Pages

Categories

Search

 

Piratpartiet utsätts för utpressning

Piratpartiet utsätts för utpressning

by
February 19, 2013
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
151 Comments

iStock_000004954568SmallI dag kom det där brevet som jag gått runt och väntat på. Jag ville nästan ropa “Äntligen!” Inte för att jag ville ha det, utan för att det ibland är bättre att skiten träffar fläkten än att gå och vänta på att den ska göra det.

Brevet är ett väl formulerat utpressningsbrev från upphovsrättsindustrins förkämpar, Rättighetsalliansen. Man slår bestämt fast att Piratpartiet ägnar sig åt olagligheter när vi ger Pirate Bay internetuppkoppling. Man meddelar lite torrt att Piratpartiet och “deras styrelseledamöter och andra ställföreträdare” kommer att dras inför rätta om vi inte senast den 26 februari klipper Pirate Bays internetaccess. Brevet avslutas med ett litet “vänliga hälsningar”, men det känns inte riktigt som om det kommer från hjärtat. Du kan läsa brevet här.

Det faktum att det inte är olagligt att förse Pirate Bay eller någon annan sajt med internetaccess talas det tyst om. Det faktum att det överhuvudtaget inte finns någon lista över sajter som det skulle vara olagligt att vara internetleverantör till nämns inte heller. Nej, inget sådant. Men, man är noga med att meddela att man kommer att väcka talan inför domstol om accessen inte klipps och att partiet och enskilda företrädare ska förvänta sig storpisk.

Så här går det alltså till. När upphovsrättsindustrin inte får som man vill, så tar man lagen i egna händer och utövar utpressning. Det kanske inte är så konstigt. Vad som är konstigt är att de tillåts hålla på så här år ut och år in med politikers och rättsväsendes goda minne. Det är faktiskt riktigt upprörande.

Jag trodde aldrig att jag och mina vänner skulle riskera att hamna i en rättssal på grund av mitt politiska engagemang. Inte i Sverige. Inte på 2000-talet. Inte när vi inte brutit lagen.

Men, jag insåg redan för mer än ett år sedan att det var en högst reell möjlighet när Hollywoods advokat i Sverige, Monique Wadstedt, via media meddelade att Piratpartiet minsann skulle passa sig. Brevet som kom i dag är egentligen mest en bekräftelse på hur långt det faktiskt har gått. I dag spelar det inte längre någon roll om man är kriminell eller inte. Det räcker att någon med tillräckligt stora muskler tycker att det man gör borde vara kriminellt för att man ska råka illa ut.

Så, vad händer nu?

Partiet kommer naturligtvis att läsa igenom brevet noggrant, fundera på hur olika handlingssätt kan påverka både partiet och enskilda personer inom partiet. Vi behöver inte ge något besked förrän den 26 februari. Det finns ingen anledning att stressa fram ett oövervägt beslut. Det finns väldigt många aspekter att ta i beaktande.

På ett mer personligt plan, så ska jag sätta mig ner med min flickvän och fundera lite över hur vi rent praktiskt löser livet om det visar sig att mitt politiska engagemang potentiellt kan kosta oss både månader ifrån varandra och vår ekonomiska trygghet för en tämligen oöverskådlig framtid. Hur har man ett sådant samtal? Jag vet inte, men jag vet att det är ganska många som kommer att försöka ha liknande samtal med sina nära och kära ikväll.

Jag kan i dag inte säga om vi kommer att välja att ta fighten i rätten eller om vi tar den utanför rätten. Det kommer partisamtal och privata samtal under dagarna som kommer att avgöra.

Men, en sak kan jag lova: Vi kommer att ta fighten på ett eller annat sätt. Det är helt oacceptabelt att stora företag tillåts bete sig som kostymklädda motorcykelknuttar och ägna sig åt utpressningsverksamhet.

Här är några andra som skrivit om detta: Pirate Times (engelska), Anton Nordenfur, Fredrik Holmbom, Christian Engström, Marit Deldén, Upphovsreträtt, Frekar, Magnihasa, Hax.

Sundsvalls Tidning, Norrköpings Tidning, Gefle Dagblad, Norrländska Socialdemokraten, Göteborgsposten, Helsingborgs Dagblad, Norran.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


151 Responses

 1. Viktualiebrodern

  February 19, 2013, 20:35:59

  Jag ser gärna att partiet och styrelsen håller emot, utan att kasta bort för mycket pengar på advokater och sånt.

  Men i sådana här fall gäller det att lära av andras rättshaverier och inte bita sig fast i någon självmordsposition av rädsla för att hamna i en svekdebatt.

  Hellre backa, men med sans och förnuft kvar. Än gå all the way som rättshaverist. Lär av J.A.

  Assymetriska strider vinner man genom att välja sina strider – inte genom öppna slag på öppna slagfält mot överlägsna motståndare.

 2. Zudden

  February 19, 2013, 20:43:45

  På ett sätt vore det perfekt med en rättegång inför valet nästa år. Historien har ju visat att varenda gång nåt sådant inträffar så ökar PP starkt i opinionen.

 3. Johan

  February 19, 2013, 20:58:58

  Stå på er! Även om jag förstår er om ni inte skulle köra det! Crowdfunding finns om ni skulle behöva ekonomisk hjälp oavsett om det så skulle gälla partiet eller privat!

 4. Lakritsbiten

  February 19, 2013, 20:59:28

  Dom har väl inte på fötterna eftersom dom inte berättar vilken lag eller paragraf som det strider mot? Innan man fått ett åtal så kan man inte förbereda något försvar heller.

 5. Erik

  February 19, 2013, 21:00:14

  Se där, nya hot från Rättighetsalliansen (f.d. Anti-Piratbyrån). De måste vara riktigt desperata nu då de plöjt ned miljontals kronor av konsumenternas pengar på rättsprocesser och lobbying utan att lyckas få ned TPB sajten.

  Som tur är så har vi ett etablerat Piratparti i Sverige som vågar ta striden efter att Internetleverantörerna skrämts av hoten. Bra också att ni visar upp dessa hotbrev för allmänheten så att så många som möjligt kan se vilka fula knep och ohederlig retorik upphovsrättsindustrin använder sig av när de inte får som de vill. De drar sig inte för att missbruka och sänka förtroendet för rättssystemet så länge de tjänar pengar på det.

  Ett tips. Försök att få ett hotbrev publicerat i gammelmedia. Det borde sätta fart på debatten.

 6. Swingthatcat

  February 19, 2013, 21:05:01

  @Viktua…
  Vad menar du med “Hellre backa, men med sans och förnuft kvar. Än gå all the way som rättshaverist. Lär av J.A.”

  För övrigt —
  Well I know what’s right, I got just one life
  In a world that keeps on pushin’ me around
  But I’ll stand my ground and I won’t back down
  Hey baby there ain’t no easy way out
  Hey I will stand my ground
  And I won’t back down

 7. Minus

  February 19, 2013, 21:06:42

  Jag respekterar vad Partiet än väljer att göra och kommer stå kvar som medlem även om de backar. Det är svinigt att gå på individer för att döda en tro och politik och jag förväntar mig inga rättfärdiga offer. Undrar hur mycket pengar det kan röra sig om och om ni förlorar kan det tom vara rimligt att starta insamling till boterna i ungefär samma stil som protesten planka.nu.

 8. Juha

  February 19, 2013, 21:10:40

  De är ju en bra idé om rättegången kunde göras till ett valarbete. Det måste väl gå och fördröja och förhala så att det passar in tidsmässigt?
  Vad Ponténs upphovsrättsmaffia försöker sig på är alltså att tvinga ett politiskt parti att dansa efter deras pipa. Det enda partiet som inte tar order från USA.

 9. Dennis Nilsson

  February 19, 2013, 21:10:46

  Otaktiskt av Rättighetsalliansen att ta detta nu. De skulle, som i tidigare sammanhang, väntat efter valet.

  Det är bara att tacka och buga. Det äri utmärkt PR för PP, närapå en fribiljett till riksdagen.

  Rättighetsalliansen skall bemötas på samma affärsmässiga sätt, som de grupperingar som är bakom Rättighetsalliansen brukar göra.

  Lars Johan Hierta, grundare av den fria pressen i Sverige, och hans bravader, är något att ta efter.

 10. Markus

  February 19, 2013, 21:26:25

  Skulle det vara lönt att kolla med Centrum för rättvisa, om dom skulle vara beredda att hjälpa till med det juridiska?
  http://centrumforrattvisa.se/

 11. Marco Nilsson

  February 19, 2013, 21:27:22

  Stå på er! Behövs kapital finns ju alltid Kickstarter.

 12. Viktualiebrodern

  February 19, 2013, 21:40:45

  #Swingthatcat

  Jag gillar ditt citat – en låt som är så bra att Johnny Cash gjorde en cover på den (och bättre än originalet om du frågar mig, det gjorde han oftast).

  Vad jag menar är att man måste kunna släppa hörnflaggan och veta när. Ibland vinner man mer på att vika sig tillfälligt än att spjärna emot.

  En annan cover han gjorde var på Kenny Rogers “The Gambler”

  “You got to know when to hold’em
  know when to fold’em
  know when to walk away
  know when to run”

 13. Roger

  February 19, 2013, 21:41:51

  Civilrättsliga mål är bra att vi kan driva i Sverige, dock kan det ju också missbrukas av sådana här organisationer. Men som sagts tidigare, detta är samtidigt ett ypperligt tillfälle att visa framfötterna. Oavsett vad som sker, är detta egentligen gratisreklam, och kommer att gynna partiet om vi står fast. Förlorar partiet målet, visar det på hur snett rättssystemet blivit, och vinner partiet, så kan man dels kräva ersättning av Rättighetsalliansen, och även blazonera ut detta. I princip är detta en win/win situation förutom för just de personer som får utstå hotet från stämningen direkt.

 14. Fredrika

  February 19, 2013, 21:44:35

  Är inte normalt beteende när man hotas att polisanmäla för hot?

  Piratpartiet begår ingalunda något upphovsrättsintrång, sålunda finns inget som helst rättsligt problem, varken civil eller straffrättsligt, att lösa direkt mellan Piratpartiet och Rättighetsalliansen, vilket är vad dom försöker göra gällande.

  Om Rättighetsalliansen misstänker någon form av faktiskt brott(dom pratar om olagliga handlingar), så är det något dom ska ta upp med rättsväsendet(genom att göra en polisanmälan), inte med Piratpartiet. Övriga rättsliga åtgärder är alltså ingalunda uttömda av Rättighetsalliansen.

  Hela brevet är en enda bluff, som dom hoppas att ni ska ge vika för, eftersom dom lyckades lura brittiska Piratpartiet att göra så.

  Steg 1 är att polisanmäla avsändaren av brevet omedelbart. Efter det finns inga mer steg att ta, eftersom vartenda påstående i brevet är en ren lögn, alternativt hänvisande till omständigheter som inte på något sätt berör Piratpartiet eller nutida tracker-lösa Pirate Bay, som inte heller råder under svensk lagstiftning, då den inte huseras i Sverige.

  1. Per Persson

   February 19, 2013, 23:32:54

   Polisanmäla för vad? Det är inget brott att hota med domstol. Det utgör varken “olaga hot” eller “utpressning” i lagens mening.

   1. Oldtimer

    February 20, 2013, 18:06:03

    Nej, men det är ett solklart fall av “olaga tvång”.

    1. Per Persson

     February 20, 2013, 21:57:05

     Ja, möjligen skulle det kunna utgöra olaga tvång. (Dock skulle jag inte säga att det är “solklart”.)

     1. Per Persson

      February 20, 2013, 22:07:46

      Eventuellt utgör det olaga tvång endast under förutsättning att Piratpartiet verklilgen slutar tillhandahålla internetaccess till Pirate Bay. Än så länge är det nog bara “försök till olaga tvång”. Huruvida detta är ett brott är jag osäker på.

  2. Zudden

   February 20, 2013, 10:08:07

   Det råder ingen som helst tvekan om att det är ett hot. Däremot är jag skeptiskt till att det är ett s.k. “Olaga hot” i lagens mening eftersom man alltid har rätt att göra upp sina meningsskiljaktigheter i en civilrättslig process.

   Men jag håller helhjärtat med om att PP ska bestrida alla krav och gå vidare till process. Antingen man vinner eller förlorar processen som sådan så kommer vi att få se PP i Riksdagen efter valet. Som jag skrev i ett annat inlägg så har PP allt att vinna om man ser på hur det har sett ut historiskt när något liknande har varit på tapeten.

 15. Roland Eriksson

  February 19, 2013, 21:49:40

  Att maffian använder sådana metoder är inte direkt förvånande.
  Men som sagts ovan, det kan vara till PP fördel inför kommande val. I så fall har maffian skjutit sig själv i foten, hoppas det kommer att göra riktigt ont. Vid närmare eftertanke så har dom lyckats skjuta sig i båda fötterna. Kanske hjälper PP till riksdagen och deras uppdragsgivare förlorar fler kunder. Ja, jisses sickna nötter.

 16. Anders Trtoberg

  February 19, 2013, 21:52:11

  Det finns några aktörer som man borde kontakta, jag tänker främst då på FSF och EFF. De driver den här typen av frågor i rätten, de har resurser, tyngd och advokater av toppklass.

  Något som man också bör ta upp är att de punkter där rätten kritiserade TPB (dvs trackern) är åtgärdade, TPB kör numera utan tracker. Med andra ord så torde siten rimligen var laglig, eller åtminstone av oprövad juridisk status. Det är rimligt att de åtminstone prövar den frågan först…

  Nåja, är det ett krig de vill ha, så är det ett krig de får.

 17. Joakim Zettertröm

  February 19, 2013, 21:55:16

  Jag förstår inte alls på vilka grunder och lagar de skulle kunna ens försöka vinna en sådan rättsprocess.
  Som medlem står jag på er sida oavsett val, men ser gärna att ni tar striden, för det finns inget i svensklag som ni gör olagligt.
  Och jag ser detta mer att de vill sänka ett politiskt parti och som Peter Sunde sa “Om man klipper deras kablar klipper man bort hela Piratpartiet. Och då klipper man liksom bort ett parti som representerar Sverige i EU. Det vore politisk censur på allra högsta nivå”
  Och det är precis vad dom vill göra nu men med en rättslig process istället för att fysiskt klippa kablarna.

  Så i och med det så ser jag att Rättighetsalliansen vill lägga en censur på hela partiet och de gör de med att införa olaga hot mot partiet och ner på individ nivå. Och sånt tål jag inte, st emot och slås för rättvisan.

  1. Anders Trtoberg

   February 20, 2013, 09:11:20

   Just det här att de går på individer istället för organisationer är en fultaktik, men en effektiv sådan, och det är dags att vi kliver ner från våra höga hästar och vågar skita ner oss lite.

   Vi måste gå på personer, och gå på dem hårt.

   Det råder ingen brist på namn, Pontén, Wadstedt, Norström, Keyser, de 50 poliserna som deltog i attacken mot TPB osv. De måste vi slå ner på, och vi måste göra det så att den personliga prislappen på att bråka med oss blir för hög för att de ska våga göra det. Att bråka med oss ska vara en automatisk karriäravslutare och en katastrof för ens personliga liv.

   1. Anna Troberg

    February 20, 2013, 09:39:37

    Hej Bror!
    Vi ska absolut INTE gå på enskilda personer. De enskilda personerna är ointressanta. Det är krafterna som står bakom dem som är intressanta.

    Dessutom tycker jag att det är tämligen kontraproduktivt att sänka sig till motpartens låga nivå.

    Så, jag vill inte se några uppmaningar till aktioner mot enskilda personer på motståndarsidan på min blogg. Om det dyker upp sådana, så kommer jag att ta bort dem oavsett om jag råkar dela en massa DNA med avsändaren eller ej.

    Ha det!
    :-)

    1. Anders Trtoberg

     February 20, 2013, 10:22:12

     OK, det respekterar jag. Jag för den argumentationen på andra ställen istället.

     1. Anna Troberg

      February 20, 2013, 16:56:39

      Win! Det är nog enda gången Syster vunnit mot Bror i denna fråga! 😀

      1. Björn Felten

       February 20, 2013, 17:04:39

       Synd.

       Jag anser att Bror har rätt. Ingen vinner någon strid genom att vara snäll.

       Om motståndaren spelar ett smutsigt spel, så kan man bara vinna över honom genom att spela enligt samma spelregler.

       Bara mina €0.02…

      2. Anders Troberg

       February 20, 2013, 17:42:34

       Fast Björn, jag sade inte att jag bytt åsikt, bara att jag inte skulle framföra den på min systers forum. På andra platser kommer jag att fortsätta förorda jihad. Tillsammans kanske vi kan starta något…

      3. Björn Felten

       February 20, 2013, 18:32:57

       Jag noterade denna lilla viktiga detalj, Anders.

       Du hittar väl fortfarande till min lilla oansenliga blogg? Där har jag vidareutvecklat mina tankar lite grand — och de hamnar på exakt samma ruta som dina… :)

      4. Kloker

       February 21, 2013, 00:04:33

       @Björn och @Anders:

       Jag förstår att ert tålamod sedan länge är slut. Det är mitt med. Men kom ihåg alla former av fulspel (t ex att gå på privatpersoner, DDOS-attacker mm) kommer att skada Piratpartiet mer än det gör nytta. Ni ser ju hur mycket bad-will Rättighetsalliansen har fått på bara två dagar. Låt dem behålla den för sig själva. Låt dom bada i sitt eget nedskitade vatten.

       Andas djupt och var lite Ghandi för en dag! :-)

   2. emma

    February 21, 2013, 10:08:04

    Du och Björn Feltén må känna er högst rättfärdigade, men inse att det ni gör blir nån annans strid. Vi får sitta och förklara att “nej, piratpartiet tror inte på att gå på enskilda individer och hota dem. Vi tycker t.o.m det är fel. Åt helvete fel.”. Det är så självklart att PP inte tycker så, all vår politik går ut på att respektera privatpersoners integritet. Jag upplever att ni är själviska och egoistiska, som väljer att gå den vägen. Det är helt upp till er att ni väljer att göra det – och det har inget med piratpartiet att göra. Men det får konsekvenser, och det tror jag att folk rent generellt behöver förstå.

    Sitter just nu och grälar med någon på twitter som använt en skärmdump av ditt inlägg, Anders, och utmålar piratpartiet som hotfulla idioter som är allmänt hatiska. Svaret du fick, och löftet att inte förlägga diskussionen här var naturligtvis inte med, och det är väl sakens natur. Har man ingen respekt för piratpartiet, så är det världens enklaste grej att peka på själviska idioter som sitter och lägger in pompösa inlägg av det här slaget. “Se där, det är därför pp inte kan tas på allvar.” Skitenkelt. Särskilt när pp som parti profilerat sig rejält i frågeställningar kring näthat – med Anna som talesperson, blir det extra intressant att se hur sånt här fungerar.

    Ni är inte små isolerade öar, ni borde veta det bättre än några andra.

    1. Björn Felten

     February 21, 2013, 12:06:10

     Och du, Emma, borde väl efter så här lång bekantskap veta att jag inte heter Feltén i efternamn?

     1. emma

      February 21, 2013, 12:27:06

      hehehe, ber om ursäkt. Självklart borde jag veta bättre! 😉

    2. Urban Sundström

     February 21, 2013, 21:13:31

     Jag håller med dig Emma. Alla pirater, ta det lugnt och de som kan träffas och diskutera saken gör det. Skriv inte säker affekt. Det är demonstration på lördag i Stockholm och det är ett bra tillfälle att träffas.

     Hälsn. Urban
     (och du glömde din Flattr ID Emma)

 18. Fredrik Hultman

  February 19, 2013, 22:01:41

  Visst, dom ger ingen hänvisning till lagar som de hävdar PP bryter mot, men däremot så hänvisar dom till tidigare domar och dessa används/kan användas som “rätts-praxis”, vilket kan liknas vid en lag. Nästan…
  Men det man då måste kolla på är om de domarna har fallit rätt ut, att domarna har varit korrekta osv…
  Jag hoppas att detta ska gynna PP och i det långa loppet få en omarbetning av upphovsrätt och allt som hör till.
  Många tankar till de personer som kan drabbas privat och deras anhöriga!

 19. Mattias Lennartsson

  February 19, 2013, 22:42:18

  Jag repeterar det jag skrev på FB nyss här också: Rimligen är det upp till styrelsen att bestämma hur man hanterar situationen som uppkommit, men mitt råd är att ha ett extra styrelsemöte och ta hjälp av en advokat som närvarar under mötet för att bedöma vilka risker man tar. Det bör vara ett par väl investerade tusenlappar.

 20. Magnus Jansson

  February 19, 2013, 22:44:00

  Det är självklart att striden måste tas. det är ju det piratpartiet finns till för. Jag är hyffsat övertygad om att de inte kan införliva det här hotet. Men i en värld styrd av pengar vet man inte riktigt vad som kan hända, när stora pengar vill saker.
  För de privatpersoner som kan bli drabbade så är i alla fall jag en som kan tänka mig att skriva på papper och ta skiten när det smäller, så länge partiet fortsätter kämpa och ger TPB internet.

 21. Mikael Larson

  February 19, 2013, 22:44:56

  Exponeringen kan i bästa fall innebära en likartad mobilisering som vi minns framgången för några år sedan. Bra om vi kan göra en stor sak av detta.

  Det värsta som kan hända är att vi drabbas av defaitism – men sådana är vi ju inte i vår rörelse. I kampen mot makten och dess otillständigheter finns inga gränser.

 22. Macke

  February 19, 2013, 22:48:18

  Tragiskt!

  Det här visar hur viktigt PP:s arbete är. I dagsläget litar jag inte särskilt mycket på vårt rättssystem, där pengar tycks väga tungt i vågskålen.

 23. Martin

  February 19, 2013, 23:05:27

  Ni har mitt fulla stöd att köra över dom!!

 24. fråga_först_skjut_sen

  February 19, 2013, 23:09:35

  Fråga #1 – Stämmer det som hon säger att Pirate Bay-målet satte en praxis som innebär att det blir olagligt att stödja fildelning?

  Fråga #2 – Hur är detta utpressning? Hon förvarnar ju om stämning? Vad är det för fel på det?

  1. Scary Devil Monastery

   February 20, 2013, 10:22:17

   Förmodligen stämmer det inte – det behöver man mer än lekmannalag för att fundera ut. Det kan vara ambivalens.

   Däremot är det helt klart att alla jämförelser med TPB’s tidigare drift som de dömdes för 2006 och nu faller platt till marken. Det var nätt och jämnt, genom att låta svensk lag slå kullerbytor, som domstolen kunde valsa “medhjälp till medhjälp” till doms, och då endast genom att peka på helhetslösningen – Tracker & torrents – som TPB bidrog med.

   Om “Rättighetsalliansen” försöker dra fallet till domstol bör man nog först be en domstol ta ställning till TPB’s laglighet i nuvarande drift då de har avskaffat trackern – och lagt ytterligare ett lager mellan sig själva och eventuella upphovsrättsbrott genom att även avskaffa torrents.

   Rättsligt sett blir det då enbart uppsåt och ingenting annat man kan ta fasta på. Och jag tror nästan man måste skriva om lagen på ett mycket skrämmande sätt för att den tolkningen skall kunna gälla.

   Det som jag misstänker är att man har tittat på Storbrittannien och konstaterat att man tydligen kan få vissa piratpartier att backa på att driva proxies. Sveriges lagliga situation är annorlunda, men jag antar att de tror att “går det så går det”. Vi får inte glömma att vi talar om organisationer som hittills inte har haft någon gräns för hur lågt de väljer lägga ribban – och att den branschen överlevt på bluff i hundratalet år.

   Det är helt enkelt ett riskftitt sätt att skicka ett hot utan att behöva stå för det.

   Och att de väljer att gå efter enskilda personer – ja, det är mer eller mindre den lagliga ekvivalenten av mobbning.

 25. Robin

  February 19, 2013, 23:18:29

  Såklart en jäkligt tråkig händelse, men som ni själv säger så var den väntad. I och med de så finns de väl inget annat att göra än att ta striden? Jag menar om den är väntad, så måste ni ju ha förstått konsekvenserna som eventuellt skulle kunna komma?

  Ni har byggt upp i princip hela partiet kring de här tänket och de skulle nog vara förödande om ni la er ner i denna fighten. Att lägga sig ner efter domen mot Piratebay känns också som en dålig idé, då har deras skitmetoder verkligen gett resultat och skrämt bort till och med er. Vem finns då kvar?

  Jag tycker hellre ni ska se de som PR, vi vet alla hur stor uppståndelsen var i Tingsrätten mot Piratebay. Detta i så nära anslutning till valet är ett drömläge. Som andra redan har sagt, så är de så nära win-win de går att komma. “Förlorar” ni, så är ni hjältar och medlemmarna kommer strömma in, och hjälp med böterna också. Vinner ni, så är de obeskrivligt på ett helt annat plan.

  Ni MÅSTE ta den här fighten, vi har ingen annan som kämpar för detta. Lägger ni er så är det färdigt…

  Stå på er, vi finns bakom!!

 26. Björn Persson

  February 19, 2013, 23:42:36

  Låt nu för allt i världen inte detta bli en repris på den första TPB-rättegången. Om rättegången tillåts handla om upphovsrätt så kommer Piratpartiet att få spö så att det rungar om det.

  I ordinära upphovsrättsmål är det olika rättighetshavare som tvistar om vem som har rätt till hur mycket pengar. Vem som har spridit eller inte spridit det ena eller andra verket har domarna normalt ingen anledning att grubbla över. En skiva har getts ut eller en film har sänts i TV eller något, och vem som är ansvarig utgivare råder det inget tvivel om. Vad domstolen har att ta ställning till är vem som innehar vilka rättigheter och licenser, vilka rättigheter som ingick i ett köp, huruvida en viss licens tillåter en viss form av spridning, eller (som i fallet Röyksopp som DN skrev om i dag) huruvida en person har haft tillräckligt inflytande över ett verk för att räknas som upphovsman. Om domstolen ser det här målet ur den synvinkeln så kommer det att se glasklart ut: Varken Piratpartiet eller Pirate Bay är upphovsmän till verken si och så, och har inte heller haft några licenser för att sprida dem, och därmed är saken klar och det ska betalas femtioelva fantasiljoner i skadestånd.

  Om ni ska ha någon chans att vinna i en domstol så måste domarna förmås att inse att det här fallet är fullständigt annorlunda. Ni måste tjata ihärdigt om budbärarimmunitet och brevhemlighet så fort det finns minsta chans.

 27. Björn Felten

  February 19, 2013, 23:45:19

  Varför skulle det krävas dyrbara advokater? Vad skulle de kunna bidraga med, som inte en väl bevandrad piratpartist, med hela laget bakom sig, kan betydligt bättre?

  Stå upp mot maffian, men sköt talan själva, det är mitt råd.

  1. Scary Devil Monastery

   February 20, 2013, 10:25:37

   Finns laglig hjälp att tillgå så bör den nyttjas – du låter inte motståndaren välja slagfält och vapen viktade därefter utan att anpass din egen beväpning därefter.

   Däremot tror jag att vi rätt tidigt bör se vilka strider vi kan ta och vinna – publiceringen av brevet och det förtäckta personhot det innehåller talar rätt tydligt om vilken typ av personer vi tar fighten mot.

  2. Zudden

   February 20, 2013, 10:51:25

   Det finns ett amerikanskt talesätt som jag är övertygad om är helt sant:

   “Only fools represent themselves in court”.

   1. Björn Felten

    February 20, 2013, 11:47:05

    Jodå, det är sant. I USA med sitt märkliga juridiska system, som baseras på prejudikat i stället för lagböcker.

    Om det var något vi lärde oss av TPB-rättegången, så var det att vare sig domare, åklagare eller advokater hade en susning om vad de pläderade för.

    Vi åskådare kunde ju se så stora hål i deras resonemang, att man kunde köra med häst och vagn igenom dem.

 28. Per "wertigon" Ekström

  February 20, 2013, 00:08:54

  Hej Anna!

  Jag personligen tycker du bör ta fighten i rättssalen då det på ett väldigt konkret sätt skulle cementera huruvida lagen behöver förändras eller inte.

  Idag finns Kickstarter och Avaaz, vilket betyder att PP kan crowdfunda rättegångskostnaderna utan problem. Guldpiratsprogrammet går ju sisådär, men det är betydligt enklare att få ihop stora summor till ett litet projekt, än månadsdonationer. Om alla svenskar som fildelade skulle donera en tia var skulle vi snabbt få ihop 20 miljoner – mer än tillräckligt för att täcka alla rättegångskostnader… Och då kan även folk utanför landet bidra. :)

  Till sist och syvende är det ju dock ni som måste ta det tuffa beslutet att kämpa i rättssalen eller inte. Inväntar med spänning ert beslut!

 29. Patrik

  February 20, 2013, 00:10:44

  Över min döda kropp

 30. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

  February 20, 2013, 00:33:49

  Eftersom TPB idag inte är vad TPB var då (dvs idag lagras inga nya torrentfiler utan endast magnetlänkar) så har deras påstående ingen som helst bäring.

  Om ni vill får ni lägga över hela ansvaret för driften och upprätthållandet av TPBs bandbredd på mig. No problem. Jag tar gärna fighten i rätten.

  Annars kan jag åtminstone maila upphovsrättsskyddade bilder till dem och anmäla deras mailserver-leverantör för medhjälp till upphovsrättsintrång.

 31. Lars

  February 20, 2013, 00:39:35

  Dessvärre tror jag det är helt meningslöst att ta striden inom systemet. Vi vet ju att det inte finns någon möjlighet att hävda sig mot makten där och media som helt ägs av rättighetsindustrin kommer ändå inte tillåta en rimlig rapportering av förloppet.

  Bättre då att vika sig så spektakulärt som möjligt och ytterligare öka tillflödet av användare till de krypterade näten.

 32. Mind

  February 20, 2013, 05:22:19

  Ta fighten.

  Om inte för att få ett kvitto på exakt hur korrumperad rättsväsendet är. Förlorar vi detta i rätten så är det dags för en omtalad låda efter det. Det vet ni alla va?

  Men ta fighten.

  1. Stefan

   February 20, 2013, 22:48:11

   Verktygslådan!
   Då är det dags att bygga vidare och hitta helt distribuerade metoder för informationsöverföring utan att vara beroende av några centrala punkter.
   Den svåra delen är att hitta en bra metod för distribuerad trust.
   Å andra sidan borde det nog göras i vilket fall…

   Lådan du pratar om måste hållas stängd. Det går inte att åstadkomma en förutsägbar positiv förändring genom att öppna den. I bästa fall går det att skapa kaos och det är omöjligt att veta vad som händer efter det.

 33. Lupan

  February 20, 2013, 08:15:44

  Nåt som är väldigt vanligt, är att gemene man i sverige låter sig bli överkörd, utan att göra ett skit åt det, gnälla är en väldigt vanlig syn, samt att man kan anordna en manifestation, eller kanske till och med en protest på gatorna.
  Men längre än så här går det inte.
  Den sittande regeringen har ju tillåtit detta att hända, och det är dom som valt in dom till regeringen som är ansvariga för hur det ser ut idag.

 34. Niklas Starow

  February 20, 2013, 09:34:27

  Risken är att det kulminerar för tidigt. Skrivit det på annan plats, men det PP måste göra är att dra ut på det.

  Först kräva respit, för att bara få en vecka på sig att besvara detta utpressningsbrev är löjligt och enbart till för att skapa panik och risken är att Pp skriver ett ogenomtänkt svar.

  Kräv en månad för att skriva svar. Sedan dra ut på det.

  Det är nyckeln, dra ut på det till sommaren, med alla lediga ungdomar redo att demonstrera kan vi få en helt ny och bättre version av FRA-debatten.

  1. Anna Troberg

   February 20, 2013, 09:48:08

   Hej Niklas!
   Jag tror inte för ett ögonblick att timingen är en slump. Den är vald för att den är lagom långt bort från valet. Våra motståndare har inget att vinna på att ge oss en respit. Personligen tror jag inte heller att det spelar så stor roll för vår del. Folk är upprörda nu. Det är svårt att säga: “Hörni, håll den tanken i ett par månader till, sedan kör vi.” Fighten är här och nu och det är inte nödvändigtvis något dåligt för oss.

   Dessutom, risken att PP ger ett ogenomtänkt svar är liten. Vi har vetat att den här dagen skulle komma i tre år. Naturligtvis är vi tämligen väl förberedda på den uppkomna situationen. Något annat vore otänkbart och ganska oansvarigt.

   1. Zudden

    February 20, 2013, 10:32:46

    Det är bra att ni är förberedda, Anna.
    Men TA nu också fajten, och gör det ordentligt, för allas vår skull som engagerar oss i grundläggande mänskliga fri- och rättigheter.

    Finansiera kostnaderna med crowdfunding via t.ex. Kickstarter. Jag kommer att skänka ett par hundringar fast jag egentligen inte har råd med det – så pass viktigt är det här för mig som medlem i PP.

   2. Scary Devil Monastery

    February 20, 2013, 10:37:13

    Då har man säkerligen kommit fram till samma slutsats – att detta är ett väldigt osäkert kort för “Rättighetsalliansen” att spela.

    1) Varje gång upphovsrättsfall hamnar på löpsedlar växer missnöjet bland gemene man med upphovsrätten i nuvarande skepnad. Som regel skjuter nya pirater upp som svamp ur backen om hösten. Som skedde fter FRA, IPRED, och TPB-fallet.

    Publicitet gynnar oss och är till nackdel för upphovsrättsmaffian – och detta vet de mycket väl om.

    2) Detta är ett mål som de dessutom riskerar att förlora.

    Jag skulle vara mycket medveten om försök att marginalisera, missrepresentera, eller dölja de förhandlingar och eventuella rättsliga processer som kan ske här, och bruka vårt starkaste vapen – transparens – väl.

    Och jag skulle söka efter en advokat med erfarenhet för att leta efter giltiga prejudikat som understryker där domstolar har dömt till budbärarimmunitetens och kommunikationsfrihetens fördel.

    Hör er för med Christian Ensgström och Amelia i EU och se om de har möjlighet fiska efter hur EU’s regler ställer sig till blockering av det här slaget.

    Anledningen att det här kommer nu tror jag att internationellt sett copyright-sektens medlemmar har noterat att tidvattnet har vänt mot dem. Att ACTA, SOPA och PIPA sänktes var ett förödande slag.

    Jag tror de har blivit desperata – och därför tar de nu till vad som bör betraktas som personhot. Det är ett av de få vapen som de har kvar.

    First they ignore you.
    Then they laugh at you.
    Then they fight you.
    Then you win.

    De har varit inne på steg 3 ett bra tag nu, och det går inte särskilt bra längre.

    1. Björn Simonsson

     February 20, 2013, 17:14:58

     en massa bra och man kan alltid fråga universitetets advokat fackultet om dom vill låta deras studenter undersöka dett a det ger dom lärdom inför arbetslivet

   3. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

    February 20, 2013, 11:37:24

    Jag förespråkar dock att vi inte svarar dem ö.h.t.

    När man får spam i mailkorgen, väljer man då att svara “vänligen rikta er oönskade korrespondens åt annat håll” – eller trycker på “spam”/”delete”?

    Jag gör det senare i alla fall.

   4. Niklas Starow

    February 20, 2013, 12:01:11

    Javisst ska man agera opinionsmässigt och det omedelbart. Det är det rättsliga jag tänker på, vilket är något annorlunda.

  2. Björn Simonsson

   February 20, 2013, 17:20:23

   det dom gör är olagligt man behöver inte svara om man vill det är bara att vänta tills dom gör en anmälan hos domstolen och sen få den ogiltigförklarad då det är en olaglig handling

 35. Björn

  February 20, 2013, 10:13:31

  Ni som tycker att personangrepp ska utföras, tänk om. Till och med högervridna Fox News talade för några månader sen om att inte sänka sig till angriparnas nivå.

  Det ska här ska skötas professionellt och alla scriptkids som tror att PP vinner genom att ni DDoS:ar Rättighetsalliansen tror fel.

  PS. Hej Mattias / Void! Kul att se dig i TPB-filmen.

  1. Zudden

   February 20, 2013, 10:43:39

   Nej, vi ska inte ägna oss åt varken personangrepp eller DDoS-angrepp. Det är kontraproduktivt, som Anna också skriver. Det kommer bara att slå tillbaka på partiet. Det här måste hanteras korrekt så att det inte är vi PP:are som blir skurkarna. Vår uppgift är att genom gott exempel få motståndarna att visa sitt rätta ansikte.

   1. Kloker

    February 21, 2013, 01:22:01

    … och detta kan inte nog poängteras.

    Alla fula knep mot Rättighetsalliansen kommer framställa PP i dålig dager och rasera mycket av partiets bild och självbild som många dedikerade medlemmar har arbetat så hårt och så länge med att bygga upp.

 36. Orvar Piritus

  February 20, 2013, 10:24:34

  Utpressning verkar vara just den rätta beteckningen på detta. Men utpressning är ju olagligt… Jag tycker Piratpartiet borde polisanmäla den s.k. “Rättighetsalliansen”.

 37. Scary Devil Monastery

  February 20, 2013, 10:41:17

  Mitt stöd har du, Anna. Och behöver du skriva av dig utanför partiet eller dylikt så har du min mailadress.

  Viktigt dock är att täcka ryggen. Att ta striden tror jag blir nödvändigt – att ta till personhot är ett knep som copyright-sekten tar till när de i övrigt har svagt på fötterna och tror att det hjälper med försök att statuera exempel.

  Därmed sagt inte att man nödvändigtvis behöver dansa helt efter deras pipa.

 38. Fredrik

  February 20, 2013, 11:46:39

  Om styrelsen beslutar att stänga av TPB:s internetleverans kommer den i ett slag att ha förbrukat allt förtroende. Partiet lär aldrig kunna återhämta sig.

  Förresten, vad har en strid i domstol att göra med din flickvän?

  1. Kloker

   February 21, 2013, 01:27:08

   Personer som delar liv influerar varandra. Det är vanligt att man i längre förhållanden även har gemensam ekonomi. Jag har full förståelse för att alla som fått detta otäcka brev vill diskutera situationen med sina nära.

 39. Otto

  February 20, 2013, 11:57:26

  Detta är inte utpressning. Även om man själv tycker att man inte ska bli åtalad för att ge tpb bandbredd så kan man inte förvånas över att bli anklagad. Om man aldrig trodde det skulle hända så har man inte tänkt igenom sin situation ordentligt.

 40. Martin

  February 20, 2013, 12:03:01

  De kommer aldrig lyckas få ned Thepiratebay, oavsett hur många människor de stämmer och slänger i fängelse. Den sidan har ett eget liv och kommer alltid bli återöppnad, antingen genom en ny server, eller återskapad genom någon person som inte ens alls kanske bor i Sverige. Det, är bara ett hårt faktum dessa rättvisekämpar måste inse.

 41. Egon Kramp

  February 20, 2013, 12:24:00

  Bete sig som kostymklädda motorcykelknuttar?
  Jag är kostymklädd, jag är ‘motorcykelknutte’, men väldigt sällan samtidigt ska väl erkännas.
  Det skulle vara intressant att veta hur skribenten definierar beteendet hos denna kategori människor.
  Eller är det helt enkelt så att ‘det vet man ju hur alla sådana är’?

  1. Kloker

   February 21, 2013, 01:47:21

   Jag kan inte svara för vad Anna menar, men personligen uppfattar jag det som att motorcykelknuttar i det här sammanhanget är en omskrivning av organiserad brottslighet och att “motorcykelknuttar” används som en retorisk figur, en synekdoke, för att ordet i just detta sammanhang skapar en spännande kontrast med ordet “kostymklädd”.

   Anna har även vid flera tillfällen refererat till sig själv som “kulturknutte” och troligen det av samma orsak: Kontrasten mellan orden “kultur” och “knutte”.

   Men vad vet jag? Jag kan bara spekulera :-)

   1. Kloker

    July 10, 2013, 01:49:06

    Dessutom är “kultur” och “knutte” en allitteration, en retorisk stilfigur för vilken jag vill minnas Anna yttryckt förkärlek.

 42. Thove

  February 20, 2013, 12:33:35

  Att anklaga någon för ett brott de inte begått är bland det lägsta man kan göra. Om man sedan även riskerar att få rätt i domstol är det bara rent ut sagt läskigt. Jag hoppas ni hittar en lösning som inte sätter er själva i fara!

 43. SBJ

  February 20, 2013, 12:50:20

  Jag kom på ytterligare en aspekt som kan vara värd att granska. Det som Falkvinge skrev om ECHR’s domslut för några veckor sedan.

  Detta försök till censur kan mycket väl tänkas bryta mot de mänskliga rättigheterna.

  Med ett globalt Crowdfunding projekt torde det ej heller vara orimligt att kunna uppnå de belopp som behövs för försvaret om ni väljer att stå emot detta.

 44. Viktualiebrodern

  February 20, 2013, 12:59:00

  Syftet med brevet är att dränera PP på pengar inför valen 2014. Om inte genom att få till ett utslag till PP:s nackdel i domstol (det tror jag inte att det klarar), så få PP att lägga ut pengar på legal defence.

  Det viktigaste för PP är därför att inte lägga ut några pengar på detta om det inte ger direkt value for money. En kontinuerlig uppföljning krona för krona om det ger utslag i medlemssiffror och i opinionsundersökningar är nödvändig.

  Inte ett öre till någon advokat, och aldrig sätta foten i en rättssal i ett civilmål måste vara det överordnade målet.

  Piratpartiet är viktigare

 45. Tommy Karlsson

  February 20, 2013, 16:54:01

  “”Fredrik
  Förresten, vad har en strid i domstol att göra med din flickvän?””
  För att maffian siktar ju inte enbart in sig på pp utan lika mycket heller mera på personerna som driver partiet.
  Detta har ju då till följd att denne kan bli inlåst ett par år av statens (totalt havererade) rätsväsende SAMT bli skadestånds skyldig på x antal miljoner som ett par maffia medlemar,åklagare,domare tycker verkar vettigt.
  Och detta har ju högsta grad något med den person som denne lever med att göra (plus dennes familj).

 46. Tommy Karlsson

  February 20, 2013, 16:58:41

  I övrigt tycker jag att vi (ni) ska ta fajten.
  Tror att vi kommer vinna betydligt fler röster per kr på att ta fajten än vad en val kampanj gör.

  Blir det en fajt så kan jag tänka mig att leva på makaroner och ketchup (och jag hatar ketchup) i ett par månader för att hjälpa till med donationer till denna historiska fajt (där upphovsrättmaffian äntligen börjar dö på riktigt).

  Så hoppas att ni och era närmaste kan tänka er att bråka med maffian lite i framtiden :=).

 47. Björn Simonsson

  February 20, 2013, 17:03:37

  jag vet att det inte är bra att sitta ner och göra ingenting men det är ni som sitter och styr piratpartiet även om det inte är länge till för lyckas dom dra er till domstol kommer piratpartiet att försvinna
  men eftersom ni inte gör något brotsligt borde ni ta det därifrån och få åtalet ogitigförklarat och även få domstolen att tala om för dom som åtalar er att rättsväsendet kommer att dra dom inför domstol om dom fortsätter med olagliga åtal
  och ni vet lika väl som mig att bakom allt ligger den industri som inte klarat av den nya eran med internet och alla dess möjligheter
  dom vet inte hur dom skall tjäna pengar på den och det är ju det allt handlar om klarar dom inte omvandlingen så blir det som facit dom dör ut

  1. Kloker

   February 21, 2013, 02:02:29

   De som mottagit detta brev utgör några av Piratpartiets främsta företrädare. De utgör inte hela piratpartiet. De som försöker sprida rykten om att Piratpartiet och piratrörelsen är på väg att dö ut skadar bara sin egen trovärdighet. (http://www.andreasekstrom.se/2013/02/10/som-en-skandad-profet/)

   Dina resonemang är bra. Bjud gärna dina läsare på några skiljetecken och inledande versaler nästa gång så blir dina tankegångar lättare att följa. :-)

 48. "Hello World!"

  February 20, 2013, 17:40:11

  Först och främst: Lite ironiskt att Antipiratbyrån byter namn till “Rättighetsalliansen”. Mycket “allianser” nuförtiden. De verkar vara lösningen på att de tror att man har rätt och alla andra har fel, och att de ofta är i princip arroganta – som jag uppfattar det – inför andras åsikter om man inte har mer än 500 högskolepoäng med sig i ryggsäcken. När ska dessa lära sig att de finns personer som har ett högt sunt förnuft utan att ens varit i närheten av en entré till ett universitet.

  Lagar som är så luddiga att juristerna själva inte ens vet vad dem står för. Lösning: Att gå till domstol och låta det s.k. experterna avgöra om det är lagligt att tillåta Pirate Bay vara kvar på www. De enda som vinner på det är de med mest kapital, de som har råd till de bästa advokaterna/åklagarna. De vänder och vrider på det okända (eftersom de inte finns några riktiga definitioner på lagarna) tills det blir till deras fördel. Själv står man där – som en struts som kör ned huvudet i sanden – med dyra advokatarvoden, rättegångskostnader och vet knappt vad som har hänt.

  En tanke bara. Tror ni att USA är på kineserna på samma sätt när det gäller upphovsrätten? Inte jag i alla fall. Amerikanarna lånar så mycket pengar ifrån dem så landet ägs i princip av Kina.

  Lycka till Piratpartiet!

 49. Christoffer Andersson

  February 20, 2013, 17:42:41

  Skulle det finnas något sätt att utöka styrelsen med suppleanter eller ledamöter som saknar talan och rösträtt? Isf så skulle man ju kunna göra styrelsemedlemskap frivilligt på det planet och se hur många pirater som är beredda att stå upp tillsammans med piratrörelsen, thepiratebay och piratpartiet inför en eventuell rättsprocess.

 50. Henrik

  February 20, 2013, 19:15:16

  PP har valt att agera målvakt åt en privat verksamhet vars rättsläge är bäst beskrivit som “tveksamt” och har nu kommit till delen där krav riktas mot målvakten/målvakterna.

  Är ni förvånade och/eller inte redo för detta så tänkte ni förmodligen inte tillräckligt innan ni ställde upp.

  1. Björn Felten

   February 20, 2013, 20:25:50

   Nämen hej, Henrik. Du heter väl möjligen inte Pontén i efternamn?

   Det finns absolut inget rättsligt tveksamt i vare sig TPBs eller PPs verksamhet.

   Däremot finns det massor av tveksamheter i det rättsrötespel, som kringgärdade hela TPB-rättegången.

   1. Henrik

    February 20, 2013, 21:45:36

    Hej Björn.

    Nix, är inte Ponten. Kul dock att stöta på gammalt swnet folk här.

    Man kan tycka vad man vill om TPB-rättegången, dess domar och det övriga rättsliga efterspelet (Och filmbolagets kreativa tolkning av resultatet).

    Men iom. att HD inte tog upp deras fall för prövning och för att inte tala om hur rättsläget ser ut i övriga världen för verksamhet av deras typ så håller jag fast vid att den snälla beskrivningen av den är “Tveksam”.

 51. Ano Nym

  February 20, 2013, 19:23:24

  Vänta dig inte att den här skiten träffar mediafläkten i alla fall. Den stängs av när den här sortens skit närmar sig.

  Däremot när det är fråga om “näthat”, då är det högsta hastigheten.

  Förresten kanske de lämnar den på lägsta fart för denna skit, för att inte anklagas för att tiga helt.

  Du skriver “Jag trodde aldrig att jag och mina vänner skulle riskera att hamna i en rättssal på grund av mitt politiska engagemang. Inte i Sverige. Inte på 2000-talet. Inte när vi inte brutit lagen.”

  Jag har förväntat mig det länge efter att ha sett utvecklingen på andra områden, men jag trodde faktiskt att det skulle dröja åtminstone 2-3 år till.

 52. Anonym

  February 20, 2013, 23:19:31

  Att ta striden är naturligtvis inget lätt eller ett som bör tas utan eftertanke. Däremot så är alternativet ett förknippat med stora samhällsmässiga och yttrandefrihetsmässiga kostnader.

  Jag hoppas ni tar striden i de forum den är meningsfull att ta.

  Om det finns något vis (utöver rösta PP) jag eller vi kan hjälpa till med, så skicka gärna ett mail.

 53. Kloker

  February 21, 2013, 02:12:22

  Det här väcker många tankar.

  Instinktivt vill jag bara att ni tar fighten och biter tillbaka. Jag tänker att det skulle vara bra PR för partiet inför två viktiga val 2014. Samtidigt har jag förståelse för den besvärliga privata situation som ansvariga inom partiet och deras anhöriga hamnar i. Hot om att leva i äkta fattigdom. Hur funkar det om man får ett skadestånd man inte kan betala? Kan man få skuldsanering?

  Ytterligare en tanke är att rent praktiskt kanske det vore bra om TPB försvann. TPB är en mäkta fin symbol, men som fildelningstjänst lämnar den lite att önska. Känns lite… Hmm…. 2003 kanske..? Om TPB lades ned skulle alternativa tjänster växa fram som svampar ur marken. Troligen med inbyggd anonymitet, kryptering och distribuerad datalagring.

  Varför kommer brevet just nu? Varför inte tidigare eller senare? Vad är deras strategi kring det? Är det att gå i en fälla att ens svara på brevet?

  Partiet har mitt fortsatta stöd oavsett vad ni väljer att göra, men ett rättegångsdrama inför öppen ridå skulle tveklöst höja temperaturen i den fråga av vilken partiet tagit sitt namn.

 54. piratk

  February 21, 2013, 20:11:15

  Skulle man inte kunna sätta en “acceptera avtalet för att få använda pirate bay”-avtal på vägen in till sajten, och avtalet går ut på att den som tar del av innehållet i sökindexet avsäger sig rätten att dra tpb, dess primära ip-leverantör, eller någon dess användare inför rätta? Kan något sådant fungera? Jag menar, i arbetslivet är NDA:er vanlig förekommande för att förhindra att information sprids, och de är ju giltiga..

 55. Martin Neumann

  February 22, 2013, 15:33:49

  Varför inte utnyttja detta ypperliga tilfälle att göra en upptakt till valarbetet. Vår nämdemannacirkus till rättsväsende tål inte att man synar de i sömmarna, att aktivt dokumentera och påvisa den “maffiaverksamhet” som i slutändan ändå måste bäras av skattebetalarna kan med rätt kanalisering leda till framgång för partiet på sikt.

  1. Per Persson

   February 22, 2013, 17:24:20

   Vad är det för “maffiaverksamhet” du menar pågår bland nämndemännen?

   1. Martin Neumann

    February 22, 2013, 18:24:22

    Jag menar att man väljer egentolkade varianter av lagstiftningen istället för en objektiv lagtolkning.
    Att man styrs av förutfattade meningar, orättvisa generaliseringar och egen godtycklighet istället för en objektiv syn av individen.
    Att jävighet och egenintressen i princip är praxis så länge man inte blir påkommen.
    Osv. Osv. Osv.
    Jag kan ge dig dokumenterade exempel på samtliga av dessa punkter samt en hel radmed exempel på osv.

    Problemet är att majoriteten av oss blint myndighetstrogna Svenskar trots framlagda fakta ofta vägrar att tro att sådana händelser kan förekomma i våra rättssalar.

    1. Per Persson

     February 22, 2013, 19:44:33

     Kan du ge mig dokumenterade exempel på att det är nämndemännen som har styrt tolkningen av lagstiftningen?

   2. Björn Felten

    February 22, 2013, 19:31:50

    Nämndemännen är tillsatta av de kommununalpolitiska partierna. I någon kommun (minns inte vilken) finns det till och med nynazister i fullmäktige, och därmed finns det möjlighet att det sitter en nynazist i en tingsrätt och dömer.

    Hela vårt nämndemannasystem är ju helt korrupt. Att kalla det maffiaverksamhet är måhända inte riktigt korrekt — inte ens maffian brukar agera så uppenbart korrupt — men det är en skamfläck på Moder Sveas sköld att denna skandal får fortgå i detta nådens år 2013.

    1. Per Persson

     February 22, 2013, 19:52:47

     Nämndemännen är tillsatta av kommunfullmäktige, inte av partierna.

     1. Björn Felten

      February 22, 2013, 20:06:05

      Mea Culpa.

      Men…

      De är nominerade av de kommunala partierna, och om man inte blir nominerad, så lär man inte bli tillsatt.

      Så jag vill påstå att det bara är hårklyverier att hävda något annat än att det är de kommunala partierna som har full beslutanderätt över tingsrätternas sammansättning.

      1. Per Persson

       February 22, 2013, 20:41:57

       Nomineringen föregås vanligen av kandidatur. Det finns inget formellt krav på att man är politiker. Om man är intresserad kan man fråga ett parti som sitter i kommunfullmäktige om de kan nominera en. Vissa partier kan nominera personer som inte är medlemmar, speciellt om det är ont om folk som vill bli nämndemän i regionen.

      2. Björn Felten

       February 22, 2013, 20:53:04

       Har du något konkret exempel på en enda nämndeperson, som *inte* varit medlem i partiet, men ändå blivit nominerad?

       1. Per Persson

        February 22, 2013, 21:15:15

        Jag vill minnas att en nämndeman i Solna är opolitisk. Minns tyvärr inte namnet på henne.

      3. Björn Felten

       February 22, 2013, 21:27:33

       Jamen det är ju strålande, Per.

       Du vill minnas en. I Solna. Hur många tusen har vi i Sverige?

       Rekryteringen av nämndemän sker genom de politiska partier som är representerade i fullmäktige, varför de flesta nämndemän är medlemmar i ett parti.

       1. Per Persson

        February 22, 2013, 21:57:23

        Jag är övertygad om att det inte har så stor betydelse om det är politiker eller andra. Så himla mycket har man inte att säga till om. Ordförande (juridiskt skolad) gör en huvudbedömning av läget. Nämndemännen säger sedan vad de anser. Oftast håller man med. Ibland gör man en annan bedömning i skuldfrågan och påföljdsfrågan. Men det blir sällan några stora justeringar eftersom man har vissa kriterier för skuld och straffintervall för påföljden att hålla sig inom.

        Ordförande (eller notarien?) skriver domslutet och anger där domskälen. I det är inte nämndemännen medverkande mer än att domskälen har nämnts i förbigående under överläggningarna (när man bestämmer skuld och påföljd).

        Jag skulle gärna se fler icke-politiker som nämndemän. Men jag tror som sagt inte att det skulle bli någon praktisk skillnad mot idag. Nämndemännen för inte partipolitik i domstolen.

      4. Björn Felten

       February 22, 2013, 22:32:50

       Kul att du har din övertygelse, och lycka till med den.

       Jag har suttit i ett 20-tal rättegångar, och har en annan erfarenhet än du. Hur många rättegångar har du erfarenhet av?

       I de fall då jag har representerat mig själv har jag vunnit 100%, i de fall då jag haft ett ombud har jag förlorat 100% (och blev till och med tvungen att krypa bakom galler i tre månader i ett fall).

       Som sagt: vad är dina egna erfarenheter härvidlag? Eller pratar du bara i nattmössan?

       1. Per Persson

        February 22, 2013, 22:52:16

        Jag räknade precis ihop till att jag har tillbringat upp emot 30 dagar i tingsrätten. Antalet domstolsförhandlingar jag har upplevt är därmed antagligen minst 60 stycken; vissa dagar kan man ha fyra relativt korta förhandlingar, andra bara en lång.

      5. Björn Felten

       February 22, 2013, 23:11:13

       Aha! Du är alltså en nämndeman — och därmed jävig?

       Det förklarar allt.

       Mina 20-tals deltaganden har alla varit på andra sidan.

       I rest my case…

       1. Per Persson

        February 22, 2013, 23:33:49

        Jävig? Får man inte förklara hur det fungerar att vara nämndeman om man själv är nämndeman och vet hur det fungerar? Är det bara om man inte vet vad nämndemännen gör som man får uttala sig om dem?

        Du skrev att när du har representerat dig själv har du vunnit, när du haft ombud har du förlorat. Jag ser inte kopplingen till nämndemän. Det låter mer som att du har haft dåliga ombud, eller att du bara haft ombud när du har legat pyrt till.

 56. Martin Neumann

  February 22, 2013, 18:35:31

  “Rättegången” mot TPB är ett färskt exempel på ett enligt mig övergrepp mot individer som borde prövas på högre instans.

  Kanske borde alla som blivit utsatta för någon form av kriminalitet på nätet gå samman och stämma internets grundare. Eftersom han gjorde det möjligt för den typen av kriminalitet att existera överhuvudtaget. Vore det ett lagom långsökt scenario för våra kära nämndemän/kvinnor att bita i?

  1. Björn Felten

   February 22, 2013, 20:46:05

   LOL!

   I så fall finns det nog betydligt mer närliggande liknelser att ta till.

   Men, som jag redan påpekat både här, hos HAX och på min egen lilla blogg: här finns så mycket skit att ta tag i, att lite patetiskt flaggviftande och tal på några svenska torg bleknar i jämförelse.

   Föffan Helge, se till att exponera dessa internetterrorister och visa vad de egentligen är för skurkar. Personliga angrepp? Tja, kalla det vad du vill, men om de tillåtes att gå på person (hotbrev till varje styrelseledamot), varför skulle vi avstå från detta.

   Nota bene: jag säger inte att vi skall mordhota, skymfa, eller på annat sätt vara omänskliga. Det finns tillräckligt mycket kommersiell skit att dra fram. Några tusen av oss klarar av detta bättre än den finaste och mest kända kostymen från Fina Gatan i Stockholm…

   1. Kloker

    February 25, 2013, 11:48:01

    Vi ska avstå från att gå på enskilda personer dels för att det är omoraliskt och dels för att det skulle ge oss mycket dålig PR.

    Som jag skrev tidigare: Betrakta den badwill som Rättighetsalliansen dragit på sig genom att skicka breven. Tror du inte att Piratpartiet skulle få samma badwill om vi agerade likadant? Det sista vi behöver är ett skamfilat rykte inför de båda valen 2014.

    Var snäll och skada inte partiet genom att förstöra för alla medlemmar som gemensamt och målmedvetet har jobbat för att bygga upp varumärket.

    Det är bra att du vill bidra, men gör det då på ett konstruktivt och produktivt sätt.

    1. Mårten

     February 25, 2013, 17:20:47

     Jag håller med Kloker, låt er inte provoceras till att uppföra er lika dumt som dem, det kan man bara förlora på.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *