Pages

Categories

Search

 

Regeringens regnbåge är rejält sjabbig

Regeringens regnbåge är rejält sjabbig

by
August 3, 2013
HBTQ, Mångfald, Politik
7 Comments

fadedrainbowJust nu pågår Pride i Stockholm. Piratpartiet är som alltid på plats. Det är en självklarhet för oss att slå ett slag för alla människors rätt att få vara sig själva.

Piratpartiet har eget tält i Prideparken. Kom och hälsa på oss! Eller varför inte gå med oss i Pride-paraden idag? Vi samlas vid Medborgarplatsen klockan 12:30!

I år har dock Pride väckt en del känslor i mig som jag känner att jag kommer att behöva blogga mer om. Den korta versionen är denna: VARFÖR KOMMER REGERINGSPARTIERNA UNDAN MED ATT GULLA SÖNDER HBTQ-PERSONER EN VECKA OM ÅRET NÄR DE SKITER I OSS ÅRETS ALLA ANDRA VECKOR???!!!

Regeringen har haft massor av tid på sig att göra viktiga saker. Till exempel dessa:

1. Att se till att hbtq-flyktingar inte skickas tillbaka till förföljelse och död. Man har inte gjort någonting. Jag har försökt få någon reaktion från Ullenhag och Billström, men båda tiger. Till och med EU-minister Birgitta Ohlsson, som profilerar sig hårt i hbtq-frågan internationellt, har låtit bli att svara.

2. Att se till att lagen om att barn även ska få ha rätt att bli adopterade av homosexuella par faktiskt fungerar. Lagen har varit på plats sedan i början av 2000-talet, men det är bara en knapp handfull barn som fått möjligheten att växa upp med två kärleksfulla föräldrar som råkar ha samma kön.

3. Att se till att lagen ser likadan ut för alla par som väljer att insemineras utomlands oavsett om de är hetero- eller homosexuella. Just nu blir mannen i förhållandet automatiskt juridisk pappa när barnet föds, medan den mamma som inte är biologisk mamma, inte blir det och måste genomgå en närståendeadoption.

Man har inte gjort något av det. Så, hur djupt är egentligen regeringens engagemang i hbtq-frågor? Regeringens regnbåge börjar se rejält sjabbig ut och det är hög tid att syna den i sömmarna. Det får mig också att undra varför hbtq-rörelsen inte sätter större press på dem. Visst, det är jätteroligt att mingla med ministrar och riksdagsmän i Pride-parkens VIP-område, men det räcker faktiskt inte att de är hyggla prickar att dricka ett glas rosé med. Handling betyder mer än lite väl valda ord en vecka om året.

RFSL har drog i samband med Almedalsveckan igång kampanjen Skyddsvärd för att lyfta hbtq-personers situation. Det är ett mycket bra initiativ där man bland annat gör en ansats till att ställa riksdagspartierna mot väggen. Bra jobbat! In och läs allihop. Berättelserna där behövs.

Jag funderar dock lite på varför RFSL valt att inte ställa samma frågor till Piratpartiet.

Vi har två EU-parlamentariker. Det betyder att vi har mer umpf än Centern, Vänsterpartiet, Folkpartiet och Sverigedemokraterna i EU-parlamentet. Det betyder att vi har lika mycket umpf som Miljöpartiet.

Vi har ett löpande engagemang i hbtq-frågor. Vi bryr oss inte bara om hbtq-personer en vecka om året för att sedan glömma dem resten av årets 51 veckor.

Två veckor innan Skyddsvärd drog igång, så drog Piratpartiet dessutom igång en egen kampanj som bland annat lyfter fram exakt samma sak som Skyddsvärd, nämligen hbtq-flyktingars oerhört utsatta situation i Migrationsverkets händer.

Slutsatsen är enkel: Piratpartiet borde vara högintressanta för RFSL.

Nåväl, jag är bara ett mejl eller ett telefonsamtal bort. Jag finns också på Twitter, Facebook och Google+. Diverse homofober har lyckats hitta alla dessa kanaler och kontaktar mig gärna angående Piratpartiets engagemang i hbtq-frågor. Jag skulle bli jätteglad om Piratpartiets arbete för mångfald och hbtq-personers lika rättigheter uppmärksammades även av de som arbetar för en bättre värld för hbtq-personer. Så, vad säger ni, RFSL, QX och alla ni andra? Ska vi inte ta och dejta snart? 😉

hbtq_580

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


7 Responses

 1. Caisa Viksten

  August 3, 2013, 09:57:35

  Kan inte annat än instämma till fullo! <3

 2. Fredrik

  August 3, 2013, 10:36:34

  RFSL består av människor, och de ser att “äsch, det är ju inga som vill rösta på Piratpartiet, så varför ska vi bry oss om dem”, tyvärr. Ungefär som att valfri medelsvensson tycker att “äsch, bögar är ju inget att bry sig om, blir de utvisade, får de väl hålla käft om sin läggning helt enkelt”.

  1. Anna Troberg

   August 3, 2013, 11:09:38

   RFSL består av sina medlemmar. Dvs, människor som är och tycker olika på många olika sätt. Jag tror att det är kontraproduktivt att anta att alla är och tänker lika. Det måste inte vara en stor konspiration. Ibland är säker bara allmän glömska och det är därför jag passar på att påminna dem om att vi finns och att vi i stora delar jobbar för exakt samma saker. :-)

 3. Jan

  August 4, 2013, 00:10:53

  Bra skriver Anna!

  Ha det
  Jan

 4. gurra

  August 4, 2013, 08:48:32

  Var någon modig nog att ta med sig sina husdjur och hästar i tågen i år då? Det är ju på tapeten sen lagändringen sen förra året. Borde väl finnas n.g.t. förbund “stolta djurälskare”.

  1. Anna Troberg

   August 5, 2013, 08:04:22

   Hej Gurra!
   Om du tycker att det är lämpligt att jämställa hbtq-personer med människor som förgriper sig på djur, så tycker jag att du ska ha stake nog och säga det och inte linda in din lilla giftiga pil sådär.

   Och med det sagt: Skärpning! Det är en jäkla skillnad på vad vuxna samtyckande personer gör med varandra och de övergrepp en del utsätter individer som av olika skäl inte kan ge ett välinformerat “ja” till för. Till exempel kan inte barn, djur och döda ge ett välinformerat ja till sexuella handlingar med folk och därför är de av naturliga skäl också off limits vad det gäller att projicera sin egen sexualitet på dem.

   Jeez… Att man ens ska behöva skriva detta…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *