss ett klipp med psykoanalytikern Zizek där han hävdade att cynism inte existerar. Folk som kallar sig cyniska har bara inte koll på sig själva. Kanske har han rätt.

  Förresten kanske jag vill vara ett hustroll här men jag behöver veta lite mer om vad som gäller isf.

  1. Ano Nym

   February 15, 2013, 23:45:40

   Rutinerad debattör, säger du? Kan jag då försiktigt gissa att dina lösningar på det upplevda problemet involverar åtminstone ett av följande:

   *Tvång på identifikation, antingen inför alla eller “bara” inför sajten?
   *Hårdare privatcensur (moderering) av kommentarer etc?
   *Borttagna möjligheter att kommentera?

   Om det inte gör det, så har du lyckats förändra min bild av “rutinerade debattörer”. Den beskriver dem nämligen som avundsjuka människor som inte tål att deras verk kritiseras.

   Med två undantag – Pirater och Sverigedemokrater. Dessa har i princip ingenting gemensamt, förutom när det gäller allmänhetens praktiska yttrandefrihet.

 5. Ano Nym

  February 23, 2013, 15:28:56

  När bestämmer du dig för vilka som blir Hustroll?

 6. Jan Einar

  January 16, 2014, 22:15:11

  Heja Anna! Jag blir så glad av att du finns och gör det du gör.
  Jag tänker rösta på SD.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *