Pages

Categories

Search

 

Tack till Copyswede som sponsrar Piratpartiets valkassa 2014!

Tack till Copyswede som sponsrar Piratpartiets valkassa 2014!

by
June 14, 2013
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
19 Comments

Coins, dollars and plant isolated on white backgroundMinns ni Copyswede? Jag blev påmind om dem för ett par månader sedan när det damp ner ett brev med deras logga i min brevlåda. Efter ståhejet mer Rättighetsalliansen måste jag erkänna att jag blev lite svettig. Det behövde jag inte bli.

Copyswede ville ge mig pengar. 2500 kronor minsann. Tydligen hade ett par av de böcker jag översatte för en massa år sedan blivit till ljudböcker. Utbetalningen var något av en överraskning. Jag fick ju faktiskt betalt för att översätta böckerna när jag översatte dem.

Jag tycker inte alls att det är speciellt trevligt att Copyswede går runt och i mitt namn tvingar folk som köper en usb-pinne att lägga sina semesterbilder på att betala mig en gång till. Jag vill inte vara en del av det. Jag har aldrig bett dem göra det. Jag tycker att det känns ohederligt att kräva pengar av människor som inte på något sätt bett om att få ta del av mitt arbete.

Så, vad gör man när man ofrivilligt blir insyltad i Copyswedes verksamhet? Jag hämtade ut pengarna och donerade dem till Piratpartiet. På det sättet kommer de i alla fall att användas till att få stopp på Copyswedes tvångsavgifter och få bättre lösningar att spira. Jag gissar att jag kommer att få mer pengar från Copyswede nästa år. Bring it on bara. De kommer att sitta fint i Piratpartiets valkassa 2014. Tack, tack!

Copyswede är för övrigt i farten igen. Även den här gången handlar det så klart om att de vill tvinga dig att betala för saker du inte bett om att få. Det är nämligen det som är Copyswedes hela affärsidé.

Copyswede samlar nämligen in den så kallade privatkopieringsersättningen. Så här beskrev jag det hela i en debattartikel i ETC för ett par år sedan:

Privatkopieringsersättningen är inte tänkt att täcka upp för den låtsasförlust upphovsrättsindustrin påstår att kulturskapare lider av när människor jobbar gratis som pr-agenter genom att ägna sig åt kulturdelning. Den ska täcka annan låtsasförlust, nämligen den som inte uppstår om du dristar dig till att kopiera en av dina köpta cd-skivor till en USB-pinne så att du kan lyssna på den i bilen. Ersättningen är helt enkelt ett finurligt sätt att få dig att betala för samma sak två gånger.

När Copyswede för något år sedan och av outgrundliga skäl började ta ut en privatkopieringsavgift även för externa hårddiskar och usb-pinnar, fördjupade jag problematiken i en bloggpost:

Privatkopieringsersättningen är inte ett sätt att tvinga folk att betala för kulturkonsumtion. Det är INTE en PIRATkopieringsersättning, utan en PRIVATkopieringsersättning. Den är ett sätt att tvinga folk att betala flera gånger för samma sak vare sig de vill ha produkten eller inte. Upphovsrättsindustrin är tämligen ensam om att ha sådana ekonomiska fördelar. Volvo får inte tvinga oss att betala extra varje gång vi väljer bort bilen till förmån för tåget. IKEA får inte tvinga oss att betala en avgift varje gång vi köper trä och skruv för att bygga vår egen Billy-hylla.

Eller vänta nu… Mina exemplen har ju, till skillnad från privatkopieringsersättningen, faktiskt något med varandra att göra. Bil och tåg är båda transportmedel. En Billy-hylla och min egenhändigt snickrade hylla är båda förvaringsplatser. Mina semesterbilder och egenhändigt författade texter har däremot noll och inget att göra med Per Gessle. Privatkopieringsersättningen är mer som om Volvo och IKEA skulle kunna tvinga på mig en avgift när jag köper en burk Cola. Jag kanske tänker dricka den i en bil eller sittandes i en IKEA-soffa.

Så, vad är det då Copyswede har för sig just nu? Tja, de vill så klart ha mer. Den här gången har de på eget bevåg valt att lägga till en avgift även interna hårddiskar, spelkonsoller med inbyggt minne och surfplattor. Man kan ju undra vad som kommer härnäst. Utomlands har man diskuterat en liknande avgift på lagringsutrymme i molnet, så bli inte förvånad om det blir Copyswedes nästa steg.

Elektronikbranschen är naturligtvis inte glad. Den aggressiva privatkopieringsavgiften ställer till problem för dem. UMA (Universalmediaalliansen) som består av svenska företag som tjänar sitt levebröd på lagringsmedia har tidigare protesterat högljutt och det är inte så konstigt. Varför ska en bransch i tiden hållas tillbaka av en bransch som sitter fast i forntiden?

Nej, bort med privatkopieringsersättningen. Kulturskapare har rätt att få tjäna sitt levebröd på ett hederligt sätt. Och alla andra har rätt att få slippa betala för saker vi inte bett om att få.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


19 Responses

 1. Henry Rouhivuori

  June 14, 2013, 09:26:45

  Denna kassettbandavgiften är ett påfund från en svunnen tid, 1982. Bort med den.

 2. Patrik

  June 14, 2013, 10:41:08

  “Varför ska en bransch i tiden hållas tillbaka av en bransch som sitter fast i forntiden?”

  Så jävla bra.

 3. Varg i Veum

  June 14, 2013, 10:46:53

  Logiskt sett kommer naturligtvis upphovsrättsindustrin att lägga en privat skatt på molntjänster också. Konstigt vore annars.

 4. Bonke

  June 14, 2013, 11:05:30

  I min ungdom tjänade jag extrapengar genom att hjälpa grannar med att klippa deras gräsmattor. 20:- per gräsmatta i drygt 10 veckor varje sommar.

  Nu har det ju släppts diverse robotgräsklippare, kanske det är dags att starta ett företag som driver in avgifter för dessa inkomststjälande mackapärer.

  Säg att en robotgräsklippare håller i 10 år och att genomsnittsungdomen klipper 2 gräsmattor en gång i veckan varje sommar, då borde rimligen avgiften per robotgräsklippare vara 40:- * 10* 10 = 4000:-

  Det är inte mindre än rättvist att robotgräsklipparföretagen bidrar till att kompensera för dessa ungdomars inkomstbortfall.

 5. Eki

  June 14, 2013, 11:39:42

  Information är gjort för att vara fri, sluta vara så girig

  1. Kloker

   June 15, 2013, 19:58:46

   … sade Facebook och Google och aktiverade anslutningen till NSAs panoptikontorn. 😉

 6. Stefan

  June 14, 2013, 12:02:29

  RAM-stickor kanske, där lagras det ju en massa copyrightmaterial (om än tillfälligt)?

 7. Fredrik

  June 14, 2013, 12:34:01

  Rätta mig om jag har fel, men visst har Piratpartiet redan beslutat att vi vill avskaffa privatkopieringsersättningen?

  Tyvärr kan jag inte hitta någon referens till det vare sig här eller här.

   1. Fredrik

    June 14, 2013, 15:46:46

    1. Stoffe

     June 14, 2013, 16:52:24

     En typisk sak som många reagerar på, blir upprörda över – och sen glömmer bort. Helst av allt skulle jag vilja se en stor kampanj/upprop mot Copyswede, helst av allt driven av ett antal aktörer tillsammans, inklusive PP, ungdomsförbund, större tekniksajter kanske, ja vilka som nu kan tänkas vara med på noterna.

     Det är på inget vis en jätteviktig sak jämfört med diverse övervakning och annat, men det är en fråga som är lätt att förstå, ta till sig och tycka till om. Idealet hade ju varit att få med sig någon av slasktidningarna som gillar att dra igång namninsamlingar för det ena och det andra, speciellt om det är populärt. :) Fråga Aftonbladet/Expressen?

     1. William

      October 17, 2013, 15:56:30

      Finns redan
      Vet att posten är gammal, men ville bara upplysa om det

      http://stoppacopyswede.se/

    2. Henrik Brändén

     June 15, 2013, 00:28:34

     Bra synpunkt. Det ska vi försöka göra.

 8. Lars-Erick Forsgen

  June 16, 2013, 17:25:30

  Jomen visst, Anna. Du har så rätt. Påminn oss om detta hela tiden bara….

 9. Dennis

  June 18, 2013, 12:47:17

  Är det bara jag som ser CopySwedes semantiska arbete som att de samlar in pengar från folk som konsumerar teknik, oavsett om folk använder tekniken till att göra det CopySwede “antar” att de gör? En form av straffavgift på vissa typer av teknik som då gynnar artister.

  Så, låt mig modifiera en del av ett Anna Troberginlägg:
  Vill man ha det kan man väl betala för det, men man ska inte tvingas betala för det.
  Om man betraktar XXX som ren underhållning, så förstår jag det här argumentet. Men, jag betraktar XXX mer som en samhällstjänst, jämställd med skola och sjukvård. Det är något vi alla tjänar på att ha.

  Jag tycker personligen att (multi)media är mer än bara underhållning… Nu vet jag att det är en smula överdrivet, men i mina ögon finns det stora likheter.

  Notera: Jag är inte för CopySwede alls, på något sätt, och jag är även “Public Service”-motståndare.

 10. Putte

  June 18, 2013, 14:50:07

  Dennis hur kan man vara emot Public Service?

  Anna Troberg kul att du fick pengar synd att du inte skänkte dom till ett bättre ändamål.

  1. falde

   June 20, 2013, 14:46:32

   Läs om, läs rätt. Det står att han är emot “Public Service”, inte Public Service. Förstår du inte skillnaden?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *