Pages

Categories

Search

 

Den verkliga frågan är var alla andra finns

Den verkliga frågan är var alla andra finns

by
June 10, 2013
Integritet, Politik
No Comment

ab_franchellJag blir glad varje gång någon frågar efter Piratpartiet. Det betyder nämligen att någon insett att Piratpartiet behövs mer än någonsin. Det är dessutom ett perfekt tillfälle att berätta lite mer om vår politik.

I lördags undrade Eva Franchell var Piratpartiet finns på Aftonbladets ledaresida. Timingen var möjligen lite dålig eftersom svaret just den dagen hade kunnat vara: “På Aftonbladets debattsida“. Men jag tar så klart gärna chansen att berätta om Piratpartiet och vårt arbete.

2008 stod Piratpartiet på barrikaderna mot FRA-lagen, precis som många andra organisationer. När regeringen till slut ändå tvingade igenom FRA-lagen så gick alla andra hem medan Pirapartiet stod kvar. Det gör vi fortfarande.

När SIUN (Statens Inspektion för underrättelseverksamhet) om och om igen kritiserat FRA för att överskrida sin befogenheter, så stod Piratpartiet kvar och kämpade för den personliga integriteten.

När regering och riksdag svek de bleka löften man givit under FRA-debatten och ändå slog upp FRA-shoppens portar för Kriminalpolisen och Säpo, så stod Piratpartiet kvar och kämpade för den personliga integriteten.

När nästa stora integritetsfråga i Sverige kom, implementeringen av datalagringsdirektivet och den uppluckring av LEK (Lagen om elektronisk information) som följde på den, så stod Piratpartiet kvar och kämpade för den personliga integriteten.

När ACTA, ett handelsavtal som i sin iver att sätta P för kopiering försökte åsidosätta allt vad personlig integritet heter, var på tapeten, så stod Piratpartiet kvar och kämpade för den personliga integriteten.

När privata företag står för övervakningen, när Google och Facebook vet mer om var och en av oss än vad våra vänner och vår familj gör, så står Piratpartiet kvar och kämpar för den personliga integriteten.

När regering och riksdag inom loppet av några få år luckrat upp yttrandefriheten och offentlighetsprincipen så till den milda grad att det hindrar granskande journalister från att granska makten när den urholkar vår frihet, så står Piratpartiet kvar och kämpar för den personliga integriteten.

För oss som envetet arbetat vidare med de här frågorna kom naturligtvis nyheten om det amerikanska övervakningsprogrammet PRISM inte som en överraskning. Det är ett otrevligt men mycket väntat resultat av politikernas övervakningsiver sedan den 11 september 2001. Det känns snarare en smula märkligt att någon överhuvudtaget kan bli överraskad.

Tidvis har naturligtvis det allmänna ointresset i dessa frågor varit ganska nedslående, men det är inte en anledning att ge upp. Det är en utmärkt anledning att aldrig ge upp.

Piratpartiet tror att det behövs ett ordentligt helhetsgrepp om de här frågorna. Därför räcker det inte att bara härja när en fråga någon gång blossar upp och blir het i några dagar. Det måste också göras, men framför allt behövs det en genomgripande attitydförändrig hos politiker, media och i samhället i stort. För att uppnå det krävs ett långsiktigt och heltäckande arbete.

Piratpartiet har under de senaste två åren därför arbetat hårt med att bredda vår politiska plattform. Personlig integritet och frihet är nämligen inte något som bara behövs på nätet. De måste skyddas överallt, på jobbet, i skolan, på fritiden, när man är ung, gammal, om man är kvinna man, född i Sverige eller någon annanstans. Läs gärna mer om vår breddade plattform.

I dag finns det inget politiskt alternativ i riksdagen som konsekvent sätter den personliga integriteten i centrum. Man pratar gärna om personlig integritet, men jag undrar om man verkligen förstår vad det innebär i praktiken. När det verkligen gäller får den nästan alltid stryka på foten. Carl Bildt sa nyligen på Stockhoilm Internet Forum att det där med statlig övervakning inte var något att oroa sig för, eftersom den är så “diskret“. Det är en oroväckande naiv syn på saken, som jag tyvärr tror delas av stora delar av riksdagen. Riksdagen behöver Piratpartiet.

Den verkliga frågan är alltså inte var Piratpartiet finns, utan: “Var finns alla andra?” Vad har de andra politiska partierna gjort medan Piratpartiet arbetat med frågorna här ovanför? Vad gör de för att trygga människors personliga integritet i framtiden? Vad har media gjort för att lyfta frågorna? Svaret på de frågorna är tyvärr i stort “inte mycket”. Vissa trivs med att rulla tummarna i takt med att övervakningssamhället rullar in. Det gör inte Piratpartiet. Vi tycker att människor har rätt till en vardag utan övervakning.

Piratpartiet finns i EU-parlamentet. Vi finns på gator och torg. Vi finns på tidningarnas debattsidor. Vi debatterar i köttvärlden. Vi finns på nätet. (Hemsida, Facebook, Twitter, Google+). Piratpartiet är och kommer att förbli ett horn i sidan på alla övervakningskåta politiker.

Hjälp gärna till att sprida information om vad vi gör. Emma Marie Andersson berättar på sin blogg om varför det är så viktigt att alla hjälper till. Läs vad Emma skriver och kavla sedan upp ärmarna och hjälp till.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related PostLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *