Pages

Categories

Search

 

Oj, så pinsamt det blev – för er

Oj, så pinsamt det blev – för er

by
March 4, 2013
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
40 Comments

iStock_000016203165SmallI dag kommer nyheterna slag i slag. Först kom nyheten att The Pirate Bay inte kan vara kvar i Norge. Det är mycket synd. I Norge finns ett prejudicerande fall som säger att man inte får blockera TPB, vilket borde ha givit ett bättre skydd än vad vi någonsin kunde ge här i Sverige.

Sedan kom den andra nyheten, att The Pirate Bay flyttar till Nordkorea. Eller rättare sagt, man routar trafiken genom Nordkorea. Det fick twitter att gå igång ordentligt. Plötsligt hade politiska förståsigpåare och journalister urkul åt att Piratpartiet var “diktaturkramare”. Minsann…

Pinsamt nog måste jag nu lägga ut ett förtydligande om att varken jag eller Piratpartiet är “diktaturkramare”, då flera kommentatorer på twitter lutat sig mot en halvfärdig, icke källkontrollerad nyhet som ju mer den synas framstår vara ett rejält lulz. Och det är inte pinsamt för mig – det är pinsamt för alla er som på lösa grunder gjort antaganden och sedan smetat på både mig som person och partiet som helhet. Antaganden som helt enkelt inte stämmer.

Lär er nu detta en gång för alla: Piratpartiet är inte The Pirate Bay. The Pirate Bay är inte Piratpartiet. Det är två fantastiska, men av varandra oberoende organisationer som till viss del arbetar parallellt mot samma mål utan att för den skull vara samma sak. Det är fakta. Det är bra att förhålla sig till fakta innan man twittrar loss.

Jag är lite förvånad över att så många lät sig ryckas med av hoaxen. The Pirate Bay är mycket bra på två saker: Att hålla sin sajt uppe och på att lulza etablissemanget.

Medan alla dessa politiska förståsigpåare och journalister satt och pekade finger åt Piratpartiet på twitter gjorde aktivister på nätet deras jobb. De ägnade sig åt lite grävande arbete och fick fram intressant information. På någon timme hade de klargjort vad många av oss misstänkte redan från början: The Pirate Bay lulzar järnet.

Jag hyser ingen förhoppning om att de där förståsigpåarna på twitter kommer att vara lika ivriga att twittra ursäkter till Piratpartiet för att man på extremt lösa boliner kallat oss “diktaturkramare”, “odemokratiska as” och “rövclowner“. Det spelar faktiskt ingen roll. Men, det vore trevligt om The Pirate Bays lilla lulz kunde få bli en ingång till ett seriöst samtal om de underliggande frågeställningarna.

Det är vansinnigt att sajter som The Pirate Bay jagas från internetleverantör till internetleverantör. Det som sker är att upphovsrättsindustrin i praktiken på eget bevåg monterar ner budbärarimmuniteten. Man har bestämt att man inte gillar vissa sajter och använder hot för att bli av med dem. Just nu är det The Pirate Bay. Det finns massor av sajter som folk tycker är obekväma. Vad blir det härnäst? Flashback? 4-Chan? Avpixlat? Oavsett vad man tycker om dessa sajter, så är de ett tecken på att yttrandefriheten mår ganska bra. Den dagen det inte finns några sajter som dessa är det dags att oroa sig.

Jag undrar varför de större internetleverantörerna inte engagerar sig mer i den här debatten. Att bevara budbärarimmuniteten ligger i allra högsta grad i deras intresse. Om de försvinner befinner de sig i den omöjliga situation som Posten skulle befinna sig i om de plötsligt gjordes ansvariga för innehållet i alla de paket och brev de dagligen förmedlar. Så varför är de så tysta? Varför skriker de inte högre när själva fundamentet för deras verksamhet sakta men säkert urholkas?

Jag tror inte att en evig katt och råtta-lek med upphovsrättsindustrin är en långsiktig lösning. Jag betvivlar inte The Pirate Bays förmåga att hålla sig undan, men den långsiktiga lösningen måste komma på politisk väg. Föråldrade lagar måste ändras. Fildelning för privat och ickekommersiellt bruk måste legaliseras och budbärarimmuniteten måste bevaras.

Det handlar om yttrandefrihet. Det handlar om åsiktsfrihet. Det handlar om demokrati. Det är dessa politiska frågor Piratpartiet jobbar med, medan andra sitter och tramsar på twitter utan något på fötterna.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


40 Responses

 1. Staffan Betnér

  March 4, 2013, 23:51:03

  “Det finns massor av sajter som folk tycker är obekväma. Vad blir det härnäst? Flashback? 4-Chan? Avpixlat?”

  I början på 2000-talet var det rätt tufft för Flashback, långt från TPB-stuk, men ingen svensk ISP ville ha med dem att göra.

  Här har Flashback skrivit om det: http://www.flashback.se/flashbacks-historia

 2. Henry Rouhivuori

  March 4, 2013, 23:55:54

  När stämningshotet hängde över oss så var det få som stödde Piratpartiet. Åt andra hållet går det desto fortare fienden attackerar snabbt och tänjer på vad som hänt i negativ riktning.

 3. Johan

  March 4, 2013, 23:58:28

  Det där om källkritik, undrar om journalister någonsin kommer lära sig vad det är… TEST

 4. Dennis Nilsson

  March 5, 2013, 00:21:46

  Utmärkt talat.

  Upphovsrättsmaffian, som är de riktiga diktaturkramarna, skulle älska ett samhälle, modell Nordkorea.

  De enda som tjänar grova pengar på att jaga The Pirate Bay, runt om i världen, är upphovsrättsmaffians juridiska rådgivare.

  Suck, och våra “demokratikramande” politiska partier, duckar….

 5. Valentin Andersson

  March 5, 2013, 00:24:19

  Ja men så är det ju jämt nu. Källkritik är ungefär lika sällsynt som en solförmörkelse.

  Angående journalistik så finns det ett stycke i denna artikeln som är läsvärt: http://www.svd.se/kultur/understrecket/varldens-storsta-krig-ar-osynligt-i-medierna_7846030.svd?utm_source=sharing&utm_medium=clipboard&utm_campaign=20130305

  Just angående källkritik och “grävande” journalistik. Inte direkt världens mest omfattande undersökning men ändå väldigt intressant att det får gå till så.

  ..suck!

 6. Omp

  March 5, 2013, 00:42:28

  Wow.. Så det är denna s.k Twitterelit som rasar när media tar upp att det rasas om något.. Jag har aktivt valt att hålla mig ifrån Twitter då jag fått för mig att det endast flockas av tyckare som inte får någon annan plattform att tycka på (t.ex. en avdankad Gudrun Schymann ser jag som en liten TwitterApa, där Apa inte på något sätt är negativt men känns lite som att flockbeteendet passar i Twittersfären).

  Ja, då vet jag iallafall att nästa gång Aftonbladet skriver att folket rasar över hur Carolas tuttar är stora, då kan jag ta det med ro då det är begåvningsreserven som är ute i farten och inte det förhållandevis normalbegåvade svenska folket som “rasar”.

 7. Börje Andersson

  March 5, 2013, 01:19:39

  Nähä du Dennis. Vi som värnar upphovsrätten och skurkregimen i Nordkorea förhåller oss till varandra som eld och vatten. Vi hävdar bara rätten att få betalt för arbetet från dem som drar nytta av det. I Nordkorea respekteras inga rättigheter över huvud taget. Det borde du nog veta.

  1. Henrik Brändén

   March 5, 2013, 08:37:20

   Problemet Börje, är att rätten att få betalt just genom royaltysystemet förutsätter en övervakning på en nivå som inte ens den Nordkoreanska regimen klarar av: För att hindra kopiering av mina upphovsrättsskyddade läroböcker krävs inte bara att man jagar hundratals fildelarsajter från land till land tills de slutligen stängs ner: man måste få gå genom alla studenters e-post, så de inte skickar inscannade böcker mellan kurskompisar, man måste få undersöka deras hårddiskar, fickminnen, mobiler och molnbaserade lagringsplatser, så att de inte kopierar saker direkt från varandras lagringsmedia. Det krävs helt enkelt en övervakning som inte är förenlig med en demokrati. Därför måste vi upphovsrättsinnehavare se sanningen i vitögat, och acceptera att vi måste hitta andra sätt att få betalt. Och rösta bort de ledare för våra organisationer, som driver på detta vansinne!

 8. rutros

  March 5, 2013, 03:31:46

  Men Anna det var ju ni själva som öppnade för hetsjakten genom att inte våga låta domstolen pröva om en icke kommersiell sökmotor innebär medhjälp till medhälp till upphovsrättsbrott. Kampen för det fria ordet har alltid förts i domstolar.

  Larvigheter om kopplingar till nordkorea slår tillbaka på twittarens intelligens och förtjänar inte att bemötas

  Du utropade ju er till stora segrare för några dagar sedan. Gäller fortfarande?

  Nu återstår bara en strategi för den svenska piratrörelsen de närmaste 2 åren. Det är att av alla och i alla sammanhang framhålla det utomordentliga arbete som Christian och Amelia har gjort som organisatörer, väckarklockor, rapportörer, försvarare av det fria ordet osv i EU.

  De måste bli hältar och få den hjältestatus de faktiskt förtjänar. I alla sammanhang på nätet, och i alla insändare bör det ingå fakta om hur framgångsrika de faktiskt varit. Budskapet måste trummas in. Nu måste alla samlas om dessa budskap så att allmänheten är förberedd inför EU valet 2014. Endas å kan de om möjligt räddas….

  1. Niklas Starow

   March 5, 2013, 07:31:51

   Rutros, jag är säker på att du är varmt välkommen att ställa upp med de mångmiljonbelopp som krävdes för att driva detta civilrättsliga mål med osäker utgång.

   Det är ganska lätt att berätta för andra vad de borde gjort, istället för att kavla upp ärmarna och göra det själv…

   1. rutros

    March 5, 2013, 11:23:13

    Det som kostar pengar är advokat tid och om jag förstod det rätt så fanns det frivilliga krafter. Kostnader i samband med eventuell juridisk förlust faller på att det inte går att lugga en flintskallig. Hur har du tänkt att man skall juridiskt pröva om en icke kommersiell sökmotor är laglig eller inte. Vem?

    Men att det fodras is i magen och mod är klart

    1. Scary Devil Monastery

     March 6, 2013, 17:11:28

     “Kostnader i samband med eventuell juridisk förlust faller på att det inte går att lugga en flintskallig. “

     Tyvärr inte så pass enkelt. I civilmål betalar förlorande part oavsett vite dessutom motståndarens advokatkostnader.

     Behöver det nämnas vilken summa advokaterna för motståndarsidan i det här fallet kostar?

     Den summan kan sedan krävas ut med hjälp av kronofogde. Så även om man inte kan lugga en flintskallig kan man mycket väl skalpera honom.

  2. Togald Nilsson

   March 5, 2013, 09:01:11

   Kika gärna på vad Anna Troberg skrev om varför man valde att inte möta Rättighetsalliansen i rätten. Att möta dem i ett brottmål hade varit säkert, men i ett civilrättsligt mål har man inte automatiskt rätt till en offentlig försvarare. Man måste betala själv. Dessutom kan dessa mål fortsätta i all oändlighet, och kostar enorma summor pengar att driva. Hade det bara handlat om rättvisa och kompetens, hade Piratpartiet aldrig kunnat förlora mot en organisation som inte vet hur man gör när man lägger upp en webbsida sparad med teckenkodningen ISO 8859-1 (Jag har skrivit om det på facebook). Men i ett civilrättsligt mål handlar det om vem som har mest pengar.

 9. Larswad

  March 5, 2013, 08:20:09

  Twitter är nya flashback kan man säga. Skvaller och antaganden på internet.

  Mer fundersam är jag över att det verkar som att PP är motståndare till REVA. Har sympatiserat med det mesta från PP hittills utom detta underliga tilltag.
  Antar att det är ett ställningstagande som skiljer agnarna från vetet helt enkelt. Det är självklart att polisen skall ha rätt att ifrågasätta folks identitet bland allmänheten. Inget jag skulle känna mig kränkt eller diskkriminerad av, och det borde inte några eventuella invandrade svenskar heller göra, i och med att de är här lagligt i förhållande till de som är papperslösa och har något att dölja. När du befinner dig på stan är du en offentlig person och har laglig skyldighet att identifiera dig som sådan. Det är annorlunda på nätet där det snarare handlar om yttrandefrihet och informationsfrihet.

  1. Henrik Brändén

   March 5, 2013, 08:42:36

   REVA är helt oförenlig med två principer, som hela tiden varit mycket grundläggande för partiet: (1) Allas likhet inför lagen och rättsvårdande myndigheter, oaktat ögonfärg, hårfärg, hudfärg och dialekt. (2) Allas rätt att vistas anonymt på allmän plats. Att polisen kräver leg av någon som springer från en brottsplats är helt OK. Likaså att kräva leg av alla som hoppar bock över en T-banespärr. Men det är inte OK att kräva leg av alla som har mörk ton i huden eller krulligt hår i närheten av en T-banespärr. Det är etnisk diskriminering.

  2. Rickard Olsson

   March 5, 2013, 09:12:02

   “När du befinner dig på stan är du en offentlig person och har laglig skyldighet att identifiera dig som sådan.”

   Nej, där har du helt enkelt fel. Det finns ingen som helst skyldighet att ha ID-handlingar med sig på gatan i Sverige. Jag tror du blandar ihop dagens Sverige med Nazityskland. Lätt hänt i dessa dagar, men ändå fel.

   Vi har som tur är en bit kvar till “papieren bitte”-samhället.

  3. Rickard Olsson

   March 5, 2013, 09:43:13

   Det är förresten helt lagligt även för papperslösa att fly från diktatur och förtryck med falska papper. Det är tom ofta en förutsättning för deras överlevnad. FN:s flyktingkonvention är klar på den här punkten, såväl som den poäng som Henrik gör här ovan:

   The Contracting States shall apply the provisions of this Convention to refugees without discrimination as to race, religion or country of origin.

   The Contracting States shall issue identity papers to any refugee in their territory who does not possess a valid travel document.

   The Contracting States may issue such a travel document to any other refugee in their territory; they shall in particular give sympathetic consideration to the issue of such a travel document to refugees in their territory who are unable to obtain a travel document from the country of their lawful residence.

   The Contracting States shall not impose penalties, on account of their illegal entry or presence, on refugees who, coming directly from a territory where their life or freedom was threatened in the sense of article 1, enter or are present in their territory without authorization

   No Contracting State shall expel or return (“refouler”) a refugee in any manner whatsoever to the frontiers of territories where his life or freedom would be threatened on account of his race, religion, nationality, membership of a particular social group or political opinion.

   Så, enligt flyktingkonventionen (som Sverige var med och förhandlade fram 1951) är det fulltständigt självklart att flyktingar kan sakna giltiga dokument – vi är tom skyldiga att ge dem sådana dokument. Visserligen är det så att Sverige bryter mot eller tänjer rätt många av paragraferna i konventionen, men det ursäktar ju inte att vi börjar bryta mot ännu fler.

 10. Jerker Montelius

  March 5, 2013, 08:27:27

  Hej Anna

  Varför läser du överhuvudtaget Twitter?
  Personligen upplever jag Twitter som betydligt värre än Flashback i ton och drevmentalitet och dessutom betydligt mindre.

  1. Anna Troberg

   March 5, 2013, 18:04:58

   Hej Jerker!
   Jag skulle begå tjänstefel om jag inte gjorde allt jag kunde för att göra partiet relevant för så många människor som möjligt. Många människor finns på twitter. Många människor som för vidare information till fler människor (tex journalister och andra opinionsbildare) finns på twitter. Kort sagt, jag har inget val. Jag måste finnas på twitter.

   1. Erik

    March 5, 2013, 19:15:07

    Tack för att du har den inställningen Anna! Politiker ska vara där folk är punkt slut. Alltför många svenska politiker verkar anse att de är för fina för vissa forum och sitter hellre på dyra middagsbjudningar med lobbyister.

 11. Anders Troberg

  March 5, 2013, 09:03:39

  En liten kommentar: Det formella namnet är Demokratiska Folkrepubliken Korea, eller kortformen Korea. Nordkorea är fel (men ett vanligt förekommande sådant).

  Sydkorea heter dock Sydkorea.

 12. Varg i Veum

  March 5, 2013, 10:34:59

  Haha.. det är twitter juh? Det är stället där man avsiktligt missförstår för att kamma hem billiga oneliners

 13. Anders

  March 5, 2013, 15:05:13

  Jag håller inte med dig om att det här kan kallas för dålig källkritik. TPB postade ju själva en pressrelease på sin blogg där man sa att så var fallet (och så vitt jag kan se har man inte själva gjort någon dementi än). Jag måste väl ändå kunna anta att en organisation inte ljuger mig rakt upp i ansiktet om sina egna förehavanden på sin egen blogg (speciellt inte om företeelser som verkar ställa dem i dålig dager)?

  Själv såg jag nyheten via Falkvinges blogg och får erkänna att jag stenhårt gick på det. Jag antog nämligen att han är långt mer källkritisk i sådana här frågor än vad jag någonsin skulle orka vara, och ska jag vara helt ärlig så klandrar jag inte en journalist som gör samma antagande.

  Jag tycker det här var ett synnerligen osmakligt och korkat drag av TPB. Såvitt jag kan se har det här bara skadat deras och piratrörelsens anseende. Vad de gör med sitt eget anseende struntar jag i, men jag tycker att de har ett visst ansvar mot piratrörelsen som helhet att tänka efter innan de gör något sånt här “for the lulz”.

  1. J

   March 6, 2013, 09:09:27

   Med reservation för att jag inte läst alla twitterkommentarer det refereras till, så fick jag uppfattningen att uppmaningen till källkontroll rörde frågan om sammanblandningen mellan TPB och PP. Det är ett misstag så stort att det antingen är medvetet eller tyder på rätt annorlunda krav på verklighetsförankring än vad man kan förvänta sig av personer som jobbar med media.

   1. Anders

    March 6, 2013, 10:14:26

    Hmm. Jag förstår hur du menar och jag håller med om att det Anna skriver kan tolkas så, men i så fall förstår jag inte riktigt vad det har med källkritik att göra. Vem var i så fall källan som sa att det handlade om PP snarare än TPB? De twitter-poster som jag har läst länkade i Annas post verkar mest ha stått för sammanblandningen helt själva, vilket visserligen är minst lika pinsamt, men knappast ett fall av dålig källkritik?

 14. fd.svensson

  March 5, 2013, 16:25:07

  Håller med om att det är ett bra liv utan Twitter. Det har inte rasat så mycket på tidningarnas nätsidor. Kan det bero på att man inte får sätta in vad somhelst där? Hoppas att ni som har Twitter inte bara får läsa humörsdräneringar hela tiden. Är det så, sluta.

  1. Anna Troberg

   March 5, 2013, 18:03:00

   Jag har inte riktigt den lyxen. Stora delar av media-Sverige sitter och hänger på Twitter. Eftersom jag är ledare för ett politiskt parti och politiska partier måste synas för att finnas, så är twitter inte ett val för mig.

 15. Mattias

  March 5, 2013, 16:51:50

  Vid ditt andra “lulz” orkade jag inte läsa längre. Användandet av låtsasord gör att hela inlägget känns oseriöst och tramsigt.

  1. Anna Troberg

   March 5, 2013, 18:01:34

   Hej Mattias!
   Eftersom du inte bemödade dig att läsa hela inlägget, så har du ingen aning om huruvida det är oseriöst och tramsigt. 😉

   “Lulz” är ett ord som beskriver just det som TPB gjorde. Det är förvisso ett tämligen nytt ord, men det är ett ord som används flitigt på och utanför nätet och sannolikt kommer att hitta in i ordböcker vad det lider. Varken du eller jag kan bestämma om ord är “låtsasord”. Ord finns och är riktiga om folk använder dem i tillräckligt stor omfattning.

 16. Deeped

  March 5, 2013, 18:14:41

  Jag gick på det. Jag får nu känna mig som en bland de sk förståsigpåarna? Märkligt.

  1. emma

   March 5, 2013, 18:29:15

   Var det NÅGON online som hade något vettigt och eftertänksamt att säga om det hela så var det du. Kan liksom inte se hur du skulle passa in i det som Anna kritiserar ovan, alls, faktiskt. Jättebra inlaga från dig.

  2. Anna Troberg

   March 5, 2013, 18:50:34

   Men hördu, Deeped, du passar ju inte alls in på beskrivningen av dem jag kritiserar. Så, du ska då verkligen INTE känna dig träffad. :-) Jag tyckte att du skrev riktigt bra. :-)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *