Pages

Categories

Search

 

Manning, XKeyscore och svenska hyresvärdar

Manning, XKeyscore och svenska hyresvärdar

by
August 1, 2013
Internet, Politik
5 Comments

SuspectJag har har haft några dagars semester, som jag i huvudsak ägnat åt att spela Skyrim, planera ett framtida projekt och åt att börja träna ordentligt. Under tiden har så klart världen utanför min lilla semesterbubbla rullat på som vanligt. Som vanligt…

I samma ögonblick som jag skrev “som vanligt”, så insåg jag att “som vanligt” har kommit att bli en ganska otrevlig historia.

I USA håller rättegången mot Manning att avslutas. Han dömdes visserligen inte för att ha hjälpt fienden, men han dömdes för i stort sett allt annat. Det betyder att maxstraffet är över hundra år i fängelse. Exakt vad det blir återstår att se. Själv kan jag bara konstatera att det tydligen är värre att tala om att det begås krigsbrott än att faktiskt utföra dem. Deprimerande.

Och när vi nu ändå pratar om Manning, så tycker jag att ni ska klicka er vidare till Emma Marie Andersson och läsa hennes intressanta bloggpost.

I USA håller de så klart på med annat fuffens också. Ni har väl läst om XKeyscore? Om inte, så kan ni bland annat göra det i kortversion i Aftonbladet och i mer utförlig version i The Guardian. DN skriver också om det hela.

Xkeyscore är övervakningsvurmarnas våta dröm och ännu ett i raden av de avslöjanden som kommit från Edward Snowden. Med hjälp av XKeyscore samlas stora mängder information in och görs sökbar för NSA:s personal. Om man ska tro det utbildningsmaterial som Snowden läckt, så kan NSA:s personal till exempel lätt plocka fram och läsa hela mejlkonversationer. Lika lätt kan man plocka ut chattar, sökhistorik och annan aktivitet på nätet. Jag önskar att jag vore förvånad, men tyvärr slutade jag att förvånas för längesedan…

Här hemma i Sverige pratar riksdagspartierna tyst (läs “inte alls”) om den amerikanska övervakningen. Man verkar ha en extremt hög acceptanströskel för vad man anser att andra länder ska få utsätta bland annat svenska medborgare för. Jag gissar att den höga acceptanströskeln i det här fallet har att göra med att man inte vill sätta fokus på de intrång i privatlivet som man själv gör sig skyldiga till. *host* Fra, Datalagringsdirektivet *host*

Och det makthavarna gör, det gör så klart även andra. För några dagar sedan avslöjades det att hyresvärdar runt om i landet glatt registrerar känslig information om sina hyresgäster. Man har samlat in information om det mesta från hälsotillstånd till allmänt skvaller hyresgäster emellan. Sånt får man inte samla in enligt PUL. Ja, om man inte är FRA förstås, för då har man en alldeles egen och extra generös PUL.

Nu ska jag sätta mig och läsa igenom bloggar och artiklar som inte blivit lästa under semestern. Vi ses på andra sidan!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


5 Responses

 1. Peter Andersson

  August 1, 2013, 12:26:39

  Å andra sidan är svenska hyresvärdar skyldiga att vid behov snabbt kunna tillhandahålla handikappanpassning i både lägenheter och tvättstugor och kringliggande områden m.m – hur skall de kunna göra det utan att veta var de har handikappade hyresgäster?

  För att inte tala om hur mycket de får på skallen i media om de råkar vräka en ensamstående mamma med barn, eller råkar kräva obetald hyreshöjning via kronofogden från någon som sitter i fängelse en längre period? De förväntas också kunna erbjuda sånt som pälsdjursallergisäkra trappuppgångar och extensivt brandsäkra lägenheter hos KOL-patienter (gravt nedsatt andningsförmåga) som behöver syrgas i hemmet men vägrar att sluta röka och därmed envisas med att riskera inte bara sitt eget liv utan alla sina grannars.

  Hur skall de kunna göra allt detta och annat lagstiftat eller moraliskt förväntat utan att hålla reda på sina hyresgästers civilstånd, fängelseperioder, husdjur och rökvanor?

  Hur skall de kunna upplåta flyktingbostäder till kommunerna, vilket de är skyldiga till enligt lag, utan att samtidigt registrera att det kommer att bo flyktingar i dem? Hur skall de kunna hemtjänstpersonalsanpassa en MS-sjuk hyresgästs lägenhet utan att registrera MS-sjukdomen? Hur skall de kunna ge elektroniska passerkort till porten mot gatan till vårdpersonal som ser till en hemmaboende gravt sjuk människa upp till sex gånger per dygn utan att samtidigt hålla reda på att där bor en som är svårt sjuk?

  Hyresvärdarnas “övervakning” (inte ens ordet är korrekt i detta sammanhang IMHO) har följt utvecklingen av hyresgästernas rättigheter, samhällets ökade tolerans för mångfald och medborgarnas förväntningar på att kunna få bo kvar hemma så länge som möjligt istället för att hamna på ett äldreboende.

  Detta kan lika gärna beskrivas som något bra – och bör inte avhandlas i samma andetag som den globala övervakningen som jänkarnas militär och Hollywood sysslar med.

  Att gammelmedia drar fram det som något att förfasa sig över en eller två gånger varje år är ju mest en variant på “nakenchock” för de som inte sett helheten i utvecklingen – något lite lagom skrämmande utöver fästingar och turistdiarré måste de ju fylla spalterna med även så här på sommaren.

  Att du gjorde detsamma ovan kändes som en helt onödig avslutning på en bloggpost som började lovande…

  1. Björn Persson

   August 1, 2013, 13:55:40

   En del av exemplen som Expressen listar kan nog motiveras av sådana skäl som du tar upp. Annat ser ut att handla om att hyresgäster har klagat på störningar från grannarna. Sedan finns det också uppgifter som ser helt omotiverade ut. Jag inser till exempel inte varför en hyresvärd skulle behöva veta vem som har eksem eller glutenintolerans.

   Min hyresvärd registrerar varje gång jag går in genom porten. Låssystemet extraknäcker som övervakningssystem och registrerar nyckelbrickans identitetsnummer med en tidsstämpel i en central databas. Där är det verkligen fråga om övervakning, en av många pusselbitar i totalövervakningen.

   Registreringen är inte en oavsiktlig bieffekt av att ha ett elektroniskt låssystem, utan den är avsiktligt införd. Det tillhörande administrationsprogrammet är försett med sökfunktioner för att ta fram loggar för en viss dörr eller en viss hyresgäst med mera. Värden har uttryckligen sagt att de vill använda övervakningsfunktionen. Vilket syfte de har med övervakningen har de däremot inte kunnat redogöra för.

   1. D

    August 2, 2013, 19:36:38

    Brukar inte kommentera på detta sätt, men det där lät ju helt sjukt. Borde du inte ha rätt att veta varför din passering genom ytterdörren loggas med tidsstämpel?

 2. anders e

  August 1, 2013, 20:28:10

  Peter A resonerar som om allt det han nämnde skulle kräva en totalövervakning och registrering av allt och alla i husen uppifrån. Det är faktiskt så att den som behöver handikappanpassning kan meddela detta själv o.s.v. Förmynderiet i hyresboendet är en klar rest från ett passerat feodalsamhälle, och med datatekninik till stöd kan man sitta och leka superstasi fritt kring de i princip besvärliga boende som stör en “rationell fastighetsförvaltning”. Utanför “min” port står numera att obehöriga inte har tillträde och att överträdelse polisanmäls, diverse föreskrifter hur de boende ska bete sej mot varandra utdelas med jämna mellanrum, snart får vi en “modern tvättstuga” med samma typ av totalregistrerande uppifrån, men som låser in tvätten om man inte hämtar den i tid och omöjliggör att se vem som tvättar på andra tider så man skulle kunna byta eller lämna in saker nån glömt. Förmynderiet legitimeras dessutom i en lagstiftning som till exempel omyndiförklarar hyresboende om man inte vill ha en “sanering” som värden önskar, då gäller i stället ett “objektivt hyresgästintresse”, som överensstämmer med värdens i 99 % av fallen. Det finns absolut ett samband, det förmyndande övervakningssamhället sprider sej – hur kan vi hindra oss från att vänja oss?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *