Pages

Categories

Search

 

Journalisten: “Politikerna struntar i yttrandefriheten”

Journalisten: “Politikerna struntar i yttrandefriheten”

by
April 3, 2013
I media
2 Comments

iStock_000008956231SmallIbland är det viktigt att lyfta blicken från detaljfrågorna och se vilken total effekt de får om man lägger samman dem. De senaste åren har regering och riksdag på olika sätt tummat på yttrandefriheten, offentlighetsprincipen och meddelarskyddet. Var sak för sig kanske inte ser så oroväckande ut, men om man lägger samman de olika delarna, så får man plötsligt ett ganska otrevligt mönster.

Jag har skrivit om detta i Journalisten. Jag skriver bland annat:

I januari 2013 publicerades en EU-rapport där man på allvar föreslog att varje EU-land ska inrätta ett speciellt medieråd som ska ha möjlighet att döma ut böter och tvinga fram offentliga ursäkter av journalister.

Syftet med de föreslagna åtgärderna är att se till att journalister för fram ”europeiska värderingar”. Rapporten lanserades på en presskonferens där rapportförfattaren, Lettlands förra president, Vaira Vike-Freiberga, konstaterade att ”dresserade apor skulle kunna göra journalisternas jobb”.

Till skillnad från Vike-Freberga, så hyser jag inga tvivel om att de allra flesta journalister är kompetenta och vill göra ett bra jobb. Dessvärre ser jag också hur möjligheterna att utföra en kvalitativ journalistisk gärning systematiskt begränsas av klåfingriga politiker, som antingen inte förstår värdet i att ha fria medier som granskar makten eller som är skiträdda för att det granskande ögat ska riktas mot just dem och deras förehavanden.

Journalisten, 3 april, 2013.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


2 Responses

  1. Sam

    April 4, 2013, 22:50:46

    OT, men jag vill tipsa om den här historien. Hoppas den får ett lyckligt slut. http://mako.cc/copyrighteous/the-institute-for-cultural-diplomacy-and-wikipedia

  2. Fredrik Berg

    April 5, 2013, 18:55:35

    Jag tycker det är en naiv rubrik. Politikerna struntar naturligtvis inte i yttrandefriheten i den mening att de inte bryr sig. Det vi ser här är en del av en medveten strategi för att göra livet enklare för den nya tidens “adel”.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *