Pages

Categories

Search

 

Transparens kan vara en bitch

Transparens kan vara en bitch

by
February 2, 2013
Mångfald, Politik
48 Comments

För ett par dagar sedan skrev jag ett blogginlägg med anledning av att de har en del problem med sexism i det tyska Piratenspartei. Det har lett till en del spännande reaktioner.

Jag har fått övervägande väldigt positiva reaktioner från både kvinnor och män av alla möjliga åldrar i partiet. Framför allt har jag fått positiv feedback från hyggliga män i partiet som tycker att det är skönt att vi arbetar med detta. De är trötta på att få höra att “geeks inte respekterar kvinnor” och är angelägna om att den bilden förändras så att de slipper klumpas ihop med det där fåtalet som trist nog inte ser kvinnor som sina jämlikar.

Det glädjer mig att det över lag verkar vara många som tycker det är bra att vi inte håller för öronen och ropar “Bingo!” om de här frågorna. De vill vara en del av ett parti där alla som delar våra värderingar kan känna sig välkomna. De vill vara en del av ett parti som ingen undviker att rösta på trots att de delar våra värderingar.

Sedan finns det så klart en ganska liten grupp som är skitsura på mig för att jag inte snällt sopar frågan under mattan. Jag är lite förvånad över att det fortfarande finns de som tror att jag är en person som gillar att sopa skit under mattan. Jag är pirat. Jag gillar transparens. Och visst, transparens kan vara en bitch när ljuset riktas mot en själv, men antingen tror man på det eller så gör man det inte.

Nåväl, för att tydliggöra behovet av att arbeta med detta listade jag tio av de mindre trevliga saker som jag själv råkat ut för under min tid i partiet. Här är den listan:

1. Jag har blivit klämd på brösten av två personer och fått mina bröst och “trevliga kurvor” omtalade av betydligt fler. Och nej, det räcker inte att påtala att man inte tycker det är ok, för då kan man inte “ta en komplimang”.

2. Jag har fått telefonsamtal från gråtande pirater av båda könen som berättat om saker som deras vänner blivit utsatta för, ovälkomna advanser av olika slag, som de haft svårt att freda sig mot. (De som utsatts vågar inte ringa själv för de vill inte att någon ska tro att de är “mesar”.) Nej, det är verkligen inte mesigt att känna obehag över ovälkomna advanser. Man är faktiskt precis hur cool som helst om man talar om för andra att någon gått över ens gräns. Jag finns på anna.troberg@piratpartiet.se. Man kan ALLTID höra av sig till mig om sådant här.

3. Jag har fått veta att jag är “uppebarligt mentalt störd” för att jag till slut lackade ur på att en manlig pirat kommenterade mina och andras bröst och ben flera dagar i sträck. Av någon outgrundlig anledning tyckte han tydligen inte att våra mentala förmågor förtjänade hans uppskattning.

4. Jag fick en omedelbar inbjudan till fyrkant när det gick upp för en person att jag har flickvän. Alla vet ju att lesbiska bara väntar på en karl. Eller inte…

5. Jag har suttit på möten där kvinnor konsekvent “glöms bort” från talarlistan. Alla kan glömma någon, men sannolikheten att det är glömska när det är just kvinnor som glöms bort 90% av gångerna är faktiskt tämligen liten.

6. Jag har pratat med pirater som tycker att det är självklart att kvinnor som inte håller med dem är “kärringar”. Inte vidare respektfullt.

7. Varje gång jag lyfter en sådan här fråga på bloggen, så får jag magsura mejl och/eller kommentarer som nogsamt försöker göra gällande att jag gör ett dåligt jobb som lyfter detta och inte något annat. (Oftast något annat som jag de facto lyfter betydligt oftare, tex FRA, DLD, ACTA, Assange, TPB, what have you.) Ofta paras dessa magsura åsikter att det minsann var bättre när vi hade en man som partiledare och jag inte hade hunnit göra partiet till ett “lesbiskt radikalfeministiskt skitparti”. Hej och hå…

8. Jag har blivit ombedd att uppge kupstorlek när en person skulle beställa en t-shirt åt mig för “Det måste man väl veta när man ska beställa en t-shirt?” Yeah, right. Lika mycket som man behöver veta hur lång kuk en man har för att köpa byxor åt honom.

9. Varje gång jag varit på tv får jag mejl både från medlemmar och utomstående om att jag är fet. Jag behöver visserligen träna lite mer för mitt eget välbefinnandes skull, men i mitt arbete tycker jag att jag förtjänar att bli bedömd efter min mentala kapacitet.

10. Jag har fått förklarat för mig i en chatt att kvinnor inte är förmögna att tänka logiskt. I beg to differ.

Listan har fått lite blandade reaktioner. De allra flesta förfärades. En del började genast försöka hitta icke-sexistiska förklaringar. Andra anklagade mig för att ljuga.

Alla de här reaktionerna är ganska naturliga och väntade. Det är en ganska förfärlig lista. Självklart vill man hitta mindre otrevliga förklaringar. Hittar man inga andra, så är det kanske lättast att avfärda det hela som lögn. Tyvärr är det dock inte det.

De som kritiserat mig för att jag publicerade listan har haft ungefär dessa argument:

Tjejer är i alla fall inte intresserade av piratpolitik, så varför bry sig? – Vad är tjejer intresserade av då? Hästar, glitter och läppstift? Varför i hela friden skulle kvinnor inte intressera sig för integritet, frihet, kultur, kunskap och så vidare? Det är viktiga framtidsfrågor som självklart både angår och intresserar även kvinnor.

Du borde inte skylta med att vi har haft och till viss del fortfarande har en del problem med sexism i partiet. – Problemet är inte att vi “skyltar” med det. Problemet är att det alls finns. Om man tycker det är dumt att det syns, så föreslår jag att man deltar i arbetet att komma tillrätta med grundproblemet.

Vi måste dessutom vara lika öppna för granskning som vi förväntar oss av andra att de ska vara. Och helt oavsett om vi granskar oss själva eller ej, så kan vi vara säkra på att andra kommer att göra det åt oss när vi kommer in i riksdagen. Det är bättre att själv städa upp skiten än att samla den på hög och hoppas att ingen hittar den.

Du har fel när du säger att vi aktivt försämrar våra chanser att få både aktivister och väljare om vi sopar problemen under mattan. – Skulle du vilja engagera dig i eller rösta på ett parti som du upplever inte respekterar dig eller någon som står dig nära? Skulle du rösta på ett parti som pratar om allas lika rättigheter, men som i handling inte ens försöker tillgodose dem internt? Nej precis, det skulle inte jag heller.

Som partiledare borde du inte “snacka skit om partiet”. – Genom att lyfta detta visar vi att partiet faktiskt inte alls är skit. Vi visar att vi reagerar när någon beter sig respektlöst och oacceptabelt mot någon annan i eller utanför partiet. Det är aldrig farligt att ta tag i problem. Det är farligt att låtsas som om de inte finns. Det är viktigt att komma ihåg insatserna. I just det här fallet är det våra medlemmars välmående och våra möjligheter att utvecklas och nå framgång som parti som vi spelar med. Det finns ingen anledning att ge oss själva en sämre hand än vad som är absolut nödvändigt.

Det här är nu egentligen inte är ett problem. Det är en betydligt mer mångfacetterad historia som tyvärr finns i mer eller mindre alla delar av samhället. Bristande respekt mot det motsatta könet kan gå åt båda hållen. Det är inte heller något antingen eller, utan snarare en glidande skala. I ena änden finns allmän obetänksamhet och i den andra utstuderad och medveten sexism.

Obetänksamhet kan man vända till betänksamhet genom att arbeta aktivt med information och reaktion. Den mer utstuderade och medvetna sexismen får vi helt enkelt vara extremt tydliga med att den inte hör hemma i vår organisation.

Alla som delar Piratpartiets värderingar ska vara välkomna och behandlas med respekt hos oss. Om det finns några få personer som inte anser att de kan göra sina meningsfränder den enkla tjänsten för att någon inte råkar vara precis som de själva är, så är det de som måste flytta på sig och lämna plats, inte alla andra.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


48 Responses

 1. Stellan Streiffert

  February 2, 2013, 19:54:03

  Det har rätt i allt du säger Anna . Du gör ett kanonjobb. Att mycket styrs av ett gubbvälde är ingen hemlighet. Kolla på gänget som styrde Telia tills dom kickades nyss. Förmodligen blir det kompisar till dom som kommer in istället. Inte är skillnaden stor i politiken heller.
  Det är den här öppenheten som ger oss en bonus i vägen mot riksdagen.

  1. Pixie

   February 4, 2013, 10:06:17

   För att inte tala om Arbetsförmedlingen.

   http://genusdebatten.se/forums/topic/kvinnostyrd-arbetsformedling-praglas-av-toppstyrning-och-asiktsradsla/

   1. Anna Troberg

    February 4, 2013, 10:30:34

    Hej Pixie!
    Jag tror att man ska vara lite försiktig med att okritiskt inhämta kunskap från källor som missbrukar möjligheten att använda utropstecken. Inte just i det där inlägget kanske, men i många andra. 😉

    Jag ogillar när man försöker göra den här frågan till en strid mellan könen och det finns tyvärr alldeles för många på båda sidorna som gärna vill göra det.

    Det här är inte en strid mellan könen. Det är vår gemensamma fight för att få en bättre tillvaro tillsammans.

 2. Jörgen L

  February 2, 2013, 19:55:08

  Det här är ett problem som finns överallt, och om man vill förändra så enda sättet att komma tillrätta med det är att lyfta upp det och diskutera det.

  Samtidigt så tror jag att det är en förkrossande majoritet som tycker att det är viktigt och verkligen vill att alla ska känna sig välkomna och därför är villiga att skärskåda ifall man själv vill vara en del av problemet eller en del av lösningen.

  Vi har inte råd att inte göra vad vi kan för att alla ska känna sig välkomna att aktivera sig, vi behöver alla aktivister vi kan få.

  Vårt största problem med att aktivera tjejer är nog inte att de kommer till oss, och blir bortstötta, utan att de inte ens överväger att komma till oss från första början för att de uppfattar PP som “for boys only”

  Men vägen till att nå fler tjejer på ett bredare plan är antagligen att fler tjejer aktiverar sig och gradvis suddar ut den där stämpeln, och därför är det skitviktigt att de som gör det känner sig välkomna och respekterade.

 3. Håkan

  February 2, 2013, 19:57:23

  Hej.

  Jag, vit medelålders man, borde enligt statistiken förmodligen hålla med de som kritiserar dig. Att jag också är skeptisk till feminismen (som den ser ut i media) borde bidra till att jag skall vara kritisk.

  MEN, det enda jag kan vara kritisk till är att vi inte arbetar mer med frågor om jämlikhet, för mig är jämlikhet viktig på alla plan.
  Kvinnor/män, stat/medborgare.

  Jag blir ytterligt beklämd över vad du (och säkert många andra) får utstå och hoppas verkligen att partiet och dess medlemmar kan föregå med bättre föredöme om hur alla skall ha möjlighet att deltaga på samma villkor.

 4. DangerDave

  February 2, 2013, 20:17:13

  Det är precis detta som göder mitt intresse för Piratpartiet – det är ett parti som står sig långt mycket mer moget och samtida än alla de andra partierna som i vissa fall har omkring 100 år på nacken.
  Det är såhär man bygger demokrati.

  1. Anna Troberg

   February 3, 2013, 12:29:46

   Det var roligt att höra. Tack! :-)

   Jag tror att det finns liknande problem inom alla partier, men medan de “löser” det hela med att skriva feminism någonstans i partiprogrammet, så ser jag hellre att vi löser det med handling utifrån vår tro på att alla människor förtjänar lika rättigheter och samma respekt oavsett vilket kön man råkar ha. Eller om man är gammal/ung/utlandsfödd/katolik/whatever, så klart. :-)

 5. Johan Sundström

  February 2, 2013, 20:24:08

  Det är i sådana här frågor det blir uppenbart hur kick-ass det är att ha en partiledare som är lesbisk och out of the closet – med förstahandserfarenhet av det osynliga (men enorma!) värdet av att inte belasta sig med att smussla och smyga med vem man är, fejka en perfekt, helt problemfri yta utåt, och så vidare.

  Vad punkt nio beträffar, vill jag höja ribban litet till: du ska inte bli bedömd efter din mentala kapacitet heller; jättesmarta lamslagna soffliggare är det gott om. Vad du åstadkommer, hur du syns, med urskillning sållar mellan viktigt och oviktigt, inte räds ta en konflikt, väljer dina frågor och arenor, leder såväl piratpartister som medial debatt, driver våra frågor och aktivt påverkar och förbättrar klimat, riktning och bred opinion – där är några av de många kvalitéer där du förtjänar erkännande och respekt. Visst är det lättare att lyckas vara så bred, mångfacetterad och framgångsrik om man är vaken och intellektuellt skarp, men det bommar en massa framåtanda – och, ännu ovanligare politiskt: integritet.

  Den politiska integriteten är lika utrotningshotad som den personliga, och jag kan inte tänka mig en bättre ledare på den fronten. “Intangibles” är svåra att se och begripa sig på för gemene hen, må vara, men det gör dem bara så mycket viktigare!

  1. Anna Troberg

   February 3, 2013, 12:32:43

   Tack! :-) Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, för jag blev så glad över din kommentar. Tack, igen! :-)

 6. Henrik Sundström

  February 2, 2013, 20:26:02

  Bra!

 7. Morgan Stenqvist

  February 2, 2013, 20:40:14

  Precis sånt här som får mig att vara stolt över att kalla mig Pirat! Bekämpa sjukdomen istället för att försöka dölja symptomen. Fortsätt i samma stil Anna!

  1. Anna Troberg

   February 3, 2013, 12:33:10

   Det lovar jag att göra. :-)

 8. Cecilia

  February 2, 2013, 20:42:22

  Tack för att du skriver om det här.
  Jag ser till sak, inte kön. Alltså ska “syster Bror” vara lika jämställd som tjejer i mansdominerade yrken tex. (Och inte få högre lön bara för att han är man, eller bli trakasserad för det)

  Det finns en hel del medvetna män, men även en del av dem är fast i detta tankesätt, utan att märka det. Och det är tyvärr mest männen som kan sprida frågan utan att ses som hyperfeminister eller b…..f….. (vill inte skriva det).

  Det finns överallt och listan på 10 saker är säkert extremt förkortad (säger min egen erfarenhet iaf).
  Att du skulle vara fet är ett utslag av “modellsjukan” som många verkar lida av. Du ser ut som en helt normal kvinna vill jag säga.

  Apropå nr 10 så läste jag att kvinnor höll på med matematik och männen med språk i den tidiga utbildningen (kvinnorna klarade inte av det högt stående språket) tills männen började med matte. Då fick kvinnors “små hjärnor” hålla till i det “lättare språket”. *gaah* Det har bara gått några tusen år sedan dess!

  1. Anna Troberg

   February 3, 2013, 12:35:29

   Jodå, listan hade kunnat görs ganska mycket längre. Och jag gissar precis som du att det finns många andra som hade kunnat skriva liknande listor.

   Men, jag är verkligen jätteglad över all bra feedback jag har fått. Det finns uppenbarligen väldigt många i partiet som tycker att vi ska jobba med detta. Det är extremt positivt. :-)

 9. Johan Jakonen

  February 2, 2013, 20:49:56

  Gott att höra att du orkar kämpa på.

  Personligen tycker jag att du gör rätt i att lyfta fram även dessa problem. Piratpartiet kan inte begära transparens av någon/något annat om vi inte vågar vara det själva.

 10. Henry Rouhivuori

  February 2, 2013, 21:30:56

  Det är nödvändigt att lyfta detta. Piratpartiet skall vara öppet för alla, så bygger vi framtiden.

 11. Magnus Österlund

  February 2, 2013, 21:32:37

  Jag kan inte mer än instämma i tidigare kommentarer. Detta är en oerhört viktig fråga om PP är vad vi säger att vi är. Jag alltid ansett att det ska vara lika mellan könen, men det är svårt att leva upp till sina egna ideal. Det är så lätt att omedvetet bli påverkad av omgivningen, så det är viktigt att hela tiden bli påmind för att kunna bättra sig själv och påverka omgivningen i positiv riktning.
  PP är ett jämlikt parti (ska vara i alla fall), och dessa frågorna behövs absolut blötas och stötas internt för att vi ska uppnå idealen.
  Men jag hoppas verkligen inte att ordet “feminism” kommer in i partiet. Jag kallade mig feminist tidigare, men som feminismen har utvecklats senaste åren har det idag ganska negativ klang.

  1. Anna Troberg

   February 3, 2013, 12:37:39

   Jag tycker att det är betydligt viktigare att arbeta utifrån vår tro på att alla människor ska ha lika rättigheter och behandlas med respekt och sätta den tron i verklig aktion, snarare än att plita in ordet feminism i partiprogrammet och tro att det räcker. :-)

 12. Swingthatcat

  February 2, 2013, 21:42:15

  Behöver man inte vara rädd för att PP utvecklas till ett “radikalfeministiskt” eller “statsfeministiskt” parti?
  Lovar du?

 13. Anders H.

  February 2, 2013, 23:02:42

  Du skriver bra om sånt här! Gillar att du är jordnära och konkret i problemen eftersom jag ibland har svårt för delar av genusdebatten. Människor beter sig ibland taktlöst, ibland elakt och det är helt enkelt bra att du sätter gränser åt oss runt detta.

 14. morr

  February 2, 2013, 23:57:16

  wow… du kraschade precis min (pirat)världsbild. Jag var rätt säker på att du (tyvärr) blev överöst med sådant från “utsidan”… men att du får det från så kallade pirater… Det suger… :(

  1. Anna Troberg

   February 3, 2013, 12:40:35

   Men du, jag tycker att det här kommentarsfältet visar att det finns massor av människor i partiet som INTE är sådär. Så, jag hyser gott hopp om det hela. Det viktiga är att alla vi som inte tycker att sådant där är okej är jäkligt tydliga med det. :-)

 15. Tobias

  February 3, 2013, 00:02:04

  Jag är inte kvinna, bög, eller trans, men jag vill bara säga… jag är på er sida. Jag vet inte riktigt hur jag ska skylta med det utan att bli missuppfattad som någon slags “coming out”-grej. Jag är inte homosexuell, jag tycker bara att ni är fina människor allihop och bör behandlas som sådana.

 16. Mats Ström

  February 3, 2013, 10:30:34

  Normalt sett, när någon påtalar sexism, så brukar man få höra att alla män är problemet, och most slutet av artikeln brukar jag alltid känna mig utpekad, förbannad… ja, för att uttrycka den enkelt, så brukar jag känna mig lite sexistiskt behandlad – dömd på förhand av ett könsorgan.

  Jag skulle vilka lämna ifrån mig ett litet extra tack för att du helt lyckats undvika att skuldbelägga hela den manliga befolkningen. Det är trevligt att känna sig välkommen på rätt sida.

  Tack för det. :)

  1. Anna Troberg

   February 3, 2013, 12:26:48

   Hej Mats!
   Tack för det! :-)

   Eftersom jag vet att det finns massor av hyggliga manliga pirater som tycker att det är skitjobbigt att klumpas ihop med de som inte förmår att respektera andra, så är det väldigt viktigt för mig att ingen upplever att jag också klumpar ihop alla i en klump. Ingen ska behöva ta på sig ansvaret för saker som andra gör.

   Jag tror dessutom att det blir mycket lättare för oss att tillsammans ta itu med de här problemen om det inte blir en fråga om manligt och kvinnligt, utan om att få alla att känna sig välkomna och behandla dem med respekt no matter what.

   1. Rick Falkvinge

    February 3, 2013, 12:40:32

    So many upvotes.

    Det är otroligt viktigt att det inte blir en fråga om manligt och kvinnligt – utan att det alltid har handlat om att individer inte förmår visa respekt, och att det är kontraproduktivt att bunta ihop de som vill lösa problemet med det fåtal som är orsaken till det.

    I grunden handlar det om att man förväntas visa respekt mot sina medaktivister, och inte hur ens genetiska lott råkade falla. Det senare kan man inte göra något åt. Men det första kan och bör man ha krav på sig om.

    Många talar om “A few bad apples” när sådant här dyker upp.

    Då missar man fortsättningen på talesättet: “A few bad apples spoil the bunch.”

    Bra Anna!

    Rick

 17. Sidney Ahlin

  February 3, 2013, 11:38:07

  Oj, kanske borde ha postat mitt inlägg här istället, hade flera av dina blogginlägg uppe, men jaja. Du kan svara på mitt inlägg i ett annat blogginlägg här ifall du vill. Tycker i vilket fall som helst att det är bra att du är ärlig. Sen när det gäller komplimanger som jag nämnde i mitt senaste inlägg så kan jag väl tillägga att jag kan förstå ifall det är tröttsamt att få dessa om samma kroppsdel stup i kvarten.

 18. Deep Blue

  February 3, 2013, 13:25:41

  Ett viktigt inlägg och väl skrivet sådant. Det som bekymrar mig är att det fortfarande finns sådana som verkar bli alldeles livrädda när man antyder att vi ska stå upp för HBT-personers lika värde och rättigheter. Varför är detta så läskigt? Eller varför hatar de tanken på att kämpa för lika rätt? Och varför i hela friden inbillar de sig att Piratpartiet ska strunta i sådana frågor? En annan sak som är lika konstig är att det finns folk som försöker välja mellan PP och SD. Då har man noll insikt i åtminstone ett av partierna, möjligen båda.

 19. Jonas

  February 3, 2013, 13:53:43

  För djävligt på ren svenska.
  Men tyvärr är det så att jag ständigt kommer tillbaka till en sak som min morsa sa till mig när jag växte upp..världen är full av idioter.

  Jag hoppas att du inte låter dessa muppar bryta ner dig utan ta nya tag. Du vet ju hur det är… om de vet att de inte kan slå dig på våra frågor så försöker de distrahera dig från ämnet istället.

  Ge inte upp…vi tror på dig.

  fd mobbad

 20. farmorgun

  February 3, 2013, 22:01:23

  Först ett stort tack till Dig Anna som inte räds att lägga saker på bordet för en allmän diskussion! Som du vet har jag svårt att vara kortfattad i angelägna frågor. Därför har jag som vanligt gjort ett blogginlägg som jag hoppas att många pirater tar del av och har åsikter om – åsikter som kan föra Piratpartiet framåt. I mitt inlägg skriver jag bl a “Jag har öppet deklarerat att jag motsätter mig att Piratpartiet anammar feminismen som en övergripande dogm i partiprogrammet, men det betyder inte att jag tycker att det är OK med sexism”.
  http://farmorgun.blogspot.se/2013/02/vad-maste-en-manniska-tala.html

  1. Uffe

   February 3, 2013, 23:22:56

   Håller med farmor :-)
   Nej till feminism och Ja till jämställdhet.

   Har man vunnit nått om man byter patriarkat mot matriarkat?

   1. Anna Troberg

    February 4, 2013, 06:17:04

    Hej Gun och Uffe!
    Som jag sa någonstans här ovanför, så behöver vi inte ordet “feminism”. Vi har redan enats om att vi anser att alla ska ha samma rättigheter och behandlas med respekt oavsett vilket kön man har, var man är född, hur gammal man är, etc. Nu gäller det att i handling visa att vi menar det, även när det handlar om hur vi behandlar varandra i internt i partiet och de människor vi har att göra med externt. Det är en mycket bättre väg att gå än att peta in ordet “feminism” i partiprogrammet och tro att det räcker, som så många andra partier gör.

    1. Uffe

     February 4, 2013, 12:21:28

     Hej Anna.

     Min något torftiga kommentar var mer riktad in i det allmänna samtalet än mot dig Anna, men jag uppskattar ditt svar för i mina öron har ordet feminism fått en rätt negativ klang. Antagligen p.g.a. en del ganska högljudda radikala feminister som i sitt språkbruk och retorik inte är ett dugg bättre än sina manliga motsvarigheter.

     “Alla ska ha samma rättigheter och behandlas med respekt oavsett vilket kön man har, var man är född, hur gammal man är, etc” är nått jag tycker vi (ja jag är medlem i PP :-) ska “hamra” in i folks medvetande utan att sätta nån stämpel eller varumärke på det.

     Bästa förebilden har vi inom partiet. Keep up the good work Anna!

   2. Maya

    May 6, 2014, 22:04:42

    Uffe, feminister vill inte ha ett matriarkat! Vi vill ha exakt samma förutsättningar, oavsett kön. Jag rekommenderar att du tex. läser lite på internet eller lånar en bok, eller jag kan tipsa om en massa bra bloggar?

    Vill inte komma och förstöra stämningen men blir så ledsen när någon dömer ut feminism pga fördomar från media! Ordet feminism kommer från att det är kvinnor om är den förtryckta gruppen, precis som att det heter hbtq-rörelse och black-movement. Det är den förtryckta gruppen som står i fokus (Och ja jag vet att män missgynnas av patriarkatet också).

 21. Viktualiebrodern

  February 4, 2013, 00:28:11

  Det finns en anledning till att kyrkor ofta får stora problem med “parasiter”, “bad apples” osv: Det finns många snälla, förlåtande och konflikträdda människor där. Bad apples kan suga åt sig mycket innan de blir utslängda, mycket mer än på andra håll i samhället.

  Om nu detta är ett så stort problem som Annas erfarenheter ger vid handen (jag tror förstås att de är verkliga), så kanske det borde förtydligas i stadgan/skärpas till, så att de som argumenterar över gränsen eller utnyttjar andras positiva grundinställning kan slängas ut?

  C H “Någon d-vla ordning får det ändå vara i ett parti” Hermansson och Jimmie Åkesson som, nåja, “förebilder” och uteslutningar av de som förgriper sig?

 22. Bea

  February 4, 2013, 09:44:27

  Tycker det är väldigt viktigt att sådana här saker lyfts fram. Speciellt då dessa beteenden inte är något unikt för Piratpartiet, men förekommer i alla sammanhang där människor samlas.
  Det som dock är unikt för Piratpartiet är att man vågar ta fram det från kulisserna och diskutera det. Man vågar erkänna att gruppen innehåller fel och brister i denna mening och man lyfter fram det för att på så vis kunna göra något åt det.
  Det är Piratpartiet för mig. Transparens från början till slut med respekt för individens privatliv.

 23. Mia

  February 4, 2013, 14:49:11

  Allt det här låter bra (förutom ordet “bitch”, vilket borde utrotas), men avståndstagandet från feminism tycker jag är fegt. Så fort någon/några som identifierar sig som feminister säger någonting man inte tycker om så är alla så pigga på att kasta ut barnet med badvattnet. Det luktar skumt, och jag tror det bara är en ursäkt för att slippa ta tag i vissa frågor. Visst är det bra att inte nöja sig med att ha ordet feminism med bara för syns skull, men i alla fall jag kan inte överväga att vare sig rösta på eller engagera mig i ett parti som köper smutskastningen av feminismen och feminister som har blivit så jävla populärt att ägna sig åt. Vilket är synd när det är en av de få sakerna i vägen.

  1. Anna Troberg

   February 4, 2013, 15:06:29

   Hej Mia!
   Själv gillar jag ordet “bitch”, men jag kan vara färgad av att ha sett Sigourney Weaver säga det så många gånger i “Aliens”. :-)

   Jag tycker inte att ett ord är speciellt viktigt. Jag tycker att det är det man gör som är viktigt. Och om ett ord blivit något som för vissa är ett rött skynke, så kanske det är bättre att låta bli att fastna på ett ord och istället arbeta sig vidare på andra sätt. Det betyder INTE, och det vill jag vara extremt tydlig med, att vi ställer oss bakom någon smutskastning. Det betyder att det är viktigare för oss att ta tag i detta än att hänga upp oss på ett ord.

   1. Mia

    February 4, 2013, 22:39:22

    Kritiken var egentligen inte specifikt riktad till dig Anna, men jag står för den i sak. Det är bra att ni inte har för avsikt att ägna er åt någon smutkastning, det förekommer alldeles för mycket av den.

    Ord ÄR viktiga. Inte tror jag det är ordet feminism som blivit ett rött skynke för folk. Det är ganska tydligt att det oftast används som en ursäkt när man egentligen inte ställer upp på ideologin bakom men inte har råg nog i ryggen att stå för det. Svaret på det tror jag inte är att räddhågat kalla det för något annat för att stryka de människorna medhårs.

    1. Scary Devil Monastery

     February 5, 2013, 13:43:13

     Ord kan vara viktiga. Men just ordet “bitch” ser jag problem med att försöka avskaffa ur engelskan. Och därmed ur svenskan.

     Snarare viktigt att påpeka att jag tycker det saknas ett motsvarande, lika självklart förekommande ord att bruka om män.

     Det kan i och för sig hända att jag är färgad av att jag i mitt yrke ser varje försök att inskränka antalet svordomar man kan bruka som ett direkt hot mot min mentala hälsa.

     Problem är sällan enskilda ord men sammanhanget de brukas i.

 24. Scary Devil Monastery

  February 5, 2013, 13:30:23

  Mina tankar om ett par av de här kommentarerna…

  “Tjejer är i alla fall inte intresserade av piratpolitik, så varför bry sig?”

  Tjejer var när jag var ung totalt ointresserade av datorer. Det “visste” alla. Precis som tjejer var totalt ointresserade av vetenskap under Marie Curies tid. Eller?
  Har samhället allmänt påtvingat häst, glitter och barbiedockor under de första tio åren av en människas liv grundat på kön så är det kanske inte förvånansvärt att många kvinnor lärt sig ligga lågt med vad de egentligen föredrar.

  På samma sätt som domen mot en grabb är hård om han i unga år än idag uppvisar “omanligt” betéende.

  “Du borde inte skylta med att vi har haft och till viss del fortfarande har en del problem med sexism i partiet.”

  Inte?

  Ett parti som vågar stå upp och rikta kritiken inåt är det mest önskvärda av allt. Den som är ute efter att vara med i en klubb för inbördes beundran kan med trygg förvissning hemfalla åt S, M eller FP i stället.

  Alternativt göra en svensk film varpå man genast får ett par guldbaggar att skryta med.

  Partipolitik är inte ett skämt. Det är inte tänkt att vara en selektiv klubb med hemliga handslag, en dold agenda, och en mattkant det luktar riktigt unket under av de ton med skit som sopats in under den sedan 1950.

  Likväl är det så det i praktiken ligger till hos våra etablerade partier. Den som vågar ha en annan åsikt än Reinfeldt i M tystas genast genom att bli placerad där han inte längre hörs. Den som i S försöker brösta sig möts av ett så kompakt ogillande att hård mobbning på en skolgård ter sig som mild oförsonlighet i jämförelse.

  FP skall vi inte tala om – denna skara vilsna får följandes den starke mannen mot tryggheten till tonerna av horst wessel…eller var det SD? Svårt att i dag se mycket skillnad.

  En partiledares högsta ansvar är till syvende sist att vara den som “snackar skit” om partiet om partiet visar sig innehålla skit.

  Besluten om hur man sedan rättar till det i partiet får partiet som helhet, väl varnade, besluta hur man tar hand om, i god och demokratisk ordning.

  Det är mycket lätt för alla och envar att vara både liberal för egen del. Att medge att andra skall få vara liberala, det är då man kan börja kalla sig “pirat”.

  Den som anser rättigheterna gäller enbart för en själv finner en bekväm vistelse hos FP.

 25. farmorgun

  February 6, 2013, 11:23:16

  Mitt blogginlägg har lett till en snutt i Norrtelje Tidning där citatet “Ingt av det som Anna berättar är företeelser som jag vill ska förknippas med ett parti, som jag valt att vara medlem i-” följ av bild av mig i pirattröja med bildtext: Gun Svensson (PP) kommenterar ett blogginlägg av Piratpartiets partiledare Anna Troberg där hon ger tio exempel på sexistiska kränkningar hon råkat ut för under sin tid i partiet.
  Detta är bakgrund till ytterligare ett blogginlägg med utgångspunkt från det.
  http://farmorgun.blogspot.se/2013/02/ska-samlevnadens-trask-vara-utgangspunkt.html

 26. Mikke

  May 15, 2013, 10:24:37

  Jag såg denna bloggpost först idag och blir glad att Anna drar fram detta och visar upp det.Först då kan man behandla problemet.

  Jag konstaterar oxo att jag själv syndat då jag är en av dem som varit enträgen med att tjata på Anna om att träna.

  Nu är det dock så att jag florerat i toppen på PP och där lärt känna Anna lite grann. Jag känner mej som vän till Anna. Jag är känd för att bry mej om mina vänner och i den andan har jag tjatat på henne för att hon skall orka med sitt jobb som kräver mycket energi.
  Då jag av egen erfarenhet vet att träning är bra för hälsan, mot stress och annat tråkigt så kanske jag var lite för tjatig. Välmenat dock, Anna :) / Mikke

 27. Micke Kuwahara

  June 1, 2014, 14:48:35

  Anna, du är verkligen en förebild, inte bara för Pirater och politiker, utan för mänskligheten som stort. Jag skulle rösta på dig i vilket sorts val du än ställde upp! :-)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *