Pages

Categories

Search

 

TNS Sifo ger Piratpartiet goda chanser i EU-valet 2014

TNS Sifo ger Piratpartiet goda chanser i EU-valet 2014

by
July 8, 2013
Politik
6 Comments

superheroesGood news, everyone! TNS Sifo har gjort en opinionsundersökning som visar att Piratpartiet ligger bra till inför EU-valet. Den visar nämligen att ungefär 6% idag skulle välja att rösta på ett “övrigt” parti.

Eftersom vi vet att Piratpartiet normalt utgör det största partiet i just “övrigt”-kakan, så torde en rimlig uppskattning ligga någonstans mellan 2-5% för Piratpartiet. Det bådar gott inför EU-valet.

Passa på och läs vad Hax skrivit om det hela.

2010 gick vi i fällan och trodde att vi skulle glida in i riksdagen på ett bananskal eftersom det gått bra i EU-valet. Det misstaget kommer vi inte att göra igen. Oavsett hur opinionssiffrorna ser ut, så kommer vi att trycka på ända in i mål i EU-val och i riksdags-, landstings- och kommunval.

Den enda konstanten när det gäller partipolitik och val är att ingen annan någonsin kommer att lyfta ett finger för att hjälpa oss att synas och höras. Men, det är inget som vi ska låta begränsa oss. Tvärt om. Det är en stimulerande utmaning. Vi ska inte sitta och vänta på att få plats. Vi ska ta plats genom att göra bra saker.

En sådan bra sak är kampanjen “Piratpartiet – för Sverige i framtiden!”. Syftet med den är att synliggöra partiet och det faktum att vi utvecklats en hel del sedan det förra valet. Här kan du läsa lite mer om kampanjen. Det finns också information om hur man bäst använder kampanjmaterialet och frågor och svar till varje del av kampanjen. Och här kan du beställa kampanjmaterial alldeles gratis!

En annan bra sak är att vi tillsammans lyft vår medianärvaro ordentligt. Visste ni till exempel att vi pirater bara under juni månad tillsammans lyckats prestera hela tjugo debattartiklar och insändare och att de publicerats i bland annat DN, SvD, Expressen, Aftonbladet, Sydsvenskan, SVT Debatt, Corren, UNT och Wermlands Folkblad? Inte så illa, eller hur? Här hittar ni hela listan och en hel del till.

Vi levlar dessutom upp vår aktivitet i sociala medier och bloggar. Text är fantastiskt, men olika människor tar till sig budskap på olika sätt. Därför är det viktigt att vi också kommunicerar med bilder, video och ljud. Det är omedelbar kommunikation som lätt kan spridas via sociala medier och bloggar. Och här vill jag så klart passa på att påminna er om vikten att klicka på “share”, “tumme upp” “+” eller “retweet” så mycket ni bara kan. Det gör under för spridningen av det vi gör.

Under hösten kommer det dessutom att arrangeras diverse kurser runt om i landet. Partiet har tagit fram en kurs med internt fokus och en med externt fokus. Kursmaterialet ligger redan ute på nätet. Kika gärna på det och försök dra ihop ett gäng där du bor och gör kursen tillsammans. Det är ett bra sätt att göra sig redo inför valåret. Under vintern kommer vi dessutom att köra igång en valkurs som är helt inriktad på valarbetets olika aspekter. Håll utkik efter den.

2-5% Det är något konkret att arbeta med. Låt oss hoppas på särredovisning nästa gång. Nu kör vi! Onwards and upwards!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


6 Responses

 1. Hannes Yilmaz

  July 9, 2013, 00:07:10

  Ni borde satsa på Riskdagen med. Ni kan lätta vinna röster över fyra procent. Bara namnet pirat är lite missledande och har används i negativa sammanhang alldeles för mycket, båda i fictonela och riktiga historien. En modifiering för namnet är väsentlig om ni förstora era vision och tilltala många andra. Oavsett kommer jag rösta på er nästa val. Hellre bränna rösten än att rösta på systemets partier. Detta borde va alla missnöjda väljarnas motto.

  1. Anna Troberg

   July 9, 2013, 08:07:32

   Hej Hannes!
   Självklart satsar vi på riksdagen också. Och landsting och kommuner. Piratpartiet behövs ju överallt! :-)

  2. E-mannen

   July 10, 2013, 11:40:18

   “Ni kan lätta vinna röster över fyra procent.”
   Förra gången gick det inte “lätt” om du minns det.
   7,1% i EU-valet 2009 blev 0,65% i riksdagsvalet 2010.

 2. Hannes Yilmaz

  July 10, 2013, 23:16:04

  Senaste valet var för tre år sen. Mycket har ändrats sen dess kolla på världen alltså. Med vätenskap, kollektivitet,männskliga rättigheter, miljö, sekulärism, och framtids-tänkandet, Jag vet att ni täcker allt detta i era parti-manisfeto men de försvinner så snabbt när man hör namnet “Pirat”. Sorry to break it down for you men varje gång när jag försöker predikera om er parti-politik antingen slutar folk att lyssna på resten efter namnet pirat eller tror att ni står bara för fri-internet…

  1. andy null pointer

   July 25, 2013, 13:54:27

   Tyvärr tror jag Hannes har rätt i detta, människor som grupp har långsamt för att ändra sig och vill ibland kanske inte heller.

   Det finns också en hel PR-stark (svin-rik) industri som pushar för att stämpla “pirater” som onda i media och folkmun. Det är __extremt__ önödig motvind.

   I de år jag stött PP har jag alltid känt att namnet är fel. Jag kan inte nämna PP i en grupp utan att få tvingas inta defensiv ställning och förklara “Jo namnet är ju lite knasigt men de vill faktiskt jävligt bra saker”.
   Att man på något vänster kan dra paralleller till rebeller (mot överheten etc) och något nobelt blir långsökt, pirater har ju trots allt historiskt aldrig varit “goda”, rätta mig om jag har fel.

   Folk har kort koncentrationsförmåga och orkar inte lyssna till massa rättfärdiganden när det är bekvämare att avfärda direkt på första punkten denne känner tar emot; ofta vid just namnet.
   Rätt ledsamt, PP är annars mitt största hopp.

   /aLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *