Pages

Categories

Search

 

FAQ 2: “Vi har ju rätt! Självklart skulle vi vinna i rätten!”

FAQ 2: “Vi har ju rätt! Självklart skulle vi vinna i rätten!”

by
February 27, 2013
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
2 Comments

justice statue with sword and scale. cloudy sky in the backgroun(Efter gårdagens tillkännagivande att The Pirate Bay flyttat till Norge och Katalonien har det kommit in en del frågor. Därför kommer jag att svara på dem i en serie bloggposter under dagen. Häng på!)

Fråga: “Vi har ju rätt! Självklart skulle vi vinna i rätten!”

Ja, vi har rätt. Det är inte olagligt att förse The Pirate Bay eller någon annan sajt med internetuppkoppling, men tyvärr är det inte så enkelt. Ibland är rättvisan blind på helt fel sätt, till exempel i civilmål, där det ofta är den med störst ekonomiska muskler och uthållighet som vinner.

Rättighetsalliansen tänkte gå vidare med ett civilmål mot Piratpartiet och våra företrädare och även om Piratpartiet har mycket att erbjuda, så är stora ekonomiska muskler inte något vi har. De små ekonomiska muskler vi faktiskt har ska vi använda för att skapa politisk förändring, inte till att mata en omättlig upphovsrättsindustri. Det är inte modigt att ge sig in i en hopplös strid. Det är dumt.

Man har som svarande i ett civilmål inte rätt till en offentlig försvarare, utan måste stå för advokatkostnaderna själv. Vid en förlust skulle partiet också få betala motpartens advokatkostnader. Till detta skulle det sedan kunna tillkomma eventuella viten och annat. Det är pengar Piratpartiet helt enkelt inte har, vilket skulle kunna lämna en möjlighet för Rättighetsalliansen att kräva pengar av enskilda företrädare för partiet.

Även OM vi skulle lyckas vinna ett sådant här mål rent rättsligt, så skulle det ändå vara en pyrrhusseger, eftersom målet skulle kosta oss all annan verksamhet. Det skulle dränera oss inför det viktiga valår vi står inför. Det skulle helt krasst ruinera våra chanser att skapa varaktig politisk förändring för lång tid framöver.

Man ska alltid undvika att ge sig in i slag man inte kan vinna. Man har mycket mer att vinna på att samla styrka till de slag man kan vinna. Vi ska aldrig slåss på upphovsrättsindustrins villkor. Vi ska slåss på våra egna villkor. Det är därför vi måste föra upp striden till det politiska planet.

Eller, som jag skrev i pressmeddelandet i går:

Piratpartiet finns inte till för att mata upphovsrättsindustrin med martyrer. Vi finns till för att skapa långsiktig politisk förändring.

Så, massor med tack till The Pirate Bay som hjälpte oss, så att vi slapp en ojämn strid i rätten och nu istället kan fortsätta arbeta för en förändring på betydligt mer fruktbara sätt, tex i Riksdagen och EU-parlamentet.

Följdfråga: “Men Kickstarter då?”
Kickstarter är en fantastisk tjänst som fungerar mycket bra för att sponsra projekt man gillar. I det här fallet skulle det vara plågsamt tydligt att alla donerade pengar skulle gå rakt ner i upphovsrättsindustrins fickor utan att passera “Gå”. Skulle du vilja donera till det? Det skulle inte jag.

Följdfråga: “Men, hur kan jag hjälpa till då?”
Du kan göra massor! Du kan hjälpa till genom att donera till Piratpartiets politiska verksamhet. Då kommer dina pengar att användas för att se till att upphovsrättsindustrins försök att äga nätet och vår kommunikation stoppas långsiktigt och på politisk väg.

Du kan bli Guldpirat och donera en peng varje månad eller donera ett engångsbelopp.

Stort tack för att du hjälper till!

FAQ 1: “Har Piratpartiet vikit sig?”
FAQ 2: “Vi har ju rätt! Självklart skulle vi vinna i rätten!”
FAQ 3: “Rättsliga motåtgärder? Hey, what?”

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


2 Responses

 1. harveyed

  February 27, 2013, 15:52:31

  Bra, du har helt rätt Anna. Man ska välja sina slag.. Upphovsrättsindustrin har allt att vinna att ta denna fighten på sina egna villkor.

  Dessutom får PP välbehövlig gratisreklam för varje rättshot och varje nytt hydrahuvud som poppar upp i nya länder.

 2. Erik Ernild

  February 27, 2013, 20:52:19

  Hemförsäkringar innehåller rättsskydd. Ni hade fått riktigt billiga advokater allihopa.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A4ttsskyddsf%C3%B6rs%C3%A4kring
  “Rättsskyddsförsäkring ingår numera som en obligatorisk del av de hemförsäkringar som säljs i landet.”Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *