Pages

Categories

Search

 

EU-rapport föreslår politisk kontroll över media

EU-rapport föreslår politisk kontroll över media

by
January 23, 2013
Kulturpolitk, Politik, Yttrandefrihet
6 Comments

interviewEU-kommissionär Neelie Kroes gav 2011 Lettlands förra president, Vaira Vike-Freiberga, i uppdrag att ta fram en rapport om journalistisk frihet och pluarlism inom EU. Gott så.

Nu har Vike-Freiberga levererat sin rapport och resultatet är ganska skrämmande. Vike-Freiberga föreslår nämligen betydligt strängare lagstiftning kring journalistiken i EU.

Hon vill bland annat att varje EU-land ska ha speciella mediaråd som ska ha möjlighet att döma ut böter och tvinga fram offentliga ursäkter av journalister. Syftet med det hela är att se till att journalistiken för fram “europeiska värderingar”.

Oj … Jag hoppas att journalistförbund i hela Europa och alla andra som värderar det där med pressfrihet är redo att klättra upp på barrikaderna för att mota den där tanken i grind. Jag tänker i alla fall dra mitt strå till stacken. Vike-Freibergas förslag är inte kompatibelt med en sund och fri media.

Vike-Freiberga har för övrigt en intressant syn på dagens journalister och menade på en presskonferens att dresserade apor antagligen skulle kunna göra journalisternas jobb. Av det uttalandet drar jag slutsatsen att dresserade apor har mer fingertoppskänsla än Vike-Freiberga…

Nåväl, allt är kanske inte öken i rapporten, men det finns all anledning att hålla ögonen på vad som händer med de tankar som förs fram i den. Henrik Alexandersson har också kommenterat det hela.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


6 Responses

 1. Stefan

  January 23, 2013, 11:15:09

  Är hon medveten om hur hennes attityd kommer att uppfattas av de som har som uppdrag att rapportera om detta och hur det kan komma att påverka rapporteringen?
  Tror hon har skitit i det blå skåpet – ett sådant förslag i allmänhet är ju vansinne.
  Att det sedan kommer från ett land utan större erfarenheter av demokrati men med lång tradition av censur, kontroll och förtryck gör ju inte det hela bättre.

 2. Josef Boberg

  January 23, 2013, 11:30:24

  ” Vike-Freibergas förslag är inte kompatibelt med en sund och fri media.”

  Jo… – Anna – det håller jag med Dig om – men så länge som det sedan 1800-talet rådande pyramidiska tänkandet och agerandet styr = vanstyr världen – så blir det fortsatt “oändliga strider” om detta – som jag ser det.

 3. Johan Niclasson

  January 23, 2013, 12:47:38

  journalister idag är inte journalister i mina ögon, dom får information (utan att själva gräva i det) från andra stora “nyhets” organisationer med i princip samma ägare/finansiärer bakom sig, som kan skruva och vrida på sina nyheter hur dom vill innan dom sen skickar vidare dessa till t.ex. aftonbladet där det ibland ser ut som att dom gjort en direkt google translate på skiten och lägger ut det som nyheter.

 4. Aengeln Englund

  January 24, 2013, 09:54:22

  Det låter lite som ett skämt, men jag antar att det inte är det. Att staten skulle granska och straffa media är minst sagt oroväckande. Samtidigt behöver media också granskas, men den granskningen måste nog snarare komma underifrån.

 5. Mikael Lännqvist

  January 24, 2013, 15:07:12

  Tittar man på Fox News i USA så stämmer Vike-Freibergas tes om journalister och dresserade apor. CNN demonterar hela sin avdelning av undersökande journalister på plats ute i världen. Fler och fler av journalistera har tappat sin skepticism och verkar mer och mer bara kopiera pressmeddelanden…
  Jag stödjer inte Vike-Freibergas ideer om politisk styrning, men vi själva som EU-medborgare har ett ansvar att kräva att våra journalister verkligen gör sitt jobb.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *