Pages

Categories

Search

 

Öppet brev till Jan Guillou: “Du är det rosa fluffet som banar väg för övervakningssamhället”

Öppet brev till Jan Guillou: “Du är det rosa fluffet som banar väg för övervakningssamhället”

by
June 18, 2013
Internet, Politik, Upphovsrätt
49 Comments

iStock_000013469001SmallHej Jan,
du känner inte mig, men jag föddes några månader efter att IB-affären avslöjades av dig och Peter Bratt, så man kan lugnt säga att du på något sätt funnits närvarande i media under hela min uppväxt och fortsatta liv.

När författaren Lars Gustafsson 2009 meddelade att han bestämt sig för att rösta på Piratpartiet ägnade du en hel kolumn i Aftonbladet åt att göra dig lustig på hans bekostnad. Du skrev bland annat:

Den författare, eller över huvud taget någon som är verksam inom kulturlivet, som röstar på Piratpartiet, är fårskallen som röstar på vargen.

Eftersom jag är gammal bokförlagschef, författare och dessutom partiledare för Piratpartiet, så antar jag att jag är den ultimata fårskallen. Men, efter att i dag ha läst ännu en krönika av dig i Aftonbladet, så tar jag mig ändå friheten att skriva detta öppna brev till dig.

Din krönika handlar om övervakningssamhället och har rubriken: “George Orwell hade fel – mardrömmen finns i USA”. Jag tycker att det är en mycket bra krönika som förtjänar uppmärksamhet. Du tar upp många intressanta poänger, men mest intressant tycker jag att detta är:

Jag är inte ironisk, USA är världens åtminstone näst största demokrati, beroende på hur man vill se på Indien. I vart fall den ledande och den starkaste demokratin.

Och ändå detta totalitära system. Det är inte lätt att få de bilderna att gå ihop. Man måste föreställa sig USA som en demokrati med vissa undantag. Demokratin gäller inte försvar, utrikespolitik och hemlig övervakning av de egna medborgarna? En demokrati med undantag, går det verkligen att tänka sig? Blanddemokrati?”

Går det att tänka sig en demokrati med undantag? Tja, upphovsrättsindustrin ser gärna undantag i grundläggande demokratiska rättigheter om det gynnar dem. Det är nämligen inte bara försvar och utrikespolitik som ställer demokratin på undantag. Upphovsrättsindustrin gör det också med hjälp av idogt lobbyarbete. Många av de övervakningslagar som drivits igenom i USA, EU och Sverige och tillsammans utgör det övervakningssamhälle du vänder dig så starkt emot har ivrigt hejats fram av en stark och målinriktad upphovsrättsindustri.

Jag gissar att du nu tänker att jag är galen och att upphovsrättsindustrin minsann aldrig stått på barrikaderna och ropat efter ett övervakningssamhälle som skulle göra George Orwell mörkrädd. Nej, det har de naturligtvis inte.

Upphovsrättsindustrin har däremot årsbiljett till barrikadernas VIP-box och ropar via lobbyister efter diverse olika regleringar av människors möjligheter att kommunicera fritt utan övervakning. För om man kan kommunicera fritt, så kan man också kommunicera upphovsrättsskyddat material mellan varandra. Därför spenderar upphovsrättsindustrin, utan några moraliska betänkligheter om vad det får för konsekvenser för samhället i stort, årligen miljarder på att lobba fram övervakningssamhällets byggstenar.

Du skriver vidare:

Att det totala övervakningssamhället kunde uppstå i diktaturer som Stalintidens Sovjetunionen eller Hitlertidens Tyskland föreföll länge som ett axiom, en självklarhet, typiskt just för diktaturer. Men om ett ännu mer omfattande system av det slaget nu åstadkommits av en demokrati?

Jag är inte alls lika förvånad som du verkar vara över att övervakningssamhället smugit sig på i den “fria” världen. Helt totalitära system har ett ganska kort bäst före-datum. De faller sönder eftersom människor helt enkelt inte orkar leva under ett så öppet förtryck och förr eller senare revolterar.

Det är mycket lättare att styra med järnhand om man lindar in den i något rosa, mjukt och fluffigt, så att de hårda kanterna inte blir så uppenbara vid första anblicken. Romarna körde med bröd och skådespel. Det nya övervakningsförtrycket i västvärlden döljer uppbyggnaden av ett totalt övervakningssamhälle genom att bland annat låta upphovsrättsindustrin skicka fram artister och författare som undrar hur de ska få betalt om man inte gör allvarliga inskränkningar i människors möjlighet att kommunicera fritt och privat. Det skänker lite glam och glamour till det annars så dystra bygget av övervakningssamhället. Du är tyvärr en av dem som hjälper till.

Jag tycker det är oerhört tråkigt att du och andra kreatörer luras att hjälpa till med nedmonteringen av det fria samhället på felaktiga grunder. Det har aldrig varit lätt att försörja sig på kreativt skapande, men det har aldrig varit lättare än vad det är idag. Dagens kulturskapare har oändligt många fler möjligheter att hitta sin publik och att försörja sig på sina verk än vad de någonsin haft. Ni har ingen anledning att vara rädda för de nya möjligheter som den nya tekniken fört med sig till er. Ni har ingen anledning att låna ut er till att vara det där rosa mjuka fluffet som döljer järnhanden. Ni har strålande framtidsutsikter.

Du är en av de kreatörer som ovetandes hjälpt till att rulla ut den röda mattan för det övervakningssamhälle som du nu kritiserar så hårt. Antagligen upplever du det som två helt separata saker, men det fungerar inte riktigt så. Den övervakning som du ogillar är inte väsensskild från den övervakning du tror garanterar att kulturskapare ska få betalt. Det är två sidor av samma mynt. I samma ögonblick som man bygger upp ett system som begränsar människors möjlighet till privat kommunikation, så öppnar man också dörren till övervakning.

Lars Gustafsson svarade 2009 på din kritik genom att lyfta fram övervakningsproblematiken och med den numera klassiska kommentaren: “Det var alltså det Piratpartiet handlade om, stupid!”

Jag har inget intresse av att dra samma drastiska slutsatser om dina mentala kvalitéer som Gustafsson, eftersom din krönika om övervakning indikerar att du är en man med huvudet på skaft.

Men, jag skulle ändå vilja be dig, Jan Guillou, att fundera på vad som är viktigast. Är det att du slipper avsätta ett par veckor åt att fundera på hur du ska kunna anpassa din yrkesroll till den nya tidens kulturlandskap? Eller är det att vi tillsammans säger stopp och kastar övervakningssamhället på soptippen där det hör hemma?

Det handlar nämligen inte om hur vi författare ska få betalt. Det får vi redan om tillräckligt många gillar det vi skriver. Frågan är om vi alla ska ha rätt till ett privatliv, eller ej.

Vänliga hälsningar,
Anna
———————
Anna Troberg
Partiledare, Piratpartiet

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


49 Responses

 1. Webster

  June 18, 2013, 11:57:12

  Fåfängt hopp att Guillou skulle anpassa sig till något. Enda anledningen till att han skriver på en mekanisk skrivmaskin är att det är omöjligt att köpa gåspennor i dagens sverige.
  Eftersom han inte tagit till sig några innovationer sedan glansdagarna så har han ingen förståelse för hur övervakningssamhället han understödjer egentligen fungerar. Och han kommer aldrig att ha det, heller.

  1. Anna Troberg

   June 18, 2013, 12:02:22

   Hej Webster!
   Det finns alltid hopp. Minns att jag en gång var en upphovsrättskramare av ganska stora mått. 😉

   Dessutom, om Jan inte vill lyssna, så kanske någon annan gör det och då är det win i vilket fall. :-)

 2. Anders Troberg

  June 18, 2013, 12:23:00

  Webster: Kunde jag nöta ner min syrra till att byta åsikt på bara 20 år så borde vi kunna fixa Guillou på hälften så lång tid. :)

  När det sedan gäller hur författare ska få betalt, så kör jag på följande devis:

  “Ska vi förhålla oss till framtiden eller framhålla förr i tiden?”

 3. Mikael Larson

  June 18, 2013, 12:24:44

  Det är som Einstein en gång sa. Tittar man tillräckligt långt ut och in i universum så ser man till slut sin egen ända. Jan ser inget annat än sig själv hur han än vrider blicken.
  Bra skrivet Anna, men vi kanske ska låta honom svälla klart till en supernova.

 4. Joni Larsen-Haikarainen

  June 18, 2013, 12:33:00

  De förvånar mig att Jan G har hånat någon för att den röstar på Pirat partiet.

  Jag gillar många av Jans böcker, men då jag är dyslexiker så köper/lånar jag dem helst som ljudbok.

  Jag har då noterat flera gånger att hans förlag heter Pirat Förlaget. Och att alla ljudböcker från piratförlaget kommer med en DRM fri MP3 skiva! Vilket jag har uppskattat mycket, då de har varigt enkelt att ladda över den till min android telefon. Och naturligt vis även varigt skönt att inte behöva byta skiva var 74e-80e minut.

 5. OliverUv

  June 18, 2013, 13:07:13

  Hej!

  Väl skrivet! Du borde nog skaffa dig en volontär eller två som kan lusläsa dina texter innan publicering!

  (“människor rättighet” “människor rättigheter” saknar s.)

  Bara små saker som inte alls har med poängen att göra men som ändå får en att stanna upp lite under läsningen. Eftersom PP dras med fördomar om att vara just barnsliga och oseriösa så känns det viktigt att inte lägga mer kol på den elden.

  1. Anna Troberg

   June 18, 2013, 13:11:56

   Hej Oliver!
   Tack för berömmet. :-)

   Sedan tycker jag att du ska kika på hur mycket text jag producerar. Självklart smyger det sig in korrfel ibland, men i förhållande till hur mycket jag skriver så är det ganska lite. Jag känner mig inte speciellt orolig för att folk ska döma ut PP på grund av mitt språk. Jag känner muig tvärt om ganska övertygad om att folk kommit till oss på grund av mina språkliga övningar: http://www.annatroberg.se/debattartiklar-kronikor/ 😉

   1. OliverUv

    June 18, 2013, 13:24:06

    Jo, jag vet att du skriver jättemycket och jag uppskattar det du gör skarpt!

    Jag tänkte att det kanske fanns något wordpress-stöd för att publicera artiklar först till några språkninjor och sedan till alla efter någon tid, men letade runt och alla proof-reading plugins var engelskspecifika data-analyser, tyvärr.

    Hursomhelst! Tack för allt du gör, svenska PP är kompetenta och ett föredöme för den internationella rörelsen!

    1. Anna Troberg

     June 18, 2013, 13:27:29

     Ah, fast det finns oftast inte tid till det med bloggposter. Debattartiklar brukar alltid någon mer än jag läsa igenom, men bloggposter är lite mer ögonblicksverk.

     Men, det är jättebra om man gör som du och hojtar till om man hittar fel, för då fixar jag dem så fort jag kan. :-)

    2. Joni Larsen-Haikarainen

     June 18, 2013, 13:31:53

     Kroerkt stvainng och garmmaitk ädnars med tedin, att bli fötsårdd är det vktigia. :)

     1. Anna Troberg

      June 18, 2013, 13:37:59

      Fniss!;-)

   2. Alexander Waern

    June 19, 2013, 07:56:06

    Oliver UV:
    Alla som använt en dator flitigt har insett att det blir några fel här och där. Jag stör mig inte på att det står “Jag känner muig tvärt om ganska övertygad” istället för “mig”. Jag ser ju att stavningen är rätt i meningen innan. Knappast så att det var tur alla de oräkneliga gånger tidigare, utan antagligen bara otur just den gången. Alla har vi väl stavat fel i sms också några gånger. Det finns flera sidor som faktiskt bara handlar om stavfel och de komiska situationer det kan leda till. Om man tolkar stavfel om okunskap kanske man ska se sig själv i spegeln innan man kastar första stenen.

    Just saying…

    1. OliverUv

     June 19, 2013, 12:36:49

     Jao och jag håller i allmänhet med, men det här brevet riktas ju till Jan Guillou och man får anpassa sitt meddelande efter den man skickar det till.

     Jag brukar se mig som ganska nymodig när det gäller stavning och grammatik, det är ju uppenbarligen argumentets kontenta som ska spela roll, men jag tror att större delen av de som tänker som vi redan sympatiserar med PP. Nu måste vi anpassa vårt språkbruk för att kunna påverka de mer konservativa delarna av befolkningen.

     1. Kloker

      June 19, 2013, 22:45:35

      Jag måste säga att jag har funderat i samma banor som OliverUv, men jag har inte drivit det eftersom det trots allt verkar fungerar bra redan idag. Det är allra oftast bara små saker i Annas texter som jag inte ens bemödar lyfta i kommentarsfältet även om texten ibland hade blivit, om än så marginellt, bättre.

      Jag hade gärna sett att ledningen funderade över hur man bättre kan ta tillvara den resurs som en svärm kan vara. Även vi anonyma/pseudonyma användare kan ju vilja hjälpa till trots att vi inte orkar/vill registrera oss. Ett bra exempel tycker jag var hur alla bjöds in till piratepad (http://piratepad.net/front-page/) för att hjälpa till med principprogrammet. Det verktyget får gärna lyftas oftare.

      Just att korrläsa blogginlägg och debattartiklar kanske är problematiskt eftersom man dels vill att texten ska “brisera” och dels för att man inte kan känna sig säker på att någon illvillig person smyger in nya fel i texten. Att däremot använda den för att be om hjälp med research, där de som hjälper till anger källor för det de hittar, borde fungera bättre. Och för att gemensamt jobba fram rationella och tydliga svar på invändningar till piratpolitiken.

      Svärmen vill hjälpa till. Låt oss.

      1. Anna Troberg

       June 20, 2013, 06:58:14

       Okej, folks. Nu tycker jag att det är dags att sätta saker i perspektiv. Och ja, jag kommer att vara lite cranky, men bear with me:

       Det finns flera nivåer av texter som kräver olika nivåer av korrläsning:

       Böcker – Så mycket korr av flera personer att man kräks på boken innan den ens är publicerad.

       Artiklar – Så mycket korr som det är praktiskt möjligt ska involvera minst en annan person. (Det är inte alltid möjligt eftersom majoriteten av de debattartiklar jag skriver måste skickas in inom en eller två timmar. Om inte så blir den inte publicerad alls.)

       Blogginlägg – Lite lagom korr i mån av tid. Det fina med blogginlägg är att det alltid går att gå in och justera i efterhand.

       Tweets – Korr = läsa igenom en gång.

       Det handlar kort sagt alltid att få ut bästa möjliga text under de förutsättningar som finns vid varje tillfälle.

       Svärmen kan bistå med att skriva ett trevligt: “Hojt! Du missade ett mellanslag i tredje stycket. :-)” i kommentarsfältet på en blogg. Jättebra hjälp, för då kan jag gå in och korrigera om något fallit bort.

       Svärmen kan dock inte hjälpa till i förväg, eftersom jag testat och vet att det i 99 fall av 100 inte finns någon svärm som står redo att hjälpa till när jag behöver hjälpen. Och, även bloggande är tämligen tidskritiskt. Om jag ska sitta och vänta på att någon orkar läsa igenom något kanske imorgon, så kommer det inte att bli något skrivet eller publicerat.

       Svärmen kan inte bistå när man har en eller två timmar på sig att få in en text. Det tar helt enkelt för lång tid. Här tar jag, om det är praktiskt möjligt, oftast hjälp av en författarkollega som bistår med korrläsning.

       Sedan vill jag också be er att sätta några korrfel här och där i perspektiv.

       Jag har de senaste åren på egen hand lyckats få 110 artiklar publicerade, oftast i rikstäckande media. Det är antagligen flera gånger mer än vad de andra partiernas partiledare med hjälp av artikelskrivare och avlönade pressfolk, lyckats få in under samma tid. (Om någon vill göra statistik på det, så är ni välkomna.) De 110 texterna finns här: http://www.annatroberg.se/debattartiklar-kronikor/ I dag eller imorgon blir de 111, eftersom Aftonbladet publicerar en till före helgen.)

       Det tolkar jag som att mina texter innehållsmässigt och stilistiskt har något som media gillar och mer än väl håller den nivå som media förväntar sig. Jag tolkar det också som att den cut off-punkt jag har vad det gäller korrekturläsning av texterna mer än väl matchar den cut off-punkt som media förväntar sig. Om det inte vore så, så hade jag inte fått alla dessa texter publicerade och partiet hade (med undantag för de senaste månaderna då även andra börjat skriva) i princip varit helt utan närvaro i den politiska debatt som förs på debattsidorna. Vi hade också varit utan många tillfällen att synas i media, eftersom dessa texter ofta genererar exponering genom intervjuer, debatter, etc.

       Under samma tid har jag skrivit tusentals blogginlägg. Det har förhoppningsvis varit till nytta för andra bloggare, aktivister och intresserade. Vad det gäller media, så säger gott och väl mer än hälften av alla journalister som ringer till mig detta: “Du, jag läste på din blogg att [insert random sak här]. Det är intressant. Kan du säga något mer om det?” Det tolkar jag som att mitt bloggande, även med något korrfel då och då, skapar många mediachanser vi annars inte skulle ha haft.

       Så, jag känner mig faktiskt ledsen och oinspirerad att skriva något alls när jag ser diskussionen här ovan. Självklart är jag glad om någon skriver: “Hojt! Du missade ett mellanslag i tredje stycket. :-)” Men, att några av er tycks tycka att mina bedrifter på textskrivarfronten är någon sorts problem som vi måste lösa för att inte skämma ut partiet känns bara … Tja, fel och jäkligt tråkigt.

       Jag har massor med fel och brister, men att jag plockade med mig mina erfarenheter av att under många år arbetat inom förlagsbranschen med att skriva, översätta, korrekturläsa och värdera texter för utgivning, är inte en av dem. Alla tecken tyder nämligen på att mina ansträngningar på det planet får mycket bra genomslag som gynnar partiet.

       Slutligen, jag inser att jag är extra cranky här. Men, om inte jag som faktiskt kan uppvisa ett tämligen unikt track record på just den här punkten, förtjänar en liten klapp på axeln på grund av att det ibland smyger sig in korrfel som inte tycks bemykra omvärlden alls. Tja, hur i hela friden ska en vanlig aktivist i Piratpartiet som vill göra saker känna att hen har modet att sätta igång att göra det utan att riskera att få oproportionerligt mycket kritik för att de ens försöker?

       Vi MÅSTE ha realistiska förväntningar på varandra. INGEN är eller kan vara perfekt. Ett korrfel är en skitsak, speciellt på ett flyktigt medium som en blogg. Att skriva och publicera hundratals artiklar och tusentals bloggposter som genererar medianärvaro och engagemang som vi annars inte skulle ha haft är en stor sak.

       Så, vad är viktigast? Att sitta och klaga på små fel som omvärlden skiter högaktningsfullt i eller att uppmuntra och inspirera till att fler texter som placerar oss i omvärldens medvetande produceras?

       Om ni väljer det förra, så kan jag garantera att varken jag eller någon annan kommer att producera texter i den takt vi gjort tidigare. Inte för att vi är bittra idioter, utan för att textskrivande kräver ett visst mått av lust och inspiration som verkligen inte infinner sig när man får en massa skit. Och om det blir så, så kommer jag att ställa den numera klassiska Dr Phil-frågan: “How’s it working for ya?”

       Och nu föreslår jag att vi återgår till att prata om något som är ett större problem än att jag lyckats sätta PP på debattkartan, nämligen övervakningssamhället och det faktum att personer som Jan Guillou inte inser att de är med och driver fram det.

       /end of rant :-)

       1. Kloker

        June 20, 2013, 17:54:08

        Oj, nu tror jag vi missförstod varandra… Jag utesluter inte att du endast läste första och sista raden i mitt inlägg. 😉

        Eftersom ditt inlägg är ett svar på mitt så gissar jag att ditt svar även var riktat till mig, så då vill jag svara.

        Till att börja med skriver jag att det enligt mig handlar om “allra oftast bara små saker”. Om det inte har framgått att jag tycker att du är en mycket duktig skribent och att jag är djupt imponerad av din kvantitativa och kvalitativa output av debattartiklar så skriver jag det nu: Du, Anna, är en mycket duktig skribent och jag är djupt imponerad av din kvantitativa och kvalitativa output av debattartiklar!

        Om vi tar korrläsning som ett exempel där svärmen kan hjälpa till så, visst, det finns flera nivåer (och det skrev jag också) där kanske endast korrläsning av böcker är rimligt. Men används den möjligheten? Jag har t ex väntat på din bok “Debatt 2012” och har full förståelse för att den inte ligger överst på din prioritetslista, men om det är korrläsning som håller tillbaka utgivningen där, så lovar jag att om du pastear in texten i en padda och publicerar länken på din blogg så ska jag gärna hjälpa till att korrläsa den.

        >”att några av er tycks tycka att mina bedrifter på textskrivarfronten är någon sorts problem som vi måste lösa för att inte skämma ut partiet känns bara … Tja, fel och jäkligt tråkigt.”
        Hur trist som helst om du uppfattade mitt inlägg på det viset eller om du tror att jag ser dig som något annat än en enorm tillgång. Mitt inlägg var avsett att tala om för dig att du inte står ensam och att om vi skapar rätt förutsättningar så kan vi dra nytta av en outnyttjad resurs.

        >”får en massa skit”
        Mmmm. “extra cranky” som sagt 😉 Jag tycker nog jag läser mest beröm på dina inlägg. Tyvärr är det kanske så att negativ kritik har lättare än positiv kritik att fastna i medvetandet.

        >”förtjänar en liten klapp på axeln”
        Du får en kram. Är det OK? :-)

        Mitt förslag att ledningen funderar över hur man bättre kan ta tillvara den resurs som en svärm kan vara kvarstår och jag ger exempel på hur i min post här ovanför.

        1. Anna Troberg

         June 20, 2013, 18:26:11

         Hej Kloker!
         Nej, nej, jag är INTE arg på dig. :-) Det var bara att du och ni andra råkade hamna på toppen av en betydligt mer otrevlig diskussion som skedde någon annanstans och med betydligt mindre välvilja i botten.

         Jag ber om ursäkt för att jag tog i från tårna. Det var inte meningen att just ni skulle hamna mitt i skottlinjen.

         Och OM du vill hjälpa till att korra “Debatt 2012”, så skulle jag bli jätteglad. Det är ju typiskt en sån grej som inte är tidskritisk och där svärmen är en stor tillgång. Så, om du kan se förbi en del av min rant, så tar jag gärna emot hjälp med det. :-)

         Så, nu ska jag gå och skämmas över att rantade modell bombmatta istället för modell sniper. Tack för kramen och kram tillbaka! Och ha en trevlig midsommar! :-)

         1. Kloker

          June 20, 2013, 19:15:20

          Ja, jag kan hjälpa till att korra “Debatt 2012”. Vill du pastea in texten i en padda och publicera länk här, eller vill du att jag hör av mig per mail?

          1. Kloker

           September 30, 2013, 15:45:48

           … men det är inte ett erbjudande som gäller “tillsvidare”. Min tanke var att hjälpa till att få boken klar och i cirkulation i god tid före valen 2014. :-)

              
   3. steelneck

    June 19, 2013, 12:20:12

    En vestenkalpig unsdernöking gjord vid ett untivseriet i Enlgand har visat att utfiall de två fösrta och de två sista botskevärna i alla orden i en text är ritkigt plessarade, spelar det liten roll i viklen orgnindslöfjd de övirga boskvätrena i orden kommer. Tetxen är fullt läbsar även om de andra bokestävrna kommer hullorebmuller! Detta eftesrom vi inte läser varje enkisld botksav, utan ser bidlen av ordet som en hehlet.

    1. OliverUv

     June 19, 2013, 12:37:37

     Att bli förstådd är inte alls detsamma som att göra ett gott intryck, och jag tror det är viktigt att göra ett gott intryck om man vill att folk ska anstränga sig för att förstå ens synsätt och argument.

     1. Joni Larsen-Haikarainen

      June 19, 2013, 15:44:04

      Jag tror att göra ett gott intryck har mer med ordval att göra, än stavningen av dessa ord.
      Sen kanske stavningen kan vara viktigare för intrycket om mottagaren är stavningspolis :)

 6. Christoffer Andersson

  June 18, 2013, 13:09:22

  Jag blir alltid lika imponerad av det du skriver, och att du så klart och tydligt sätter ord på vad frågorna egentligen handlar om.

  Tack för att du kämpar.

 7. Dennis Nilsson

  June 18, 2013, 13:11:16

  Utmärkt skrivet.

  Det är svårt att förstå att en sådan person som Jan Guillou, med allt han åstadkommit, som IB-affären och annat, att han inte kopplar på! :-/

  1. Björn Persson

   June 18, 2013, 16:36:33

   Jag är säker på att Jan Guillou skulle vara piratpartist om han bara hade litet Internetvana. Han är tydligen en fullständig datoranalfabet; senast jag hörde något kunde han inte ens skicka epost. Därför förstår han varken vad fildelning är eller vad privatliv på Internet innebär.

 8. Ludophile

  June 18, 2013, 13:40:45

  Psst, “Bäst före-datum”, med bindestreck. Annars lysande.

  1. Anna Troberg

   June 20, 2013, 07:10:44

 9. Viktualiebrodern

  June 18, 2013, 13:42:51

  Jag tror att Jan Guillou förstår mycket väl, men han är en så dålig karl att han har svårt att ändra sig offentligt.

  Den uppfattningen ändrar jag mig gärna på :-)

 10. MrAtoni

  June 18, 2013, 14:40:17

  Riktigt bra skrivet.
  Om han svarar så får du/ni/nån gärna säga till på FB. Skulle vara intressant att se vad han har att säga.

  1. Anna Troberg

   June 20, 2013, 07:08:50

   Jag lovar att hojta till. 😉

 11. Björn Persson

  June 18, 2013, 16:39:32

  Du skickar väl brevet till Jan Guillou på papper? Du vet, i ett kuvert med frimärke och så, som man gjorde förr i tiden. Annars lär han nog inte se det.

  1. Anna Troberg

   June 20, 2013, 07:09:58

   Det kanske jag ska göra. Jag twittrade länken till Piratförlaget, men det räcker nog inte. :-p

 12. Flapp

  June 18, 2013, 16:48:20

  Jan Guillou har erkänt att svensk journalistik är till för att tjäna staten.

  Öppna länken: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2151&grupp=16181&artikel=5522466

  Lyssna på ljudklippet eller spola fram, lägg märke till vad Guillou säger vid 03:27: “Under något helt decennium hade vi en fri journalistik i Sverige där man inte längre skulle tjäna staten som man hade gjort under det kalla kriget.”

 13. Erik

  June 18, 2013, 18:47:04

  Sjukt bra skrivet som vanligt Anna!

  “Antagligen upplever du det som två helt separata saker, men det fungerar inte riktigt så. ”

  Jag upplever att många övervakningskramare fungerar på detta sätt. De fördömer diktaturer men hejar samtidigt på övervakning (omedvetet?) på hemmaplan till synes helt förblindade av sina egna intressen. Kanske är Jan Guillou helt enkelt hemmablind som många andra och ser inte faran med att upphovsrättsindustrins lobbande på sikt inskränker våra privatliv och demokratin även om syftet är något annat.

 14. Rutros

  June 18, 2013, 23:07:53

  Tänk, att först nu inser Troberg att det vi gör på facebook går direkt till USA myndigheter, som ser upphovsrätten som ett Amerikanskt nationellt intresse.

  Vi, som påpekade det olämpliga i att hänvisa alla som vill diskutera till ett amerkanskt övervakat forum, hade rätt.

  Trots varningarna lade Anna av personliga? skäl ner piratpartiets egna oberoende forum…………

  Tur att många av oss har avhållit oss från att medverka och kanske fortfarande ligger under radarn.

  1. Ano Nym

   June 19, 2013, 19:47:44

   Har de lagt ner Piratpartiets forum? Varför då?

   Men i allmänhet är det något som PP borde skärpa till sig på, att leva som man lär. I detta nu ser jag tre företag som försöker spåra mig på den här sidan: Facebook, Twitter och Google, genom respektive sociala knapp. Om jag skulle stänga av NoScript, skulle det antagligen bli fler, eftersom det blockerar bl.a. jquery.com, aweber.com, amung.us och statcounter.com. Jag vet inte vad alla dessa är, men adresserna låter obehagliga…

   1. Kloker

    June 19, 2013, 22:25:41

    Instämmer delvis med de två föregående postarna. Det är tråkigt att forumet lades ned. Det är också förvånansvärt många adresser som NoScript fångar upp för att vara en hemsida för partiledaren för just Piratpartiet:
    annatroberg.com
    google.com
    jquery.com
    aweber.com
    twitter.com
    gravatar.com
    wp.com
    wordpress.com
    amung.us
    reddit.com
    statcounter.com
    flattr.com
    facebook.com

    Det kan vara värt att se över. Men lysande text, Anna. Bra jobbat med pennan, som vanligt!

   2. Anna Troberg

    June 20, 2013, 07:06:54

    Hej AnoNym!
    Forumet lades ner för att det var gammalt, dysfunktionellt och i behov av en rejäl overhaul.

    Men, vi jobbar på att få upp ett nytt och spiffy forum inom så kort som möjligt.

    Sedan kan jag upplysa om att den här bloggen är min, inte PPs. Eventuella brister får du därför skylla på mig, inte på PP.

    1. Kloker

     June 20, 2013, 17:21:14

     Jag tror att det är viktigt och riktigt att skilja på personers offentliga och privata roller. Jag försöker göra det så gott jag kan. Jag vet också att andra inte gör samma bedömning men istället vill “kladda ner” offentliga personer genom att blanda ihop de två. Media brukar gilla det. Och, till min bestörtning, även Rick Falkvinge när han på sin blogg föreslog demonstrationer utanför riksåklagarens hus (http://www.annatroberg.se/2013/05/15/nej-vi-pirater-ska-verkligen-inte-vara-this-guy/).

     I just fallet med din blogg har jag uppfattat det som att det visserligen är din privata, men att den främst används i din offentliga roll som partiledare för Piratpartiet. Rubriken på bloggen är också “Anna Troberg – Författare & partiledare för Piratpartiet” Då kan jag till stor del förstå de som har synpunkter på att bland annat facebook vill hämta besöksdata.

     Jag vill inte “skylla på dig”. Särskilt inte som jag skälv knappast hade klarat att stänga av funktionerna om det var min blogg. Jag vill främst göra dig uppmärksam på att de finns och att andra kan tänkas ha synpunkter på det.

     Jättekul att höra att ett nytt forum är på gång! Fint!

     1. Kloker

      June 20, 2013, 17:24:11

      … Och där sprack alla möjligheter för mig att bli korrläsare på Annas blogg. “Skälv” ska naturligtvis stavas “själv”. 😉

      1. Anna Troberg

       June 20, 2013, 18:31:51

       Nej då. Så lätt slipper du inte undan. :-p

       Och ja, jag rollerna blandas ihop. Det är helt sant och extremt viktigt att komma ihåg.

       Jag menade mer att partiet inte riktigt har kapacitet att avsätt folk som kan hjälpa mig att få samma funktioner utan alla jäkla cookies på min egen blogg. De har fullt upp med partiets it-saker. Och jag är lite teknisk, men inte tillräckligt teknisk för det.

       Sedan ägnar vi ju oss åt opinionsbildning. Om vi dumpade Facebook, så skulle vi missa en direktkanal till över 80 000 personer. Så, det är komplicerat och extremt svårt att göra avvägningar som är både praktiska och bra. :-)

    2. Ano Nym

     June 21, 2013, 23:58:48

     Jo, i det här fallet är det just dig, men det återkommer hos de flesta Piratpartister, samt på Piratpartiets hemsida.

     Jag vet inte hur mycket tjänster du köper av andra, det kanske är svårt att INTE få med vissa tjänster. Men Rick borde väl i alla fall ha bättre grejer än en Facebook-knapp på sin sida? Det går ju att lägga upp en länk med samma bild istället, om jag har förstått det rätt.

     Läs också Rutros kommentar nedan. Jag tänkte säga att det är bra att det kommer ett nytt forum, men det vore ju bra om det gamla var igång tills det nya fungerar. Dessutom, hur blir det med moderering, spårning från olika företag, m.m.? Körde det gamla forumet SSL? Kommer det nya att göra det?

 15. Varg i Veum

  June 19, 2013, 07:35:46

  Bra svar Anna T. Problemet är just denna sortens förenklingar som såna som Janne G ägnar sig åt, det att de tricksar med orden för att få det till att kritiken mot övervakningssamhälllet skulle handla om författares “rätt” till betalt för sitt arbete. Det är en pseudodebatt för att flytta fokus från de egentliga problemen. Flyttar fokus från den stora bilden ner till självömkan över att han kanske kan förlora några kronor av de miljoner han redan tjänar.

 16. steelneck

  June 19, 2013, 12:28:34

  Det börjar vara mycket hög tid att folk lyssnar på folk som Eben Moglen. Den föreläsning han höll för drygt tre år sedan för ISOC-NewYork är mycket tänkvärd, särskilt nu efter att Snowdens “bomb” briserat. Föreläsningen ger också en insikt i hur länge detta pågått. Moglen presenterar också en lösning på problemet, som vanligt av typen “routa runt buggen”:

  http://isoc-ny.org/1338

  Föreläsningen är närmare en timme lång.

 17. cnab

  June 19, 2013, 17:03:31

  Tack Anna! En utmärkt fundering om hur JG (m.fl.) har blivit som han blivit i upphovsrättsfrågor. I dagarna är det ju aktuellt med att artister och andra kreatörer plötsligt upptäckt hur blåsta de blivit av sina skivbolag i samband med Spotify’s allt mer lyckade insamlingar av kulor till gam-bolagen. Inget eller mycket lite av intäkterna blir över till kratörerna/musikerna. Jan Guillou, Liza Marklund & Co startade sitt eget förlag – Piratförlaget – just för att maxa inkomsterna till sig själva, kreatörerna. Det kommer säkert en massa kreatörer/kulturfolk också att göra. Eller i alla fall förhandla om sin kontrakt de har med de giriga gamföretagen. Baggböleri har förekommit länge – ordet betecknar 1800-talets sågverksföretag som lurade skjortan av skogsbönderna i Sverige för att få säljbar råvara genom att supa ner skogsägarna så de skrev under kontrakten. Känns det igen? Musikers förhållande till Musikerförbundet, STIM, Copyswede, skivbolag m.fl. Författares förhållande till Författarförbundet och förlagen? Vem tillgodogör sig mest och bäst på intäkterna från marknaden och nygamande Spotify? Ja, inte är det med få undantag de individer som skapar kulturen. Och inte är det de individer som uppfinner ny teknik och nya sätt tillföra mänskligheten nya vägar. Piratpariet behövs idag mer än nånsin, inte minst genom avslöjandena om vad vi redan visste om Apples, Microsofts, Googles och Facebooks snokningar och deras företags raka rör direkt med underrättelsetjänster eller om så vill, spionorganisationer. Tack Anna, jag kommer att göra vad jag kan för att Piratpartiet verkligen kommer att göra skillnad i valet om drygt ett år – september 2014!

  1. Kloker

   June 19, 2013, 22:30:04

   Hoppas att dina tjänster är tillgängliga redan till EU-valet i maj 2014 :-)

  2. Anna Troberg

   June 20, 2013, 07:07:29

   Tack! Det var roligt att höra. :-)

 18. Rutros

  June 20, 2013, 16:41:20

  “Forumet lades ner för att det var gammalt, dysfunktionellt och i behov av en rejäl overhaul.

  Men, vi jobbar på att få upp ett nytt och spiffy forum inom så kort som möjligt.

  Sedan kan jag upplysa om att den här bloggen är min, inte PPs.
  Eventuella brister får du därför skylla på mig, inte på PP.

  Nej Anna disfunktionellt är trams. För ett par år sedan hade man 1000 samtidiga besökare och så sent som i våras användes plattformen för vårmötet!

  Detta är din privatablogg. Det är just det som är problemet. Någon oberoende plats för diskusion finns inte (Om man inte vill bli kartlagd). Hemsidan är död utan debatt.

  Snacket om att komma tillbaka i någon form är ju totalt mot alla regler. Man skapar en ny plattform först och sedan lägger ner den gamla. Men det är väl bara vanligt sunt förnuft.

  Forumet var inte censurerat, så vi får väl anta att det nya endast ta in godkända bidrag som breddningsbloggen.

  Jag håller med ovanståernde, så länge piratpartiet inte lever som man lär är partiet inte seriöst.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *