Pages

Categories

Search

 

Nu blir det tv-avgift på datorer och surfplattor

Nu blir det tv-avgift på datorer och surfplattor

by
January 22, 2013
Kultur, Kulturpolitk, Politik, TV & Film
41 Comments

iStock_000014219561SmallSVT kommer inom kort att sända sina kanaler live på nätet. I och med detta kommer Radiotjänsts tv-avgift även att omfatta datorer och surfplattor. Mobiltelefoner låter man än så länge vara, men vem vet hur länge det varar?

Om nu människor med tv, dator eller surfplatta ska betala tv-avgift, så kan man fråga sig vilka det är som inte ska betala tv-avgift? Jag gissar att de är väldigt få. Och om det nu är väldigt få, så kanske det inte är befogat att ha en ganska stor apparat i uppgift att avgöra vem som ska betala och vem som inte ska göra det. Så länge man bedömer att public service behövs och fyller en unik samhällsfunktion som andra medier inte fyller, så vore det nog mer praktiskt att låta alla dela på avgiften. Och som av en slump är detta också Piratpartiets åsikt i frågan.

Sedan skulle jag vilja lyfta blicken från frågan om tv-avgift en smula och tänka ganska många steg längre. Vilken roll kommer public service att fylla i framtiden? Och då menar jag inte om fem år, utan om 15, 20, 25 år. Kommer den att vara avsevärt annorlunda från i dag? Kommer den alls att ha en roll att fylla? Det är ett samtal som jag tror måste påbörjas redan nu även om ingen av oss kan sia om hur världen kommer att se ut då.

Jag tror absolut att public service kommer att ha en roll att fylla även i framtiden, men jag tror att den kan komma att se ganska annorlunda ut. Vad tror du?

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


41 Responses

 1. Vänster Wiki (

  January 22, 2013, 11:14:50

  Nej, en dator är inte avsedd att ta emot TV-sändningar. Det är således bara att fortsätta vägra betala även i framtiden om du har dator men inte TV.

  Lag (1989:41) om finansiering av radio och TV i allmänhetens tjänst –
  2 § En TV-mottagare är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV- program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål. Lag (2006:798).

 2. Marcus

  January 22, 2013, 11:20:40

  Lade nyligen upp en status själv på FB angående just detta med tv-avgiften. Jag har själv aldrig utnyttjat SVTs tjänster och jag har ej heller någonsin haft en tv sen jag flyttade hemifrån. Jag lever även på existensminimum och har läkar och medicinkostnader som uppnår högkostnadsskyddet varje år. Om detta införs så orsakar det väldiga ekonomiska besvär för både mig och personer i liknande situationer. Jag har valt att prioritera dator och bredband framför tv. Enligt mig så bör detta ej få införas då det påtvingar en avgift på människor för tillgänglighet av en tjänst i ett kommunikationsmedie som avser andra tjänster till flera miljoner gånger större utsträckning utan avgift. Jag personligen kommer ej att betala någon sådan avgift då den aldrig kommer gynna mig. Tror det är dags att stänga ner Radiotjänst i Kiruna AB och ta denna tjänst som en del av statlig finansiering.

  1. stefan

   January 22, 2013, 16:23:08

   Vad har dina medicinkostnader att göra med detta? Det räcker väl att nämna att du lever på existensminimum eller att din redan åtstramade budget inte klarar av en extra onödig utgift som du inte ens borde betala.
   Dessutom så är medicin en relativt liten (<200kr/mån) utgift jämfört med t.ex. hyra och mat.

 3. Henrik Svedlund

  January 22, 2013, 11:22:07

  Vänster, tror du inte att de kommer att justera lagtexten?

  1. Vänster Wiki (

   January 22, 2013, 11:37:06

   Det måste de men eftersom majoriteten i riksdagen är för ett avskaffande av avgiften på sikt kommer en utökning att bli svår att förankra bland fotfolket. Det finns en överhängande risk för nya uppror om man fortsätter baxa igenom saker centralt som de flesta är emot.

 4. Niklas

  January 22, 2013, 11:23:58

  Om “Public Service” ska gå över till den digitala världen behövs det rätt grova ändringar från den nepotism och kronism som bestämmer innehållet i denna “Public Service” vi alla nu måste betala för. Även om jag aldrig tar del av SVTs innehåll.

  Dels känns det väldigt udda att något vi alla betalat för (Pubilc) då inte ägs av oss. Borde inte det vara den del av “Pubilc Service” stadgar att allt innehåll som sänds måste vara CC

  Dessutom, vad gör SVTs innehåll mer Public Service and exempelvis Robbaz på Youtube? Visst Robbaz får betalt av Google för reklamintäkter, men det finns andra där ute som laddar upp filmklipp utan att få betalt från Google. Vore det då inte mera lämpligt för framtiden att göra Public Service verkligen fri. Licensen betalar för servrar och bandbredd och vem som helst får ladda upp vad som helst (inom lagens gränser) enligt CC på dessa servrar för allas njutning.

 5. Andreas

  January 22, 2013, 11:25:06

  Antingen så ska alla betala oavsett om de har tv/dator/radio eller så måste man ha ett konto på svt för att kunna titta, vilket är ett mycket bättre sätt att se till att få avgiften betald också.

 6. Felix

  January 22, 2013, 11:36:24

  Jag är ung och har inte allt för mycket pengar, men jag använder och uppskattar public- service på alla forum och betalar mer än gärna för det om det betyder att jag slipper reklam och fortsätter få bra radio och tv.

 7. Jan Tegnér

  January 22, 2013, 11:40:10

  Detta förslag är lika sjukt som CopySwedens avgifter på lagringsmedia. Om alla som lade ut innehåll på internet på samma sätt skulle kräva en avgift av alla som var kopplade till internet, så skulle internet tvärdö.

  Tycker att SVT borde finansieras av skattemedel, men även att den ska renodlas så att man enbart ägnar sig åt samhällsinformation och har en granskande roll. Nöjesprogram kan man överlåta till de övriga reklamfinansierade kanalerna.

 8. Håkan

  January 22, 2013, 11:45:44

  Då borde man ju kunna lägga upp ett program på nätet. Som alla kan tanka ner ifall de vill ha det. Men fakturerar hela Sveriges befolkning för att de kan ju använda programmet om de vill.

  Känns ju som radiotjänst blir ett bluff företag nu som skickar fakturor på saker människor inte har beställt.

 9. Joakim Petersson

  January 22, 2013, 12:01:28

  Problemet med det här är att jag som fattig student som inte tar lån inte kommer att ha råd med denna avgift. Jag blev tvungen att göra mig av med min TV för att ha råd att betala hyran men min dator kan jag inte göra mig av med eftersom jag måste ha den till skolan då jag studerar på distans från fyra olika högskolor. Kul att man måste bryta mot lagen för att ha råd med hyran…

  För egen del har public service redan förlorat sin roll och jag tycker verkligen att det ska vara valfritt att betala för det. Kan inte vara svårt att vara SVT eftersom de får hela sverige som kunder automatiskt även om man använder deras tjänster eller inte.

 10. johan bergqvist

  January 22, 2013, 12:02:30

  Är det inte så att de börjar titta på en skattesats utav public service och att radiotjänst kommer försvinna.
  I vilket fall som helst avskyr jag public service utbudet och när man tänker på hur mycket pengar de får in och sedan tittar man på vad de har för utbud. Så blir man bara äcklad.
  Om folk vill ha 1an och 2an så låt dem betala för det. Jag tittar hellre på reklam än den skiten som visas på de kanalerna.

 11. Svarte Grim

  January 22, 2013, 12:04:39

  Jag undrar om det är helt lagligt av SVT att göra så.
  Det är som att proppa ner tidningar i folks brevlådor oavsett om de vill ha tidningen eller ej och sedan kräva betalt för det, och det är inte tillåtet.

 12. Jan-E

  January 22, 2013, 12:04:51

  Vi kommer att lägga ner tv titandet helt om nått år, räcker med internet,,, är trött på att betala dubbla avgifter vilket det ju blir om man har parabol elelr bredbandstv,,, först ska den ena ha för kanaler och kort, sen kommer då kiruna in och skalla ha 513 kr kvartlalet,, tycker man kunde enas i såfall med endast 1 avgift, Sverige är ett enda stort avgiftsland man beskattar allt man kan och vi som är slavar under dessa medel betalar bara, dröjer nog inte länge förns vi får betala när vi går på dass oxå…
  Tur att det fins ett parti som tittar på sånt här gäller bara att vi blir flera så att vi verkligen kan gå in och säga vårt och kunna förändra för det kan vi, ju flera vi är ju starkare blir vi

 13. per erik klang

  January 22, 2013, 12:13:04

  Så om jag förstår det hela rätt nu…. jag behöver bara erbjuda en tjänst online…. så kan jag fakturera alla med en dator… för dom kan ju komma åt den tjänsten!!!
  Eller??

  1. Andreas

   January 22, 2013, 12:21:18

   Eller så får SVT skaffa inlogg för tjänsten vilket låter ganska normalt för tjänster på nätet, som kostar pengar att få konto till, varför de nu inte föreslagit det från början.

 14. Joakim

  January 22, 2013, 12:32:42

  Varför inte bara göra som te.x. Netflix på nätet?
  dvs. Du måste betala en avgift för att kolla på dessa kanaler. Betalar du inte så kan du inte kolla.
  På så sätt så slipper dom folk som kollar och inte betalar och då slipper vi som inte vill ha det betala för det.

  1. Vänster Wiki (

   January 22, 2013, 12:41:31

   Då kan man inte ta betalt av folk som aktivt valt bort TV. Det förstår du väl.

   1. Andreas

    January 22, 2013, 12:50:01

    Pengar tappar mer och mer sitt värde med allt detta överflöd. För att hålla värdet uppe hittar vi på konstiga avgifter för att få göra något som vore gratis.

 15. Nova

  January 22, 2013, 13:04:28

  Jag skulle vilja att public service även omfattade att betala experter på olika områden att söka reda på diskussionstrådar där deras områden berörs och bidra med sin expertis för att höjja nivån.
  Forum är när dom är som bäst mycket effektivare än tv någonsin har varit.

 16. Johan

  January 22, 2013, 13:18:40

  Man kan ta bort avgiften helt, utan att ersätta den med en skatt, och ändå behålla en public service som fyller en unik samhällsfunktion som andra medier inte fyller, och som står fri från både marknaden och makten.

  Hur? Låt största oppositionspartiet sköta ruljansen – för egna pengar förstås – så länge de behåller positionen som största oppositioinsparti. Då har de något syssla med medan de väntar på att få makten, och så kan de kritiskt granska samhället.

  Om PP driver att avgiften ska bort helt – utan att bli skatt istället, då får ni min röst i nästa val. :)

 17. Morgan

  January 22, 2013, 14:16:20

  Tycker det är bra att diskusionen om att ta bort tv-licensen kommit igång, men att föra över till skattesystemet är helt fel väg att gå. Sunt förnuft säger att man betalar för det man använder sig av, således vill jag ej betala för svt´s utbud. Att sedan kalla svt för oberoende och fri, när kanalen styrs av regeringen i slutändan, känns väldigt långsökt och mer likt italien (Berlusconi).

 18. Ingen tv avgift

  January 22, 2013, 14:22:31

  Kommer bli underbara telefonsamtal alt samtal I dörren med radiotjänsten:
  “Nej jag har ingen TV”
  “Men vi hör ju att det är en tv serie på, Du kanske tittar på den via din dator?”
  “Nej Jag har ingen dator, jag har kopplat upp min smartphone på stereon bara.”

  Seriöst, Radiotjänst, SKÄRPNING!

 19. Magnus N

  January 22, 2013, 15:00:33

  Argumentet om att slippa reklam och dylikt håller inte. Jag ser hellre reklam än SVT’s urval.
  Den kostnad som inte är valfri skall ingå i skatten. För min del skulle ett ökat tryck på skatten pga Radiotjänst bli nästan 1% extra. Om SVT inte går runt, bör de lägga ner, alternativt ta in lite reklam. Betala inte ut dyra löner till chefer eller ha program som 1,25% av Sverige tittar/lyssnar på.
  Ska jag betala för något jag inte använder? Jag må ha tillgång till dator och internet, men det är fan inte JAG som gör SVT’s program tillgängliga på SVT’s webbsida. Jag har min dator och uppkoppling för att kunna utföra mitt arbete. Ska avgiften i så fall bli avdragsgillt? Eller ska vi helt enkelt bli tvingade att betala för att jobba? I så fall vill jag ha något tillbaka.
  För jag (och alla andra) betalar av det jag kostar och tjänar:
  300 kr./h (kostar jag för arbetsgivaren)
  -165 kr. Arbetsgivaravgifter (SKATT)
  = 135 kr./h
  -43,2 kr. (SKATT)
  KVAR HAR JAG = 91,80 kr.
  Förutsatt att jag inte kan spara något på min lön så försvinner ytterligare 25% i moms, alltså:
  – 23 kr.
  DÅ HAR JAG KVAR = 68,80 kr.

  ALLTSÅ:
  Av mina 300 kr. så har staten tagit 231 kr.
  Staten har tagit ut totalt 77% av alla de pengar jag kostat företaget.
  Därefter skall vi inte glömma:
  – Vägskatt
  – Fordonsavgifter
  – Vägtullar
  – Förmögenhetsskatt
  – Punktskatter
  – Skatt på egendom
  – etc. etc. osv. mm.

  Är det konstigt att folk ljuger om TV-innehav?

 20. Alex

  January 22, 2013, 15:40:56

  Det stora problemet är att vi som lever på minimum måste betala lika mycket som alla andra, det har vi inte råd med..

 21. Jörgen L

  January 22, 2013, 17:06:58

  Licensavgiften bestäms redan idag av riksdagen, och i det närmaste alla, tror det är 97%, använder sig av utbudet, så att ta in pengarna på ett effektivare sätt är bara bra. Alla har nytta av att det finns public service, även de som faktiskt inte använder den, eftersom det påverkar alla andra aktörer och gör att de för skams skull måste ta med lite kvalitet i utbudet. Dessutom är det bra med olika aktörer som har olika intressen och nyhetsvärderingar. Jag är rätt övertygad om att utbudet på det hela taget skulle bli väsentligt torftigare om public service lades ner elller begränsades till enbart sånt som ingen annan vill sända.

  Vad gäller oron om att politikerna ska styra utbudet så är de redan idag isolerade från verksamheten genom ett par lager av stiftelser etc, så att risken skulle öka för detta bara för att man tar in avgiften på skattsedeln istf via Radiotjänst är lite fånigta att tro, speciellt som det redan idag är riksdagen som bestämmer avgiftens storlek.

 22. Lögn

  January 22, 2013, 17:18:03

  Påståendet är ren lögn. Datorer kommer inte att omfattas av TV-avgift. I det här fallet lever Piratpartiet på folks okunskap när de påstår något som är ren lögn.

 23. Mikael Johansson

  January 22, 2013, 19:15:46

  Gött nu kan jag starta en sida/ utbud på nätet och sedan skicka ut fakturor till alla ….för dom som kan se och ta del av mina sidor ska fanemej betala….Hur fan kan man tvinga folk att betala för att dom får för sig att komma in på nätet… varför kan inte netflix och viaplay skicka ut sitt utbud och sen tvinga alla att betala… vad är detta för jävla ordning nä far åt helvete SVT jävla maffiametoder.
  Nu ska jag göra ett eget vilse i pannkakan och sen skicka ut fakturor sen om ni in te tycker om det …det skiter jag i …..

 24. Madden

  January 22, 2013, 21:10:46

  hur blir det för oss stackare som redan betalar den här skiten mot sin vilja då? den höjs väl ändå inte bara för att jag har en dator OCKSÅ hoppas jag… personligen tycker jag att det är sjukt att jag ska betala för att få in mina kanaler och sedan betala EXTRA för kanaler jag ALDRIG tittar på. jag lyssnar inte på radio heller. dom får säga och tycka vad dom vill och ha hur lite reklam dom vill på sina kanaler för det stör inte mig. mer än att jag måste betala 519 spänn i kvartalet för att skita i dom… det är pengar som blir avgörande när man lever på existens minimum dessutom. och främsta anledningen att jag alls HAR en jävla tv är för att jag spelar tv-spel, svårt att göra det utan tv… resterande kanaler betalar jag för i hyran. jag finner det lustigt i alla fall. och blir jävligt lack på det.

 25. Pellefant

  January 22, 2013, 22:55:11

  Intressant att skåda hur mycket ilska förslaget väcker. Men jag tycker att många av kommentatorerna angriper frågan från fel håll. Jag anser inte att det handlar om att “nu jävlar ska Staten ta betalt för något jag inte vill ha, de skurkarna”. Snarare handlar det om en samhällsnyttig service som fyller en omistlig funktion i ett alltmer reklamfinansierat, tendentiöst och likriktat medieklimat. Om vi tycker – och det gör jag – att ett civilicerat samhälle mår bra av att ha ett massmedium som inte styrs av profitintresse, då får vi nog vara beredda att hjälpas åt att betala för det. Oavsett om vi utnyttjar det eller inte.

  Jag nyttjar sällan sjukvård eftersom jag haft turen och lyckan att vara vid tämligen god hälsa. Jag är inte i behov av arbetsförmedlingens tjänster och jag behöver inte kommunens tolkhjälp. Inte heller stör det mig nämnvärt att gå på osandade snötrottoarer. Men dessa exempel är sådant som jag tycker att ett modernt samhälle ska erbjuda de som önskar och behöver, och jag vill vara med och betala för det.

  Jag tittar sällan på tv, men om jag gör det är det nog oftare på svt än annat. Men det hör faktiskt inte till saken. Pudelns kärna är den att samhället, det offentliga rummet och ett brett utbud kräver ett starkt public service-medium. Därför bör tv-avgiften slopas och ersättas med strängt öronmärkt skattefinansiering.

 26. Mats Ström

  January 23, 2013, 11:24:18

  Jag har ett antal problem med detta.

  1) TV var fram tills nu frivilligt, men internet är inte frivilligt. Bara straffavgifter för att betala alla räkningar över disk kommer att komma upp i 2000 kr / år.

  2) SVT har frivilligt satt sig i denna sitsen. De behöver inte strömma över internet. De behöver inte strömma “gratis” över internet, utan att kräva login. Det hade varit enkelt att skydda sin websida, men de har valt att inte göra det – troligen för att ge Radiotjänst “rätt” att kräva internet-avgift.

  3) Det är näst intill omöjligt att bevisa TV-innehav, trots att försäljare är skyldiga enligt lag att anmäla försäljning av tv-mottagare till Radiotjänst. Fundera en stund på hur enkelt det är att bevisa internet-innehav. När kommer kravet på internetleverantörerna att ge Radiotjänst listor på sina kunder? Om 2 år? 3 år? Här är det ultimata vapnet mot smitare, vapnet som fångar alla.

  4) En platt avgift som tv avgift slår per definition mot de som har det svårast: studenter, pensionärer, ensamma föräldrar, socialbidragstagare, sjukskrivna, etc. Är det någon annan som noterat att det är sossarna som tycker tv-avgiften är hur bra som helst? Om SVT hade varit skattefinansierat, så hade detta inte varit ett problem.

  5) 2000kr i straffavgift för internet lär vara oförenligt med FNs riktlinjer för mänskliga rättigheter:
  http://www.regeringen.se/content/1/c6/19/64/51/6999c512.pdf

  “Calls upon all States to promote and facilitate access to the Internet”

  För de som har lite svårt med engelskan så vill jag påpeka att “promote and facilitate” inte betyder “belägga med straffavgift”.

 27. Pellefant

  January 24, 2013, 22:53:25

  Mats: Jag håller i princip med dig. OM man väljer att se tv-licens som”straffavgift”. Men med samma resonemang kan man ju betrakta alla skatteuttag som “straffavgift”. Alla former av skatt och avgifter handlar ju till syvende och sist om att finansiera det allmänna – det som vi = staten tycker att vi ska erbjuda oss jälva=medborgarna i olika former av allmännytta. Jag tror attd et är dags att inkludera Public Service i detta, på samma sätt som det finns statsfinansierade museum, badhus, motorvägar och fritidsgårdar. Om alla i samhället bara skulle betala för det de de facto utnyttjade skulle det förvisso i en aspekt av begreppet bli mer rättvist, men i en annan aspekt betydligt mindre. Jag tror att resonemanget i förlängningen riskerar att elda till ett nyliberalt helvete där ingen är beredd at tbetala för det gemensamma. Och det är min fasta övertyugelse att ettsamhället mår bra av en stark gemensam sfär som inkluderar utbioldning, trygghet, vård och kultur.

  1. Mats Ström

   January 31, 2013, 22:17:44

   Låt mig uttrycka det på detta viset då:

   Det går inte att jämställa tv-avgift med skatt, eftersom jag inte behöver betala skatt på försörjningsstöd, men tv-avgift kan jag inte längre undvika.

   Antingen kommer socialförvaltningen (kommunala skattemedel) betala min tv-avgift, eller också gick socialbidragsnormen just ner med 2076kr / år, och det är inte en struntsumma. Det är svårt i min sits att uppleva tv-avgift för internet som annat än en straffavgift, och en rejäl smäll mot min redan katastrofalt bräckliga finansiella situation.

   1. jocke

    February 1, 2013, 00:07:41

    Jag håller med mats fullt ut. TV-avgiften är för att vi ska ha tv kanaler och radio utan reklam, men i dags lägen så har vi så sjukt många kanaler med reklam så vem bryr sig.

    Sen tycker jag att SVT kan ta och göra som viasat och Canal digital gör. Tar betalt för deras kanaler i ett typ av abonnemangs form, men man är inte påtvingad att betala för kanalerna.

    Jag säger slopa skiten och låt oss allmänheten få bestämma vad man vill betala för.

    Jag ser det mer som att radiotjänst ser att det är mindre och mindre människor som betalar avgiften och mindre och mindre som anmäler att de har en TV för att allt finns på internet.

    Allt som finns på internet är i sort sätt grattis och det är de rädda för. Myndigheterna lever sina goda liv och har möjligheten till att mer och mer betalt av den vanliga svensson.
    Men när ska allt detta få ett slut?

    Jag vill se mer av folk som ställer sig upp och säger nej, nu får det vara nog.
    Jag sätter hårt emot detta och jag kan lika gärna hoppas på att anonymous tycker lika och ja sätter hårt emot hårt.

    TV avgift för att man har en surf platta eller internet när man för i helvete redan betalar en riktigt jävla dyra avgifter för abonnemangen som man behöver för att få tillgång till internet. Räcker det inte med att man betalar den skiten nej då myndigheterna känner sig utanför och vill också ha betalt för att man ska använda internet och surfplattor och smartphones.

    Det är bara girigheten som styr sverige nu. Girigheten och idiotin.

    Men som sagt så tror jag nog flera personer som läser nu detta känner exakt lika dant som mig.

    Varför ska jag betala för något som jag inte ha begärt.
    Hade man fått frågan använda eller inte använda SVT och SR så hade det varit en annan femma.
    Men nu är det nästan som att DU SKA BETALA….. =) även fast du inte använder det……. JA ha vart är logiken i detta?

    Är det bara jag som känner mig kränkt i detta sammanhang?
    Jag kan ärligt säga att jag har aldrig betalat för skiten för att jag använder inte det och tänker inte börja idag heller.

    Den svenska staten har nu gått för långt, försöka styra det svenska folket som slavar, försöka styra våra liv. Nej Nej.

    Följ mig, låt oss sätta ett stop för detta en gång för alla.

 28. Jocke

  January 25, 2013, 14:09:30

  Det har varit mycket prat om att de skulle istället läggas på skatten, men det utgöt också att det blir en på tvingad avigt.
  Samt att det skulle göra så att det vart en procentuell ökning på skatten vilken skulle leda till att vissa kommer att betala mer i tv licensen och andra kommer att betala mindre och där redan så har vi ett problem.

  Jag tycker istället att SVT borde vara nått som man själv kan beställa och betala för om man vill ha kanalen/ radion. Osv….

 29. Victor Rangner

  February 7, 2013, 17:14:23

  Föreslår att den nya avgiften kallas för “Pravda”, efter en känd gammal tidning, där allt som stod i den var sant: http://sv.wikipedia.org/wiki/Pravda För det hade Partiet bestämt!

 30. Krister

  April 7, 2013, 11:07:19

  Ett stort problem här är att INGEN äger internet INGEN styr över internet och således kan INGEN heller ta ut avgifter för internet. Man FÅR ta ut avgift för UPPKOPPLINGEN men inte för att man har tillgång till nätet. Vad Regeringen nu gjort är att helt plötsligt få för sig att de äger internet. Det står visserligen på radiotjänsts hemsida:
  “Som tv-mottagare räknas all utrustning som är avsedd för att ta emot tv-sändningar, oavsett mottagningssätt och även om utrustningen också kan användas för annat ändamål. Lagen är teknikneutral i det avseendet. Därför är en dator eller surfplatta med internet-uppkoppling avgiftspliktig.”

  Man menar då att det är själva apparaten (datorn/surfplattan etc) MEN det står också MED INTERNET-UPPKOPPLING iom det så blir ju konsekvensen att man tar betalt för att du har tillgång till internet. Att SVT har valt att lägga ut sitt material på nätet är DERAS val. De som vill ha tillgång till det får väl skapa ett konto och logga in som man gör på andra tjänster. Annars kan ju jag skriva en bok, lägga ut den på nätet och sen skicka fakturor till hela folket med hot om inkasso.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *