Pages

Categories

Search

 

Ett omtumlande dygn då allt vändes upp och ned

Ett omtumlande dygn då allt vändes upp och ned

by
February 20, 2013
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
25 Comments

iStock_000003993658SmallkijkiDet har varit ett omtumlande dygn sedan Rättighetsalliansens brevhot damp ner i Piratpartiets virtuella brevlåda.

Vi har ännu inte beslutat hur vi kommer att gå vidare med detta. Upphovsrättskrokodilerna får vänta några dagar till. Men, på förekommen anledning vill jag göra ett par saker klara:

Många är arga. Vem skulle inte vara det om man utsattes för psykologisk krigföring av det här slaget? Piratpartiet gör inget olagligt och borde därför slippa hot om att släpas inför rätta. Men, livet är inte så enkelt. Ibland dyker det upp hinder som man måste ta sig an på ett eller annat sätt. Men…

Piratpartiet svarar inte på hot med hot. Det betyder att vi inte stödjer någon form av hot eller riktade handlingar för att göra livet svårt för enskilda individer på motståndarsidan. Det spelar ingen roll om de ägnar sig åt sådant. Vi gör det inte.

Det betyder också att vi inte stödjer någon form av överbelastningsattacker mot motståndarsidans hemsidor och andra nättjänster. Sorry, Anon. 😉

Vi är jätteglada att ni bryr er om oss, men stjälp oss inte. Hjälp oss. Bli medlem. Donera pengar.

Många är rädda. Det är lätt att ha åsikter om hur det borde vara och om vilka juridiska odds det är för det ena eller det andra. Men, till syvende och sist, så handlar den här frågan inte om vad som är rätt eller vilka odds det är för vad. Det handlar om människor.

Om man har turen att inte vara en av de individer som potentiellt kan få ta smällen om det hela går till rättegång, så kan man gott kosta på sig ett uns medmänsklighet och förståelse med de som inte har samma tur.

Jag vill inte läsa kommentarer på nätet om att dessa personer är “dåliga pirater” för att de behöver prata igenom saken med sina familjer. Det här är en fråga med potential att påverka deras och deras familjers framtid radikalt och inte nödvändigtvis till det bättre. Ge dem möjlighet att fundera på det här i lugn och ro, utan spydiga och förnumstiga kommentarer från sidolinjen.

Det är roligt att det hela väckt stor uppmärksamhet. Nu är det upp till oss alla att fortsätta ställa till ett jäkla liv om detta.

Jag har bland annat pratat med Kulturnytt, Metro, Nyheter24, IDG och några till. Nyheter24 har dessutom intervjuat professor Håkan Hydén.

Några flinka bloggare har skrivit om det hela:
Opassande – “Rättighetsalliansen suger
Plux Stahre – “Hej internet…
Marit Deldén – “Piratpartiet hotas av Rättighetsalliansen
En snel hest – “Hur fanatiska är vi?
Aningen Udd – “Jag är en människa och ingen liten lort
Enriz – “Angående dagens brev
Henrik Brändén – “Skamlig utpressning
Enligt min humla – “Rättighetsalliansen skickar hotbrev och nya medlemmar till Piratpartiet
Deeped – “Jag är numera pirat. Pontén made me
Deeped – “Därför blev jag piratpartist
Fredrik Holmbom – “Det kom ett brev
Pirat-Jonas – “När man stannar till i livet och funderar
Anton Nordenfur – “Piratpartiet hotas av stämning för TPB
Håkan Hydén – “Rättighetsalliansens krav på Piratpartiet vidgar medverkansansvaret
Rasmus Fleischer – “Medhjälp till medhjälp till medhjälp
Peter Sunde – “Vad är TPB?
Piratpartiet Södertälje – “Det ser ut att bli storm
Upphovsreträtt – “Så kom stämningen
Christian Engström – “Så kom hotet från Rättighetsalliansen
Nikke Index – “Rättighetsalliansen gör bort sig
Hax – “Ett nytt fildelningskrig har startat
Maginhasa – “Med tillräckligt kalla fötter håller alla käft
Sagor från livbåten – “Varför inte hota ett politiskt parti om det fungerar?
Adam Eltér – “Kom igen, nu löser vi det här
Signerat Kjellberg – “Oacceptabelt hot mot Piratpartiet
Mikael Persson – “Det är okej att bli pirat
Jesper Åström – “Dags att ta ansvar gott folk
Niclas Starow – “Jag hade nästan gått vidare
Mina moderata karameller – “Rättighetsalliansen

På engelska:
Pirate Times – “Swedish Pirate Party threatened with law suit
Rick Falkvinge – “Copyright industry threatens Swedish Pirate Party

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


25 Responses

 1. Sven

  February 20, 2013, 16:46:16

  På vilket sätt kommer ett utfall att påverka de berörda piraternas familjers framtid radikalt? Ni tror väl inte på allvar att ni i styrelsen kommer få personliga skadestånd i miljonklassen?

  1. Fredrik

   February 20, 2013, 16:55:34

   Varför skulle inte styrelsen bli skadeståndsskyldiga? Det är ju de som fått kravet, och att hota fysiska personer med kraftiga skadestånd funkar väldigt bra, ta bara exemplet med PPUK och deras proxy.

   1. Tor M

    February 20, 2013, 17:35:29

    E-handelslagens § 16 ser ju ut att ge ett ganska gott skydd mot just skadestånd. Det finns i och för sig en liten lucka om man går tillbaka till själva EU-direktiven. För den som vill bilda sig en uppfattning om rättsläget rekommenderar jag inlägget Black Internet och Mere conduit på bloggen Juristens Funderingar.

    Vad gäller straff så ger e-handelslagens enligt § 19 inte något skydd vid uppsåtliga brott.

 2. Sgt_Stinger

  February 20, 2013, 16:50:48

  Sven: Med tanke på den farsartade TPB-rättegången så ser jag det som fullt rimligt att ta med möjligheten till skadestånd i beräkningen innan man tar ett beslut.

 3. Mikke

  February 20, 2013, 16:53:32

  Det är naturligtvis självklart att vad som än beslutas så står vi samlade som en kraft. Lika självklart att man inte hotar någon.

  / Mikke Kalmar

 4. Håkan

  February 20, 2013, 16:53:33

  Hej.

  Du skriver rätt och sant.

  Jag skulle vilja ställa mig upp och skrika till er: Stå på er, böj inte era nackar för maffian.

  MEN, detta skulle jag bara kunna tänka mig att skrika under förutsättning att jag själv utan förbehåll kan ställa mig där vid er sida och själv ta smällen.
  Jag är inte säker på att jag skulle kunna göra det.

  Så därför, gör det som är bäst och säkrast för er.
  Välj rätt fight, det viktigaste är att partiet fortlever. Utan partiet kan vi inte göra något och med flera partiföreträdare ev. i fängelse kan det bli svårt att agera i framtiden.

  Keep up the good work…;-)

  1. Sam Vimes

   February 20, 2013, 19:41:54

   Instämmer med föregående talare. Om ni om ni startar någon insamling för “rättshjälp” eller vad man ska kalla det, lovar jag att bidra med en femhundring. Kanske två.

 5. fd.svensson

  February 20, 2013, 17:04:55

  Man vinner inte krig genom att ta alla fajter, lär av historian. Är helt övertygad om att TPB har vänner i andra länder som inte är USA flaggat.

 6. Anders

  February 20, 2013, 17:05:57

  Jag förstår fullt ut att man vill tänka både en och två gånger med tanke på att man slåss mot ett korrupt system där rättvisa inte är samma som en dom. Tröttsamt önskar man att “vanligt folk” skulle öppna ögonen för vårt rättsystem för nästa gång kanske det är de själva som blir utsatta.

 7. Mårten

  February 20, 2013, 17:09:50

  Jag har full respekt för alla pirater oavsett hur de väljer att göra i detta fall. Att det skulle vara olagligt är svårt att förstå men det här med juridik framstår allt för ofta som ett mysterium för mig för att jag ska våga ge några råd (jag förutsätter att ni anlitar experter för sådant). Att göra sig till martyr är alltid en dålig strategi och inget någon ska känna sig pressad till i alla fall.

 8. Henry Rouhivuori

  February 20, 2013, 17:18:13

  Just, tänk över det flera gånger. Ta inte alla fajter, tänk på att partiet skall gå till val på våren 2014 och den 14 september 2014 i riksdagsvalet. De båda valen vill jag se att Piratpartiet vinner mandat i. Vi har medvind nu.

 9. Nina Ekman

  February 20, 2013, 17:33:18

  Ett jäkla liv beställt och coming up. :) Delar allt jag kan och grävde t.o.m. den saligen avlidna bloggen ur sarkofagen.

 10. Anders

  February 20, 2013, 17:43:25

  Alla tweets bör innehålla #piratpartiet och #tpb.
  Vad ni en gör tänker jag rösta pirat nästa år. Hoppas dock att ni. står. på er, det skulle vara fin gratis reklam. för pp.

 11. Andreas

  February 20, 2013, 17:47:08

  Viker sig piratpartiet för första lilla brevet som dimper ner i lådan kanske vi borde byta ut styrelsen med detsamma. Vi vill inte bli representerade av fegisar! Om ni inte vågar så överlåt ansvaret till någon som vågar. Jag erbjuder mig frivillig.

  Och sluta vara så diplomatiska hela tiden. Varför ska vi ta avstånd från Anonymous? Vi behöver inte stödja det, men varför ska vi vara så rädda att vara lite radikala? Håller partiet på att tappa skärpan totalt?

  Jag är nära vän med Gottfrid på TPB och dessa brev var vardagsmat för honom. Han är en liten kille på typ 45 kilo och han vågar stå emot, men ni som sitter i partitoppen har kanske blivit lite bekväma i det liv ni lever nu?

  Blir förbannad på den här överdiplomatiska andan som verkar försöka genomsyra partiet uppifrån.

  Tro på något och våga stå för det!

  1. Kloker

   February 21, 2013, 02:34:07

   Hur kan någon uppfattas som överdiplomatisk innan den ens fattat ett beslut?

   Jag vill inte heller se några överbelastningsattacker från Anonymous. Av den enkla anledningen att det inte hjälper vår sak. Det ger bara dålig och orättvis mediauppmärksamhet.

   Jag tror absolut på något. Men jag vill vinna också. :-)

 12. Tommy Karlsson

  February 20, 2013, 17:57:55

  Givetvis så är det ni själva som ska ta besluten då det är era huvuden det handlar om.
  Men jag hoppas självklart att ni tar fajten.

  Något att tänka på är ju att två (trackern,torrent filer) av dom tre (sökmotorn) delarna som TPB blev fällda för nu inte finns längre och det var ju kombinationen av dessa tre delar som dom fälldes för.
  Samt att TPB nu mera ej längre är att förväxla med gamla TPB då styrelsen har bytts ut.
  Se Peter sundes blog post för lite mer info om detta.
  http://blog.brokep.com/2013/02/20/vad-ar-tpb/

 13. Per "wertigon" Ekström

  February 20, 2013, 19:11:44

  Jag fick en så vacker och elak tanke nyss. Något som vore väldigt, VÄLDIGT helt otroligt fantastiskt lulzigt – om detta faktiskt går till rättegång – är att PP vid varje punkt i rättegången får varje vittne från rättighetsalliansen att erkänna minst en smutsig sak om fildelning.

  Ex.

  “Så, herr Ponten… Ni har alltså ställt ett skadestånd på 15 000 fantasiljarder.”
  “Det är korrekt.”
  “Hur räknar ni ut den här summan?”
  “Vi har tagit marknadsvärdet och multiplicerat det med antalet nedladdade filer.”
  “Så ni har alltså utgått ifrån att en nedladdning är en förlorad inkomst?”
  “Detta är korrekt.”
  “Men här har jag en rapport, framtagen av ert eget forskningsinstitut, som visar på att max 25% av dessa filer skulle ha lett till köp, och det är ändå högt räknat. Resten av filerna laddas ner ändå. Borde då inte skadeståndet rimligen – i värsta fall – vara 25% av den föreslagna summan?”
  “Eh… jo…?”
  “Så, hur har ni kommit fram till marknadspriset?”
  “Eh… Det bestämmer väl marknaden, inte jag!”
  “Ja. Men hur bestämmer marknaden priset?”
  “Tillgång och efterfrågan såklart! Ju mer eftertraktad en vara är desto dyrare blir priset!”
  “Så produktionskostnad har ingenting med priset att göra?”
  “Va? Nej, så klart inte!”
  “Så en skofabrik kan alltså sälja hur många skor som helst till marknadens pris – även om detta pris skulle vara väldigt lågt, som ex. en krona?”
  “Nej.”
  “Varför inte?”
  “För att produktionskostnaden skulle göra att skofabriken gick back, och därmed gå i konkurs.”
  “Hur mycket kostar en CD-skiva att pressa och distribuera?”
  “Jag har ingen exakt kostnad. En tia kanske.”
  “Hur mycket kostar den normalt i affären?”
  “En hundralapp, två kanske.”
  “Vilka personer representerar du i detta åtal?”
  “Upphovsmännen.”
  “Och av de 100 kr du betalar till affären, hur många av dessa går till upphovsmännen?”
  “kanske 5kr. Det beror på de avtal du skriver.”
  “Tack, det var allt.”

  Slutplädering: “Skadeståndssummorna på 15000 fantasiljoner är helt orimliga. RB företräder endast upphovsmännens intressen – inte handlarna eller medieföretagen. En tjugondel går till upphovsmannen, och således bör man skära bort denna tjugondel. Samtidigt är det bevisat i en rapport att endast 25% av alla nedladdningar är ett förlorat köp. Således bör skadeståndskraven, om de alls går igenom, sänkas till åtminstonde en åttiondedel av den efterfrågade summan.”

  /me keeps dreaming… :)

 14. Ano Nym

  February 20, 2013, 19:56:35

  Jag skulle kunna tänka mig att donera pengar till partiet. Ganska mycket pengar också, jämfört med den rekommenderade summan.

  Men banköverföringar loggas och skickas med SWIFT, och PayPal har ett vidrigt avtal. Det skickas säkert också med SWIFT eller liknande, för den delen.

  Jag är rädd för att det skvatt galna USA inom ett fåtal år kommer att börja betrakta Piratpartiet som terrorister. Jag vill inte bli insydd på grund av inofficiella order från USA, jag vill inte ens få mina tillgångar frysta eller hamna under särskild övervakning. Sveriges myndigheter kommer inte att skydda sina medborgare om USA vill annat.

  Min åsikt är att det är USA som är de verkliga terroristerna med sina metoder för att få som de vill, och deras önskan om totalitära samhällen, och att “kriget mot terrorn” därför snarast borde benämnas “kriget FÖR terrorn”.

  Kan ni inte göra som Mullvad VPN, och ta emot kontanter via Posten? Eller skulle det se för fult ut, så att det hackas på av media?

  Jag tycker att det är bra att ni i alla fall har valt integritetssidan i frågan om anonyma eller redovisade partibidrag. Åsiktsregistrering ska inte vara OK bara för att pengar är inblandade.

  1. Anders Troberg

   February 20, 2013, 21:10:46

   Undvik att skicka kontanter via posten. Tro mig, de kommer alltför sällan fram.

   Fast det skulle väl gå att ordna med en bössa i samband med någon aktivitet?

   1. Ano Nym

    February 21, 2013, 18:10:32

    Varför skulle jag tro dig? Har du provat?

    Hur ofta kommer brev inte fram? Eller är det särskilt ofta när man skickar kontanter? I så fall har vi nog större problem…

    1. Anders Troberg

     February 21, 2013, 19:06:31

     Just kontanter har problem att komma fram. Har hänt flera gånger med tex födelsedagspengar.

     1. Ano Nym

      February 22, 2013, 22:50:36

      Inser du vad det betyder? Posten kontrollerar alla brev! Så illa trodde jag faktiskt inte att det var.

      Det borde stå på framsidan av Aftonblaskan!

      Tipsa journalister, polisanmäl, anmäl till Datainspektionen, blogga!

      1. Anders Troberg

       February 25, 2013, 08:06:22

       Nej, det innebär att brevbärarna är bra på att gissa vilka kuvert som innehåller pengar och länsar dem. Misstänker dessutom att födelsedagspengar är extra lätta att gissa…

 15. Anders Troberg

  February 21, 2013, 10:55:24

  Kan man inte utnyttja tillfället för att ha lite kul också?

  Tex ett sådant här svar på brevet:

  “Vi är inte övertygade om att ni verkligen företräder de upphovsmän som ni påstår er företräda, men är öppna för att diskutera frågan direkt med upphovsmännen. Vad sägs om att vi bokar in ett lunchmöte med dem för att diskutera frågan, så ska vi nog komma fram till en lösning som alla parter kan acceptera?”

  Knappast ett orimligt krav, och skulle kunna leda till följande positiva effekter:

  * Ni förhalar och köper er lite tid.
  * De framstår som ovilliga att samarbeta om de nekar.
  * Upphovsmännen tvingas konfronteras med de metoder som deras påstådda företrädare använder.
  * Ni kan få en trevlig gratis lunch med en massa världsstjärnor!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *