Pages

Categories

Search

 

Jag får inte sommarprata, så jag “mellan vår och höst”-pratar istället

Jag får inte sommarprata, så jag “mellan vår och höst”-pratar istället

by
June 29, 2013
Politik
17 Comments

Jag har pratat om att göra podcasts hur länge som helst och nu är det tid att sluta tramsa runt och faktiskt göra det även om det verkligen inte är helt perfekt. Practice makes perfect. No practice makes … nothing.

Några av mina trevliga twitterföljare föreslog att jag skulle göra ett sådant där sommarprogram som de har på radio och varför inte? Det är ett himla kul koncept som jag alltid gillat, så jag hakade på idén. Det blir perfekt övning till den dag SR inser att de självklart borde låta en pirat sommarprata. Det finns ingen anledning att sitta och tiga tills de får tummen ur. 😉

Det finns dock en liten hake. SR har registrerat ordet “sommar”. Så, detta är alltså inte ett sommarprogram. Detta är mitt “mellan vår och höst”-program. 😉

Man får inte stoppa in musik hur som helst i sina podcasts (än), så jag kör en lite oortodox lösning på det problemet. Då och då avbryts mitt prat med en kort musiksnutt. Det är en signal till dig att klicka dig vidare ett steg till på den här Spotify-listan.

Om du inte har Spotify, så finns säkert musiken någon annanstans. Här är listan, så att du kan leta rätt på den vid behov:

An die Freude – AYAZA
I Do, I Do, I Do, I Do, I Do – Abba
Daddy Was an Old Time Preacher Man – Dolly Parton och Porter Wagoner
Telephone – Lady Gaga fet. Beyonce
Trouble – Pink
It’s the End of the World as We Know it – REM
King Midas – Army of Lovers
The Emperor’s New Clothes – Sinéad O’connor
I Saved the World Today – Eurythmics
Holding Out for a Hero – Bonnie Tyler

Så, klicka på SoundCloud-mojen högst upp för att lyssna på mina personliga funderingar kring bullbelöning, mejlmobbing, mitt möte med Paulo Coelho och hur alltihop gjorde mig till pirat. Sprid gärna länken till mamma och pappa, vänner och bekanta. Jag tror att den här podcasten kan vara en bra krok för de som inte brukar lyssna på vanlig politisk agitation. Ha så kul!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


17 Responses

  1. Anna Troberg

   June 29, 2013, 14:53:06

   Ah, tack! Jag är lite ny på SoundCloud. :-)

 1. Kloker

  June 29, 2013, 15:50:25

  Jag tycker du säger många bra saker, Anna. Främst vill jag lyfta fram hur du problematiserar svårigheten för politiska alternativ att komma till tals. Till och med Piratpartiet, som har 10% av sveriges mandat i Europaparlamentet och är det femte största svenska partiet där, har svårt att höras.

  Sveriges televisions program Agenda håller i oktober varje år en stor studiodebatt mellan riksdagspartierna. Nu är det mindre än 11 månader kvar till nästa EP-val men inte en enda gång sedan EP-valet 2009 har programmet hållit motsvarande debatt mellan partierna som representerar oss där. Inte en enda gång på fyra år! Det tyder på en skrämmande dålig förståelse på Sveriges kanske viktigaste redaktion av hur stor påverkan parlamentets beslut har på oss medborgare. Det kan inte bli annat än betyget underkänt.

 2. Christoffer Andersson

  June 29, 2013, 16:25:18

  Personligen kan jag tycka att fler sommarpratare borde göra som dig. Låt musiken ligga på en spotifylista så man kan lyssna på det som är intressant (pratet) och kan skippa musiken. =D

  Bra och intressant prat förresten, hoppas du fortsätter podda.

 3. Per "wertigon" Ekström

  June 29, 2013, 17:41:23

  Hej Anna!

  Bra initiativ, det enda jag undrar över är om du funderat på att använda CC-musik till åtminstonde en del av din podcast? :)

  Det finns mycket bra CC musik därute, det enda problemet är att hitta den… Jamendo är dock ett bra ställe att börja på!

 4. Björn Persson

  June 29, 2013, 18:55:00

  Hmm, “sommarpirat” … njae, det ordet lät oseriöst och flyktigt, som “sommarkatt”.

  Spotify har jag inte men det gör inget. Jag har konstaterat förr att din musiksmak inte går ihop med min, så det är ju bra att kunna lyssna på dig och slippa musiken. Av någon pervers anledning kräver Soundcloud att jag ska installera Flash för att få lyssna genom den här bloggsidan eller Soundclouds egen vävplats. I RSS-flödet går det däremot bra att lyssna utan Flash, trots att det är exakt samma iframe i RSS-koden som i HTML-koden här på bloggen. Det är otroligt hur folk krånglar till saker. Nåja, jag har åtminstone ett fungerande sätt att lyssna.

  Det var trevligt och intressant att lyssna på. “Inkörspärleport” var ett underbart ord. 😀

  Jag hittade fyra misstag: “Kul” är upprepat, “säker” borde vara “säkert”, “papp” skulle nog vara “pappa”, och “de som” borde vara “dem som”.

 5. Anton Nordenfur

  June 29, 2013, 20:16:14

  Kul att höra podcast och dessutom lite mer personligt från dig ibland. Jättebra!

 6. Ano Nym

  June 29, 2013, 23:11:34

  Är det en “podcast” om man inte kan lägga den på “podden”?

  Min mp3-spelare är visserligen inte en sådan som givit namn åt “podcast”, men jag hittar ingen nedladdningslänk, så jag kan inte lägga filen på den oavsett om den varit det eller inte.

  Att lämna datorn på och dra hörlurssladd genom rummet, alternativt plocka fram den bärbara datorn, för att kunna lyssna i sängen har jag ingen lust med.

  Varför har du inte lagt upp nedladdnings- eller torrentlänk?

  Godnatt.

   1. Ano Nym

    June 30, 2013, 19:15:16

    Det förutsätter flera saker: Att man har en smartphone. Att man godkänner användarvillkoren för dess operativsystem och appnedladdningscenter. Att man godkänner Soundclouds app-användarvillkor, och att man vågar lyssna på sådant utan sin VPN-tjänst.

    Det första har jag möjlighet att låna gratis, men inte resten. Den ligger bara och skräpar, eftersom jag inte godkänner villkoren. Soundclouds villkor vet jag ingenting om.

    Vad är det för fel med att lägga upp en vanlig mp3-fil? Särskilt som Anna är piratpartiets ledare, borde det väl vara en imagefråga att göra det möjligt att använda och dela med sig hur som helst?

    1. Anna Troberg

     June 30, 2013, 20:37:09

     Hej Ano Nym!
     Det är inget fel på att lägga ut en mp3, MEN eftersom mp3 jag gjorde blev sunkig kvalitet och eftersom jag sprang runt och packade, var tvungen att hinna klippa mig och x antal andra saker som behövde fixas inför Almedalen, så hann jag helt enkelt inte fixa mer med det. Så jag gjorde en wav.fil och slängde upp. Och SoundCloud valde jag för att jag gillar funktionaliteten.

     Så, antingen gjorde jag det som jag gjorde eller också hade det inte blivit något alls.

     1. Ano Nym

      July 1, 2013, 20:40:48

      Wav-fil kan jag snabbt konvertera, så det är inget problem. Problemet är att jag inte kan ladda ner den, oavsett vilket format det råkar vara. Den finns bara till lyssning på Soundcloud. Det är klart att jag skulle kunna spela in den, men det tar ju lika lång tid som att lyssna på den direkt.

      Nu lyssnade jag på den igår, men det kanske finns andra som vill ladda ner den, och även till nästa podcast vore det bra att kunna ladda ner.

      Det du har gjort genom att bara lägga upp den på Soundcloud är ju samma sak som copyrightindustrin gör – att försöka begränsa spridningen av den, fastän det nog inte var avsikten i det här fallet.

      Nu, när jag tänker efter, inser jag också att jag nog inte får kopiera den. Jag har ju inte fått ditt tillstånd, jag har ju inte ens frågat, och jag har inte sett att du har skrivit något någonstans om att det är fri kopiering på den. Förlåt att jag försöker ta mig friheter som jag inte har 😉

      1. Kloker

       July 5, 2013, 19:36:38

       @Ano Nym:
       Jag föreslår Download Helper som plugin i Firefox. Den tar även ner filmer från YouTube.

       @Anna:
       Att släppa filen som CC är en fin idé. Jag misstänker att det bara blev något du inte hann i brådskan.

 7. Jan-Erik

  July 2, 2013, 10:24:28

  1. Ano Nym

   July 4, 2013, 19:48:55

   Jaha, den tjänsten visste jag inte att den fanns. Men i alla fall ska man väl inte behöva gå sådana bakvägar för att ladda ner en ljudfil, när det handlar om Piratpartiet och Anna Troberg?

   1. Anna Troberg

    July 4, 2013, 23:09:56

    Men alltså, Ano Nym… Jag har redan förklarat varför det inte finns någon mp3-fil att ladda ner. Det handlar om att inte ens en partiledare kan göra tolv saker samtidigt och jag prioriterade att hinna med båten till Almedalen framför att sitta och pilla med filen som inte ville som jag ville. Det är möjligt att du tycker att jag gjorde fel prioritering, men jag står nog fast vid att jag valde rätt. 😉

    1. Ano Nym

     July 11, 2013, 22:58:25

     Ja, mp3-fil ja. Men du hade väl en wav? Är det något fel att lägga ut wavfiler?

     Nu har Jan-Erik redan fixat en mp3, men du hade väl kunnat göra det i efterhand, eller bett någon som hade tid annars?

     Om du har fortsatta problem med konverteringen av nästa podcast kan jag fixa det åt dig. Maila en wav så får du en mp3 tillbaks, om jag kommer ihåg att kolla mejlen…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *