Pages

Categories

Search

 

Pac-Mans Mona Lisa-leende är inte nog

Pac-Mans Mona Lisa-leende är inte nog

by
January 30, 2013
Mångfald, Politik
65 Comments

Det är deprimerande att bli påmind om att även de som borde vara ens absoluta meningsfränder ibland visar sig vara något helt annat. I morse fick jag en länk till den här artikeln i SvD: “Sexism är tyskt som öl och BMW“.

Det är nu ingen hemlighet att det finns både gubb- och tantslem här i världen och att en del av dem råkar vara tyskar. Det är bra att frågan nu lyfts även i Tyskland. Ingen ska behöva få sin skolgång, sitt yrkesliv, sin fritid eller sitt politiska engagemang spolierad av människor som är oförmögna att respektera andras gränser.

Det är inte trevligt att ha chefer som kommenterar ens bröst i tid och otid (Jag har haft tre sådana. Chefer alltså, inte bröst. Sådana har jag bara två.) Det är inte heller trevligt att, som en av mina manliga vänner hade, ha en kvinnlig chef som kommenterar hans “fina paket” i alla möjliga och omöjliga sammanhang.

Därför blev jag upprörd över att läsa i informationsspalten till höger om artikeln om några av mina tyska piratkollegers unkna syn på medarbetare av motsatt kön. Så här står det bland annat:

Parallellt till skandalen kring FDP-politikern Rainer Brüderle skakas även Piratpartiet av en debatt om sexism och mobbning av kvinnliga partimedlemmar. I Spiegel Online beskriver Annett Meiritz hur hon trakasserades på webben och hur hon av manliga pirater beskrivs som en hora.

Och…

I debatten om en kvinnokvot i näringslivet skriver manliga pirater om en “pattar-kvot”. Andra twittrar om slampor och slynor i partiet. Marina Weisband som tidigare satt i Piratpartiets ledning talar i dag om “chauvinism, sexism och sexuell mobbing” i partiet som skrämmer bort inte bara kvinnor utan också många män.

För mig är det helt obegripligt att man kan säga sig stå för frihet och alla människors lika rättigheter och ändå uppvisa en så fullkomlig brist på respekt för andra människor. Det säger mig att man inte har en aning om vad frihet och lika rättigheter betyder och att man mest bryr sig om sin egen möjlighet att få bete sig som en tölp. Låter det hårt? Tja, dubbelmoral är faktiskt inget som förtjänar några förmildrande eller poetiska omskrivningar.

Precis som Wiesband påpekar i slutet av det andra citatet, så är detta något som faktiskt skrämmer bort både kvinnor och män från partiet. Det är inte så konstigt. Den där dubbelmoralen är inte speciellt attraktiv för alla de som verkligen tror på frihet och lika rättigheter. Faktum är att den är direkt frånstötande och det är en dålig egenskap om man deltar i den popularitetstävling som politik till syvende och sist är.

Kommer ni ihåg de franska piraternas valaffischer vars existens det råder delade meningar om, men som i vilket fall huserade på franska piratpartiets server och glatt promotades på Pirate Parties Internationals Facebook-sida? Dessa affischer möttes av förtjusta “HÖ, HÖ!” runt om i piratvärlden. Vi som tyckte att affischerna sög utsågs ganska snart till trista torrbollar.

Det är inte konstigt att piratbrudarna lyser med sin frånvaro i många sammanhang, kanske främst i internationella sammanhang, men dock. Det är inte heller konstigt att det finns en hel del piratkillar som går runt och mår dåligt över hur deras vänner behandlas av andra killar i vissa sammanhang. Detta är ett problem som piratrörelsen måste ta tag i.

Här i Sverige jobbar vi kontinuerligt med detta och jag vågar påstå att vi kommit längre med det än vad våra tyska kamrater verkar ha gjort. Vi arbetar genom att alltid försöka föregå med gott exempel. Vi säger ifrån när folk går över gränsen i chattar och AFK. Ett problem är naturligtvis att det inte alltid finns någon som säger ifrån på plats, men det faktum att det ofta gör det verkar ha skapat en lite bättre arbetsmiljö för oss alla.

Men, vi har naturligtvis en bit kvar. Vi måste bli ännu bättre på att ta hand om varandra. Och, vi måste bli bättre på att visa att vi faktiskt är ett parti för alla som delar våra värderingar. Ett parti kan av naturliga skäl inte ha alla som målgrupp, MEN vi ska banne mig arbeta för att vara ett realistiskt politiskt alternativ för alla som delar våra värderingar oavsett om de råkar vara födda med snopp eller snippa.

ppacmanDen här lilla söta Pac-Man-figuren illustrerar antalet män och kvinnor i det svenska Piratpartiet. Det gröna fältet är männen (84,3%) och den lilla gula munnen är andelen kvinnor (15,7%). Även om andelen kvinnor är fler än för ett par år sedan, så är det uppenbart att vi måste fundera lite mer på det här.

Uppenbarligen har vi inte nått ut till en massa kvinnor som delar våra värderingar. Här måste vi fundera på när, var och hur vi försöker nå människor med vårt budskap.

Uppenbarligen upplever många kvinnor som delar våra värderingar inte att de är välkomna i partiet. Här finns det anledning för var och en att fundera på hur vi ska få dem att känna annorlunda.

Jag är inte ute efter en absolut 50-50-fördelning, men jag vill se en lite bättre balans. Märk väl att jag skulle ha efterfrågat bättre balans om förhållandena vore de motsatta också. 84,3% kvinnor och 15,7% män hade varit en precis lika stor anledning att sätta sig ner och fundera på hur man ska balansera upp vågskålarna. Vem vet, en dag har vi kanske en sådan obalans, men det får vi ta då. Just nu har vi det motsatta problemet.

För mycket homogenitet leder till stagnation och ett parti som stagnerar innan det ens fyllt tio är ett dödsdömt parti.

För mycket homogenitet skickar dessutom ut en tydlig signal till alla utanför partiet: “Det räcker minsann inte att du tycker som vi. Om du inte ÄR precis som vi, så har du inget att hämta här.”

Det är därför vi inte får se mellan fingrarna på detta. Jag vill se Piratpartiet frodas i många år till. För att det ska vara möjligt är det ett absolut minimum att de som delar våra värderingar känner sig välkomna och respekterade hos oss.

Alla som delar våra värderingar ska alltid känna sig välkomna hos oss. Om man delar våra värderingar så ska det inte heller finnas någon anledning att inte rösta på oss, till exempel en känsla av att man som man/kvinna/äldre/bög/flata/utlandsfödd/troende/whatever inte är välkommen. Om någon tror att detta inte spelar någon roll för människors vilja att engagera sig i vår verksamhet och/eller ge oss röster, så har de fel.

Självklart påverkas ens vilja att stödja ett parti av den bild man har av hur partiet betraktar en. Ingen röstar på eller engagerar sig i ett parti som man upplever inte respekterar en. Detta är något som inte bara ledning och styrelse måste tänka på. Detta är något som varje enskild pirat måste tänka på.

Vi får aldrig nöja oss med vår Pac-Mans lilla Mona Lisa-leende. Vi måste ge vår Pac-Man ett ordentligt bländande Stimorol-leende.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


65 Responses

 1. Nadia

  January 30, 2013, 14:56:35

  Tack Anna för att du tar upp detta jobbiga ämne. Jag har hållit mig ifrån den offentliga debatten av bland annat dessa skäl. Vem orkar bidra till en positiv utveckling i en allmänt ofräsch miljö värderingsmässigt? Men detta sträcker sig längre än chauvenism. Så här: för min del är en polariserad debatt som inte utgår ifrån dikussioner kring kreativa lösningar på våra samhälleliga utmaningar tämligen ointressant. Jag tror att om vi tillsammans bygger utrymme för en helt annan slags diskussion där vi är med och skapar vilkoren för samtalet så kanske vi slipper detta?

  1. Anna Troberg

   January 30, 2013, 16:16:14

   Hej Nadia!
   Ja, jag tror att det i alla fall kan vara ett steg i rätt riktning. Sedan får man nog helt enkelt vara en sådan där besvärlig typ som envisas med att säga till när folk beter sig illa mot varandra. Det är lite läskigt de första gångerna, men efter ett tag är det inte så hemskt. Dessutom tänker folk ofta inte riktigt på vad de säger, så när man påminner dem så får de en liten nyttig insikt att bära med sig framöver. :-)

   1. Nadia

    January 31, 2013, 01:45:58

    För de som är intresserade så har jag dragit igång ett litet möte i Stockholm den 15 Mars där jag sammanför forskare, konstnärer, anarkister, datajournalister, riksbanksfolk, arbetsmarknadsexperter osv kring temat unga och arbete. Jag tröttnade på att man i den offentliga debatten använder “arbetslösa” som politiskt slagträ istället för att ta en riktigt diskussion om värderingar, arbete och mening: http://edgeryders.eu/the-regeneration-of-meaning/

    Skulle vara kul ifall flera pirater ville vara med.

    1. @collentine

     January 31, 2013, 19:32:29

     Hej Nadia,

     ser valdigt intressant ut och hade garna deltagit men befinner mig for langt bort (Mexiko).

     Med tanke pa omradet tror jag du kan finna UP jkpgs arbetsmarknadspolitik intressant. Fortfarande i utvecklingsstadiet men vettig borjan http://jonkoping.ungpirat.se/

 2. Anders Nordström

  January 30, 2013, 15:02:21

  Jag blir lite skrämd av det du rapporterar, men fylls som vanligt av både hopp och glädje för att du lyfter upp även obekväma frågor. Respekt!

  1. Anna Troberg

   January 30, 2013, 16:17:07

   Hej Anders!
   Tack för det! :-) Ibland måste man peta lite i getingboet för att komma framåt här i världen.

 3. Claus

  January 30, 2013, 15:57:52

  De arga unga männen som skriver sådana kommentarer röstar på ett annat parti i Sverige. Vi kanske ska vara glada för det?

  Frågan är väl vad unga kvinnor röstar på och varför? De kanske inte är så tekniska, men de är överrepresenterade i sociala medier. Pirata frågor bör gälla även dem.

  1. Anna Troberg

   January 30, 2013, 16:21:04

   Hej Claus!
   Mjo, men det finns olika unga arga män. Dessutom behöver man varken vara ung eller arg för att ha svårt att respektera andras gränser. Ibland räcker det bra med att vara halvgammal och allmänt ointresserad av hur man behandlar andra. 😉

   Dessutom måste jag protestera mot “De kanske inte är så tekniska.” Det finns massor av duktiga tekniska tjejer. Dessutom behöver man inte vara teknisk för att vara pirat. Det påminde mig om en diskussion i en chatt för ett par år sedan där någon med emfas hävdade att tjejer inte har förmåga att tänka logiskt. Hej och hå… Det fina i den historien är att hela chatten, både den manliga och den kvinnliga delen, fick tuppjuck på personen ifråga. 😀

  2. Scary Devil Monastery

   January 31, 2013, 16:21:47

   “De arga unga männen som skriver sådana kommentarer röstar på ett annat parti i Sverige. Vi kanske ska vara glada för det?”

   Ja och nej. Det vore bekvämt att kunna säga att alla idioter är SD’are.

   Tyvärr är det litet grann av att vara hemmablind. Kvinnliga nördar kan mycket väl ha rätt svårt att hitta en nisch bland manliga sådana.

   Se bloggen “Fat, ugly or slutty” för ett par detaljer ur livet hos en kvinnlig gamer, exempelvis.

   Eller googla fenomenet “fake geek girl”.

   Det positiva i den kråksången är förvisso att det nu finns tillräckligt många kvinnliga medlemmar av onlinevärlden respektive nördkulturen för att göra sig hörda.

   1. Anna Troberg

    January 31, 2013, 17:11:06

    Hej Scary!
    Ja, jag tror nog också att man gör det alldeles för lätt för sig om man tror att alla de där “dumma” inte kan finnas i ens egen grupp. Människor med unkna attityder finns i alla partier. Tyvärr.

    Det är trevligt att fler och fler tjejer kliver fram och visar framfötterna. Det är dessutom trevligt att vi har en massa killar som tycker att det är schyst på en massa plan som inte involverar “Yeah! Fler bröst att klämma på!”-tankar. :-)

    1. Scary Devil Monastery

     February 1, 2013, 12:10:53

     Blir litet grann som en Israel-Palestinagrej – enda vägen ut är att ta tag i egna led. Vill man vara biblisk kan man mumla ur skägget om korn och bjälkar i ögon.

     Vi är bättre rustade än övriga partier i den frågan. Den som söker enkla och felaktiga lösningar blir sällan piratpartist.

     Den avdelningen ligger tre dörrar längre ned i korridoren, bakom dörren skyltad “Järnrör och Batonger”.

 4. Dorothee

  January 30, 2013, 16:13:28

  Alltså, det är lätt att känna sig andra överlägsna. “Vi…”, men jag tror inte riktigt på det, jag har lärt känna många svenskar tillräckligt väl – i privat och yrkeslivet – och tror mer att synen på vad som är sexism skiljer sig en del. Naturligtvis finns det, enligt de uppgifter som både du Anna och jag har, sexism i Tyskland (jag vill inte alls förneka det) – även hos piraterna. Själv har jag inte råkat ut för det och inte heller hört det. Jag är aktiv medlem i “Landesverband Hamburg” och jag är absolut inte den enda kvinnliga medlemmen och inte heller den enda aktiva kvinnliga medlemmen. Vi är många – jag tror vi är en tredjedel. Hur sexistiskt man yttrar sig hör ofta ihop med utbildningsbakgrunden. Tyskarna och svenskarna och många andra folk har fortfarande massor att åstadkomma på detta område – och även överhuvudtaget inom likställdheten mellan könen. Varenda människa skulle komma ihåg meningen “Den som kastar den första stenen…”

 5. Jerker Montelius

  January 30, 2013, 17:43:21

  Suck. Jag stönade redan när jag läste artikeln första gången. Ett mer uppenbart försök att kleta sexistsämpen på PP går väl knappast att hitta. En nyhet om en FDP politiker kopplas på något “mystiskt” vis ihop med en faktaruta där enbart Piratpartiet nämns. Ju fler som ens kommenterar detta ju fastare kommer bilden att nagla sig fast. Det finns heller ingen väg att komma undan när man väl är inne i debatten allt enligt principen “har du slutat slå din fru”.
  Marina Weisband som de tar upp anklagade också Piratpartiet för att vara nynazistisk och judefientligt så jag vet inte om hon inte tar i lite för mycket.

  1. Mab

   January 30, 2013, 18:05:05

   Jerker: för mig som har regelbunden kontakt med flertalet tyska pirater verkar Marina snarare underdriva problemet. Detta är ett öppet erkänt problem inom den tyska piratrörelsen, men eftersom de även är förespråkare av yttrande- och åsiktsfrihet så famlar de fortfarande efter en lösning. Samtliga tyska pirater som jag diskuterar med tar upp det här ämnet som ett område där partiets internkultur behöver förbättras.

   När det gäller din teori att det här skulle vara ett försök att smeta sexiststämpeln på pp så tycker jag den verkar tunn. Vill man svartmåla pp finns det mängder av exempel från svenska pp man kan hänvisa till, det finns inget behov av att gå omvägen via tyskland.

   Såhär skrev till exempel en styrelseledamot i svenska piratpartiet nyligen:

   “För något år sedan var jag fortfarande inne på det naiva tänket “de som gillar oss råkar bara vara främst killar, men vi är öppna för alla.” Jag hade jättefel. På nästan varje piratevent jag varit på har jag sett extremt öppen sexism och förnedrande av kvinnor. Skämt (?) om hur tjejer som står högre upp i förbundet eller partiet bara är där för att de har bröst, kommentarer om att “nästan inga tjejer kommer till UP/PP, och de som kommer dit är inte särskilt snygga”.

   I nio fall av tio möts det av ett vänligt leende och inte av någon som säger ifrån, men det är omöjligt att veta vad som döljer sig bakom leendet. Jag känner många tjejer som började i PP och sedan försvann. Jag vet inte hur många av de som gjorde det pga trakasserier, sexism eller liknande, men jag kan inte sluta tänka på det.”

   Personligen är jag väldigt glad att Anna lyfter upp den här frågan. Första steget till förbättring är alltid att erkänna för sig själv att man har ett problem.

   1. Jerker Montelius

    January 30, 2013, 22:50:45

    Hej MAB

    Jag har också kontakt med Tyska Pirater och en sak som de absolut inte kan tro är att de är judahatande nynazister. Det gör det lite svårt för mig att bedöma riktigheten i övriga påståenden.
    Angående sexism i Svenska PP så undrar jag bara: Var? Är det på styrelsemöterna som ni sitter och Jag har varit aktiv på forum och på ett antal fysiska möte med pirater(parley m.m.) och aldrig sett röken av någon sexism. Naturligtvis har många tjejer kommit och gått i partiet, men det har många killar också. Ingen vis dina sinnens fulla bruk skulle påstå att alla killar som slutat i partiet har blivit sextrakasserade av tjejerna i partiet utan att ha mycket torrt på fötterna.
    Utan solida bevis på några missförhållanden så tycker jag att vi kan lämna den här frågan snarast och ägna oss åt typ riktiga missförhållanden som behandlingen av Aaron Swartz, Gottfrid Swarthom Warg, Julian Assange eller allt som gör att vi kan säkra Christian och Amelias EU platser även i nästa val eller att få in Anna och Co i riksdagen.

    1. Anna Troberg

     January 31, 2013, 14:54:36

     Hej Jerker!
     Det finns uppenbarligen ett problem när vi av någon outgrundlig anledning inte lyckas verka mer attraktiva för kvinnor än vad vi gör. Vi har inte råd att strunta i hälften av våra potentiella väljare. Det är svårt nog ändå att komma in i olika beslutsfattande församlingar.

     Jag upplever som tur är att vi har fått en mycket bättre miljö inom partiet och det är tack vare att majoriteten av alla kvinnor OCH män i partiet inte tycker att det är okej att vissa känner att de inte respekteras.

     Du säger att sådant här inte sker. Låt mig ta några exempel på saker jag själv råkade ut för i partiet innan vi började jobba med de här frågorna för ett par år sedan.

     Innan jag drar min lilla lista, så vill jag dock vara EXTREMT tydlig med att detta verkligen INTE är något som ALLA manliga pirater ägnar sig åt. De allra flesta manliga pirater är precis lika upprörda över detta som jag är och föregår med gott exempel. Vi har massor med smått fantastiska killar i partiet, som verkligen inte förtjänar att dras över samma kam som det fåtal som inte fattar att tjejer faktiskt har en hjärna och att det inte är okej att klämma på alla bröst inom en armslängds avstånd.

     1. Jag har blivit klämd på brösten av två personer och fått mina bröst och “trevliga kurvor” omtalade av betydligt fler. Och nej, det räcker inte att påtala att man inte tycker det är ok, för då kan man inte “ta en komplimang”.

     2. Jag har fått telefonsamtal från gråtande pirater av båda könen som berättat om saker som deras vänner blivit utsatta för, ovälkomna advanser av olika slag, som de haft svårt att freda sig mot. (De som utsatts vågar inte ringa själv för de vill inte att någon ska tro att de är “mesar”.) Nej, det är verkligen inte mesigt att känna obehag över ovälkomna advanser. Man är faktiskt precis hur cool som helst om man talar om för andra att någon gått över ens gräns. Jag finns på anna.troberg@piratpartiet.se. Man kan ALLTID höra av sig till mig om sådant här.

     3. Jag har fått veta att jag är “uppebarligt mentalt störd” för att jag till slut lackade ur på att en manlig pirat kommenterade mina och andras bröst och ben flera dagar i sträck. Av någon outgrundlig anledning tyckte han tydligen inte att våra mentala förmågor förtjänade hans uppskattning.

     4. Jag fick en omedelbar inbjudan till fyrkant när det gick upp för en person att jag har flickvän. Alla vet ju att lesbiska bara väntar på en karl. Eller inte…

     5. Jag har suttit på möten där kvinnor konsekvent “glöms bort” från talarlistan”. Alla kan glömma någon, men sannolikheten att det är glömska när det är just kvinnor som glöms bort 90% av gångerna är faktiskt tämligen liten.

     6. Jag har pratat med pirater som tycker att det är självklart att kvinnor som inte håller med dem är “kärringar”. Inte vidare respektfullt.

     7. Varje gång jag lyfter en sådan här fråga på bloggen, så får jag magsura mejl och/eller kommentarer som nogsamt försöker göra gällande att jag gör ett dåligt jobb som lyfter detta och inte något annat. (Oftast något annat som jag de facto lyfter betydligt oftare, tex FRA, DLD, ACTA, Assange, TPB, what have you.) Ofta paras dessa magsura åsikter att det minsann var bättre när vi hade en man som partiledare och jag inte hade hunnit göra partiet till ett “lesbiskt radikalfeministiskt skitparti”. Hej och hå…

     8. Jag har blivit ombedd att uppge kupstorlek när en person skulle beställa en t-shirt åt mig för “Det måste man väl veta när man ska beställa en t-shirt?” Yeah, right. Lika mycket som man behöver veta hur lång kuk en man har för att köpa byxor åt honom.

     9. Varje gång jag varit på tv får jag mejl både från medlemmar och utomstående om att jag är fet. Jag behöver visserligen träna lite mer för mitt eget välbefinnandes skull, men i mitt arbete tycker jag att jag förtjänar att bli bedömd efter min mentala kapacitet.

     10. Jag har fått förklarat för mig i en chatt att kvinnor inte är förmögna att tänka logiskt. I beg to differ.

     Mina exempel i listan här ovanför har ett par år på nacken. Jag upplever att det blivit betydligt bättre, men vi är sannerligen inte färdiga med detta.

     Vi har ett ansvar att ta väl hand om våra medlemmar. Vi har ett ansvar att faktiskt leva som vi lär. Vi har ett ansvar att inte skrämma iväg potentiella aktivister och väljare. Om vi inte fortsätter att arbeta med detta, så kan vi lika gärna lägga ner, för då förtjänar vi inte att sitta i någon beslutande församling.

     1. Scary Devil Monastery

      January 31, 2013, 16:38:27

      Det där var…minst sagt osmakliga exempel. Att vi enligt dig har blivit betydligt bättre är en sak, men det som slår mig är att det fortfarande verkar finnas en del personer som helt enkelt inte verkar kunna acceptera vanlig jämlikhet.

      Varandes man kan jag bara säga att om jag hade utsatts för ens hälften av de förslagen jag nog hade undvikit alla miljöer där de skulle kunna upprepas. Och undra vad för slags parti jag hade hamnat i.

      Jag tror att både vad gäller våra tyska kamrater och oss här i Sverige får vi börja markera att liberalism och rätten till personlig integritet gäller oavsett könstillhörighet.

      Varje person som kallar sig pirat borde inse att om vår önskan att ha rätten till full domvärjo av vår egen person och kommunikation skall ha giltighet så gäller samma rätt för vår kamrat. Även om hennes vattenverk är annorlunda beskaffat än vårt.

     2. eva-marie söderström

      May 5, 2014, 16:17:42

      Ha ha hur gamla är de manliga personerna? Låter som dagis-barn… ha ha…
      tror det behövs lite mer tanter i partiet? De har kommit över att ens ta åt sig när det gäller sånt…. jag ställer upp!
      Hälsn
      tanten

    2. Anton Nordenfur

     January 31, 2013, 16:12:20

     Hej Jerker, det var mig Mab citerade ovan.

     Jag har sett sexismen i stort sett vid alla piratträffar jag varit på, och en hel del online. Det täcker upp styrelsemöten i både PP och UP, det är events där vi deltar, det är UPs politiska konferens, med mera. Alla tjejer jag pratat med om det har sagt att de definitivt känner igen det, men inte brukar göra en stor grej av det.

     “Naturligtvis har många tjejer kommit och gått i partiet, men det har många killar också. Ingen vis dina sinnens fulla bruk skulle påstå att alla killar som slutat i partiet har blivit sextrakasserade av tjejerna i partiet utan att ha mycket torrt på fötterna.”

     Jag tror inte att alla tjejer som slutar gör det pga sexuella trakasserier, allt jag sagt är att det mycket väl kan vara en bidragande faktor.

     1. @collentine

      January 31, 2013, 19:11:54

      Har ocksa stott pa sextrakassering i piratpartiet. Bade nationellt och internationellt.

      Tror tva av problemen kan harledas till “geek” kulturen som finns inom partiet.

      1. Online dras granserna valdigt annorlunda och tror tyvarr att en del gamers vanjer sig vid att sextrakassera de kvinnliga gamers de finner online. De tar detta beteende afk och dar drabbar det vara kvinnliga medlemmar pa moten. (en del kvinnor anvander manliga eller konsneutrala nicks for att undvika detta online men pa afk moten ar inte detta mojligt). Ett satt att bemota detta ar att borja kampanja mot sexismen inom gaming-kulturen vilket i langa loppet skulle leda till mindre sexism allmant och mindre inom piratpartiet.

      2. De personer som stillbringar stora delar av sin fria tid framfor datorn har oftast inte ett alltfor stort socialt natverk. Darmed ar moten inom piratpartiet en av de sociala ytor dar de har mojlighet att traffa kvinnor. Tror “flortandet” ibland slar fel och resulterar i sexuella kommentarer.

      Vet att jag generaliserar en del ovan men forsoker hitta anledningar pa problemen.

      1. Jerker Montelius

       February 1, 2013, 20:52:20

       Hej Anna, SDM, Anton, Collentine …

       Är vi med i samma parti? Skulle jag ha upplevt samma saker som ni beskriver så skulle jag gått ur partiet ögona böj. Uppenbart lever vi i ett parti där det sexas, tafsas och flörtas hej vilt utom där jag för tillfället befinner mig. (Nu känner jag mig verkligen utanför). Det är verkligen ingen vidare reklam för styrelsen ni gör.

       1 Om någon skulle medvetet tafsa på mig under ett piratmöte så skulle jag inte dra mig för att klippa till den personen pronto. Skulle det vara oavsiktligt eller en kommentar om att jag såg trevlig ut så skulle jag nog låta det passera(man är inte bortskämd med sådant som manlig geek) och för att inte orsaka onödig blodsutgjutelse.

       2 Jag blir också helt rysk när bröst och trekanter/fykanter är det som diskuteras dagar i sträck av ett parti som borde ha som mål att stoppa övervakning, och säkerställa rättssäkerhet och mänskliga rättigheter.

       3 Det var då den vad du tjatar om trekanter/fyrkanter. Av de lesbiska personer jag känner är du den enda som överhuvudtaget lyft ämnet. Av piratpartister är du den enda. Av personer i politik är du den enda…

       4 Jag har varit med i sammanhang som varit rent misogyna. Inget av dom har varit ett piratevent. Jag är extremt frågande till vad det var för möte när en mötesordförende sorterade bort 90% kvinnor. VEM? Vem är det? Är det i PPs styrelse nu?

       5 Är du säker på att du inte gör en liten halmgubbe här?
       Att som partiledare bli kritiserad för hur man leder ett parti och vilka frågor man driver är nog något man får acceptera på den posten. Just nu är du nog inte värst utsatt. FRA Annie Löf har det nog betydligt värre just nu. Om man gör ett bra eller dåligt jobb som partiledare det är väl något som utläses av valresultat och opinionsundersökningar. Jag kan tänka mig att gamla centerpartister längtar tillbaka till Torbjörn Fälldins tid och 25% eran.

       6 Chest size är inte helt ovanligt att man mäter när man beställer tröjor på nätet. Se: http://www.thinkgeek.com/product/5981/sizing/
       För övrigt så sys skräddarsydda kostymbyxor olika beroende på PTH eller PTV.

       Till sist skulle jag vilja svära ordentligt i kyrkan.
       Jag lärde mig en bra övning på ett parley i Västerås.
       Tänk om det vore tvärt om.
       Tänk om vårt problem inte vore att vi har för mycket sex i partiet utan för lite. Folk vill inte vara med oss för att vi upplevs som förbannat osexiga. Våra ideer struntar man i. Orakade, överviktiga och illa klädda. Kvinnor som män. Homo som hetro.
       För att nå framgång så är det där vi skall skärpa oss. Ge ett smartare sexigare intryck.

      2. Anonym

       February 2, 2013, 20:34:14

       Men allvarligt?!

       1) Ja, du skulle inte dra dig för det, men du är man och har fått en uppfostran som går ut på att ha den reaktionen. Det har inte kvinnor. Och sen tycker jag inte att det är en bra reaktion heller att klippa till nån för att hen går över gränsen. Bättre att lugnt och sakligt säga ifrån. Vilket Anna gjorde, men då tyckte personen i fråga tydligen att det inte var rätt av henne att säga ifrån…

       2) Partiet har det som mål, men det betyder inte att vi inte även kan ta upp andra problem. Speciellt om dessa problem får oss att förlora medlemmar – speciellt aktiva sådana.

       3) Whut?! Så för att Anna tar upp att någon annan har föreslagit fyrkant med henne och hennes flickvän från en man så är det Annas fel? Skärpning! Sluta skylla andras dumma beteende på Anna!

       4) Grattis till att du har lyckats undvika såna möten. Jag är inte sådär jätteaktiv, men har varit på några få möten och har sett en del av det Anna beskriver ovan även om jag inte har sett allt.

       5) Att bli kritiserad är en sak, men varför hela tiden ifrågasätta att såna här frågor lyfts? De här problemen existerar och sabbar för oss alla. Så varför är det fel att de tas upp för? Människor kan faktiskt göra flera saker…

       6) Men seriöst! Det Anna drog upp var inte “chestsize” utan “kupstorlek”. Det är gigantisk skillnad på dessa två. När jag följer din länk så ser jag klart och tydligt att de inte skriver nåt som “cup-size” eller “bra-size” – helt enkelt för att det är nåt helt annat och om de frågade om det så skulle de rätteligen få massa skit för det! Du kan ju testa själv att fråga kvinnor på stan om deras kupstorlek – då kanske du ändå får en rak höger. 😉 Fast om du är den som råkar ut för den raka högern så är det väl inte rätt det heller…

 6. Erik Lönroth

  January 30, 2013, 18:19:03

  Som medlem i Pirapartiet, man och uppriktigt bekymrad över att Piratpartiet med all tydlighet väger tungt på män, så är det ändå inte med viss känsla av rådlöshet här.

  Jag vet inte med mig om något i vår politik, sätt att vara emot varandra, värdegrunder etc. etc. etc. som motiverar denna snedfördelning.

  Jag har faktiskt frågat många kvinnor – både utanför och inom partiet – om vad de tror är anledningen till detta. Många utanför partiet har svarat att vi helt enkelt inte täcker frågor som de ser som viktiga. En kvinna sa att “Det är inte så att jag ligger vaken om nätterna och tänker på hur illa det är ställt med upphovsrätten”.

  Så vitt jag har sett, så har sen breddningen av det svenska Piratpartiet, fler kvinnliga medlemmar anslutit sig och fler kvinnliga aktivister tagit plats i ledande positioner. Jag vill tro att genom bredden kommer vi kanske kunna nå kvinnors nätverk på fler sätt och låta dessa hitta utrymmen i partiet som ännu inte är “inpissade” av redan inbitna – manliga – pirater?

  Kanske är det också så att nybyggarkänslan och deltagandet i vår politik måste få färgas av kvinnliga förebilder och nybyggare. I så fall är ju breddningen likaså en “chans” vi kan ta för se till att redan från början kan få med kvinnor i “nybygget” och ta plats.

  Jag är tveksam till kvotering, men att få med en tanke över att det finns aspekter vi missar, om vi missar kvinnorna. Det är lika sant åt andra hållet.

 7. Claus

  January 30, 2013, 19:04:37

  Det var naturligtvis en generalisering, men de som skriver sådana vulgära angrepp tenderar att återfinnas i SD. Men jag ska visst erkänna att jag ibland uttryckt mig klumpigt.

  De tekniska tjejerna till trots, upplever nog flertalet att piratfrågorna är för tekniska och juridiska. Det tror jag nog att de flesta, oavsett kön, känner. Vem kan ha koll på vad t ex SOPA eller ACTA innebär? Jag är glad att Amelia och Christer kan spendera sin tid att sätta sig in i sådana lagförslag och göra något innan de blivit verklighet. Att kommunicera ut det för tjejer är din stora utmaning.

 8. forskargurra

  January 30, 2013, 22:05:44

  En del av dessa tycker nog “bara om att grisa sig” och en del vill verkligen medvetet sabba för piratenpartei.. Dels medierna som väljer att belysa de mest extrema exemplen (som kanske tror sig tjäna på att det går dåligt för piratenpartei) – men även en viss andel som går med i partiet “under cover” med avsikt att helt enkelt trolla och sabba både intern stämning och PR.

  I vilket fall som helst får vi träna på att plocka fram argument som funkar bättre att värva tjejer med. Det finns ju helt klart en del. Jag kan spåna lite på det :)

  1. Anna Troberg

   February 1, 2013, 07:13:36

   Spåna på! Det här kräver en hel del tanke.

   Jag minns diskussionen om de där franska valaffischerna där det fanns folk som använde argumentet “Men, det är ju jättebra att vi har kvinnor på valaffischerna så att fler kvinnor vill bli medlemmar!”

   Öhm… Jo, visst. Jag tycker också att vi ska ha kvinnor på valaffischerna, men då framför allt i egenskap av personer inte i egenskap av kött. Jag har svårt att tänka mig någon kvinna som såg de där affischerna som tänkte: “Yeah! Nu vill jag bli pirat så att jag får betraktas som kött ännu oftare!”

   Så, sensmoralen är att den kortaste tankevägen är sällan den bästa. :-)

 9. Kloker

  January 30, 2013, 23:10:36

  Jag gillar ditt långsiktiga perspektiv, Anna.

  Alla har väl någon gång försagt sig och ganska omgående ångrat något man sagt. Ett tips när man säger ifrån när folk “går över gränsen” är att göra det på ett så snyggt sätt som möjligt. Man behöver inte bita huvudet av varandra. Det viktigaste att framföra inför alla närvarande är att man inte delar personens uppfattning. En lite längre utläggning om varför det som sades inte var OK kan vara snyggt att ta på tu hen hand…

  Jag hoppas att många, många, många fler tjejer och kvinnor vill aktivera sig i Piratpartiet. Bara att så sker tror jag i sig kommer förbättra klimatet.

  Anna, “bländande Stimorol-leende”? Du känner uppenbarligen inte till Reverse Beartrap från Saw VI.

  1. Anna Troberg

   January 31, 2013, 17:13:56

   Hi, hi och huvva! 😀 Jo, jag har sett Saw VI. Brrr!

 10. Dennis Nilsson

  January 31, 2013, 01:13:32

  “Dessutom tänker folk ofta inte riktigt på vad de säger, så när man påminner dem så får de en liten nyttig insikt att bära med sig framöver.”

  Kloka ord. Vi människor kopplar inte alltid på hjärnkontoret när munnen öppnas, och grodorna hoppar ut av sig själv.

 11. Jörgen L

  January 31, 2013, 12:00:55

  Lite relaterat tror jag: http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/ytligt-sett-om-tonarstjejer/ speciellt den där diskussionen om “Fake Geek Girls”. Nördkulturen är inte alltid så inkluderande, snarare tvärt om, och vi har ganska mycket rötter därifrån…

  Vi vill gärna inbilla oss att könsrollsmönstren på nåt sätt på nåt sätt automatiskt skulle försvinna hos människor som uppfattar sig som “moderna” eller “bygger sitt tänkande på vetenskap”, men eftersom de ofta är helt omedvetna om man aldrig konfronteras med situationer där det blir synliga, och framför allt inte konfronteras med sitt eget slenrianmässiga sätt att vara, så är man omedveten om hur fel det är.

  Därför är saker som det här inlägget bra om det kan få en och annan att reflektera över vad deras egen roll i det hela är.

  1. Anna Troberg

   January 31, 2013, 17:16:05

   Åh, ja… Det är rent deprimerande att googla på “Fake Geek Girls”.. Men, det är ganska lärorikt, så jag föreslår att ni gör det.

   1. Scary Devil Monastery

    February 1, 2013, 12:31:18

    Jo. Själv blev jag aningen chockad.

    Jag har tur som har en sambo som både har skinn på näsan och som inte är rädd att påpeka hur snett det ser ut ibland.

    Den turen är inte alla förunnad.

   2. Scary Devil Monastery

    February 1, 2013, 12:36:13

    Bör tillägga en betraktelse – som regel är motståndet mot ett nytt fenomen som allra hårdast just innan den gamla paradigmen faller.

    Det gäller både när minoriteter börjar hävda sin rätt – hbt, geek girls, apartheid med mera – och när det gäller moraliska synvinklar. Att debatten förs och att röster höjs till försvaret av gammaltänket betyder att de som står för dessa åsikter idag känner att rösten måste höjas för att höras.

    Långt värre då forna tider när man kunde vandra genom ett helt spelkonvent eller en datasal utan att hitta en enda tjej, och tystnaden stod kompakt kring den frånvarande elefanten i rummet.

  2. Deep Blue

   February 4, 2013, 08:06:05

   Fake geek girl är väl den bisarra och i mitt tycke djupt förolämpande tanken att tjejer inte kan vara “geeks”. Helt osant, givetvis.

 12. Claus

  January 31, 2013, 16:54:10

  Det blir onekligen lite grabbigt när det saknas kvinnor. Därför har jag alltid uppskattat arbetsplatser med en heterogen sammansättning.

  Med mer kvinnor försvinner det sexistiska beteendet. På samma sätt som vi slutar att skoja om bögar eller negrer när vi vet att homosexuella eller färgade är närvarande.

  Det är inte uräktande, men det kan faktiskt förklara varför PP-träffar kan få en sexistisk karaktär. Den enda PP-fest jag deltog på var det bara män närvarande och det skojades om att det var lite bastuklubb över det hela. Men jag upplevde inte att någon av medlemmarna var vare sig homofober eller antifeminister. Tvärt om var de hyggliga människor som hade blivit ännu hyggligare om det fanns lite mer kvinnor, homosexuella och färgade.

  1. Anna Troberg

   January 31, 2013, 17:17:48

   Jag tror på mångfald Ju mer mångfald, desto mindre sexistiskt, homofobt och rasistiskt trams. Kort sagt, mycket trevligare stämning och mycket bättre arbetsmiljö. :-)

   Måste dock säga att jag inte stött på speciellt mycket homofoba kommentarer inom PP och nära nog ingen rasistisk kommentar. Det är trevligt. Nu ska vi bara trassla upp den där andra knuten också.

 13. Henrik Brändén

  January 31, 2013, 22:23:55

  Jag blev då jag kom in i partiet för drygt två år sedan chockad över den tuffa, sexistiska tonen, och över hur många tjejer anslöt sig till den, och accepterade både antydningar och närmanden, som jag tyckte var väl grova.

  Till en del beror det naturligtvis på att vi har en öppnare attityd än många andra rörelser till icke-konforma sexuella läggningar, som polyamori. Men det har utvecklats en olycklig kultur av att pryda sitt språk med olika sexuellt laddade attribut, grovflirta och hångla offentligt osv, som de allra flesta naturligtvis ägnar sig åt tillsammans med människor som är med på saken, men som gör det onödigt svårt för dem som inte känner sig bekväma med ett muntligt eller fysiskt närmande att säga ifrån.

  Jag tror därför att en del av lösningen av detta problem är att vi utvecklar en mer avsexualiserad partikultur. Att vi försöker tänka på vad vi använder för liknelser och kraftuttryck i våra chattar och på afk-möten. Och att vi försöker hålla de mer fysiska uttrycken för eventuella förälskelser och attraktioner bakom lite mer stängda dörrar än hittills.

 14. Qeruiem

  January 31, 2013, 23:01:24

  Till Collentine (gick inte att kommentera fler steg):

  Vet att jag generaliserar en del ovan men forsoker hitta anledningar pa problemen.

  Nähä? You think? Tänk, jag trodde vi hade kommit LIIIIITE längre än så i det här landet när det gällde allmänbildning om IT och Internet. Tydligen inte.

  Låt mig “översätta” texten lite:

  Tror två av problemen kan härledas till “bibliotikarie” kulturen som finns inom biblioteken.

  1. I biblioteken dras gränserna väldigt annorlunda och tror tyvärr att en del bokmalar vänjer sig vid att sextrakassera de svenssonbokläsare de finner i biblioteken. De tar detta beteende med sig ut på stan och där drabbar det våra svenssonbokläsare på möten. (en del svenssons använder bibliotekarie- eller svenssonneutral klädsel för att undvika detta i biblioteken men på stan är inte detta möjligt). Ett sätt att bemöta detta är att börja kampanja mot svenssonmobbingen inom biblioteks-kulturen vilket i långa loppet skulle leda till mindre svenssonmobbning allmänt och mindre inom biblioteken.

  2. De personer som tillbringar stora delar av sin fria tid på biblioteken har oftast inte ett alltför stort socialt nätverk. Därmed är möten inom biblioteken en av de sociala ytor där de har möjlighet att träffa svenssons. Tror “flörtandet” ibland slår fel och resulterar i sexuella kommentarer.

  Eller för att uttrycka det annorlunda, du är så långt ute och cyklar att du inte har en chans att hitta cykelbanan ens med GPS. Gamers och geeks är människor, på gott och ont, med både bra och dåliga sidor, precis som vem som helst.

  Bara för att du inte förstår hur deras (vårat) sociala nätverk är organiserat eller hur stort det kan vara trots att det, för dig, är osynligt så betyder det inte att de (vi) är ensamma satar utan vänner. Tvärt om begränsas inte geeks sociala nätverk av tex nationella gränser och därför kan det också växa sig extremt stort, samtidigt som den fysiska sociala omgivningen inte har en aning om HUR stort.

  Själv har jag jobbat och socialiserat i lite olika situationer och bland annat jobbat som resande servicetekniker i mekaniska verkstäder. Sexismen är skyhögt mycket högre där än vad jag upplever bland s.k. “geeks” och “gamers” så att skylla sexismen på “geekkulturen” är möjligen en bekväm syndabock, men det tyder på att du, ärligt talat, inte vet vad du snackar om.

  Därmed inte sagt att sexismen inte existerar, men PP om något parti ska väl ha tillgänglig kompetens inom partiet för att faktiskt kunna konstatera att det inte är en online/offline-fråga.

  Skärpning!

  1. @collentine

   January 31, 2013, 23:54:55

   Trakigt att du blir sa defensiv istallet for att diskutera problemet. Kan halla med om din oversattning och tror den skulle vara giltig om det fanns en biblioteks kultur sadan som du beskrivit.

   Jag har varit gamer och vet att det gar att skapa stora sociala natverk dar. Dock sa ar inte detta fallet for alla. Mitt huvud-argument star kvar att det ar en “manlig” kultur att vara gamer med allt vad det innebar trots att motsatser finns och att mer kvinnor ar gamers nu an forr.

   Sager inte att “geek-kulturen” ar enda faktorn men definitivt en bidragande orsak. Traditionellt har piratpartiet varit en teknokratisk organisation och eftersom man generellt ar mer teknologiskt kunniga har det varit ett bidrag till obalansen i partiet. Jag tror framsta orsaken for sexismen ar den stora skillnaden pa antalet man och kvinnor i partiet. Man har alltid en tendens att bli mer sexistiska i grupp nar det inte ar nagon (eller valdigt fa) kvinnor narvarande. Saval i gamer-kulturen som utanfor.

   Hade dragit upp liknande argument om piratpartiet av nagon anledning lockat till sig oproportionerligt manga fotbolls-spelare eller industri-arbetare. Forsok garna diskutera symptomen och mojliga losningar utan att haka upp dig i defensivt lage.

   Var tror du problemet ligger?

   1. Qeruiem

    February 1, 2013, 08:09:52

    Du tolkar det som defensiv? Du borde snarare tolka det som att jag blir så trött på varje gång man drar fram geekiness som ett problem och en syndabock eftersom jag sett nog av det (hej kära 1900-tal) och hade hoppats att samhället kanske hade växt ur i alla fall DET nu när var och varannan är nån form av geek som kommit ut ur garderoben.

    Jfr diskussionerna om hur TV-spel, rollspel, hårdrock, you name it påstås vara orsaken till alla möjliga problem när det samtidigt finns en skithög fullt socialt välanpassade personer som också ägnar sig åt vad det nu gäller utan att någonsin bli en liten blip på problemradarn. Vissa personer ÄR helt enkelt problem, orelaterat geekyness. Min “översättning” var ett försök att peka ut exakt hur orättvis din “analys” var. Att du tolkade den som “skulle vara giltig om det fanns en biblioteks kultur” tyder ju dock att den föll för döva öron, tyvärr.

    Vad gäller sociala nätverk och geekyness så är det ännu en sak som är högst ortogonal, vissa har stora nätverk medans andra inte har några nätverk att tala om över huvud taget och det är inte heller kopplat till IT. Jag har tex en äldre släkting som inte har något socialt nätverk över huvud taget trots att han inte på något sätt är geek, nerd eller det minsta intresserad av teknik eller spel. Han är helt enkelt bara inte socialt funtad. Alls.

    Vad gäller problemdiskussionen är jag faktiskt måttligt intresserad av ett otal skäl som jag inte tänker belasta det här kommentarsfältet men jag vet en sak som INTE är problemkällan; geekyness. Geekyness är dessutom inte på något sätt förbehållet killar och även om det fortfarande nog är så att majoriteten gamers är killar så är det något som är under förändring och från att ha varit i princip icke-existerande är tjejerna nu “bara” minoritet. Det finns också många andra former av geeks, se tex på vår käre partiledare som har svart bälte i bok-geekyness.

    Den sneda könsfördelningen kan vara delorsak till sexism inom PP, sure, en inarbetad jargong, possible, have fun sorting that out. Att börja jaga bekväma syndabockar i geek- eller gamer-kulturen är dock totalt fel väg att gå, inte minst för att rätt många geeks definitivt inte lider av grav sexism och därmed skulle bli collateral damage i en orättvis utpekning.

    1. Anna Troberg

     February 1, 2013, 08:33:42

     Hej Collentine och Q!
     Jag tror att ni har lite rätt båda två.

     1. Det är lättare att slänga ur sig saker till folk på nätet än face to face. Om man gör det i en begränsad grupp, så innebär det att man etablerar en viss kultur och jargong, som man sedan plockar med sig när man träffas AFK.

     2. Begränsade och tätt sammanslutna grupper skapar en egen jargong, på eller utanför nätet, och det är inte alltid den interna jargongen flyger så bra i kontakt med resten av världen.

     3. Det är naturligtvis självklart inte ALLA killar som inte förmår att respektera en del människor bara för att de råkar vara kvinnor. Det blir ju om inte annat väldigt tydligt i det här kommentarsfältet och diskussionen om det hela på Facebook (http://www.facebook.com/groups/Piratpartiet/permalink/10151291496454102/) där det är många män som aktivt diskuterar detta problem och försöker hitta konkreta lösningar till det.

     Jag skulle gärna vilja se fler kvinnor i samtalen, men det betyder inte att jag vill se färre män i dem. Jag vill ha fler av dem med. Jag tycker det är väldigt bra att vi fått igång ett sunt samtal om detta. Det är ett samtal vi måste ha om vi ska överleva.

     4. Jag upplever inte att någon försökt hitta syndabockar. Jag upplever att vi har ett problem som drabbar oss alla och som vi försöker lösa tillsammans, oavsett vilket kön vi råkar vara födda till.

    2. Macahan

     February 1, 2013, 09:21:19

     En sak som kan vara bra att göra är att inte blanda ihop “ett visst tänk är vanligt förekommande inom en viss kultur” med “alla som ser sig själva som en del av en viss kultur delar samma ohälsosamma värderingar”.

     För övrigt har 2012 visat oss att, åtminstone inom spelindustrin, är sexismen alllt annat än död. Den frodas. Här är en snubbe som snackar lite om det.

     http://www.youtube.com/watch?v=Umj2dnACo64&feature=youtu.be&a

     1. Anna Troberg

      February 4, 2013, 08:19:58

      1. Macahan

       February 5, 2013, 10:39:23

       Tack för den!

 15. Viktualiebrodern

  February 1, 2013, 12:12:47

  Vad än skälen är till den ojämna könsfördelningen (själv tror jag att tröghet är det viktigaste skälet – ojämn fördelning leder till ojämn fördelning), så säger rent matematiskt-statistiska lagar att alla fördelningar som avviker stort från medelvärdet kommer att med tiden närma sig medelvärdet (regression).

  Men att det löser sig “i det långa loppet” är förstås en klen tröst idag.

  Jag tror att om man ändå skall taktiskt lägga om hur man för ut piratpolitiken, så är integritetsproblemen på de sociala nätverken något att trycka hårdare på. Där vet vi att kvinnor i alla fall inte är mindre aktiva.

 16. Rene Malmgren

  February 1, 2013, 17:02:37

  Jag tänker återigen ta på mig min elaka roll och påpeka ett par kanske obekväma fakta.

  1. Du förutsätter rent krasst att piratpartiets politik attraherar både kvinnor och män lika mycket. Det är definitivt inte min erfarenhet. Jag upplever att de kvinnor som exempelvis vänder sig till Miljöpartiet istället för PP ( MP var det andra stora partiet för ungdomar i EU valet 2009 ) gör helt rätt. Jag upplever också att kvinnor oftare väljer trygghet framför frihet om de tvingas välja. Självklart finns det alltid individer som avviker från normen.

  2. Om vi börjar fokusera på att särskilja väljare från väljare och medvetet söker väljare som är svårare att nå kommer det troligen att försämra möjligheten till framgång.

  Sen tror jag att med det sagt så är det viktigt att vi börjar göra saker AFK också :)

 17. Jacob Hallén

  February 2, 2013, 00:18:34

  Jag är benägen att hålla med René om att Piratpartiets politik nog har varit mer attraktiv för män än för kvinnor i allmänhet. Det är en delförklaring till snedfördelningen. Jag tror att den beror mycket på att män har varit mycket tidigare med att befolka online-världen och att det har givit dem större insikt i att rådande ordning när det gäller privatliv, upphovsrätt med mera inte fungerar.

  Kvinnor kommer att komma ikapp. Internet har blivit mycket mer jämt könsfördelat på senare år och kvinnor kommer också att få upp ögonen för vad som behöver förändras.

  Alla samhällsförändrande rörelser drar till sig personer som har en fanatisk inställning och som ofta har problem med socialt beteende och normalt hyfs. Socialdemokraterna hade det för 120 år sedan. Miljöpartiet hade sin skogstokiga falang till för bara några år sedan. SD dominerades länge av exrema mörkermän innan Jimmie Åkesson rensade partiet så mycket att det blev valbart för breda folklager.

  Att Anna ska behöva stå ut med tillmälen och sexuella närmanden tycker jag är bedrövligt och jag hoppas innerligt att vi kan rensa PP internt så att det inte är ett problem. Externa angrepp på Anna lär vi väl tyvärr aldrig bli av med.

 18. Anna Troberg

  February 2, 2013, 17:42:29

  Hej Jerker!
  Ja, vi är med i samma parti. Det svåra med sådana här saker är att de faktiskt kan ske mitt i ett rum fyllt med folk utan att någon annan ser, hör, eller allra värst, bryr sig. Flera av sakerna på min lista har skett exakt så. Det gör de inte mindre otrevliga eller oacceptabla.

  Din kommentar om att du känner dig utanför för att du inte är en del av detta är lite märklig. Detta är inget positivt och kul att vara en del av. Detta är saker som ingen ska behöva uppleva i en organisation som vår.

  När jag sammanställde den här listan undrade jag också varför i hela friden jag valt att stanna. Svaret var ganska enkelt. Den övervägande majoriteten av alla pirater jag mött är fantastiska människor. De frågor vi arbetar med tillsammans är otroligt viktiga. Jag är halvgammal och har samlat på mig både erfarenhet och envishet som gör att jag aldrig få för mig att låta ett litet fåtal få förstöra något som i grunden är bra. Dessvärre finns det de pirater som lämnat organisationen på grund av sådana här saker. Det är dock inte de som gjort något fel. Det är de som skrämt iväg dem med dåligt beteende som gjort fel.

  1. Våld är en dålig lösning på alla problem. Det är just därför vi måste prata om problemet istället. Sedan förstår jag inte varför en persons utseende skulle ha någon betydelse i frågan om det är rätt eller fel att klämma på andra utan inbjudan. Jag förstår inte heller kommentaren om att manliga geekar inte är “bortskämda med sådant”. Ett ovälkommet nyp i bröstet är och förblir ett respektlöst nyp i bröstet om det så levereras av Angelina Jolie. Dessutom tycker jag att det är tråkigt att du för vidare den missvisande myten om att “geekar får nöja sig med vad de kan få”. Geekar är det nya svarta och har verkligen ingen anledning att nöja sig med klumpiga och ovälkomna advanser.

  2. Jag är inte helt säker på vad du syftar på här. Kanske nästa punkt? Hur som helst, så tycker jag inte att man ska vara rädd för att prata om politiska frågor som rör sexualitet. Det handlar ju till syvendes och sist om grundläggande mänskliga rättigheter och det är sådant Piratpartiet ska syssla med. En tumregel torde dock vara att politiska diskussioner inte innehåller ovälkommet klämmande och nedsättande termer om enskilda personer.

  3. Du missar HELA poängen. En person väljer att förolämpa mig, min flickvän och vårt mångåriga förhållande genom att, utan någon som helst indikation på att vi skulle vara intresserade av en fyrkant, förutsätta att vi behövde lite kuk och att han skulle vara den som försåg oss med det, och du väljer att anklaga MIG för att “tjata om trekanter/fyrkanter”? Det var inte jag eller min flickvän som gjorde fel här. Det var personen som förutsatte att alla flator går runt och väntar på lite kuk som gjorde fel. Att berätta om detta är inte att “tjata om trekanter/fyrkanter”. Det är att våga vägra bli behandlad som skit.

  4. Det är inte speciellt intressant att hänga ut enskilda personer, så det tänker jag inte göra. Det intressanta här är att det ens förekommer, eftersom det är en tydlig indikation på att detta är en fråga vi måste fortsätta att arbeta med.

  5. Självklart ingår det i mitt jobb att ta kritik. Jag hanterar kritik varje dag. Den kritik som dyker upp när jag tar upp hbtq-frågor eller sexism skiljer sig dock markant från annan kritik jag får ta emot. I vanliga fall kommer kritik i spridda skurar från helt olika människor. De som inte tycker om när jag tar upp att även hbtq-personer och kvinnor bör ha samma rättigheter som andra är en liten grupp som alltid består av samma handfull personer. I vanliga fall handlar kritiken om sakfrågan som man kanske inte håller med mig om. I de här specifika fallen är kritiken personlig på ett helt annat sätt. Jag är en “jävla flata”. Jag är en “fitthora”. Jag har “kidnappat” partiet. Jag för fram en “egen agenda”, trots att våra medlemmar faktiskt beslutat helt i linje med det jag säger. Jag “hatar män”. Osv, osv. Eftersom jag är nyfiken av mig, så har jag fråga Rick om han någonsin fick just den här typen av kritik. Det fick han inte. Så, det gick med den halmgubben som det brukar gå med Gävle-bocken.

  6. “Cup size” och “chest size” är inte samma sak. Tröjorna skulle inte heller beställas från ett ställe där man frågar om chest size. Det hör inte heller till vanligheten att man springer till skräddaren för att få byxor uppsydda och så vitt jag vet har tex jeans inte storleksangivningen “W, L, PTV”.

  Det hör dock till vanligheterna att instinkten är att försöka hitta förklaringar till varför något skett. Det är helt okej, men inte om förklaringarna blir mer och mer långsökta bara för att man inte vill tro att det som skett faktiskt skett.

  Slutligen, du vill att vi ska vara mer smarta och sexiga. Jag har svårt att tänka mig något som är mer osmart och osexigt än att behandla människor olika på grund av vilket kön de råkar vara födda med. Eller, förresten… Det är faktiskt ännu mer osmart och osexigt att bara stå och se på och acceptera när människor behandlas respektlöst på grund av vilket kön de har. Så, därför är detta något vi kommer att fortsätta jobba med.

 19. Sidney Ahlin

  February 3, 2013, 11:34:25

  Anledningen till det låga antalet kvinnor kan ju troligen ha mycket att göra med att det helt enkelt saknas ett intresse för teknik, internet osv hos kvinnor tror jag och anledningen till detta tror jag är att det sågs som “Negativt” bland kvinnor att vara intresserad av sådant under 90 och tidigt 2000 tal? Dock tror jag att det förändras då det har blivit mer socialt accepterat att vara en “Tjejnörd”

  För även ifall PP handlar om mer än just yttrandefrihet på nätet så är väl den allmänna uppfattningen förmodligen att PP handlar mest om frågor gällande nätet och teknik. I vilket fall som helst tror jag bara det är en tidsfråga innan det blir fler.

  Sen när det gäller sexism osv, detta är ju en ganska komplex fråga, mer än vad man tror enligt min mening, speciellt då många glömmer eller helt ignorerar faktumet att vi är djur som fortfarande blir påverkade av våra instinkter och att kvinnor och män faktiskt har olika “Standards” när det gäller vad som är “Sexigt”. Det finns ju en anledning till att kvinnor lättare känner sig illa till mods ifall flera män flörtar med henne medans män snarare ser det hela som positivt att många flörtar med honom.

  Anledningen till detta handlar mycket om överlevnad helt enkelt. i stenåldern, långt innan vi hade preventivmedel, sjukhus osv så var det ju livsfarligt för en hona att bli gravid utan att ha en man som kan hjälpa till att beskydda henne och samla mat men samtidigt så vill ju honan vara attraktiv för att kunna attrahera en man som hon finner “Värdig”. Hanar å andra sidan hade inga risker att oroa sig för som ett resultat av sex, istället låg faran mer i att bevisa sin “Värdighet” för honan bland andra män som också vill imponera på henne.

  Så kort och gott så innebar det att man lättare fick föra vidare sin genetiska avkomma ifall man var attraherad av flera kvinnor och dessutom utan risk. All medans kvinnor var tvugna att vara försiktiga så att dom inte blev våldtagna av en “Undermålig” man som inte alls stannade kvar för att hjälpa till med skydd och mat.

  För att fortsätta så betydda ju detta att vad som är “Sexigt” varierar mellan könen rent generellt. Vad män ville ha i kvinnor var ju en kropp som var friskt och kunde föda barn vilket är lättare att se på en naken kvinnokropp. Dessutom så är det vad kläder bland kvinnor har influerats av (Smink för “Renare” hy, högklackat för ett intryck av längre ben och utstående rumpa osv).

  När det gäller vad kvinnor ville ha i män så var det mer om styrka, resurser och dylikt, vilket är till exempel varför vi ser bara överkroppar på män som står i “Starka” eller “Rebelliska” ställningar i reklam. Vad som är “Sexigt” Handlar också då mer om kläder då man lättare kan se vilka resurser en man har och styrka samt makt är ju också varför män i uniform oftast är så attraktivt för många.

  Nu menar jag inte på att alla män och kvinnor är så här förstås, instinkter kan påverka och influera oss män dock kontrollerar dom inte oss, det finns ju gott om kvinnor som helt går emot vad jag har sagt och samma sak för män (Jag tycker kvinnor i full rustning kan vara sexigt till exempel).

  Dock tycker jag det är viktigt att ha sådana här saker i åtanke och att könen faktiskt är olika till en viss del. Dock har vi ju mycket gemensamt också!

  Iallafall så är min personliga åsikt att respekt är viktigt men att vi kanske ska också ta och diskutera varför komplimanger kan upplevas som negativt för kvinnor och ifalll det går ändra på (Eller ifall det ens borde ändras på?). Något jag vet säkert dock är att det är viktigt att uppmuntra kvinnor att vara självständiga, att våga säga ifrån och att inte vara rädda för att till och med kanske ge någon en smäll på käften ifall dom inte slutar. Inte för att jag uppmuntrar våld, men jag tycker dock att vi borde motverka stereotypen av kvinnor som “Svaga offer” som behöver beskydd från andra.

  Blev en lång post som handlade om mer än bara blogginlägget, men ja ja!

 20. Fröken Media

  February 3, 2013, 15:52:21

  Hej Anna.

  “Detta är ett problem som piratrörelsen måste ta tag i.”
  Det är främst den här uppmaningen jag avser att bemöta, mer om det längre ner.

  “Uppenbarligen upplever många kvinnor som delar våra värderingar inte att de är välkomna i partiet. Här finns det anledning för var och en att fundera på hur vi ska få dem att känna annorlunda.”
  Har du underlag för det här påståendet eller är det en subjektiv bedömning? Om det saknas underlag kan man inte utesluta alternativen:
  1. PP anstränger sig inte tillräckligt (som du påstår)
  2. Tjejer är inte lika intresserade
  3. En kombination av 1 och 2

  *Allt som citeras under detta fram tills nästa text mellan två asterisker är taget från ditt inlägg January 31, 2013 at 2:54 pm*

  “Innan jag drar min lilla lista, så vill jag dock vara EXTREMT tydlig med att detta verkligen INTE är något som ALLA manliga pirater ägnar sig åt. De allra flesta manliga pirater är precis lika upprörda över detta som jag är och föregår med gott exempel. Vi har massor med smått fantastiska killar i partiet, som verkligen inte förtjänar att dras över samma kam som det fåtal som inte fattar att tjejer faktiskt har en hjärna och att det inte är okej att klämma på alla bröst inom en armslängds avstånd.”
  Du håller själv med om att det är väldigt få som beter sig sexistiskt inom partiet.

  “1.Jag har blivit klämd på brösten av två personer och fått mina bröst och “trevliga kurvor” omtalade av betydligt fler.”
  I Sverige klassas detta som sexuellt ofredande och kan leda upp till 2 år i fängelse. Har du polisanmält detta? Om inte, har du övervägt det? Det skulle avskräcka andra från att ens försöka.

  “Och nej, det räcker inte att påtala att man inte tycker det är ok, för då kan man inte “ta en komplimang”.”
  Hur menar du här? Menar du att andra skulle resonera så?

  “2.”, “3”, och “4.” Har du/ni polisanmält eller övervägt polisanmälan?

  “Alla vet ju att lesbiska bara väntar på en karl. Eller inte…”
  Irrelevant kommentar.

  “5. Jag har suttit på möten där kvinnor konsekvent “glöms bort” från talarlistan”. Alla kan glömma någon, men sannolikheten att det är glömska när det är just kvinnor som glöms bort 90% av gångerna är faktiskt tämligen liten.”
  Alla människor är dömda till subjektivitet, ibland stämmer ens bedömningar med de verkliga händelserna och ibland gör dem inte det. Det är därför omöjligt att avgöra om det är sant att kvinnorna systematiskt glöms bort och hur ofta detta sker endast från ditt uttalande. Man skulle t.ex. behöva en enhet som jobbar utifrån tydliga och sakliga definitioner för att avgöra huruvida det här är sant eller inte. Annars är alla, även män givetvis, dömda att diskutera detta utifrån fördomar och upplevda verkligheter, som av naturliga skäl kan skilja sig åt.

  “6” Ta med bild och namn på personen samt vad han/hon sa. Låt andra se det för att se om han/hon vågar stå öppet för sina tidigare framförda åsikter. Kräv sedan en offentlig ursäkt.

  “Varje gång jag lyfter en sådan här fråga på bloggen, så får jag magsura mejl och/eller kommentarer som nogsamt försöker göra gällande att jag gör ett dåligt jobb som lyfter detta och inte något annat. (Oftast något annat som jag de facto lyfter betydligt oftare, tex FRA, DLD, ACTA, Assange, TPB, what have you.)”
  Alla har sina definitioner på vad som är ett dåligt jobb. I det här fallet kanske dessa kommentarer kommer från personer som
  1. Anser att sexism är en oviktig fråga eller
  2. Upplever att sexismen inom partiet är ett så pass litet eller obefintligt problem att det inte står i proportion till det fokus som du har uttryckt eller
  3. En kombination av 1 och 2.
  Det är därför viktigt att avgöra hur stort det här problemet faktiskt är.

  “Ofta paras dessa magsura åsikter att det minsann var bättre när vi hade en man som partiledare och jag inte hade hunnit göra partiet till ett “lesbiskt radikalfeministiskt skitparti”. Hej och hå…”
  Förutom att du uttrycker det här på din blogg, har du gjort något aktivt för att “sätta dit” dessa människor? De behöver självklart inte endast vara polisanmälan som är aktuell, det skulle kunna vara en offentlig ursäkt från honom/henne?

  “8.” polisanmälan eller som ovan.

  “9.” Det är synd att en del människor ska vara så ytliga. Men på vilket sätt var det här relevant med resten av ditt inlägg? Upplever du att man fokuserar mer på din övervikt p.g.a. att du är kvinna? Fanns det sexistiska inslag i mejlen?

  “10.” I Sverige får man enligt lag ha dessa åsikter, rättsligt kan man därför inte göra så mycket åt saken. Förhoppningsvis tillhör han/hon en mycket liten minoritet inom/utom partiet.

  “Vi har ett ansvar att ta väl hand om våra medlemmar. Vi har ett ansvar att faktiskt leva som vi lär. Vi har ett ansvar att inte skrämma iväg potentiella aktivister och väljare. Om vi inte fortsätter att arbeta med detta, så kan vi lika gärna lägga ner, för då förtjänar vi inte att sitta i någon beslutande församling.”
  Ja, självklart. Precis som alla demokratiska partier. Frågan är bara om PP inte redan gör det? Det blir väldigt lätt svartvitt tänkande kring dessa ämnen. När ska man anse att PP gör det? Vart går gränsen?

  *Allt som citeras under detta fram tills nästa text mellan två asterisker är taget från ditt inlägg February 2, 2013 at 5:42 pm*

  ” Hej Jerker!
  Ja, vi är med i samma parti.”

  Klassiskt exempel på hur två olika individer inom samma miljö kan uppleva två olika världar, det är därför statistiska undersökningar är så viktiga.

  “4. Det är inte speciellt intressant att hänga ut enskilda personer, så det tänker jag inte göra. Det intressanta här är att det ens förekommer, eftersom det är en tydlig indikation på att detta är en fråga vi måste fortsätta att arbeta med.”
  Varför är det inte intressant att hänga ut enskilda personer?

  *Här slutar citaten från dina inlägg*

  Här kommer ett förslag på hur man skulle kunna lösa det här problemet. (Det finns säkert många förslag och många lämpliga sätt)

  Steg 1. Sätta en gräns för vad som är Partiets angelägenhet och vad som är personliga angelägenheter. T.ex. om 1% eller fler av alla medlemmar någonsin har upplevt att de har blivit utsatta för sexuella trakasserier, ska man anse att det är ett problem som Partiet måste sköta genom utbildning och/eller uteslutande av en del medlemmar med mer extrema åsikter.( Möjligtvis polisanmälan här också, om det anses lämpligt.)
  Men om det är under 1% ska man anse att det ska skötas personligen genom t.ex. polisanmälan. Här kan partimedlemmar givetvis vara med och hjälpa genom att vittna och/eller stödja den utsatta personen, men det betyder inte att hela partiet ska byta fokus och bli helt upptagen med den här frågan eftersom problemen inte kan härledas till Partiets generella inställning gentemot den utsatta gruppen. Det handlar då om väldigt få individer som har agerat bortom partiets värderingar.
  Observera att 1% bara är ett exempel, den gränsen skulle lika gärna vara 0,1%. Man skulle kunna komma fram till det den här gränsen gemensamt genom omröstning. Observera även att i Sverige ligger den här siffran över 0%, det finns allltså hittills ingen organisation/institution/myndighet som inte har behövt brottas med detta (Jag har underlag om någon önskar det). Om ni ligger under genomsnittet i Sverige kanske ni gör ett riktigt bra jobb?

  Steg 2. Ta reda på hur många som upplever att de har blivit sexuellt trakasserade inom partiet genom enkäter. Dessa enkäter bör om möjligt inte vara anonyma, anonymitet kan leda till en rejäl förskjutning av statistiken. Uppmuntra medlemmar att öppet tala om vem som har utsatt dem för övergreppen. Uppmuntra medlemmar att svara på enkäten.

  Steg 3. Ta ett beslut när man har fått in svaren.

  Jag tycker att det är konstigt att du inte finner det intressant att hänga ut de personer som har utsatt dig för sexuella övergrepp, polisen kan faktiskt hjälpa dig med det här. Ju snabbare dessa personer straffas, socialt och/eller rättsligt, desto snabbare kommer man till rätta med problemen, och fler inser att Partiet har nolltolerans gentemot omoraliska och brottsliga handlingar. Annars finns tyvärr möjligheten att det här till slut leder till vad som närmast liknar vidskepelse med oändlig rädsla/skuld som följd analogt med spökhistorier. ”Man vet aldrig när de dyker upp”, ”Många har utsatts för övergrepp men ingen vet vem” o.s.v.

 21. Anna Troberg

  February 3, 2013, 16:47:58

  Hej Fröken Media!

  Sådan här saker är svåra att ta på och handlar extremt mycket om psykologi. Det är dock inte samma sak som att det någon berättar inte är sant.

  1. Nej, jag har inte polisanmält något av detta. Jag inser att det naturligtvis att en del kommer att tolka det som om jag ljuger, men det må så vara. Jag vet vad som hände och i flera av de nämnda fallen finns det andra som kan bekräfta det.

  Jag gjorde då helt krasst bedömningen att polisen skulle strunta i det hela och att jag skulle få så stora problem internt att jag kanske skulle behöva lämna partiet, så jag lät bli. Det ångrar jag i dag och jag skulle göra annorlunda om det hända igen.

  2. “Du kan inte ta en komplimang” – Nej, jag menar inte att folk skulle kunna säga så. Jag menar att folk har sagt just det. Flera gånger till och med.

  3. Det är inte irrelevant att ta upp det faktum att man som flata alltsom oftast får veta att man egentligen bara behöver en ordentlig karl. Det är kränkande och respektlöst och bidrar till en osund arbetsmiljö.

  4. Jag är naturligtvis subjektiv, precis som alla andra. Det var dock inte bara jag som reagerat på att kvinnor löpande plockades bort från talarlistan.

  5. Jag är inte för skampålestraff. Dessutom hjälper inte offentliga ursäkter. Skadan är redan skedd. Det är bättre att se till att det aldrig inträffar.

  6. Som jag skrev i min kommentar är den kritik jag får när jag lyfter sådana här frågor av en helt annan karaktär än den kritik jag normalt får. Plötsligt handlar det om min person istället för sakfrågan. Man försöker trycka ner mig istället för att få fram en poäng etc. Mycket kokar ner till att en kvinna inte borde ha mitt jobb. Jag har pratat ganska mycket med Rick om detta och han fick inte den typen av kritik, so well, jag drar mina slutsatser av det.

  7. När kommentarer blir för våldsamma, så brukar jag kolla upp IP-numret, men det leder ingenstans. Chansen att anonyma kommentatorer/mejlare ska ge mig en offentlig ursäkt är obefintlig.

  8. Eftersom viktmejlen ofta innehåller könsbestämmande ord som tex “kossa” så får man ju anta att könets betydelse inte är obefintlig.

  9. Ja, man får ju naturligtvis ha vilka åsikter man vill. Men det betyder inte att vi måste acceptera att folk sitter och får andra att må dåligt i våra interna kanaler.

  10. Vi har ett ansvar att ta hand om våra medlemmar. Det betyder att vi har ett ansvar att reagera när människor behandlas respektlöst och ibland till och med kriminellt. Man ska må bra inom vår organisation. Det gör man inte när man behandlas sämre än andra på grund av den man är.

  11. Steg ett är redan taget. Gränsen är satt. Jag har själv upplevt och sett så mycket under mina år i partiet. Jag har dessutom blivit kontaktad av många fler med liknande och ibland värre historier. Nu är det dags att dels upplysa och utbilda, men även att sätta hårt mot hårt om någon fortsätter att gå över gränsen.

  12. Jag tror inte för ett ögonblick att det skulle fungera med enkäter om man inte får vara anonym. Som sagt, det är väldigt mycket psykologi i det här. Det är faktiskt inte lätt att säga “Bosse/Berit gjorde det här” om Bosse råkar vara skitpopulär bland andra och kanske till och med sitter något pinnhål högre än en själv. Däremot är jag naturligtvis inte emot själva idén med enkäter.

  13. Återigen, jag förstår att det kan te sig konstigt att inte anmäla saker, men det är å andra sidan ett mycket välkänt fenomen att sådant här ofta inte anmäls. Jag får helt enkelt lita på att folk litar på mitt ord. Det hade de fått göra om jag anmält också, eftersom ord nästan alltid står mot ord i sådana här frågor.

  1. Fröken Media

   February 5, 2013, 00:05:35

   ”Sådan här saker är svåra att ta på och handlar extremt mycket om psykologi. Det är dock inte samma sak som att det någon berättar inte är sant.
   1. Nej, jag har inte polisanmält något av detta. Jag inser att det naturligtvis att en del kommer att tolka det som om jag ljuger, men det må så vara. Jag vet vad som hände och i flera av de nämnda fallen finns det andra som kan bekräfta det.”

   Jag menade absolut inte att det du har sagt inte är sant, jag hoppas inte att du tolkar det så, för det var inte min avsikt. Jag menade att det inte går att avgöra om något är sant endast utifrån ett påstående. Jag väljer dock att tro på dig p.g.a. att jag har lång erfarenhet inom området, och oftast är det sant (över 80% av fallen, enligt mina erfarenheter). Men jag kan naturligtvis aldrig utesluta att det kan vara osant.

   ”Jag gjorde då helt krasst bedömningen att polisen skulle strunta i det hela och att jag skulle få så stora problem internt att jag kanske skulle behöva lämna partiet, så jag lät bli. Det ångrar jag i dag och jag skulle göra annorlunda om det hända igen.”

   Det finns tyvärr en del människor som antar att polisen skulle ”strunta i det” utan att ha någon erfarenhet med polisen alls, alltså aldrig polisanmält någon tidigare. Polisen själva hävdar att de allra flesta tänker så, jag vet inte hur de har kommit fram till det eftersom det är väldigt svårt att mäta, men det är väl en annan diskussion. I vilket fall som helst kan det vara bra att pröva sig fram innan man drar några förhastade slutsatser. Om du skulle behöva lämna partiet för att du gör rätt är det ett riktigt skitparti, jag tvivlar på att detta skulle hända. Det är bra att du ångrar dig.

   ” 2. “Du kan inte ta en komplimang” – Nej, jag menar inte att folk skulle kunna säga så. Jag menar att folk har sagt just det. Flera gånger till och med.”

   Spelar det någon roll att andra säger så? Om du känner dig kränkt kan du väl ändå säga ifrån oavsett vad andra tycker om det?

   ” 3. Det är inte irrelevant att ta upp det faktum att man som flata alltsom oftast får veta att man egentligen bara behöver en ordentlig karl. Det är kränkande och respektlöst och bidrar till en osund arbetsmiljö.”

   Det jag menade med irrelevant var att det inte spelar någon roll om du ligger med män eller inte. En kränkning är fortfarande en kränkning. Att det sedan finns ”flator” som även ligger med män kan man inte utesluta.

   ” 4. Jag är naturligtvis subjektiv, precis som alla andra. Det var dock inte bara jag som reagerat på att kvinnor löpande plockades bort från talarlistan.”

   Det är väldigt bra att du är medveten om detta, det är inte alla som förstår det. Att ni är fler som anser samma sak behöver tyvärr inte heller betyda att något är sant. Det behövs nästan alltid en extern grupp som enbart jobbar med den här frågan för att komma fram till en slutgiltig slutsats.

   ” 5. Jag är inte för skampålestraff. Dessutom hjälper inte offentliga ursäkter. Skadan är redan skedd. Det är bättre att se till att det aldrig inträffar.”

   Det är inte alla som anser att offentliga ursäkter inte hjälper, det finns människor som upplever att offentliga ursäkter är väldigt tillfredställande. Men alla är olika, du känner uppenbarligen inte så. Har du någon tidigare erfarenhet? Jag föreslog detta just för att jag tänkte mig att det skulle användas i förebyggande syfte, skam används ofta för att motarbeta ett oönskat beteende hos människor. Jag tänkte att det kunde vara värt ett försök om ni inte har provat det tidigare.

   ” 6. Som jag skrev i min kommentar är den kritik jag får när jag lyfter sådana här frågor av en helt annan karaktär än den kritik jag normalt får. Plötsligt handlar det om min person istället för sakfrågan. Man försöker trycka ner mig istället för att få fram en poäng etc. Mycket kokar ner till att en kvinna inte borde ha mitt jobb. Jag har pratat ganska mycket med Rick om detta och han fick inte den typen av kritik, so well, jag drar mina slutsatser av det.”

   Väldigt synd att det ska finnas så hemska människor. Jag tycker att det är starkt och hederligt av dig att du ändå vill jobba vidare som partiledare.

   ” 8. Eftersom viktmejlen ofta innehåller könsbestämmande ord som tex “kossa” så får man ju anta att könets betydelse inte är obefintlig.”

   Okej, då förstår jag varför det var med.

   ” 9. Ja, man får ju naturligtvis ha vilka åsikter man vill. Men det betyder inte att vi måste acceptera att folk sitter och får andra att må dåligt i våra interna kanaler.”

   Ja, precis. Därför kan skampålestraff vara ett alternativ här, när inte lagen kan hjälpa.

   ” 10. Vi har ett ansvar att ta hand om våra medlemmar. Det betyder att vi har ett ansvar att reagera när människor behandlas respektlöst och ibland till och med kriminellt. Man ska må bra inom vår organisation. Det gör man inte när man behandlas sämre än andra på grund av den man är.

   11. Steg ett är redan taget. Gränsen är satt. Jag har själv upplevt och sett så mycket under mina år i partiet. Jag har dessutom blivit kontaktad av många fler med liknande och ibland värre historier. Nu är det dags att dels upplysa och utbilda, men även att sätta hårt mot hårt om någon fortsätter att gå över gränsen.”

   Det här tolkar jag som mycket motsägelsefullt. Du använder en hel del slagkraftiga ord, men samtidigt vill du inte göra något konkret åt saken. Du vill varken själv polisanmäla eller uppmuntra andra att polisanmäla och/eller hänga ut andra medlemmar, för då ser du bara massa hinder? Du säger till och med att andra har värre historier. Jag tror verkligen att många kvinnor ser upp till dig Anna, det är därför jag är så på dig om det här ämnet. Om du och andra kvinnor i ledande positioner i samhället visar unga kvinnor som är på väg ut i arbetslivet att de aldrig behöver vara rädda att anmäla någon när det faktiskt har skett något brottsligt, så kommer många fler känna sig tryggare. Unga kvinnor ska kunna se konkreta bevis på att saker går att förändra och att de aldrig ska behöva vara rädda för att de föddes till kvinnor, att allt sitter i huvudet. Men det är alltid någon som måste ta det första steget, för det spelar ingen roll hur mycket resurser och intresse det finns för den här frågan om de drabbade aldrig polisanmäler för att de är rädda för att tappa popularitet på arbetsplatsen eller liknande.
   Angående utbildningen kan jag bara uttala mig om det jag personligen har erfarit; jag har varit med och utformat utbildningarna samt föreläst på en hel del större företag i både Sverige och England. De allra flesta människor förstår vad som är sexuellt ofredande, det hamnar under ”sunt förnuft”. Det är väldigt sällan där problemet sitter, till och med gärningsmännen brukar förstå att det är fel, men tror helt enkelt inte att någon kommer att våga gå till polisen med ärendet. Det är främst här man måste lägga resurserna, att arbeta bort rädslan för att polisanmäla och/eller hänga ut någon. Det är ju inte brottsoffren som ska vara rädda, det är gärningsmännen.

   ” 12. Jag tror inte för ett ögonblick att det skulle fungera med enkäter om man inte får vara anonym. Som sagt, det är väldigt mycket psykologi i det här. Det är faktiskt inte lätt att säga “Bosse/Berit gjorde det här” om Bosse råkar vara skitpopulär bland andra och kanske till och med sitter något pinnhål högre än en själv. Däremot är jag naturligtvis inte emot själva idén med enkäter.”

   Jag tycker ännu en gång att du ser väldigt mycket hinder. Till en början behöver man inte ange vem det var, bara om man har upplevt att man har blivit sexuellt trakasserad eller inte. Då behöver inte enkäterna vara anonyma samtidigt som ni får en uppskattning på hur stort problemet faktiskt är för att sedan kunna avgöra om det är en partifråga eller något som ska betraktas som personligt.

   ” 13. Återigen, jag förstår att det kan te sig konstigt att inte anmäla saker, men det är å andra sidan ett mycket välkänt fenomen att sådant här ofta inte anmäls. Jag får helt enkelt lita på att folk litar på mitt ord. Det hade de fått göra om jag anmält också, eftersom ord nästan alltid står mot ord i sådana här frågor.”

   Osannolikt att du har en korrekt uppskattning på hur ofta sådana brott anmäls, det är en ren gissning, mycket svårt att mäta. Om du hade anmält hade du kunnat be andra vittna, du sa att du hade flera andra som kunde bekräfta det? Du kanske har ett sparat SMS, MMS eller e-mail, det finns nästan alltid något att gå på.

   Sist vill jag även tala om att om man någonsin skulle få problem på sin arbetsplats för att man polisanmäler någon så kan man alltid få hjälp av media, det finns mycket duktiga skribenter som mer än gärna skriver om dessa ämnen. Jag kan givetvis hjälpa med en sådan insats, jag känner många inom media, därav namnet. Jag hoppas även att du förstår att det här inte är något mot dig personligen Anna, jag har på sistone riktat in mig mot kvinnor i ledande positioner, jag har kontakt med VD:n och politiker på alla nivåer. Jag tror verkligen att man kan förändra mycket från ”toppen”.

   1. Anna Troberg

    February 5, 2013, 08:00:27

    Hej, hej!

    1. Jag har polisanmält en person en gång för många år sedan. Jag blev oprovocerat påhoppad av en person. Det fanns vittnen och polisen brydde sig inte ens om att prata med vittnena. Faktum är att polisen satt och gäspade sig igenom min polisanmälan.

    2. Självklart spelar det roll att någon skiter i att man säger åt dem att de gått över ens gräns. Det är dels respektlöst av personen att tex bara pratar om ens bröst. När man då säger ifrån och personen försöker lägga skulden för den otrevliga situationen på en själv genom att säga: “Du kan ju inte ta en komplimang!” så är personen respektlös igen. Jag sitter inte hemma och gråter över det, men det är respektlöst och det tycker jag att de ska veta.

    3. Man är nog mer bi om man ligger med både män och kvinnor. 😉

    4. Förvisso, men eftersom vi inte har ekonomiska medel att tillsätta externa grupper för att utvärdera varje uppkommet tillfälle, så får vi förlita oss på vår egen uppfattningsförmåga.

    5. Det är naturligtvis trevligt om man upplever att någon ångrar ett beteende, men jag är mer intresserad av att se till att beteendet inte alls uppkommer. Jag tror man kan komma långt bara med upplysning och utbildning. Och så måste man naturligtvis säga till varje gång någon går över gränsen.

    6. Tack! :-) Fast inte för mycket fiol nu. Det är jätteroligt att vara partiledare och de allra flesta jag har att göra med är riktigt hyggliga människor. :-)

    11. Jag gör något åt saken even as we speak. Jag valde att inte polisanmäla, men jag skulle välja annorlunda nu. Dessutom HAR jag faktiskt försökt få andra att polisanmäla saker.

    Vad det gäller skampålestraff, så är det helt enkelt mot våra politiska värderingar. Vi kan inte sitta och tycka att Beatrice Ask är dum när hon föreslår skampålestraff och sedan förespråka det själv. Det måste finnas bättre sätt.

    Ett sätt är att upplysa och utbilda, dels om hur man visar varandra respekt, men också om vad man ska göra om någon inte gör det (vem man kontaktar i partiet, hur man polisanmäler, etc). Det tror jag kan stävja vardagssexismen.

    Ett annat är att helt enkelt inte ge förtroendeuppdrag till de som inte förstår att respektera andra. Kan en person inte visa grundläggande respekt för sina medpirater, så ska personen inte få förtroende av partiet.

    Ett tredje sätt är att utesluta en medlem som grovt kränkt någon annan. Piratpartiet är inte en plats där man kan ägna sig åt regelrätta sexuella trakasserier ostraffat.

    Ett fjärde sätt är att polisanmäla övergrepp. Här handlar det, precis som du säger, att se till att den som anmäler vet att man har partiets stöd, att det inte kommer att påverka möjligheterna att få förtroendeuppdrag etc i partiet.

    12. Det finns ett psykologiskt hinder mot att lämna in mycket känsliga uppgifter om man inte kan garanteras anonymitet och faktum är att så snart man plitar ner sitt namn, så kan man inte garanteras det. Saker kan bli fel, saker kan läcka, osv. Sådant är våra medlemmar mycket medvetna om.

    Detta är redan en partifråga. Mina tio punkter är inte toppen på ett isberg. De är en liten snöboll på toppen av ett isberg.

    13. Jag lyfte inte mina punkter för att reda ut dem eller att ställa just de personerna till svars. Jag känner mig ganska färdig med dem. Jag lyfte dem för att visa varfr det är viktigt att ta tag i problemet. Någon måste vara den som riktar ljuset in i de mörka hörnen först och jag insåg att det i princip bara var jag som kunde vara de som gjorde det först. Så, då gjorde jag det och jag är väldigt nöjd med resultatet so far, även om det naturligtvis bara är början. :-)

    Slutligen, jag tycker att det är väldigt bra att du också jobbar med de här frågorna. Ju fler som gör det, desto bättre. Det är som du säger, och som jag sa i punkt 13. Det är viktigt att toppen visar vägen, för det är frågor som det är svårt att börja dra i underifrån. Det går, men jag tror att det är lättare om de som har ledande positioner går före och plöjer lite.

    1. Fröken Media

     February 5, 2013, 19:43:26

     1. Tycker inte du att du har nått en gräns här? Du kommer med påstående efter påstående och vill att andra ska tro på dig blint utan att du ska behöva konkretisera? Känner inte du att du behöver respektera den som läser dina inlägg på något vis? Eller är respekten bara ensidig?
     Vem, när och vart hände detta?
     Jag har jobbat större delen av mitt liv med den här frågan inom polisen, och jag har hittills aldrig sett en polis sitta och gäspa sig igenom en polisanmälan. Jag kommer att tro på det när jag ser det eller när det finns belägg.

     2. Vad spelar det för roll om en minoritet resonerar så? Du kan ändå säga ifrån, de allra flesta kommer inte hålla med om att du är problemet om du är den som blir kränkt.

     3. Andra behöver inte ha lika bra koll på ditt privatliv som du själv, han som kränkte dig kanske trodde du var bi, men det gör inte hans kränkning mindre obehaglig för det.

     4. Det är möjligt, även fast sådana utredningar inte brukar vara dyra. Då är det bäst att ni inte presenterar det som att ”vi vet att det är så”. Då är det bättre att du/ni säger ”jag och några andra tror att det förekommer systematisk könsdiskriminering”. Ta gärna med vilka som står bakom påståendet och åsikterna. Konkretisera.

     5. Utbilda alla för att några få gick över gränsen? Är det bättre än att hänga ut personerna? Eller är det en majoritet som går över gränsen menar du?

     11. Exakt vad gör du? Vad hände med dem fallen?
     Gick det till rättegång?
     Vad är vardagssexism för dig? Definiera.

     ”Ett annat är att helt enkelt inte ge förtroendeuppdrag till de som inte förstår att respektera andra. Kan en person inte visa grundläggande respekt för sina medpirater, så ska personen inte få förtroende av partiet.

     Ett tredje sätt är att utesluta en medlem som grovt kränkt någon annan. Piratpartiet är inte en plats där man kan ägna sig åt regelrätta sexuella trakasserier ostraffat.”

     Hur ska ni veta vem det är och om det var sant om det inte går till rättegång?

     12. Du ser ännu fler hinder, gör andra partimedlemmar också det? Kan du tala för alla i den här frågan? Bara för att det finns hinder behöver det inte betyda att de inte är överkomliga. Det här är kärnan anser jag, bryta ner rädslan för att anmäla/hänga ut någon.

     ”Detta är redan en partifråga. Mina tio punkter är inte toppen på ett isberg. De är en liten snöboll på toppen av ett isberg.”

     Underlag? Eller är det en partifråga bara för att du säger så?

     13. Vilka är resultaten? Det är synd att du inte vill reda ut dem, det lämnar tyvärr en dimma av hemlighetsfullhet. Om du inte har några konkreta resultat jobbar du tyvärr inte med den här frågan, då pratar du endast om problematiken, men eftersträvar inte lösningar. Jag är ledsen men så enkelt är det, oavsett hur fina eller slagkraftiga ord du kommer med i dina inlägg.

     1. Herr Viktig

      February 5, 2013, 20:17:58

      Jag vill se bevis för den där anställningen hos polisen.

      1. Fröken Media

       February 7, 2013, 11:30:42

       Ja, självklart. Om du anger ditt personnummer skickar jag det till din folkbokförda adress. Vill du inte ange ditt personnummer här kan du skicka det till min e-mailadress, frokenmedia@hotmail.com.

       Hur mycket läste du igenom av alla inlägg Herr Viktigt? Hur kommer det sig att du enbart ville ifrågasätta mina påståenden?

 22. Claus

  February 3, 2013, 17:16:34

  Den stora delaren i partiet är väl ändå den mellan trekkies och starwarsfans?

  OT – Sexuella trakasserier ska naturligtvis inte accepteras i PP eller annorstädes. Men det viktiga i den här debatten borde vara vad vi kan göra för att attrahera mer kvinns till partiet.

  Ni tjejer måste väl ha någon idé själva?

  1. Kakan

   February 4, 2013, 13:14:27

   Ja du Claus, jag skulle nog börja med att inte uttrycka det som att “attrahera mer kvinns”. Det låter ungefär lika upplyst och inbjudande som “kvinnfolk”, “fruntimmer”, “kjoltyg” och för den delen “brudar”. “Tjejer” får väl räknas som ett gränsfall – en del av oss är lite för gamla för epitetet “tjej” förstår du. Men vi kanske inte är välkomna? Du kanske bara vill ha ärtiga småtjejer i partiet?

   Jo, jag drar det till sin spets, och det där var lite elakt, men faktum är att som enskilda personer kan vi inte förändra en hel organisationskultur – däremot kan var och en tänka på vad man säger, vilka ord man använder och vad dessa säger om en själv och ens föreställningsvärld.

   1. Claus

    February 4, 2013, 14:47:02

    Point taken, dåligt uttryckt.

    Jag menar att vi har fantastiska kvinnor på ledande positioner. Amelia ger ett mycket kompetent intryck i texter och på exile-såpan. Anna lyckas med att slå igenom mediabruset, om och om med genomtänkta debattartiklar och intervjuer. Jag hoppas att de kommer att få fler kvinnor att få upp ögonen för vår politik.

    1. Kakan

     February 6, 2013, 15:15:12

     Det håller jag med om, och jag tror det är så/blir så. =)

     För att ta mig själv som exempel så kommenterade jag aldrig på bloggar eller i forum angående (pp) för några år sedan. Tack vare att personer som Anna, Amelia och Marie m.fl. synts och hörts så känner jag mig mer välkommen, eftersom de –utöver att de själva är kvinnor – även väckt diskussionen om debattklimatet inom partiet, vilket i sin tur lett till att även de MÄN som INTE accepterar sexism, rasism och annat fått en anledning att synas i kommentarerna och faktiskt visa att de inte är “såna”.

     Tyvärr är det nog så att människor i allmänhet är snabba med att döma. Blir man påhoppad av någon i en diskussion och denne börjar häva ur sig sexistisk smörja om att jag ‘inte fattar för att jag är tjej’, ‘håll käften och visa brösten istället’ etc, och ingen annan säger emot, då tror man lätt att alla tycker likadant. Därför är det viktigt att man inte blundar för eller slätar över när andra säger dumma saker – ”den som inte säger emot håller med” liksom.

     1. Claus

      February 6, 2013, 15:46:13

      Jag var med i ett politiskt ungdomsförbund på 80-talet. Jag minns speciellt en kurs i debatteknik, där vi lärde oss att ta ner kvinnliga motståndare med uttryck som “Det här har du inte förstått lilla vännen.”

 23. någon

  February 3, 2013, 17:52:03

  Du skriver:
  “Uppenbarligen har vi inte nått ut till en massa kvinnor som delar våra värderingar.”

  Tror du att det är den enda förklaringen? Jag tror inte att det finns lika många kvinnor som män som delar piratiska värderingar.

  Jag har för mig att jag hörde om någon undersökning på radion, om att kvinnor är mycket kraftigt underrepresenterade när det gäller liberala värderingar, och det är väl ganska lika.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *