Pages

Categories

Search

 

DN lånar ut sig till FRA:s propagandamaskineri

DN lånar ut sig till FRA:s propagandamaskineri

by
June 27, 2013
Integritet, Politik
16 Comments

I dag dånar jag lite till morgonkaffet över att DN lånar ut sig till FRA:s propagandemaskineri. Lite grundläggande granskning hade varit uppfriskande.

FRA:s trovärdighet är inte på topp. Det har man tagit reda på genom att själv göra opinionsmätningar. Det är förvånande att de behöver opinionsmätningar för att veta det. Det är ju inte direkt någon hemlighet. Människor tenderar att reagera negativt när någon tar sig friheter med deras privatliv.

Helt oavsett vad folk tycker om FRA, så kan jag inte låta bli att undra varför en organisation som FRA överhuvudtaget bryr sig om vad folk i allmänhet tycker om dem. Riksdagen ger dem mer pengar och utökade befogenheter på löpande band helt oavsett vad vi andra tycker om FRA och deras verksamhet. FRA kan glatt skita i oss andra. Och de gör de också.

När jag ställde en enkel och trevlig fråga till FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson på konferensen Google Big Tent i Stockholm för en tid sedan upplyste han både mig och publiken om att han inte svarar på frågor från mig och Piratpartiet. Jaha…

När jag var på Dreamhack för någon vecka sedan var FRA och raggade ung och kompetent IT-talang. Det är naturligtvis helt rätt ställe om man letar efter det, men deras marknadsföring var spännande. De delade ut tablettaskar med frågan: “Har du skärpan?” Men, när jag hade skärpan att ställa lite frågor fick jag inte svar på någon av dem. Det enda jag fick veta var att de hade bra koll på exakt vem jag var. Det är ju i och för sig bra. Det betyder nämligen att de läser vad jag skriver. Har vi riktig tur inspirerar någon av FRA:s anställda att göra en Snowden och lägga korten på bordet.

Så intresserade är FRA av verklig dialog och av att veta vad folk faktiskt tycker. De är intresserade av att se bra ut. Det är allt. Det borde DN faktiskt genomskåda.

Så sent som igår kom ännu en nyhet om att SIUN (Statens Inspektion för Underrättelseverksamhet) ännu en gång prickat FRA för att de överskridit sina befogenheter. Den här gången hade de lyckats bryta mot sin egen mycket förlåtande specialversion av PUL (Personuppgiftslagen). Det är inte första gången. Det är till och med den andra gången bara i år.

Sedan 2010 har de dessutom prickats för bland annat dessa saker:

 • FRA har skickat uppgifter till Säpo utan att ange tydligt varför. Siun påpekade detta för FRA, men vid en senare kontroll upptäcktes det att de utan förklaring gjort samma sak igen.
 • FRA har lagrat mer personlig information om individer än vad uppdraget kräver. Man har också underlåtit att gallra bort information som inte bör finnas kvar.
 • FRA har en skyldighet att förstöra viss information. Denna förstörelseskyldighet har dock FRA valt att tolka mycket kreativt. Istället för att helt förstöra uppgifterna har man sett till att man vid behov ska kunna återskapa dem.

Man har dessutom vid flera tillfällen underlåtit att rätta till de fel som SIUN påpekat efter sina inspektioner. Detta är fakta. FRA:s generaldirektör Ingvar Åkessons fluff om att man kan lita på FRA är det inte. Åkessons prat är i bästa fall ett önsketänkande, men mer troligt en förhoppning om att folk är tappade bakom en vagn.

FRA:s charmoffensiv är inte ens speciellt väl utförd. Åkesson berättar stolt att man vidtagit åtgärder för att slippa läckor som Edward Snowden:

Vi upplyser vår egen personal om hur regelverket ser ut, hur vi kontrolleras och att vi fyller en viktig uppgift för statens säkerhet. Vi vill visa det så att ingen får för sig att det sker något galet här.

Så… Det finns åtminstone tre fel här.

1. Det är högst otroligt att NSA inte upplyst Edward Snowden om exakt samma saker. Det hindrade inte honom från att ta sitt medmänskliga ansvar och berätta för folk att de är mer övervakande än de tror.

2. Edward Snowden hyllas som en hjälte runt om i världen. Att gå ut och signalera att han är en skurk som avslöjade massövervakning av helt vanliga människor, säger en hel del om vilken respekt man själv har för människors privatliv.

3. Ingvar Åkesson kan säga vad han vill om FRA:s tillförlitlighet. Det faktum att man hade en person som figurerade i en rättegång misstänkt för att ha haft det extremt dåliga omdömet att på sin fritid smeta bajs på sin grannes bil tyder på att man inte alls har speciellt bra koll. När detta var på tapeten sa Åkesson detta:

På stora arbetsplatser som FRA finns det ibland människor som gör saker på sin fritid som ter sig egendomliga.

Ja, det är ju onekligen ett beteende som kan te sig lite “egendomligt”. Det är också lite egendomligt att FRA inte anser att detta är ett beteende som signalerar att man kanske inte har omdöme nog att jobba på vad som torde vara en av Sveriges högst säkerhetsklassade arbetsplatser.

FRA hävdar också att man visste att Irak inte hade några massförstörelsevapen och att den information var behjälplig för att bestämma hur Sverige skulle förhålla sig till USA:s krig mot Irak. Hur? Uppenbarligen gick inte meddelandet om det hela fram till USA och uppenbarligen har Sverige i vilket fall som helst glatt frågat “Hur högt?” varje gång USA sagt “Hoppa!” under hela 2000-talet.

FRA:s arrogans är förbluffande. Riksdagspartiernas flathet är förbluffande. DN:s brist på granskning är förbluffande.

Det enda som inte är speciellt förbluffande är att Piratpartiet som vanligt är tämligen ensamma om att uppröras över det hela och ta ansvar för att det här skönmålningsspektaklet inte får gå helt obemärkt förbi. Någon måste ju göra det när riksdagspartierna konsekvent lämnar walkover vad det gäller din och min rätt till våra privatliv.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


16 Responses

 1. Erik

  June 27, 2013, 09:02:00

  “När jag ställde en enkel och trevlig fråga till FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson på konferensen Google Big Tent i Stockholm för en tid sedan upplyste han både mig och publiken om att han inte svarar på frågor från mig och Piratpartiet”

  FRA är rädda för piraternas kritik helt enkelt:) Man ser ofta liknande uttryck för detta från olika övervakningsförespråkare när de blir ifrågasatta. Piraterna ställer välriktade frågor om deras verksamhet som folk normalt inte har kunskap att göra. Och FRA vet att det inte duger att motivera sin verksamhet med vaga terrorhot och vaga löften om att data hanteras säkert som svar på kritiken.

 2. Mats Henricson

  June 27, 2013, 09:28:50

  Undrar hur reaktionen skulle bli om FRA:s högste chef öppet sade att han vägrade svara på frågor från Stefan Löfven och (s), samt att de mycket väl visste vem han var?

 3. Roland Eriksson

  June 27, 2013, 10:02:21

  “Från myndighetens sida meddelar FRA:s informationschef Anni Bölenius att hon “sammantaget är trygg med att vi följer lagstiftningen” från Ny Teknik http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article3720610.ece
  Den människan kan ju inte ha alla indianerna i kanoten om hon tror att folk köper en sådan uppenbar lögn.
  Men det förstås, FRA som antagligen förser NSA med uppgifter om svenskar, det är väl därför som USA anser att Sverige inte behöver övervakas, försöker väl verka goda fast dom är onda.

 4. Johan T

  June 27, 2013, 10:51:21

  Bra, Anna. Jag föreslår att du försöker få in essensen av denna lysande text på någon av prasselmedias debattsidor. Inte minst FRA-ledningens arrogans gentemot PP förtjänar att uppmärksammas. Den säger väldigt mycket om myndighetens syn på sig själv om omvärlden. Det känns trots allt som det nu är läge för en förnyad FRA-debatt.

 5. Fredrik W

  June 27, 2013, 11:21:28

  Ingvar Åkesson ser ut att tänja rejält på sanningen när det gäller FRA-rapporteringen om Irak. Det förefaller fullkomligt osannolikt att FRA skulle ha suttit på unik information här. Däremot fanns det som bekant amerikanska underrättelserapporter som pekade på att Irak saknade massförstörelsevapen. Rapporter som Bush och hans gelikar inte nåddes av eller som de vägrade att ta till sig. Det är väl en sak om FRA inte såg några tecken på massförstörelsevapen och en annan att tvärsäkert hävda frånvaron av dem. Aldrig att FRA skulle ha kunnat ge några sådana garantier till den svenska regeringen. Aldrig. Ingvar Åkesson försöker som vanligt att blanda bort korten. DN tackar och bugar.

 6. Björn Persson

  June 27, 2013, 12:26:01

  Eftersom du nyligen skrev att du blir glad om någon påpekar ett språkfel i ett blogginlägg så vill jag hjälpa till genom att påpeka att grammatiken inte går ihop i formuleringen “Har vi riktig tur inspirerar något av FRA:s anställda att […]”. Jag kan tänka mig några olika formuleringar som skulle ge en korrekt mening.

 7. Anders Wennerström

  June 27, 2013, 15:10:14

  Så du menar att världen inte skulle dränkas i barnporr, terrorism och organiserad brottslighet om inte FRA fick härja fritt?

 8. Anders S Lindbäck

  June 27, 2013, 17:26:36

  När det gäller FRA så hjälper inte FRAs åtgärder mot den typ av saker som Snowden gjorde. Snowden var inte anställd av NSA utan var konsult där.

  Så att FRA informerar egna personaler hjälper inte – FRA måste även informera sina konsulter om samma sak… Det verkar då inte göra om man får tro FRA ty de informerar bara “vår egen personal” :)

 9. Kloker

  June 27, 2013, 18:17:17

  Så FRA vägrar alltså att svara på frågor från partiledaren till ett parti som har två demokratiskt valda representanter i EU-parlamentet.

  Anna, jag föreslår att du skickar dina frågor skriftligt till FRA, signerar med “Anna Troberg, Partiledare för Piratpartiet”. Om du får samma skriftliga svar som du får muntligen publiceras det svaret lämpligen på din blogg.

  Pics or It didn’t happen! 😉

 10. Werner

  June 28, 2013, 09:54:38

  Skulle inte förvåna mig om det kommer ett obekvämt mailläckage (a la Ekerot / avpixlat) av någon/några framstående piratpartister strax innan valen 2014.

  Det måste väl ligga i nationens intresse att dess säkerhet övervakas av FRA, och sålunda kan det ingå i uppdraget att förhindra partier som skulle motarbeta FRA (för att säga det milt) få makt.

  1. Ano Nym

   June 28, 2013, 19:02:03

   Man kan ju alltid hoppas. All publicitet är bra publicitet, titta bara på SD.

  2. Johan J

   June 28, 2013, 20:19:54

   Bra förslag!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *