Pages

Categories

Search

 

Öppet brev till alla jurister – Vi behöver hjälp!

Öppet brev till alla jurister – Vi behöver hjälp!

by
February 21, 2013
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
41 Comments

iStock_000002694647XSmall-277x300Hej Jurister!
Som ni antagligen vet, så har Piratpartiet fått ta emot ett mindre trevligt brev från Rättighetsalliansen som skapar en del problem för oss.

Man gör i det brevet klart att man ämnar dra Piratpartiet och potentiellt “styrelseledamöter och andra ställföreträdare” inför rätta om vi inte senast den 26 februari slutar leverera internetaccess till Pirate Bay.

Brevet kan man läsa i PDF-format här.

Här finns information om de tidigare rättsfall som brevet hänvisar till.

Piratpartiet har extremt begränsade ekonomiska resurser. I det här fallet har vi dessutom extremt begränsat med tid. Vi behöver er hjälp och expertis.

Det skulle vara till stor hjälp om så många som möjligt av er kunde ge oss er professionella syn på det hela. Hur tolkar ni brevet? Hur ser våra odds ut? Hur bedömer ni att en rättegång skulle sluta? Vilka personliga risker tar våra styrelseledamöter och andra ställföreträdare? Annat som kan vara relevant.

Blogga era svar och lämna en länk här i kommentarsfältet. Eller mejla till anna.troberg@piratpartiet.se.

Jag vill också be er som inte har juridisk utbildning och inte verkar inom rättsväsendet att inte spamma oss med era hemgjorda tolkningar. Vi behöver kvalificerad hjälp, inte subjektiva spekulationer och önsketänkanden. Hjälp oss istället genom att sprida den här förfrågan till jurister. Tack för förståelsen!

Stort tack för att ni vill hjälpa till!
Anna
————————–
Anna Troberg
Partiledare

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


41 Responses

 1. Tor M

  February 21, 2013, 10:35:42

  Det kanske vore bra om det här inlägget kom med på live.piratpartiet.se för att nå litet större spridning?

 2. Christian Engström

  February 21, 2013, 10:50:44

  @Tor M,

  Bra påpekande.

  Det är nåt tekniskt vajsing som gör att Annas blogg inte kommer med på live.piratpartiet.se just nu, så jag kopierade inlägget på min blogg så att det kommer upp på live.

 3. Jörgen L

  February 21, 2013, 11:07:07

  Är det ingen som har kontakter med nån av de stora ISP’erna? Det _borde_ vara intresserade av att hjälpa till med juridiken, de bör ha intresse av att mere conduit slås fast…

 4. Sam

  February 21, 2013, 11:20:09

  spana in EFF som redan är länkade ! https://www.eff.org/

 5. Linus Nilsson

  February 21, 2013, 12:19:57

  Hej. Jag föreslår att det startas ett betal SMS-nummer för ex 25kr/SMS som alla kan skänka 25 kr enkelt till ev advokatkostnader el dylikt

  1. Andreas

   February 21, 2013, 15:28:48

   Knappast sedan SMS-betalningar nu måste gå genom MyWallet eller liknande. Men någon form av mikrobetalning borde införas.

 6. Micke

  February 21, 2013, 12:38:09

  Läste hela pdf:en, och utifrån hur jag dömer det, så är det en formell “blackmail”, som slutar skrattretande nog med “Med vänliga hälsningar”.

  Först hotar dom med att dra hela Piratpartiet inför rätta, sen slutar dom med “vänliga hälsningar”. Finns väl inget vänligt i att hota folk?

  Sen torde väl detta vara första gången ett politiskt parti riskerar att åtalas för brott? Har det någonsin tidigare hänt att pollitiskt parti blivit dragen inför, och dömd i domstol?

 7. Andreas Boldt

  February 21, 2013, 13:01:25

  Eftersom prejudikatet redan är satt så hittar de nog sätt att böja lagen såpass mycket att de även den här gången får som de vill. Hade lagboken betytt något från första början så hade tidigare ISPs aldrig kunnat tvingats till att avsluta sin inblandning med Piratpartiet och målet hade dömts annorlunda. Tycka vad man vill om piratkopiering och illegal fildelning; det som hänt (och händer) Piratebay är inget annat än ett tecken på riktig rättsröta. Man tar enorma rättsliga genvägar för att komma åt och skrämma upp. Det är väl det som är läskigt, över lag. Fenomenet i sig. Piratebay är väl mer en sorts offerlam/symbol.

 8. JanPira

  February 21, 2013, 13:24:48

  Det är väldigt luddigt & jag förstår inte innebörden! Mer än att det har lagts med resurser utan resultat, samt att jag har sagt saker jag inte borde. Även tagit del utav förmåner, som jag inte skulle enligt brevet.

 9. Scary Devil Monastery

  February 21, 2013, 13:54:14

  Tyvärr ingen advokat, Anna…men med tanke på att vi har haft ett identiskt mål tidigare (black internet), och att det verkar som om hovrätten är varit mycket otydliga med vad exakt de har menat, bör man kanske be hovrätten förklara sig i hur de har menat i sitt tidigare beslutstagande angående Black internet?

  “Ulrika Stenbeck Gustavsson var en av de tre domare som fattade Hovrättens beslut. Hon vill inte kommentera om Black Internets åtgärd är rätt eller fel, men säger att det inte fanns något krav på att Black Internet skulle förbjuda sina kunder åtkomst till Pirate Bay.
  – Det de förbjuds att göra är att tillhandahålla internetuppkoppling för fildelningstjänsten The Pirate Bay, säger hon.”

  Om det hovrätten har menat är att tillgång till TPB är fullt lagligt men att tillgång till fildelnigstjänster baserade på TPB inte är det så är saken klar då TPB inte innehåller fildelningstjänster.

  En advokat eller någon med tid och möjlighet att gräva i den här saken kan kanske komma vidare.

  1. Tor M

   February 21, 2013, 16:33:25

   Det är viktigt att poängtera att bara för att en part förbjuds vid vite att utföra en handling (framåt i tiden) betyder det inte att denne gjort något straffbart eller kan bli skyldig att betala skadestånd (bakåt i tiden).

   Dessutom var Black Internets invändningar inte i de bästa och om jag inte tar miste har domstolen endast att ta hänsyn till de argument som parterna presenterar (även om man ju skulle hoppas på litet sunt förnuft och konsekvensanalys också).

   Det sista beslutet om blockering fattades om jag minns rätt efter att TPB gått över till magnetlänkar men gällde TPB i den gamla tappningen ifall TPB-ansvariga av någon outgrundlig anledning skulle få för sig att ändra tillbaka till den lösningen. Även om TPB naturligtvis inte skulle göra den ändringen var det någonting som låg utom Black Internets kontroll varför de för säkerhets skull blockerade en TPB-tjänst som alltså egentligen inte omfattades av vitesförbudet (därom råder inga tvivel då hovrätten förtydligade detta).

   “Hon vill inte kommentera om Black Internets åtgärd är rätt eller fel, men säger att det inte fanns något krav på att Black Internet skulle förbjuda sina kunder åtkomst till Pirate Bay.”

   Det var vad hon sade i sina kommentarer, men inte vad som stod i domen, vilket vem som helst som är läskunnig kan se.

  2. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

   February 22, 2013, 07:36:44

   I am not a lawyer etc, och låter diskussionen kring allvarligheten skötas av de med utbildning inom att läsa multitolkningsbar text.

   Däremot vill jag fortgent lägga fram min önskan om att vi _inte_ formellt besvarar brevet. Precis som all annan spam bör det bara tas bort och att vi inte, precis som man aldrig gör med spam, skulle svara som respons till avsändaren.
   (med det sagt stöder jag att vi diskuterar det i media i övrigt)

   1. Kaiamtron

    February 22, 2013, 09:59:06

    MMN-o:
    Det finns all anledning att svara på brevet, inte som en eftergift etc. – men som en markering.

   2. Mårten

    February 23, 2013, 02:18:45

    Att inte svara är i bästa fall inte kontraproduktivt. De bör svara tycker jag, inte som en eftergift utan för att visa lite god vilja och för att förklara att det som piratpartiet gör inte kan anses vara olagligt (om det är det man tror). Man bör svara sakligt och artigt och självklart avsluta “med vänlig hälsning”…

 10. JohJoh

  February 21, 2013, 14:09:08

  Sätt gärna upp ett konto som man kan betala till med Bitcoins och annat för att fondera pengar till ev. kostnader. Hjälper gärna till med en slant!

 11. Mårten

  February 21, 2013, 16:19:36

  Ni kanske tycker jag behöver justera min foliehatt nu, men jag tycker ändå det kan vara värt att påpeka att alla jurister inte nödvändigtvis har piratpartiets bästa i åtanke.

  Det vore bättre att anlita någon som ni vet är trovärdig förstås, men det är kanske lättare sagt än gjort just nu.

  1. Mårten

   February 21, 2013, 16:25:10

   Kanske fel tillfälle att vara efterklok nu, men om ni vetat att denna dagen skulle komma i tre år så kanske det hade varit smart att förbereda sig lite innan?

   1. Anna Troberg

    February 21, 2013, 16:51:06

    Hej Mårten!
    Det är inte helt lätt att förbereda sig 100% när man inte vet exakt hur motparten kommer att agera. Det är också olika människor som potentiellt kan beröras av detta, så det måste vi också ha i åtanke.

 12. M

  February 21, 2013, 17:20:07

  Jag vet visserligen inte hur han ställer sig till detta, men mitt tips är att i alla fall kontakta Kristoffer Schollin i denna fråga. Han är universitetslektor vid Göteborgs Universitet och specialiserad inom immaterialrätt och IT-rätt. Om det är någon som har koll både på de juridiska och mer tekniska aspekterna av era spörsmål så är det han.
  Vänligen

 13. Thomas

  February 21, 2013, 18:36:10

  Hej! finns det så att man kan sätta in pengar till er för kostnader för advokater/jurister mm??

  1. Ken Rabelius

   February 21, 2013, 19:11:34

   Tja, i brist på alternativ kan man altid bli guldpirat (och på så sätt hjälpa partiet under längre period)

   http://www.piratpartiet.se/aktivera/bli-guldpirat/

 14. Exilsvensken

  February 21, 2013, 20:30:27

  Möjligen kan en kontakt med Centrum för Rättvisa vara något.
  http://centrumforrattvisa.se/
  Om de tar sig an saken kan de säkert klarlägga rättsläget.
  De har ju dessutom en tendens att vinna sina fall.

 15. Linus

  February 22, 2013, 04:55:48

  Gå till din Internetbank. Just nu. Inte imorgon, inte till helgen. Precis just nu. Lägg upp en återkommande överföring på hundra kronor den siste i varje månad till bankgiro 5760-2229 eller direkt till vårt konto i SEB, 5403-1002815.
  Alltså detta går till Piratpartiet och man kan ju ge ett engångsbelopp också och märka det tex juristkostnad.
  Nu tar jag fram min bankdosa och för över 100 kr, NU DIREKT

 16. Linus

  February 22, 2013, 05:04:40

  Så varsågod, 100 kr från mig. Går det att få ut detta internationellt?

  1. Anna Troberg

   February 22, 2013, 06:21:29

   Tack Linus! Varje krona räkas och spelar roll. Tack! :-)

 17. Ewalena

  February 22, 2013, 06:17:19

  God tanke Linus men tror varken det gör till eller från. Men Du har åtminstone försökt göra något i positivt bemärkelse.

 18. Dennis

  February 22, 2013, 07:33:08

  Lönen kommer på måndag så då får ni mitt bidrag. Än är det inget problem, men kan det inte bli “fel” om ni har pengar över och förlorar?

  Det jag vill säga är inte att folk ska låta bli att skänka, utan snarare att det kanske skulle öppnas konto direkt mot advokatbyrån eller liknande om det dras igång en process, så vi kan skänka och pengarna inte kommer i felaktiga händer. De första miljonerna kan dock säkert läggas på en bra juriststab.

  Det är dock ett problem för framtiden. Koncentrera er nu på det mer brådskande.

  Jag håller tummarna för er och önskar er lycka till.

 19. Ewalena

  February 22, 2013, 07:42:14

  Ok, där ser man. Till vilket pg/bg ?

 20. Juristen

  February 22, 2013, 08:39:29

  Det här är lite yrvaket. Jag är jurist men ingen expert på detta område. Jag vill dock ge er ett råd i allra största välmening: Om ni vill kolla detta med en jurist först nu och inte innan ni gav bandbredd till Pirate Bay så är det lika bra att ni lägger ner nu innan ni skadar er själva alltför mycket. Man måste skilja mellan vad lagen är och vad lagen borde vara. Ni kan inte ersätta den gällande lagen med vad ni tycker lagen borde vara med förhoppningen att ni ska klara er i en domstol.

  1. Anna Troberg

   February 22, 2013, 08:46:08

   Hej Juristen!
   Ja, alltså vi är ju inte helt tagna på sängen så klart. Vi har vetat om att det här skulle komma, men vi har naturligtvis inte kunnat veta i exakt vilken form. Nu vet vi det och det är det vi behöver hjälp att titta närmare på. :-)

  2. LEJon

   February 22, 2013, 08:55:31

   Det är väl precis det som är frågan, huruvida upphovsrättsmaffian kan lyckas vinna ett sådant här mål mot gällande lagstiftning bara för att de väljer att låtsas ha lagen på sin sida.

 21. Linus

  February 22, 2013, 10:11:12

  Nästan så man hoppas att denna politiska spektakel från Hollywood kommer att ha framgång och att dom kommer och plockar bort servrana samtidigt som det filmas och TPB omedebart kommer upp på ett annat ställe. Det ni! Vilken kul nyhet i TV el i dagstidningarna.

 22. Linus

  February 22, 2013, 10:13:20

  Fast jag kan inte fatta hur Hollywood har sån makt över dom Svenska domstolarna.

  1. Mårten

   February 23, 2013, 02:55:09

   Money makes the world go around

   Med mycket pengar kan man betala många duktiga lobbyister och jurister som piskar upp stämningen och debatten. Är mediaindustrin viktig för USAs ekonomi så kan man dessutom få USAs regering att utöva påtryckningar på t.ex. Sveriges regering som därefter inför repressiva lagar som egentligen mest gynnar utländska särintressen.

   Trist, men det är nog så världen fungerar.

 23. Lars

  February 22, 2013, 14:03:39

  Piratpartist sen 2006 är det min åsikt att man inte bör ta den här striden. Det finns såvitt jag kan se inte något som helst skäl att tro att rättsväsendet är intresserat av vad som är rätt i förhållande till medborgarna, bara vad som är rätt i förhållande till makten.

  Lärdomen från de senaste åren är att politik och demokrati inte har något med varann att göra, lika lite som rätt och rättsväsende. Rätten sitter i svärdsarmen på den starke.

  Den galloperande rättsrötan som AT skriver om är än så länge för abstrakt för att människor i allmänhet skall kunna relatera till den. Det är s a s fortfarande bara 1832. 1848 ligger ännu framför oss.

  Så se tiden an. Piratpartiet är en fantastisk skapelse men media kommer ändå inte att arbeta upp berättelsen oavsett om ni förlorar eller vinner. Dom har allt att förlora på en ny upphovsrätt. Risken är påtaglig att det bara blir ett tyst martyrium av det hela.

  Tiden för barrikaderna kommer, men det är inte ännu.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *