Pages

Categories

Search

 

Min skräck för spindlar är stor, men min kärlek till bibliotekarier är större

Min skräck för spindlar är stor, men min kärlek till bibliotekarier är större

by
February 12, 2013
Bibliotek, Blandat, Kulturpolitk, PL på tur, Politik
One Comment

Jag befinner mig just nu i Brisbane i Australien. Jag är här för att hålla låda inför hundratals bibliotekarier från Australien med omnejd på ALIA Online Information.

Eftersom jag är löjligt rädd för spindlar, så hade jag egentligen lovat mig själv att aldrig åka till Australien, men även om min skräck för spindlar är stor, så är min kärlek till bibliotekarier större, so here I am.

Jag ska prata två gånger. Den första gången var i går. Det var en sju minuter lång föreläsning med titeln “Free your mind!”, som handlade om hur man förändrar världen. Det är ett stort ämne att klara av på sju minuter, men det gick bra.

Bibliotekarier är tufft virke och klarade av både köttklänningar, paljetter och läderrustningar. Jag kommer att lägga upp presentationen på bloggen framöver, så får vi se om ni är av lika tufft virke. 😉

Nåväl, det hela verkade gå hem. Det var populärt att säga att bibliotek är som starship Enterprise och att bibliotekarier är som dess besättning, ständigt på jakt efter kunskap och kultur som de kan dela med andra. Det är ju dessutom sant.

I morgon ska jag hålla konferensens avslutande keynote-föreläsning. Den heter “Are we just astigmatic, or just plain mad?” Den handlar om vikten av att kunna se saker med nya ögon, ifrågasätta gamla sanningar och om hur upphovsrätten skadar både samtida och framtida kultur.

Tror ni att bibliotekarierna står pall för lite post-impressionism, Crocodile Dundee, Ramses, Coleridge-referenser och att jag kallar upphovsrätten för kulturlandskapets största miljöhot? Det tror jag. Jag kommer att lägga upp den presentationen också här på bloggen så småningom.

Men, det allra bästa med konferenser är alla trevliga människor man träffar.

Jag har träffat en marinbibliotekarie. Jag visste inte ens att de fanns. Nu vet jag det. Jag vet dessutom att de är mycket trevliga.

Jag har träffat en medicinbibliotekarie. Jag visste att de fanns, men jag visste inte hur viktigt deras jobb är. Visste ni att läkare säger att de valt en annan och bättre behandlingsmetod i långt över hälften av alla fall efter att de fått mer information hopsamlad av en medicinbibliotekarie?

Jag har träffat en riktigt cool upphovsrättsjurist med hjärtat på rätta stället. De finns och vi ska verkligen vara rädda om dem.

Jag har träffat en Wikimedia-kille som jobbar stenhårt för att få bort tramsig upphovsrättslagstiftning som gör att man inte får fotografera och publicera bilder av offentlig konst i många länder runt om i världen.

Jag har träffat två blinda killar som tagit fram en open source-webbläsare för blinda. Hur bra som helst, med tanke på att sådana verktyg annars kan vara en kostsam affär som många människor inte har råd att skaffa.

Jag har träffat ett gäng jättetrevliga Brisbane-pirater. De är fullt upptagna med att få igång sitt nyregistrerade Piratparti och ville höra om alla misstag som vi gjort för att slippa göra om dem. Helt rätt inställning!

Jag har nästan träffat två huntsman-spindlar (klicka INTE på länken om ni är som jag!) som tydligen bor under entrétrappan till konferensanläggningen. De som sett dem säger att de är “lite större än en mans handflata”. The horror! The horror!

Jag som inte ens sett dem än springer likt förbannat som en vettvilling upp- och nerför trappan och försöker desperat att INTE titta någonstans där de möjligen kan sitta och vänta på att kasta sig över mig och slita mig i stycken. Vilket de tydligen inte kommer att göra, för de är “snälla spindlar”, som det är jättebra att ha hemma i huset eftersom de äter upp de “elaka spindlarna” Oh dear… Australiensarna är sannerligen inga wussies.

Nåväl, nu är klockan typ sex på morgonen här, så det är dags att börja göra sig redo inför dagen. De mentala förberedelserna inför att sprinta uppför huntsman-trappan är löjligt omfattande.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by