Pages

Categories

Search

 

Regeringen och SD ägnar sig åt populistisk rättssäkerhetsminimalism

Regeringen och SD ägnar sig åt populistisk rättssäkerhetsminimalism

by
March 7, 2013
Integritet, Politik, Rättssäkerhet
28 Comments

Police lineSom ni vet så har jag under ett par års tid haft en lista över justitieminister Beatrice Asks mer spektakulära idéer om hur rättsskipning bör gå till.

Det är ganska lätt att glömma bort idéer och förslag som kastats fram av Ask och regeringen, så den här lilla listan är tänkt att fungera som en otrevlig påminnelse om den unkna attityd till som ligger och puttrar under regeringens välpolerade yta.

Det finns också all anledning att begrunda hur nära regeringen och SD står varandra när det kommer till tankar om hur rättsskipning bör gå till.

Senast jag fyllde på Ask-listan var i december 2012 och nu är det dags igen.

I dag kan vi faktiskt lägga till hela TVÅ nya punkter, men låt oss först gå igenom de tidigare punkterna.

1. Justitieministern har varit jultomte och kommit med IPRED-lagen i fint paket till filmindustrins kula.

2. Justitieministern tycker det är bra att poliser får välbetalda jobb av bolag som figurerar i utredningar de själva leder.

3. Justitieministern vill tvinga barn att lämna urinprov utan deras föräldrars vetskap.

4. Justitieministern vill skicka gredelina brev till misstänkta sexköpare, så att deras familjer och grannar ser vilka typer de är.

5. Justitieministern vill låta Polis och åklagare leka Judge Dredd och döma folk enligt löpandebandprincipen, eftersom man inte ska belasta rättsväsende och domstolar i onödan.

6. Justitieministern vill att det ska bli lättare att kameraövervaka folk.

7. Justitieministern vill att man ska börja genomföra rättegångar utan både den anklagade och vittnen.

8. Justitieministern förnekar nära samarbete med USA om upphovsrättsfrågor och skyller den amerikanska rapporten om samarbetet på ambassadmedarbetare “som vill ha högre lön”.

9. Justitieministern tycker inte att det är anmärkningsvärt eller ens värt att kommentera att CIA-agenter fastnar med fingrarna i syltburken i Sverige utan att det får några som helst konsekvenser.

10. Justitieministern tycker att det är dags att se över möjligheten att ge människor utan polisutbildning befogenhet att göra olika typer av polisiärt arbete, till exempel husrannsakningar.

Inte så rolig läsning eller hur? Det är minst sagt bekymmersamt att vi har en justitieminister som inte reflekterar över lämpligheten i dessa förslag. Men, håll i er. Här kommer de två nya punkterna på listan:

11. Justitieministern väljer kommunicera med rättsväsendet genom att skriva en debattartikel som indirekt anklagar våra domstolar för obstruktion, för att de inte dömer ut så hårda straff som Ask och regeringen vill att de ska göra. Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är inte heller imponerad och påminner om att politiker bör manifestrera sina åsikter genom lagstiftning.

12. Justitieministerna tycker att det är helt okej att polisen trakasserar personer med utländskt utseende i tunnelbanan. “Upplevelsen av varför någon har frågat mig kan vara väldigt personlig”. Kort sagt, folk kanske bara “upplever” att de får polispåhälsning för att de inte är blonda och blåögda.

Det är ytterst besvärande att vi har en justitieminister och en regering med så få verktyg för rättsskipning i verktygslådan. Det är också oroande att regeringens syn på rättsskipning mer och mer smälter samman med SD:s syn på densamma. Faktum är att regeringens och SD talar exakt samma språk när det kommer till rättsskipning.

Regeringens och SD:s gemensamma recept för rättsskipning är ren populistisk rättssäkerhetsminimalism: En rejäl skopa med mer och hårdare straff. En näve utökade polisbefogenheter. Krydda sedan alltihop med en nypa illa dold främlingsfientlighet.

Men, fler och hårdare straff är inte en lösning på någonting. Det är inte ständigt utökade polisbefogenheter eller synen på att människor som inte ser svenska ut ska vara lovligt byte för polisens trakasserier heller. Det regeringen saluför som trygghet i en liten Ask, ivrigt påhejade av SD, är inte trygghet för dig och mig. Det är en scenic route mot en polisstat, där du och jag står värnlösa.

Detta har jag skrivit om tidigare i bland annat SvD och på Piratpartiets hemsida.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


28 Responses

 1. Lasse

  March 7, 2013, 11:21:28

  Tack för påminnelsen.

 2. J

  March 7, 2013, 11:22:07

  Tack Anna. Intressant! Det är framför allt den dolda rasismen som skrämmer mig just nu. Att prata vi-och-dom, svarta-och-vita har tydligen blivit rumsrent. Det märkliga är att jag hör dessa diskussioner hos människor som över huvud taget inte beblandar sig med utländska människor. Så man kan ju fråga hur pass drabbade de egentligen är? Utöver den mediala strömmen då.

 3. Swingthatcat

  March 7, 2013, 11:46:05

  Angående Punkt 12
  Jag tycker att illegala invandrare ska ut. Har PP någon annan åsikt i frågan?

  1. J

   March 7, 2013, 12:19:25

   Frågan handlar inte om huruvida illegala invandrare skall ut eller in, utan om man tycker att det är en bra ordning att polisen står och begär papieren bitte av folk baserat på hur de ser ut. Utan att ha läst partiprogrammets formulering vågar jag nog påstå att Piratpartiet tycker att varken identitetskontroller på allmän plats eller utseende som grund för myndigheter urval är okej. De båda kombinerade… kan jag inte beskriva utan att förlora på Godwin.

   Allt är en fråga om vilket samhälle man vill ha, och innan man tycker att DE DÄR borde kontrolleras mer måste man tänka tanken hur man själv skulle reagera på att tillhöra DE DÄR, eftersom man inte själv och bestämmer villkoren för att bli placerad i den gruppen.

 4. Christoffer Andersson

  March 7, 2013, 12:02:38

  Något jag många gånger funderat över är varför folk röstar på SD när Alliansen i all väsentlighet driver en liknande politik i deras kärnfrågor.

  Något jag tycker du lyfter fram bra här. =D

 5. Kristofer Pettersson

  March 7, 2013, 12:07:21

  @swingthatcat Att det finns illegala invandrare är symptomatiskt och ett problem i sig. En robust och stabilt system hade inte behövt kategorisera människor som illegala. Om samhället ändå tvunget måste ge upp för sådana benämningar så bör vi först lägga korten på borden och berätta vilka kriterier som gör en människa illegal i Sverige. Det är inget du direkt lätt och ledigt kan läsa på invandrarverkets hemsida. Först när det är etablerat går det rimligen att ta ställning till den naivt simplifierade frågan “ska illegala invandrare ut ur Sverige?”.

  För att illustrera hur idiotiskt det kan bli annars: Tänk om du anser att alla som tror på att Muhammed var en Gudsprofet är illegala invandrare. Då ska jag alltså hålla med om att alla muslimer ska ut ur Sverige som en konsekvens av att alla illegala invandrare ska ut ur Sverige. Så puckad är du så klart inte, men det finns de som är det och därför är det inte så lätt att svara på din fråga helt kontextlöst. – Ibland ska de ut, men helst inte eftersom människor är en resurs som kan användas för att generera rikedom och överflöd.

 6. cnab

  March 7, 2013, 12:13:02

  Tack Anna, Pandoras Ask får man ständigt hålla ordentlig koll på även om jag undrar om det inte redan är för sent när jag läst din sammanställning.
  @Swingthatcat: Bäste mörkerman, jag har en bra lösning på problemet som du beskriver och det är att staten utfärdar inrikespass till oss alla, ett pass som alltid omedelbart ska uppvisas på myndighetspersons anmodan var du än befinner dig i landet. Du är ju alltid skyldig till dess du bevisat din oskuld, eller hur? Och med godkänt inrikespass försett med av staten godkänd resväg för dig, ska du se att livet blir oändligt mycket lättare för dig att bära. Den gamla poliskommisarien har nämligen helt rätt: Landets befolkning kan indelas i två grupper – arresterade och ännu inte arresterade.

 7. Anders Troberg

  March 7, 2013, 13:15:51

  Swingthatcat: Jag tycker det är ett problem att det betraktas som illegalt att vara invandrare, oavsett omständigheter. Jag vill se ett samhälle där gränser bara är administrativa indelningar, och inte begränsar rörligheten för det som är viktigast av allt: människor deras tankar.

 8. Swingthatcat

  March 7, 2013, 13:24:04

  Hej alla glada skitar!

  @J
  Jo, min fråga gällde det.
  @enab
  Bla bla bla bla bla bla bla bla
  @Övriga
  Jag avsåg folk som fått avslag på sin asylansökan.

  Och eftersom jag röstat på PP i ett par val tycker jag fortfarande att det är intressant att få veta vad PP står för här.

  1. J

   March 7, 2013, 14:26:32

   Då glömde du bara skriva “OT:” framför din fråga, det är ok, det kan hända den bäste.

   Angående din ursprungliga fråga så tvivlar jag på att breddningsarbetet kommit fram till något som kan räknas som direkt svar, jag minns i alla fall inget från diskussionerna på medlemsmötet om det.

   Din fråga har en rättspositivistisk prägel och ett rakt svar innebär att man börjar föra diskussionen med den utgångspunkten och implicit går med på att det är en bra kontext. Om man som jag, och, tror jag, många piratpartister, är lagd åt det lite mer naturrättsliga hållet håller man naturligtvis inte med om denna grundläggande premiss, vilket kan förklara svaren (som jag för övrigt instämmer i) från cnab, Kristoffer och Anders Troberg.

 9. Anna Troberg

  March 7, 2013, 13:39:58

  Hej Swingthatcat!
  Först och främst, om du klickar på den röda knappen längst upp till höger som det står “Bidra med…” på, så kan du läsa lite om hur jag förutsätter att man behandlar varandra i samtalen här i kommentarsfältet.

  Vad det gäller papperslösa, så tycker jag att J, Kristoffer och Cnab har svarat alldeles utmärkt på det. :-)

 10. Swingthatcat

  March 7, 2013, 14:15:14

  Hej Anna!
  OK, jag lägger ner. Men anser fortfarande att jag inte fått svar på min fråga. Man gör som politiker brukar, formulerar om och svarar på något annat. Vi får hoppas att det klargörs fram emot valen. Om det är så att PP tagit eller är på väg att ta åsikten om amnesti åt dem som nekats asyl, så bör det kanske framgå.

  1. J

   March 7, 2013, 14:31:46

   Hej Swinghatcat
   Jag gav en möjlig förklaring till varför du inte får ett rakt svar är ovanför. Din kommentar om en åsikt om amnesti som naturlig följd av ett direkt svar på din första fråga är inte heller självklar tycker jag (öh, se ovan igen, typ).

 11. Jessica

  March 7, 2013, 14:42:49

  Och man känner ett starkt behov av att gå och vila lite om man läser hennes försvar för REVA i dagens DN.

 12. Mårten

  March 7, 2013, 15:01:14

  Vår justitieminister gör mig ärligt talat rädd. :(

  Regeringen har också föreslagit att man ska skära ner på ersättningen till offentliga försvarare vilket inte heller stärker rättssäkerheten precis.

 13. Kloker

  March 7, 2013, 17:27:12

  Det är så pinsamt uppenbart att Beatrice Ask inte är jurist. Hon besitter inte ens grundläggande juridiska kunskaper och är en belastning för regeringen och för Sverige.

  Polisens rasprofilering får mig att gå i taket. Hur kan det vara tillåtet? HUR? Varför utkrävs inget ansvar?

 14. fd.svensson

  March 8, 2013, 01:21:42

  Visa mig en bra Justitieminister som suttit något av de senaste 20 åren. Tror mer att det är meningen att de ska skrämma skiten ur en, så att man blir glad när de inte får igenom allt de vill ha.
  @ swingthatcat
  Tänk så här istället. Vilket parti har flest idéer som jag tycker är bra. Det finns nämligen inget perfekt parti. Om Piratpartiet kommer in i riksdagen måste de förmodligen samarbeta med något annat parti för att få igenom sina idéer. Då är det huvudfrågorna/ idéerna som kommer först. Det här är inte en av dem.

 15. Anne Kekki

  March 8, 2013, 11:32:13

  Härlig lista, en glömmer så fort vad som hänt i mängden av händelser en tar del av genom flödet på nätet

 16. Ano Nym

  March 10, 2013, 19:45:07

  En kort och enkel fråga: Tycker ni att det vore bättre om polisen identitetskontrollerade ALLA som åker tunnelbana?

  Det här är uppenbart att det inte har någonting med integritetsfrågan att göra, utan bara är vanliga PK-åsikter som formaterats om för att passa in extra bra hos Piratpartiet.

  Ni har ju inte alls tagit upp det faktum att alla som åker buss och betalar med mobiltelefonen blir identitetskontrollerade, registrerade och får sina rese- och personuppgifter sålda och/eller använda för reklam.
  Kom ihåg att det är integriteten vi pratar om, inte vad kontrollen kan leda till för vissa. Då borde det med bussarna vara lika illa för de som drabbas, och drabba fler.

 17. Anne Kekki

  March 13, 2013, 22:15:40

  hej Ano
  Polisen ska enbart kontrollera individer vid misstanke om brott. Är detta svar kort och enkelt nog.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *