Pages

Categories

Search

 

Makthavarna ska bada i ljus, inte du och jag

Makthavarna ska bada i ljus, inte du och jag

by
June 13, 2013
Integritet, Politik, Yttrandefrihet
4 Comments

InterrogationDe senaste dagarna har handlat mycket om makthavarnas massövervakning av människor som inte är misstänkta för några brott. Det har också handlat om storföretagens bakvägar rakt in i våra privatliv. Det har blivit smärtsamt tydligt att våra privatliv numera är i stort sett helt transparenta.

Samtidigt som detta sker, så släcks ljuset i maktens korridorer. Det blir allt svårare för oss att få insyn i hur våra makthavare arbetar. Jag skrev för några veckor sedan i Journalisten om hur det har blivit allt svårare för journalister att granska makten. Jag tog bland annat upp följande:

2008 röstades FRA-lagen igenom och därmed skadades också journalisters möjlighet att upprätthålla ett väl fungerande meddelarskydd i grunden. Detta har kritiserats av både Journalistförbundet och Tidningsutgivarna.

Sedan 2009 har det gjorts 69 olika ändringar av sekretesslagen som på ett eller annat sätt underminerat och försämrat offentlighetsprincipen. KU:s ordförande Peter Eriksson har reagerat mot detta.

2011 meddelande migrationsminister Tobias Billström att regeringen av princip inte svarar på frågor där Wikileaks är källan. Regeringens försök att systematiskt välja bort jobbiga frågor kritiserades bland annat av Journalistförbundets tidigare ordförande Agneta Lindblom Hulthén.

2012 implementerades EU:s datalagringsdirektiv, vilket i realiteten sköt meddelarskyddet helt i sank. Journalistförbundet gick i samband med detta ut och uppmanade riksdagen att inte implementera direktivet.

2012 stoppade justitieminister Beatrice Ask en granskning av Säpos James Bond-fest, genom att sekretessbelägga resultaträkningen som visar hur Säpo spenderar sina pengar. Detta kritiserades av Yttrandefrihetskommitténs sekreterare Nils Funcke.

2013 lägger regeringens utredare fram “Spioneri och annan olovlig underrättelseverksamhet” (SOU 2012:95). I utredningen föreslår man bland annat kraftiga begränsningar av journalisters möjligheter att bevaka Sveriges insatser i krig, till exempel i Afghanistan. Även detta har kritiserats av Nils Funcke.

Det är dyster läsning. Jag hoppas att omfattningen går upp för tillräckligt många journalister innan det är för sent. Det här är nämligen övervakningsmyntets andra sida.

En som försökt lyfta detta problem i olika sammanhang är Nils Funcke. För ett par dagar sedan skrev han återigen om detta i Expressen: “Upp till kamp för yttrandefriheten”.

Han tar i sin debattartikel upp det förslag (SOU 2012:95) som nu ligger om att införa brottsrubriceringen “utlandsspionage”. Om förslaget, trots bistert bemötande från de flesta remissinstanser förutom Säpo (surprise, surprise), skulle gå igenom så skulle det innebära att en seriös nyhetsbevakning och granskning av internationella militära insatser som Sverige deltar i skulle försvåras .

Funcke skriver bland annat:

Väljer regeringen att införa det nya yttrandefrihetsbrottet utlandsspionage kan vi till regeringens bristande tillämpning av offentlighetsprincipen, inskränkningar av meddelarfriheten, nya sekretessbestämmelser, förbudet mot kränkande fotografering lägga en påtaglig inskränkning av yttrandefriheten och meddelarfriheten.

Regeringen verkar klara hur många pyrrhussegrar som helst genom att ruska på axlarna och med ett leende ta nya tag medan yttrandefriheten grinar illa av behandlingen.

I ett öppet och fritt samhälle är det makten som är transparent, medan den enskilda individens privatliv är skyddat. Detta har helt ställts på ända de senaste åren. I dag har både staten och privata företag mer eller mindre full insyn i våra privatliv, medan vår insyn i maktens korridorer begränsas allt mer. Det är en farlig kombination som inte bådar gott för framtiden.

Det är hög tid att kräva tillbaka vår privata sfär och rikta tillbaka det bländande ljuset åt det håll det ska lysa. Det är makthavarna som ska bada i ljus, inte du och jag.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


4 Responses

 1. Mike

  June 13, 2013, 15:54:28

  Det är så fashism tar sig utryck, mönstret känner man ju igen om man tittar bakåt i historien. Har det då visat sig att förtryckarna haft rent mjöl i påsen? Lol knappast.

 2. Ping

  June 13, 2013, 16:59:18

  Jag gillar “olofbetas” gamla Transparens vs Makt -grafer och brukar komma att tänka på dem i sådana här sammanhang.
  http://olofb.wordpress.com/2010/08/03/transparens-vs-makt/

 3. Carl

  June 13, 2013, 21:59:21

  Dumskalle. Alla skall väl i så fall bada i ljus? Du försöker köra med dubbla måttstockar. Farligt samhälle du vill ha. Skall domstolarna också döma olika beroende på bakgrund anser du? Skäms.

  Alla är lika inför lagen. Såväl makthavare som du.

  1. Anna Troberg

   June 14, 2013, 07:06:03

   Hej Carl,
   den är möjligt att jag är dum, men jag har i alla fall ett trevligt sätt. Det har inte du. Shape up.

   Det är viktigt att vi vet hur makthavarna arbetar. Hur beslut fattas, vilka diskussioner som föregår dem osv. Det behövs mycket mer transparens där. Vad makthavarna sysslar med privat har jag noll och inget intresse av, eftersom det inte påverkar mitt liv. Deras arbete gör dock det och därför bör det också finnas möjligheter till god insyn.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *