Pages

Categories

Search

 

Är demokratin nästa stora fråga SD ska få på walkover?

Är demokratin nästa stora fråga SD ska få på walkover?

by
January 24, 2013
Politik
14 Comments

Jag tror på ordets makt. Jag tror att ord kan förändra världen. Jag tror också att ord och hur man väljer att använda eller att inte använda dem kan avslöja ganska mycket om allt det man inte säger.

För några dagar sedan publicerade SvD intressant statistik över hur de olika riksdagspartierna använt olika nyckelord sedan 1996 fram till 2012. Det är mycket intressant läsning. Det hela går till så att ju mer ett parti nämnt ett ord under en viss tidsperiod, desto större växer sig loggan och närmar sig dessutom mitten av bilden.

Nyfiken som jag är, så kikade jag på hur riksdagspartiernas användning av ordet “demokrati” har sett ut sedan 1996. Jag har stoppat in det här ovanför. Det är sannerligen en både intressant och skrämmande utveckling.

Utvecklingen är mycket tydlig. Riksdagspartierna pratar mindre och mindre om demokrati. Det är kanske inte så förvånande. De övervakningslagar man gemensamt röstat igenom visar med all önskvärd tydlighet att folkets väl och ve allt oftare får spela andra fiol.

Det känns dessutom inte speciellt trevligt att kunna konstatera att det parti som just nu pratar mest om demokrati är Sverigedemokraterna. Är demokrati nästa stora och viktiga område som de traditionella partierna kommer att lämna walk over på till förmån för SD? Det ser inte så mycket bättre ut.

Det är möjligt att de traditionella partierna känner sig bekväma med den utvecklingen, men det gör inte jag. Demokrati är inte en fråga man kan låta falla mellan stolarna. I en värld där man gör skillnad på folk och folk betyder ordet demokrati ingenting. Därför kan jag lova att Piratpartiet inte kommer att låta SD ruva i ensam majestät på demokratifrågan.

Nästa gång någon undrar varför Piratpartiet behövs kommer jag att ge dem en länk till den där SvD-artikeln och be dem att kolla upp ordet “demokrati”.

Andra som bloggat om detta är: Hans Åberg, Högbergs tankar, Getsar, Lasses blogg.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


14 Responses

 1. Albert

  January 24, 2013, 09:50:45

  En anledning till att ordet demokrati inte används så ofta längre är att “väst” har missbrukat ordet under många år och använt det i en helt annan betydelse än den ursprungliga.

  Ordet demokrati handlar numera mest om hur vänligt inställd en statsledning är till “väst” och säger inte mycket om vilket statsskick som finns i landet. En diktator kan vara hur totalitär som helst, men ändå kallas demokratisk, om han hoppar när Washington säger hoppa. På samma sätt kan en välvillig och demokratisk ledare som respekterar folkviljan på ett ögonblick förvandlas till “diktator” om han/hon inte tillräckligt snabbt lyder order.

  Väst har urskuldat sina interventioner runtom i världen genom att hänvisa till “demokrati”, men det är bara ett retoriskt vapen i maktens händer.

  Denna politik fungerar på kort sikt. Men på lång sikt undergräver den själva betydelsen av ordet demokrati, och tyvärr verkar det vara det som vi nu ser.

  1. Vänster Wiki (@Vansterwiki)

   January 24, 2013, 10:11:47

   Det stämmer väldigt bra det du skriver. Älskad ledare som håller folket med bostäder och billig mat och energi genom att fördela landets naturtillgångar mördas som om han var en rabiessmittad hund. Vi kallar någon diktator när polisen slår ner upprorsmakare som hotar landets inre säkerhet. I väst förstår man inte att alla medborgare inte alltid är så snälla. Inget land vill ha kriminella gäng med vapen på gatorna. Vi har ingen exklusiv rätt att stoppa dem. Det har alla nationer. Vi kan heller inte bestämma vilka som är onda och goda. Det kan bara medborgarna.

 2. Mats Ström

  January 24, 2013, 10:16:18

  Oroväckande, men föga förvånande. Demokrati har så sakteliga ersatts av plutokrati. Folkets bästa har ersatts med företagens bästa – och då bara de etablerade företagen. Vapnen mot nyetablerade företag är en bredare patent- och copyright- lagstiftning, med längre varaktighet.

  Vi är inte så långt gångna som USA, men vi är på god väg.

 3. Scary Devil Monastery

  January 24, 2013, 10:41:48

  Läste nu på morgonen någonting förvånansvärt likartat i Metro.

  http://www.metro.se/kolumner/forvirrad-debatt-om-nyliberalism/EVHmaw!FxjV8fKh75Qjs/

  När jag satt på riksdagens åhörarläktare under DLD-förhandlingarna och lyssnade på hur ledamöterna diskuterade slogs jag av ett akut obehag både när S representant sagt sitt, och när Johan Pehrson från FP talade.

  Hans definition av “liberal” är fritt översatt till “Frihet är Slaveri”. Alla måste offras för att det offentliga rummet skall vara tryggat. Tillnamnet han fått – “Batong” är väl förtjänt.

  Senaste gången jag hörde något liknande var i en dokumentär om DDR’s sista dagar när Honecker med flera förtvivlat försökte rentvå STASI.

  Liberalism.

  Demokrati.

  Yttrandefrihet.

  Det här är bara tre av de ord som missbrukas ofta och gärna hos personer vars intresse i att få till stånd ett argument som stödjer deras på förhand valda åsikt gör att de mer än gärna tummar på och urvattnar definitionen av ord, eller läser in betydelser i dessa som aldrig funnits.

  Få vet att FN’s rättigheter helhjärtat stödjer fildelning, exempelvis, för att upphovsrättstrollen mycket nogsamt försöker skjuta in extrra ord så artikel 27 går att tolka annorlunda.

  Övervakningsivrarna är nitiska med att vända upp och ned på begreppet “omvänd bevisbörda” så snabbt som möjligt.

  SD kommer i det läget till dukat bord, när gemene man inte längre vet vad demokrati eller lberalism innebär.

  Så kommer man till någon kommentar där en ordvägg av resonliga argument presenteras för att stödja en tveksam slutsats är det viktigaste man kan göra att se vari den felaktiga utgångspunkten ligger och rätta till denna.

  Som exempelvis när en SD’are skriker om “censur” på en privat blogg medans offentliga SD-kritiker hotas av organiserat trakasseri.

  1. Albert

   January 24, 2013, 12:40:43

   Ja, det är en bra jämförelse. Man kan säga att FP i Sverige gjort samma sak med ordet “liberalism” som USA & Co, efter Berlinmurens fall eller så, gjort med ordet “demokrati”. Man har missbrukat orden så de tappat mycket av sin betydelse.

 4. Kloker

  January 24, 2013, 10:48:04

  Tanken med illutrationen är bra, men det är ganska oseriöst av SvD att inte redovisa hur många gånger orden har använts. Varför håller man rådatan hemlig?

 5. Anton

  January 24, 2013, 12:51:30

  Anledningen till att demokrati inte längre nämns särskilt mycket av den traditionella sju klövern är för att det för de är en självklarhet och ingenting som behövs. Att SD använder ordet mycket är självklart då resten av riksdagspartierna ständigt tjatar om hur odemokratiskt partiet är när de samtidigt blivit invalda av folket och representerar många människors åsikter. Jag tycker du är naiv Anna Troberg.

  1. Anna Troberg

   January 24, 2013, 13:41:13

   Hej Anton!
   Ett parti kan naturligtvis ha åsikter som rimmar illa med demokratiska grundprinciper och fortfarande bli demokratiskt invalda. Det finns ingen motsättning där. Det faktum att folk röstar demokratiskt på dem gör inte nödvändigtvis partiets åsikter väl kompatibla med demokrati.

   Demokrati blir ett tomt ord om man inte parar ihop det med en grundläggande syn på att alla människor ska ha lika rättigheter och möjligheter. Om man tummar på det, så tummar man i längden på demokratin. Därför anser jag att SD är olämpliga att få demokratifrågan gratis.

  2. Scary Devil Monastery

   January 31, 2013, 16:46:31

   Lika naiv som den som tar ordet demokrati i bruk om ett parti där det tolereras att högsta spetsen beväpnar sig med järnrör och brukar ord som “Hora” och “Babbe” efter ett par stora starka?

   Ärligt talat, den dagen du ser Johan “Batong” Pehrson göra slagi saken, smårusig och med ett järnrör, den dagen kan vi acceptera att standarden för ett folkvalt parti sjunkit till SD-nivå.

   Fram tills dess kan vi konstatera att det inte rör sig om att SD har en god historik vad gäller demokratiska frågor eller medborgarrätt som är garantin för dessa – tvärtom har de ivrigt hejat på resten av sjuklövern här.

   Det är snarare så att traditionella borgerliga handhavare om de demokratiska frågorna helt har släppt dem till en nivå som till och med SD kan kvala in över.

 6. Anton

  January 24, 2013, 17:28:55

  Då kommer vi ju in på en helt annan debatt. Personligen tycker jag inte det är varken rasistiskt eller då också odemokratiskt att vara kritisk emot ett lands invandringspolitik då den förts dåligt. Då skulle man lika gärna kunna säga att Vänsterpartiets tankar om tok höjningar på skatter är lika odemokratiska för att det skulle minska individernas frihet. Viktigt ord men som sagt, en ren och skär självklarhet i mitt syfte. Förmodligen därför ordets användning också minskats.

 7. Viktualiebrodern

  January 29, 2013, 00:40:02

  “När jag använder ett ord, sa Klumpedump lite föraktfullt, betyder det precis vad jag vill att det ska betyda – varken mer eller mindre.
  – Men frågan är, sa Alice, om du verkligen kan få ord att betyda olika saker.
  – Frågan är helt enkelt vem som bestämmer, sa Klumpedump. Det är det enda som betyder något”.

  (Alice i Spegellandet)

 8. Viktualiebrodern

  January 29, 2013, 00:43:35

  För övrigt noterar jag att “rättssäkerhet” inte finns med bland finorden i SvD. Där sparkade piratkandidaterna 2010 röv med de andra partierna.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *