Pages

Categories

Search

 

Några ord om Margaret Thatcher

Några ord om Margaret Thatcher

by
April 9, 2013
Politik
6 Comments

Margaret Thatchers död har orsakat en störtflod av tweets i mitt twitterflöde. Jag kan konstatera att det är tämligen fifty fifty mellan de som vill hylla hennes gärning och de som vill dansa på hennes grav. Själv känner jag mig inte speciellt sugen på att göra något av det.

Thatcher var på något sätt larger than life. Hon hade ett alldeles speciellt sätt att obevekligt leverera sin åsikt genom att med några få fyndiga och kvicka ord slå till rakt i solar plexus på motståndaren. Jag tror att de flesta, oavsett politisk läggning, är tämligen eniga om att hon i mångt och mycket var en skicklig politiker. Jag tror att alla, oavsett politisk läggning, verkligen inte ville vara mottagare till en av hennes solar plexus-knytnävar.

Men, fyndiga och obevekliga tal till trots, så saknade Thatcher den kanske viktigaste egenskapen som människor med makt över andra människor borde besitta: empati.

I Thatchers värld var saker svarta eller vita. Man var med henne eller emot henne. Det fanns inget mittemellan. Det fanns inga förmildrande omständigheter, inte ens för hennes egna ministrar. Denna oförsonlighet fick i och för sig saker gjorda, men det finns all anledning att fundera på till vilket pris de blev gjorda och om det verkligen inte hade funnits ett bättre sätt.

Jag har katolsk släkt på Irland. De satt på första parkett när Nordirländarena under det tidiga 80-talet fick smaka på Järnladyns absoluta oförsonlighet. För dem var Thatcher kronan på hundratals år av engelskt förtryck och människorättsliga övergrepp. Men, nu när deras plågoande till slut är borta, så förvånar deras reaktion mig lite. Medan människor i engelska Manchester snabbt drog ihop en gatufest med flera hundra deltagare för att fira Thatchers död, så sa en av mina irländska släktingar detta:

Alla är någons familj eller vän. Alla har rätt till en dags frid när de lämnar sin plats på jorden. Det kommer att finnas all tid i världen att diskutera Thatchers gärning. Men, inte idag. I dag får hon vila i frid.

Thatcher skulle nog ha tyckt att det var mesigt fluff fluff, men jag tycker att det är fint. Det där med empati kan vara svårt även under de bästa förutsättningar. Att ha förmågan att visa empati även för sina fiender är nog det absoluta tecknet på verklig styrka. Järn rostar och smulas sönder. Empatin står pall för tidens tand. Jag tror inte att Thatcher någonsin riktigt förstod det. Hon gillade att vara Järnladyn.

Själv var jag fem år när Thatcher blev premiärminister och sexton när hon avgick. Hon var på något sätt allestädes närvarande under hela min uppväxt. Under några år gick det knappt att slå på teven utan att Thatcher dök upp i rutan.

Men, det finns ett kort klipp som etsat sig fast i mitt minne och som kanske fångar personen Thatcher bättre än alla andra. Det är dessutom en ren uppvisning i mod från Stina Lundberg Dabrowskis sida. Det måste ha varit ett par svettiga minuter. Själv ser jag klippet med någon sorts nostalgisk och skräckblandad förtjusning. Betoningen ligger på skräck, snarare än på förtjusning. Spänn fast säkerhetsbältet och kika på videoklippet här ovanför.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


6 Responses

 1. Markus "LAKE" Berglund

  April 9, 2013, 09:48:36

  Ja, Stina-klippet är jobbigt att titta på… :-)

 2. Jerker Montelius

  April 9, 2013, 10:37:21

  Bra skrivet. Ingen är helt igenom svart eller vit. Personligen tror jag nog att det vita väger över för Thatchers del. Politiskt mod är en bristvara och man kan inte styra ett land på att vilja vara vän med alla.
  – Piratpartiet vill reformera upphovsrätten hårt.
  – Då kommer upphovsrättsindustrin bli ledsna.
  – Synd för dem!
  Jag tror att mitt eget engagemang i Piratpartiet bygger lite på samma grund som Margret Thatchers politiska handlande. Jag är med inte för att det är populärt eller jag räknar med att det skall ge mig några vinster utan för att det är det moraliskt rätta att stå upp för. Jag vet även andra pirater som resonerar så och jag önskar att jag såg mer av det inom andra partier.

 3. Urban Sundström

  April 9, 2013, 11:27:35

  1. Anna Troberg

   April 16, 2013, 07:52:17

 4. Jon Hallin

  April 29, 2013, 19:12:13

  Hon är som tagen ur en Monty Python-sketch.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *