Pages

Categories

Search

 

FAQ 1: “Har Piratpartiet vikit sig?”

FAQ 1: “Har Piratpartiet vikit sig?”

by
February 27, 2013
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
14 Comments

12-1(Efter gårdagens tillkännagivande att The Pirate Bay flyttat till Norge och Katalonien har det kommit in en del frågor. Därför kommer jag att svara på dem i en serie bloggposter under dagen. Häng på!)

Fråga: “Har Piratpartiet vikit sig nu?!”

Nej. Piratrörelsen har visat att man står enig och stark. Rättighetsalliansen hade två mål med sitt agerande. Man ville släcka The Pirate Bay och man ville hämma Piratpartiets möjligheter att genomföra ett framgångsrikt valår 2014. Man misslyckades kapitalt med båda.

The Pirate Bay lever och har hälsan genom de norska och katalanska piratpartierna.

Det svenska Piratpartiet har fått cirka 900 nya medlemmar sedan hotet från Rättighetsalliansen kom. Cirka 150 av dem har kommit det senaste dygnet. Under samma tid har jag fått två mejl från folk som vill lämna partiet på grund av Pirate Bays flytt. (För er som kikar på vår medlemsstatistik kan jag berätta att tappet på 400 medlemmar den 21-22 februari är en rutinbortrensning av dubbla medlemsskap och Kalle Ankor. Vi gör dem då och då för att ha ett fräscht och korrekt medlemsregister. Det är alltså inget som har med den senaste veckans händelser att göra.)

Piratpartiet har tack vare The Pirate Bays hjälp sluppit undan att slösa bort våra små ekonomiska medel, vår energi och vårt fokus på en kamikaze-rättegång och kan nu istället lägga all vår kraft på att arbeta politiskt för att sätta käppar i hjulet på en industri som använder ekonomiska muskler för att tysta människor.

Piratpartiet i Sverige och Norge har fått massor av uppmärksamhet i media, i Sverige, Norge och internationellt. Det är reklamplats vi aldrig skulle ha kunnat betala för. En del hänger upp sig på konstigt vinklade rubriker och annat. Strunt i det. Bättre en halvtaskig rubrik än ingen alls. Eller som Christian Engström brukar säga: “Så länge de stavar vårt namn rätt är det bra att de skriver om oss.”

Piratpartiet har vidgat fildelningsfrågan och lyft upp frågan på ett högre plan, som handlar om huruvida privata bolag ska ha rätt att styra vår information och hur vi får dela den med varandra. Sam Sundberg skriver i dag detta i SvD:

I samma ögonblick som de publicerade Rättighetsalliansens brev strömmade hundratals nya medlemmar in. Piratpartiet har redan förvandlat hotet om rättsliga påföljder till en fråga om rättsosäkerheten i civilmål och lördagens demonstration var knappast kulmen på den här episoden. Mjölkar de dramat på sin fulla politiska potential så kan Rättighetsalliansens brev vara det bästa som hänt partiet sedan Ipredlagen klubbades.

Var så säkra på att det ska mjölkas som fan här. Jag blev pirat för att rädda kulturen. Jag kan bli mjölkpiga för att rädda det fria samhället och demokratin. No problemo. 😉

Den samlade piratrörelsen har skickat en stark och tydlig signal till upphovsrättsextremisterna och sagt:

“Vi har mognat. Vi är starka. Vi står enade. Vi slåss på våra villkor, inte era. Vi kommer att vinna.”

FAQ 1: “Har Piratpartiet vikit sig?”
FAQ 2: “Vi har ju rätt! Självklart skulle vi vinna i rätten!”
FAQ 3: “Rättsliga motåtgärder? Hey, what?”

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


14 Responses

 1. Bosse Bagare

  February 27, 2013, 14:48:53

  Två tummar och två stortår upp härifrån. =)

 2. Johan

  February 27, 2013, 14:50:21

  Jag kan inte alls hålla med om denna beskrivning. Att Piratpartiet vek ned sig utan motstånd är en stor seger för Rättighetsalliansen. Deras mål var att få PP att sluta ge internetaccess till TPB. Det lyckades man med, bara med sitt hotbrev. De slapp den uppmärksamhet som en rättegång skulle ha gett till denna fråga. De kan nu stärkta av framgången direkt gå vidare mot nästa offer.

  Vad gäller stöd och uppmärksamhet till PP så har media redan glömt detta nu. Det blev inte mer än någon dags mediabevakning och ett par artiklar. En rättegång som kanske varat i flera månader skulle varit en helt annan sak. Och vi är många som hade varit villiga att genom en insamling bidra till att ge ekonomisk hjälp till PP för rättegångskostnaderna.

  1. galaxyAbstractor

   February 27, 2013, 16:30:49

   Och vad ska man göra ifall man förlorar? Stänga ner partiet och ta skammen det medför, samt att antagligen får vissa personer den tråkiga uppgiften att stå för böterna ifall pengarna inte räcker till.

   Att ta en sådan stor risk som att gå i rättegång med knappt några pengar att försvara sig och hoppas att piratpartiets medlemmar på något vis hostar upp miljoner i donationer på ett fåtal dagar är en väldigt dålig risk att ta, även ifall det kan leda till mycket publicitet. Förlorar man är allt arbete under dessa 7 åren bortkastat.

   TPB lever kvar och rättighetsalliansen åstadkom inte mer än att två nya internetleverantörer uppstod. Det är knappast en vinst för rättighetsalliansen då det förhoppningsvis blir ännu svårare att stoppa TPB nu.

   1. galaxyAbstractor

    February 27, 2013, 16:33:30

    I stort sett, så är det mycket bättre att tänka långsiktigt och säkert och jobba med små steg i taget än att ta risken att förlora allting på en gång. Att piratpartiet förlorar i rättegång hade inte alls sett bra ut i medierna.

  2. Fredrik

   February 27, 2013, 18:31:03

   Partiet ställer säkert upp på rättegång, om du ställer upp på att betala alla fakturor.

 3. Michael Hansson

  February 27, 2013, 15:03:54

  Jag tycker att det var ett klokt beslut. En civilrättslig process mot en ekonomiskt betydligt starkare part kunde ha slutat mycket illa, även om PP i rent laglig mening mycket väl skulle kunna ha fått rätt.

  En jämförelse som kanske inte nämns så ofta är ju patentmål där ekonomiskt starkare parter antingen gör patentintrång med vetskap om att den svagare parten inte har möjlighet att driva målet i hamn, eller har som affärsidé att samla patent på hög och sedan stämma mindre/svagare parter för intrång med vetskap om att ekonomisk förlikning är det enda reella alternativet för den svagare parten (detta är problem nr. 2 med hela patentsystemet, där problem nr. 1 är att innovation hämmas genom själva existensen av patent – men, preaching to the choir antar jag).

  Jag har drivit företag inom medicinsektorn i USA under ganska många år nu, och ovanstående är en vardagsrealitet för oss, åtminstone på denna sida atlanten (vet helt ärligt inte hur det är i Sverige, men tror inte att det är mycket bättre). En sanning i branchen är att ett patent aldrig starkare än de ekonomiska medel du har att försvara det.

  Men, för att återgå till frågan i sammanhanget, så ser jag “rättighetsalliansens” tillvägagångssätt som en gradvis övergång till jänkarnas systematiska användande av skrämseltaktik, inte bara inom upphovsrätt, utan även i samhället i stort (“I’ll sue you, mothaf*cker”).

  Jag har donerat en slant till PP för att visa mitt stöd.

 4. Henry Rouhivuori

  February 27, 2013, 18:43:40

  Hej Anna.

  Jag tittar på medlemstatistiken och noterade minskningar två dagar i följd. Det är ingen fara. Varför är det inte det kan man fråga sig. Jo det är antalet nya medlemmar som kommer in per dag eller vilken tidsperiod man tittar, som ger ledtråd till hur det går för partiet opinionsmässigt. Hur linjärt det speglas i opinionsmätningar återstår att se.

  Det har blivit en högre aktivitet det är iaf helt klart.

  1. Anna Troberg

   February 27, 2013, 18:51:53

   Hej Henry!
   Minskningarna den 21-22/2 är rutinmässig städning av dubbla medlemsskap etc. I övrigt så är det idel uppåt, vilket är trevligt att se. :-)

 5. Varg i Veum

  February 27, 2013, 18:46:19

  Jag förstår Piratpartiets ställning i frågan. Upphovsrättsindustrin har hittat ett kryphål i de civilrättsliga domstolarna. Där är beviskraven inte någonstans i närheten av riktiga domstolars krav där det krävs att åklagaren – utom allt rimligt tvivel – ska kunna bevisa att man haft brottsligt uppsåt. I civilrättsliga mål så blir bevisbördan omkastad. Så har man pengar så kan man skrämma de flesta som inte har pengar. Det är deras affärsidé.

  Var det inte så att pirater som kallar sig “anti” i Tyskland lyckats få in mera pengar än vad den fysiska skivförsäljningen fick? eller var det bara en internetskröna?

 6. rutros

  February 27, 2013, 18:52:45

  Piratpartiets Anna Trobrg stänger PPs enda fria strukturerade diskusionsforum till förmån pladdret i ett forum hos ett USA bolag, Man ägnar kraft åt att utforma ett me too program och nu när man hade chansen att få upp en fråga på dagordningen som verkligen engagerar och skulle kunna pyra fram till valet, viker man ner sig totalt
  Vem tror längre på snacket att Pirat Bay är lagligt? Vilken leverantör ställer nu upp och tar striden? Vem tvingar HD att faställa gränserna för länkning och sökning? Istället för att t.ex föra driften till ett nytt bolag med straffomyndiga i ledningen faller piratskutan av och sviker vid första vindpust.

  Man kan utan problem undvara Piratpartiets me too program i svensk politik. Men det smärtar mig att man drar med sig två mycket dugliga EU parlamentariker, som uträttat stordåd i den svenska sörjan.

 7. Varg i Veum

  February 27, 2013, 18:55:51

  Kan tilläga att jag funderar starkt på att i nästa val rösta på Piratpartiet. De som läst min blogg har noterat att jag propagerat emot invandringspolitiken uteslutande, det finns t.o.m. en del som kallar mig sk “högerextremist”. eller “sverigedemokrat” (för att jag röstat på dem)

  Jag delar inte piratpartiets, i mina ögon smått vänsterflummiga, inställning till invandringspolitiken men ärligt talat känns storkapitalets ständiga attacker på friheten på internet som mer viktigt. För att inte säga tongivande politikers och dess svans tankemiljö som ligger väldigt nära valfria diktatorers drömsamhälle. Det är internet idag (även om vi ser tendenserna i invandringspolitiken) imorgon är det mer harmlösa som “inte delar värderingar” som är modet för dagen och därför ska stigmatiseras.

 8. Varg i Veum

  February 27, 2013, 18:59:44

  Asch, det blev lite tokigt när jag skrev:
  “Det är internet idag (även om vi ser tendenserna i invandringspolitiken)”
  Menar i “invandringsdebatten” inte politiken naturligtvis.

 9. Tyr Johansson

  February 28, 2013, 10:27:06

  Ne, ska fira detta. Tar mig ett sup med gänget på stan!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *