Pages

Categories

Search

 

Är vi trygga och bekväma när vi inte vågar hjälpa varandra längre?

Är vi trygga och bekväma när vi inte vågar hjälpa varandra längre?

by
February 28, 2013
Integritet, Politik
25 Comments

Assistance (with clipping path)En av Piratpartiets största käpphästar är denna: “Så snart vi människor vet att deras handlingar övervakas och registreras, så börjar vi omedvetet att förändra våra beteenden.”

Vi vet redan att folk slutar ringa till äktenskapsrådgivare, präster och psykologer när de vet att samtalen registreras. Det är helt enkelt obehagligt att behöva skylta med det allra innersta, det privata.

I dag har det kommit ännu ett bevis för vår käpphäst. Röda Korset meddelar att man förlorat 92% av sina sms-donationer. Anledningen är en lag som säger att man måste registrera sig på nätet för att kunna göra sms-betalningar. Detta tillgodoser Röda Korset och många andra hjälporganisationer genom att använda sig av WyWallet.

Den nya lagen gör det krångligare att betala, men den väcker också en rad integritetsfrågor. Varför ska de inköp vi gör registreras? Varför ska vi inte kunna ta bussen in till stan eller donera en slant till Röda Korset utan att man samlar i information om det? Jag pratade om detta i P1 för en tid sedan.

Rent konkret betyder det också att Röda Korsets möjligheter att hjälpa till stympas. Pär Wilhelmsson, projektledare på Röda Korset, berättar:

Det är mycket oroväckande. Vi har haft en akutinsamling till Syrien, och när vi samlar in pengar akut har vi bara använt sms tidigare. Det har inte fungerat, så nu måste vi helt hoppa över sms och gå tillbaka flera år i utvecklingen och hänvisa till vår hemsida i stället. Tröskeln att skänka blir högre och det drabbar oss hårt.

All den här registreringen säljs på oss med argument om att det antingen är för vår trygghets eller vår bekvämlighets skull. Ibland för bådas skull.

Men, hur tryggt och bekvämt är det egentligen att leva i en värld där vi varken vågar hjälpa oss själva eller andra?

Andra som bloggat: Mikael Persson, TDH.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


25 Responses

 1. Viktualiebrodern

  February 28, 2013, 14:23:19

  Frågan är om inte Piratpartiet borde driva frågan att riva upp Betaltjänst- och Pennintvättlagarna, både i Sverige och motsvarande direktiv i EU.

  De har nämligen denna “sparka burken nerför gatan” till “nån annan” by design.

  För min del hänger detta också ihop med kontantfrågan och anonyma betalningar i allmänhet, men förståelsen för den verkar inte riktigt finnas i partiet och en motion i frågan röstades ner på något vår/höstmöte.

  Så jag vet inte om det är lönt att ta upp den igen. Vad tycker ni andra – bör PP ta upp frågan om kontanter ?

  1. Mårten

   February 28, 2013, 16:40:49

   Mitt intryck är att det finns stor förståelse för behovet av att kunna utföra anonyma transaktioner. Att motioner röstas ner kan ha många olika orsaker.

 2. Anonym

  February 28, 2013, 14:35:47

  Jag tycker absolut att PP bör ta upp frågan om kontanter och att vi borde ha mer kontanter i samhället!

  Att frågan röstades ner på mötet kan ha mer med t.ex. formuleringar eller liknande att göra. :)

  1. Per "wertigon" Ekström

   March 1, 2013, 16:29:07

   Jag tror inte att kontanter i sig är värda att bevara – däremot de ospårbara transaktioner man kan göra med dem.

   Like it or not, så går vi mer och mer mot ett samhälle där mobilen är din plånbok. Det är den verkligheten vi måste förhålla oss till. Inom 10-20 år så kommer kreditkorten vara helt utbytta mot en mobiltelefonapp. Detta för att nyttan och bekvämligheten vida överstiger kontanternas anonymitet.

   Därför skulle jag vilja vända på steken – hur garanterar vi ett alternativ som tillåter dig att betala anonymt via mobilen?

   1. Ano Nym

    March 5, 2013, 20:58:50

    Det går inte.

    Mobilen är till att börja med en spårsändare i sig, det måste bort.
    För det andra är alla smartphones jag känner till, mer eller mindre gjorda för att övervaka användaren. Det måste ändras.
    För det tredje är EU vidrigt när det gäller de här frågorna.

    Ni behöver fråga er vad som är genomförbart. 10-20 år är ingen tid när det gäller politik, och politik måste användas för att få till anonymitet i mobilbetalningen. Att behålla kontanterna är en liten förfrågan i jämförelse med allt detta.

    Men folk kommer att vallfärda till det som är enklast, så det brinner i knutarna i alla fall. Antingen göra mobilbetalning (och helst kort också) anonymt, eller förbjuda det. Jag vet inte vad som är enklast, men folk skulle nog inte förstå att ett förbud är för deras eget bästa, inte vore det heller särskilt demokratiskt om nu folk vill betala med mobilen.

    Är betalningsanonymiteten dödsdömd? Ja, så länge Piratpartiet (plus kanske några andra småpartier) är i minoritet, det vill säga för alltid.

    Av den enkla anledningen att folk är idioter, det är min åsikt.

 3. Ano Nym

  February 28, 2013, 17:22:35

  Du pratade om detta i P1 för en tid sedan. I artiklarna på sverigesradio.se som kommer upp idag tas BARA frågan om bekvämlighet upp. Vad drar du för slutsatser av det, Anna?

  @Claus: Har du ingen källa för oss som faktiskt tar den personliga integriteten på allvar, och därför inte använder Facebook?

  Varför tror du att lagen skrevs som den skrevs, och inte t.ex. med undantag för summor under 300kr? Jag vet vad jag tror.

 4. Jerker Montelius

  February 28, 2013, 17:25:10

  Bör inte piratpartiet driva frågan om bitcoin hårdare? Detta är ett perfekt exempel att belysa fallet.

   1. Anna Troberg

    March 1, 2013, 09:29:31

    Vi har kikat på det och det är inte omöjligt att vi kommer att ta emot donationer via Bitcoin i framtiden. Just nu är det dock en smula tricky att lösa det hela smidigt rent bokföringsmässigt.

     1. Kloker

      March 2, 2013, 12:26:13

      Kan jag vara snäll och formulera mig så att i alla fall jag själv förstår vad jag har skrivit?

      Jag menar att med många och små donationer, som det riskerar att bli med Bitcoin, så gerererar det mycket arbete med bokföring om man måste bokföra alla donationer som enskilda poster.

      1. gubbstrutten

       March 5, 2013, 00:48:04

       Kunde man inte aggregera bitcoin donationerna så det ser ut som en eller ett fåtal stora donationer i bokföringen?

 5. Viktualiebrodern

  February 28, 2013, 18:33:38

  #Jerker

  Jag tänkte (men det måste skrivas klart också…) motionera på vårmötet om att det bör utredas under vilka förutsättningar, vilka förutsättningar som måste uppfyllas, för att Skatteverket skulle kunna godta Bitcoin för skatteinbetalningar (eller få tillbaka på skatten).

  Tror att det är för tidigt att driva Bitcoin på skattekontot ännu, men att vilja att det skall *utredas* är inte för tidigt.

  Det tar sin tid att skriva… Mailar dig sen för synpunkter.

 6. Henry Rouhivuori

  February 28, 2013, 19:20:10

  För strax över sju år sedan, den 1 januari 2006, bildades det ett nytt parti i Sverige. De hade fem kronor i medlemsavgift. Till att betala in medlemsavgiften valdes en tjänst baserat på SMS.

  Jag syftar naturligtvis till Piratpartiet som fick det att fungera första året även om sms-tjänsten var buggig. Sedermera beslöt ett årsmöte att helt avskaffa medlemsavgiften.

  Idag finns inte möjligheten att betala in medlemsavgifter via anonyma SMS.

 7. Munter Göök

  February 28, 2013, 20:53:47

  När det är övervakning som används för att kartlägga vårt beteende samt att det är kopplat till personuppgifter; är det en potentiell fara för den personliga integriteten, och därför något som är högprioriterat för Piratpartiet.

 8. Sgt_Stinger

  February 28, 2013, 23:23:10

  Det är viktigt att komma ihåg också att det finns många anledningar att inte tycka om wywallet. Kravet på att man måste vara identifierbar för att betala med sms har funnits ganska länge nu, men operatörerna startade wywallet och låtsades som att de var tvugna pga de nya reglerna, när de nya reglerna i själva verket trätt i kraft flera månader tidigare, och så vitt jag vet minskade inte sms-biljetterna när kravet på att registrera sitt kontantkort på sitt namn för att kunna betala med sms kom för nästan ett år sedan.

  Wywallet har istället andra problem:
  För det första gillar folk inte att bli tvingade in i en tjänst som de inte bett om.
  För det andra introducerade operatörerna wywallet genom att helt sonika skicka sms från wywallet om att “nu måste du skaffa wywallet” utan att skicka ut sms från operatörerna själva för att informera, och ingen annan information kom ut från operatörerna till sina kunder.
  För det tredje är många upprörda för att wywallet helt sonika har skaffat sig ett monopol, tack vare att alla de stora operatörerna äger wywallet tillsammans. Alla dessa anledningar tillsammans gör dock kravet på känd identitet mycket läskigare.

  I princip alla jag känner som inte är insatta i telefonibranchen har frågat mig om wywallet är en scam på grund av den dåliga informationen från operatörerna.

  Med det sagt tycker jag fortfarande att man bör få lov att betala med sms på oregistrerade kontantkort. Om man vill undvika penningtvätt får man lösa det på andra vis.

 9. Tommy

  March 1, 2013, 14:59:30

  Mycket intressant! Men det är svårt att komma på konkreta åtgärder och rätt approach emot det. Jag ger några förslag.

  * Lagstifta om att företag och organisationer inte får sälja vidare personuppgifter till tredjepart.

  * Lagstifta om att man måste vara kund hos företaget för att de ska få lagra någon information om en. (Man ju inte kund hos tredjepart)

  * Lagstifta om att företag måste fråga kunden om lov vid varje enskilt tillfälle de ska sälja vidare information, utan att det påverkar möjligheten att kunna använda tjänsten om man tackar nej.

  * Lagstifta om att alla företag som köper ens information också måste fråga kunden för varje vidareförsäljning, utan att det påverkar möjligheten att kunna använda tjänsten om man tackar nej.

  *Lagstifta om att privatpersoner måste kunna begära ut informationen som företaget lagrat om en.

  * Lagstifta om att företag måste tömma ens uppgifter om man avslutar en tjänst eller begär det.

  1. Emil

   March 4, 2013, 14:38:54

   Lite kommentarer:

   På dina fyra första punkter tror jag det är krångligt att få det att fungera. Om en småföretagare använder sig av en bokföringsfirma, eller ett privat företag använder t.ex. Google Apps, vem begår brottet? Hur ska man undvika det utan att förstöra för entreprenörskap.

   På din femte punkt så finns det redan: http://www.datainspektionen.se/fragor-och-svar/personuppgiftslagen/kan-jag-fa-reda-pa-vad-som-ar-registrerat-om-mig-i-olika-register-till-exempel-hos-arbetsformedlingen/

   På din sjätte punkt så undersöks det i EU, men är inte helt enkelt det heller..:
   http://www.enisa.europa.eu/activities/identity-and-trust/library/deliverables/the-right-to-be-forgotten

 10. Claus

  March 1, 2013, 15:46:31

  Den stora problematiken är vad som sker med våra kunduppgifter. Titta på WyWallets avtal så ser man att datahandel var tänkt som ett eget affärsområde.

  20.1 Kunden medger att 4T samlar in, registrerar och behandlar Kundens personuppgifter, exempelvis namn, personnummer, adressuppgifter, datum för inköp, hos vilken Handlare inköp gjorts, i förekommande fall uppgift om kreditbelopp, samt övriga uppgifter i syfte att erbjuda, hantera och uppfylla 4T:s åtaganden avseende WyWallet enligt detta Avtal eller andra särskilda villkor som ingåtts med Kunden samt för registervård. Personuppgifterna kan komma att utgöra underlag för marknads- och kundanalyser, affärsutveckling, statistik, riktade informations- och marknadsföringsinsatser samt riskhantering. Personuppgifter kan komma att lämnas vidare till ombud, underleverantörer, till berörda Handlare, kreditpartners eller andra partners till 4T i samband med tjänster som dessa utför åt 4T eller tillsammans med 4T.

  20.2 Kunden samtycker till att personuppgifter kommer att behandlas för marknadsföringsändamål av 4T(Wywallet), från bolag i 4T-koncernen(3, Telia, Tele2, Telenor) och från företag som koncernen samarbetar med för sin verksamhet

 11. Deep Blue

  March 2, 2013, 10:23:33

  Vad jag inte förstår är vad SMS-biljetter har med pengatvätt att göra. Nu är jag inte så bevandrad i den undre världen och deras metoder, men jag tvivlar på att man köper bussbiljetter via SMS för att tvätta pengar. Inte heller verkar mikrobidrag till välgörenhet och katastrofinsatser vara en bra pengatvättsmetod.

 12. Sgt_Stinger

  March 2, 2013, 18:02:01

  man sätter upp ett betalnummer på ett legitimt företag. Sedan köper man kontantkort och värdebevis för svarta kontanter. töm kontantkorten genom att skicka sms till betalnummret. Betala in företagsskatt, moms och andra nödvändiga avgifter i det “vita” företaget. Vips har du vita pengar.

 13. gubbstrutten

  March 5, 2013, 00:44:28

  Strålande, fast efter operatörernas ocker avgifter blir det mindre pengar kvar än om du kört stålarna genom skatteverket :-)

 14. gubbstrutten

  July 7, 2013, 08:32:01

  Jag har ett vittnesbörd att dela med er alla, jag behöver ett lån för en lång tid nu och har provat många långivare, men ingen gav mig ett lån. Jag vill säga att jag äntligen fick lånet från en gud som fruktar långivande bolaget heter kredit företaget, kan du kontakta dem på creditconsultants212@outlook.com idag för att få ditt lån.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *