Pages

Categories

Search

 

Signe Brockman ställer på egen hand hela det politiska etablissemanget i skamvrån

Signe Brockman ställer på egen hand hela det politiska etablissemanget i skamvrån

by
February 23, 2013
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
8 Comments

brockmanI dag vill jag berätta om Signe Brockman. Hon beskriver sig som “Socialdemokrat, skolpolitiker och social webbnörd” på sin blogg. Det är allt jag vet om Brockman. Eller vänta nu, inte riktigt… Jag vet en sak till.

Jag vet att hon är den enda svenska politiker som tagit ett aktivt steg för att hjälpa Piratpartiet efter Rättighetsalliansens hot om att dra oss inför rätta. Hon har nämligen blivit Guldpirat. Det betyder att hon kommer att donera en slant till partiet varje månad.

Detta gör Brockman väldigt speciell. Det är nämligen inte många som förmår att se bortom partipolitiken och lägga vikt vid de större frågorna. Det är dessutom ännu färre som verkligen gör något. Brockman är ett lysande undantag.

Den större frågan är i det här fallet inte Pirate Bay och rätten att få fildela för privat bruk, även om det i sig är en viktig fråga. Det handlar egentligen inte heller om Piratpartiet, även om det naturligtvis är en sak jag vurmar för.

Nej, den större frågan handlar om vår rätt till information och möjligheten att fritt kunna dela den mellan varandra. Det är inte småpotatis. Det är en fråga som är helt grundläggande för att kunna bevara ett demokratiskt samhälle.

Rättighetsalliansens hot om att vidta rättsliga åtgärder mot Piratartiet och dess företrädare är ett hot mot rätten till information och möjligheten att sprida den mellan varandra. Rättighetsalliansens hot är en direkt attack mot det demokratiska samhället. Detta är något som angår ALLA oavsett om man råkar vara pirat eller något helt annat.

Brockmans insiktsfulla agerande ställer de andra politiska partierna, deras representanter och politiska ungdomsförbund i skamvrån. Var är de? Varför ställer inte de upp när ett demokratiskt politiskt parti utsätts för utpressning? Varför ställer de inte upp när man försöker skrämma politiskt aktiva till tystnad? Varför? Detta är frågor som inte på något sätt är kopplade till partitillhörighet. Dessa frågor handlar om huruvida man verkligen tror på demokrati och om man är beredd att stå upp för den i alla lägen.

Det är ju möjligt att de går runt och tror att detta “bara” handlar om fildelning, men även om det “bara” gjorde det så är den kompakta tystnaden anmärkningsvärd. Det är ingen nyhet att Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna har rymliga samveten som inte upprörs av en ohemul jakt på fildelare, men det finns ju de som åtminstone på pappret tycker annorlunda.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och F! och de flesta politiska ungdomsförbunden säger sig vara för fri fildelning för privat och ickekommersiellt bruk. Var är de? Varför sitter de och rullar tummarna och tittar åt ett annat håll? Varför går de inte man ur huse för att stå upp för den åsikt de säger sig ha?

Jag ställer de här frågorna om selektiv tro på demokrati och betydelselösa flufffluffåsikter om fildelning nu. Tusentals väljare kommer att ställa dem under valåret 2014.

I dag arrangerar vi en stöddemonstration för Piratpartiet. (Kl: 14:00, Medborgarplatsen i Stockholm) Alla, oavsett partitillhörighet, som tycker att det är för jävligt att privata bolag tillåts hota politiska aktivister för att få som de vill är hjärtligt välkomna att delta! Jag kommer att vara där. Kom du med!

(Facebook-event, Google+-event.)

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


8 Responses

 1. Lars (@GeekySwede)

  February 23, 2013, 09:46:13

  Synd att jag bor närmare men hoppas många kommer dit iaf!

 2. Ano Nym

  February 23, 2013, 14:48:51

  Glöm inte media!

  Varför håller media så tyst som de gör?

  Folket har makt över politiken, informationstillgången har makt över folket, media har tyvärr fortfarande ganska mycket makt över informationstillgången, kan nuvarande vald politik ha makt över media?

 3. Alex

  February 24, 2013, 00:51:03

  Ville dyka upp på den här stöddemonstrationen idag, alla jag känner och talat med känner sig lika förbannade över sitationen men när jag försöker ta dem dit så visar det sig att det finns en stark oro över att polis/säpo/vemvet kommer åsiktsregistrera _alla_ som dyker upp i området. Så stark var denna rädsla att jag fick foga mig till den kollektiva viljan och göra annat denna lördag.

  Det värsta är att jag inte kunde finna argument för att kontra detta, eller övertyga någon om att sådant inte sker i Sverige heller. För helt ärlig, så kan jag inte övertyga mig själv.

  Vad händer egentligen om en generation växer upp utan tilltro till “systemet” och är rädda för sina “folkvalda”… ?

  Jag tror ni kommer få fler röster för varje år som passerar…

  1. Ano Nym

   February 24, 2013, 16:03:40

   Är det så? Jag förstår dem. Det betyder att “de” har vunnit. De har skrämt oss till tystnad. Jag skulle kunna trumma på trumman och kalla er fega, men jag är lika rädd själv. Jag är helt säker på att PPs sista chans är valen 2014, 2018 är demokratin helt död. Vi kommer inte att ha valhemlighet längre, och internet kommer att ha tvång på identifikation p.g.a. “näthat”. Piratrörelsen kommer att dö.

   Finns det inga journalister som kan se saker ur vår synvinkel? Eller är de köpta allihop?

 4. Kloker

  February 24, 2013, 04:56:08

  “de politiska partierna, deras representanter och politiska ungdomsförbunden. Var är de?”
  “Varför ställer de inte upp när man försöker skrämma politiskt aktiva till tystnad?”

  Tja, de betraktar väl något torgmöte med Sverigedemokraterna och skallrar med sina nyckelknippor antar jag…

 5. Henrik Brändén

  February 25, 2013, 22:16:20

  Socialdemokraterna, moderaterna och folkpartiet lever i symbios med de gamla industriella strukturer som blir mer och mer beroende av immaterialrätt för att kunna leverera vinst och arbetstillfällen. V och MP hoppas att “Rättighetsalliansen” ska krossa oss så de kan ta över våra röster. Därför är det tyst runtomkring. Inte ett dugg förvånande.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *