Pages

Categories

Search

 

Tolgfors nya jobb påminner om behovet av karenstider

Tolgfors nya jobb påminner om behovet av karenstider

by
March 14, 2013
Politik
6 Comments

iStock_000009445057SmallDet är ju verkligen jätteroligt för Sten Tolgfors att han slipper gå runt och vara arbetslös efter att han lämnat uppdraget som försvarsminister och sin riksdagsplats. Det är nämligen tufft att vara arbetslös i dessa dagar. Det är ungefär som Lady Di sa om att vara prinsessa: “It’s not all it’s cracked up to be.”

Den tidigare försvarsministern ska nu tillbringa sin tid med att vara public affairs-chef och delägare i affärskonsult­firman Rud Pedersen. Det är inte helt okomplicerat. Det betyder nämligen att han på några få månader gått från att vara svensk försvarsminister till att bli lobbyist för vapenindustrin.

Det här väcker naturligtvis en hel del frågor. När började Tolgfors prata med Rud Pedersen om ett jobb? Hur tänker sig Tolgfors att han ska bolla den skapligt färska information han har sedan sin tid som försvarsminister med de krav som hans nya arbetsgivare kommer att ställa på honom?

Den första frågan kommer vi antagligen aldrig att få ett svar på. Den andra frågan får vi kanske ett svar på, men jag gissar att det kommer att gå ut på att vi ska lita på Tolgfors förmåga att hålla isär sina två olika roller. Det är i så fall ett svar som jag inte tror är speciellt mycket att hänga i julgranen. Tolgfors track record är allt annat än perfekt.

Lägg till detta att bland andra IT-minister Anna-Karin Hatt (C) och riksdagskollegan Anne Marie Brodén (M) snabbt gratulerade Tolgfors till det nya jobbet. Slog det inte dem att det finns uppenbara problem med att en försvarsminister i princip promenerar ut från Försvarsdepartementet rakt ut i armarna på vapenlobbyn?

Professor Lars Ingelstam som studerat svensk vapenhandel säger till exempel:

Ett stort delikatessjäv ­ligger i att hjälpa Saab få affär­er med FMV där de får reda på mer än andra konkurrent­er. Det är ytterst betänkligt att en person kommer in med så mycket färsk och aktuell ­information om hur det svenska försvaret tänker och planerar. I andra europeiska länder skulle man ha en karenstid på mellan två och fem år.

Ja, Sverige ter sig onekligen en smula naivt. Det är direkt olämpligt att till exempel ministrar tillåts hoppa ur en säng direkt ner i en annan. Det spelar ingen roll om de har alla intentioner att inte dela med sig av information de fick före hoppet. Deras agerande på det nya jobbet kommer oundvikligen att agera åtminstone delvis på den information de fick genom sitt förra jobb. Därför borde det självklart vara obligatoriskt med en viss karenstid om man vill hoppa över och jobba i ett närliggande områdde inom den privata sektorn.

Tyvärr verkar det finnas en mycket osund acceptans mot sådant här. När det uppdagades att en av de ledande utredarna i The Pirate Bay-målet suttit och löneförhandlat med Warner Brothers (som var en part i målet) mitt under brinnande utredning och efter avslutad utredning också blev anställd av dem, så sa justitieminister Beatrice Ask så här:

Att poliser blir erbjudna anställningar utanför myndigheten tycker jag är positivt. Det visar att den kompetens som de besitter är attraktiv.

Jag tror inte man ska dra på för stora växlar av detta. Justitieministerns omdöme och relation till det där med lag och rätt är dokumenterat svajjig. Det finns all anledning att titta närmare på den här problematiken. Det borde finnas någon form av karens. I dag finns det riktlinjer om att man inte får röja information som man fått inom ramen för sin anställning, men det är ett grovt verktyg för betydligt mycket mer diskreta mekanismer. Dessutom är vi fortfarande utlämnade till personens godtycke.

Det vore bättre att sätta upp ett ramverk för när det är rimligt att ha en viss karenstid mellan jobb för vissa typer av makthavare. På så sätt undviker man att personer medvetet eller omedvetet röjer färsk information till sin nya arbetsgivare.

Och Tolgfors..? Tja han är onekligen bra på affärer, men jag vet inte om FRA-shoppen och Saudiaffären är så mycket att skryta med. Tyvärr får vi nog aldrig veta exakt vad som saluförts i hans allra senaste affär. Det är resultatet av att ha en övertro på makthavares goda omdöme, istället för att reglera hur de snabba karriärhopp det är lämpligt att de gör ut i näringslivet.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


6 Responses

 1. Fredrik

  March 14, 2013, 12:52:00

  Anna. Som Wikipedia-junkie blir jag smått tokig på dina röda länkar. I min värld är röda länkar döda länkar. Du får förstås ha vilka kulörer du vill på din blogg, just sayin. :)

  Fortsätt med ett bra jobb.

 2. Kloker

  March 14, 2013, 13:10:17

  Vår “justitieministers” förhållande till grundläggande juridiska principer är inte bara dokumenterat svajigt, det är
  videodokumenterat
  svajigt. Hur är det möjligt att hon sitter kvar efter denna demonstration av avsaknad av de allra mest fundamentala kunskaperna? Ministrar har fått gå för att inte ha betalat TV-licensen, men en justitieminister som gör att Sverige helt tappar ansiktet, brallorna och allt anseende internationellt, sitter kvar. Hur är det möjligt? HUR?

  Beatrice Ask är kejsaren utan kläder! Hon lider total brist på självinsikt. Asks fiasko med de gredelina kuverten, och Fredrik Reinfeldts oförmåga att med full kraft hantera saken, är möjligen den yttersta manifestationen för hur opassande Reinfeldt är som statsminister. 15-åringen som inte presterar på fotbollsplanen blir obönhörligen petad, men Ask biter sig fast oberörd på toppen.

  Instämmer fullt i ditt förslag om karens. Hoppas det kommer en motion/proposition om det på nästa medlemsmöte. Krav på större transparens kring lobbyismen vore också bra.

 3. PangPang

  March 14, 2013, 13:27:43

  Nuvarande FöMin, “Blindgångaren” Enström är ÄNNU värre än “Tomhylsan” Tolgfors.

  Enström har en bakgrund som reserv-kapten i Amfibiekåren, hon borde förstå vad hon sysslar med, men hon skiter i konsekvenserna och lyder blint order från The Borg.

  Enström siktar högre än FöMin, hon har ett bra nätverk som många lobbyister vill betala för.

  Svenska proffspolitiker – lite mer jämställda än resten av oss, helt enkelt.

  Fy, jag måste kräkas..

 4. Jocke Vesterlund

  March 14, 2013, 19:43:32

  Kollade på RP’s hemsida där följande finns att läsa:

  – I know from previously working with Sten, that he is not only a great colleague but also one of Sweden’s top political analysts. His recent experience from the Swedish Government, EU’s council of ministers and as Member of Parliament will definitely strengthen our capabilities in Stockholm, says Andreas Krohn, Managing Partner in Stockholm.

  http://www.rudpedersen.com/index.php?q=content/sten-tolgfors-partner-rud-pedersen

  De har alltså varit kompisar ett bra tag iaf.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *