Pages

Categories

Search

 

Fyra frågor som Reinfeldt inte kommer att ställa till Barack Obama

Fyra frågor som Reinfeldt inte kommer att ställa till Barack Obama

by
August 7, 2013
Integritet, Internet, Politik
27 Comments

kUxBXe7Barack Obama kommer till Sverige. Det har fått mitt twitterflöde att uppföra sig som Beliebers.

Just nu står det inte helt klart vad Obama ska diskutera när han är här. Det står dock klart att han dumpat ett samtal med Putin för att komma hit. Tydligen har han uttalat sig hos Jay Leno och sagt detta angående de nya ryska lagarna som drabbar hbtq-personer:

I have no patience for countries that try to treat gays and lesbians and transgender persons in ways that intimidate them or are harmful to them.

Det är ju ett speciellt uttalande med tanke på att USA inte direkt behandlar hbtq-personer som fullvärdiga medborgare. Visst, det finns grader i helvetet och Ryssland är värre, men dock.

Helt oavsett detta, så skulle jag vilja föreslå lite samtalsämnen för de svenska politiker som kommer att få möjlighet att prata med Obama. Så, Reinfeldt, Bildt och alla ni andra. Här kommer några förslag på frågor som jag skulle vilja att ni antecknar på era konversationskort:

När tänker USA sluta slentrianövervaka människor i Sverige och resten av världen?
Tack vare Edward Snowden har vi fått en mer tydlig bild av i vilken omfattning och hur som den amerikanska staten övervakar människor runt om i världen. Detta drabbar även människor som bor i Sverige och svenska företag. Det drabbar dessutom svenska myndigheter och kommuner, som inte alltid hanterar sin kommunikation på ett sätt som man skulle önska. Många skickar till exempel sina mejl utomlands för spamfiltrering. Jag fick lära mig att det är fult att smygläsa andras brev och dagböcker. Om de amerikanska makthavarna inte fått lära sig det än, så är det hög tid att de lär sig det nu.

När ska USA växa upp och sluta bedriva hetsjakt på visselblåsare?
Just nu väntar Manning på sin dom. Edward Snowden har tvingats söka asyl hos Ryssland. Assange sitter visserligen självvalt på Ecuadors ambassad i London, men även om han inte gjorde det, så skulle hans rörelsefrihet vara ytterst begränsad. När USA gör klart att man vill trycka till någon, så gör man det med besked. Det är tydligen värre att berätta att krigsbrott begås och att avslöja att vi alla övervakas än att vara den som faktiskt begår krigsbrott och som övervakar.

Ett litet tips kanske skulle vara på sin plats. Om man inte vill att det ska läcka ut information om puckade saker man gör, så är det bästa sättet att stoppa det att sluta göra så puckade saker att människor med samvete känner sig tvingade att berätta för andra om dem.

När ska USA inse att frihet på nätet är lika värdefull som frihet utanför nätet?
Ni har väl inte glömt SOPA och PIPA än? Tro inte att det är de enda otrevliga bokstavskombinationerna som kommer från amerikanskt håll och som på olika sätt hotar internet. Det finns flera och det kommer flera. Upphovsrättsindustrin sponsrar friskt alla initiativ till att begränsa friheten på nätet. Det är inte värdigt ett land som gör en stor poäng av att kalla sig själv “the land of the free”.

Hur många oskyldiga ska behöva dö av amerikanska drönarattacker?
Om man vill minska problem med terrorism mot USA, så vore det kanske smart att sluta skicka drönare som urskiljningslöst skapar hundratals civila offer. Det är sådant som gör det extremt lätt för terrorister att rekrytera fler terrorister. Ulf Bjereld skrev mycket bra om detta redan i våras.

Kommer Reinfeldt och gänget att ställa de här frågorna? Naturligtvis inte. När storebror är på besök bockar och bugar man. Carl Bildt är så klart extra nöjd. Så här skriver han på Twitter:

Självfallet viktigt och bra att President Obama valt att komma till Sverige. Har diskuterats ett tag. Uttryck för genuint god relation.

Läs den här krönikan om Bildts twittrande. Läs sedan ovanstående tweet igen och få er ett gott skratt.

Hur som helst, hjälp till att hitta på fler frågor till Obama, så ska vi se vad vi kan hitta på för kul med dem inför besöket.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


27 Responses

 1. Christer

  August 7, 2013, 17:11:48

  Skönt att veta att Bildt viftar ivrigt på sin svans nu när husse kommer på besök.

 2. Henry Rouhivuori

  August 7, 2013, 17:12:47

  Fråga varför har Mr Obamas vallöfte om att stärka visselblåsarna när de talar ut om felaktigheter som myndigheterna begått, raderats från kampanjsidan, vi vet ju varför men fråga.

 3. Alex anonym

  August 7, 2013, 17:40:12

  Jag håller tyvärr inte med dig överhuvudtaget!, klart är inte USA felfritt men, men, med tanke på alla terrorist dåd som sket i USA dem senaste åren så kan man inte anklaga dem för att vara vaksamma över internet eftersom en hel del sker där, tänk dig själv om vi säger att globen hade sprängs 2001 av ett terror dåd och anonymous hade stängt ner regeringens databas? det är mer inväklat än vad du tror och USA har sina skäl till sakerna dem gör, och angående hbtq-personer och att dem skulle behandlas illa där beror inte på regeringen, USA har gjort massor utav intäker i att stoppa trycket mot dem men dess befolkning håller kvar vid gamla syn sätt. och fråga tre, att USA ska stoppa sina drönar attacker? detta tycker jag är en väldigt underlig fråga eftersom om du inte visste så är det Iran som har den största drönar produktionen i världen och dem säljer dem till precis vem som helst, inklusiv terrorister, t.ex den korrupta regeringen i Sibirien anväder drönare till att bomba civila städer var och varannan dag bara för att dem ligger i rebellernas territorium.

  1. Per "wertigon" Ekström

   August 7, 2013, 20:05:53

   Vilka terroristdåd refererar du till nu?

   Elfte september? Bostonbombaren? Skolskjutningarna som händer lite nu och då av sura studerande?

   Det finns inte ett enda terrordåd som har rättfärdigat den massövervakning och papperssamhälle som vi nu ser breder ut sig i USA. Inte ens 9/11 kan rättfärdiga detta. Visst är det hemskt när dessa terrordåd inträffar, men notera – myndigheterna kände redan till 9/11 och valde att ignorera varningarna! Massövervakningen hade således inte hjälpt ett smack.

   När jag gick i skolan fick vi lära oss att inte skrämmas av terrorister – ty terroristernas mål är att skrämma oss till tystnad. Så länge vi är rädda för dem vinner terroristerna. Så varför har terroristerna lyckats skrämma ett helt land till tystnad?

 4. Smen

  August 7, 2013, 17:47:40

  Årtusendets hack vore att stänga luftrummet för honom. Den medicinen hade nog varit besk:)

 5. Dennis Nilsson

  August 7, 2013, 18:22:18

  Obama är inskriven i historieböckerna som presidenten som myntaee uttrycket “doing a Obama”. Han säger en sak, men handlar därefter tvärtom.

  Det är Inget smickrande. Man skall bedömas efter vad man faktiskt åstadkommer, inte efter vad man säger sig vilja åstadkomma.

 6. Ola Palm

  August 7, 2013, 18:47:31

  På vilket sätt bedriver USA hetsjakt på Julian Assange?

  1. Ano Nym

   August 7, 2013, 23:13:24

   Han anklagas för “våldtäkt” i Sverige, naturligtvis är det beställt från USA. Sverige vill inte ge någon garanti för att han inte utlämnas till USA om han kommer hit, trots att man inte får utlämna människor dit de riskerar dödsstraff.

   1. Mikael Bergström

    August 8, 2013, 00:20:03

    Det är det oreflekterade försvaret av Assange, som till varje pris vill slippa sitta i domstol, som gör att jag har så svårt att känna samhörighet med ganska många inom PP. Det gör mig äcklad, rent utsagt, att läsa hur man viftar bort tjejernas uppgifter, förminskar handlingen han anklagas för, och överhuvudtaget använder foliehatten som ett sätt att kämpa mot idén att rättsamhället ska trycka dit den som gör sig skyldig till våldtäkt.

    Om Assange är oskyldig ska detta bedömas i domstol. Om Assange är skyldig ska även detta bedömas i domstol. Fantasier om beställningsjobb från USA passar bättre ihop med fantasier om fejkade månlandningar.

    1. Egyptenavvisningarna också fantasier?

     August 8, 2013, 00:51:01

     http://sv.wikipedia.org/wiki/Egyptenavvisningarna

    2. JohJoh

     August 8, 2013, 07:47:35

     Mikael (nu är detta lite OT, sorry Anna)
     För mig är det självklart att alla bör behandlas lika att rättsväsendet. Antar att du håller med!?
     Tror du (på allvar) att en vanlig “Svensson” hade behandlats likadant som Assange av “systemet” i UK/Sverige?

     Du skriver att det är upp till domstol att avgöra detta, men det är först åklagare som beslutar om åtal skall väckas. I Sverige läggs stora mängder brottsanmälningar ner innan åtal väcks i utredningar med betydligt bättre bevisläge för betydligt grövre brott varje vecka. Precis som först skedde med Assange, som stannade i Sverige för att möta rättvisan så länge detta såg ut som en vanlig (opolitisk) utredning. Om du tror att Sverige och UK hade lagt ner dessa resurser på att jaga en vanlig “Svensson” så har du stora skygglappar på dig.

     Därmed inte sagt att det är synd om tjejerna som hamnat i detta (varav den ena inte själv ens ville göra en brottsanmälan mot JA).

   2. Ola Palm

    August 8, 2013, 19:19:01

    USA har väl aldrig ens antytt att de är intresserade av Assange?
    Det är riktiga kvinnor som anser sig våldtagna och har rätt att få detta prövat i domstol. Utgången av målet blir en senare fråga.
    Många nationalhelgon och andra hjältar är skitstövlar privat så varför kan det inte gälla för Assange. Den enda särbehandling han fått från myndighetshåll är väl asyl. En, för övrigt okänd, misstänkt våldtäktsman skulle knappast fått politisk asyl och inte heller haft ekonomiska resurser att gömma sig på en ambassad i flera månader.

    Observera att ovanstående inte utesluter att wikileaks är en, i de flesta avseenden, positiv företeelse.

    1. JohJoh

     August 8, 2013, 21:30:04

     “Den enda särbehandling han fått från myndighetshåll är väl asyl.”

     Du tror alltså – på fullt allvar – att Sverige hade jagat en “Svensson” internationellt för att förhöras i ett liknande mål?! 😮
     Och UK hade väl avsatt miljontals pund för att bevaka en ambassad där herr Svensson gömmer sig också.
     HUR tänkte du nu?

     1. Ola Palm

      August 9, 2013, 13:11:01

      En vanlig Svensson som misstänktes för våldtäkt hade mest sannolikt gripits innan han nått gränsen. Skulle han lyckas ta sig till ett annat land med utlämningsavtal så hade myndigheterna där gripit och utlämnat honom utan omsvep och i media hade detta på sin höjd uppmärksammats med en notis.
      Att slingra sig som Assange kräver att man lever ett lika privilegierat liv som han och att ens position möjliggör formulering av konspirationsteorier.

      1. JohJoh

       August 9, 2013, 23:39:46

       Så din teori är att man lär bli att arrestera Assange när han var kvar i landet flera veckor för att han är en “kändis”, och sedan efterlyste honom direkt när han lämnade landet?! Låter logiskt. 😮

       Jämför t.ex med detta om en synnerligen brutal misshandel där gärningsmannen finns på film:

       Åklagaren:
       “Om vi skulle försöka hämta hem alla människor som begått brott som inte är tillräckligt allvarliga så skulle vi få väldigt mycket att göra.

       Att begära dem utlämnade ser han inte som ett realistiskt alternativ.

       – Så går det inte till. Sådant där håller vi på med när det är allvarliga brott – som mord.”

       http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8031457.ab

       Eller kanske denna om att inte kunna förhöra en misstänkt utomlands:
       http://www.unt.se/uppsala/mordmisstankt-forhord-i-serbien-1701566.aspx

       Men för all del. Lev kvar i din bubbla…
       Därmed inte sagt att han inte verkar vara en skitstövel och att det är synd om tjejerna.

 7. Per "wertigon" Ekström

  August 7, 2013, 19:49:04

  Anna, Presidenten kommer till Sverige. Det här är en jättechans för oss.

  Vad sägs om att, under en av de tal presidenten håller/är närvarande hos, hyra en luftballong, placera den ovanför torget han pratar på – och öser ut en massa flygblad ur den där vi på engelska ställer den mycket, mycket relevanta frågan “Varför har USA övergivit sin demokrati och blivit en demokratur?”

  Undertecknat, Reportrar utan gränser, Piratpartiet International och massvis av andra tunga organisationer.

  Bonuspoäng om någon klär ut sig till Anonymous och faktiskt sticker flygbladet i händerna på Presidenten! 😀

  1. Ano Nym

   August 7, 2013, 23:15:51

   Bra idéer, förutom att gå fram med Anonymousmask. Den som gör det blir nog skjuten av livvakter med kpistar.

  1. Anna Troberg

   August 9, 2013, 07:07:31

   Hej JohJoh!
   Jag vet faktiskt inte hur det funkar hos SvD. Som debattartikelförfattare har man inte möjlighet att påverka sådant. Man får vara glad för det man får. :-)

 8. Christian

  August 7, 2013, 23:54:40

  Mister Obama: När stänger ni Quantanamo? Eller åtminstone, när får alla dessa fångar en rättegång?

 9. Lasse Karlsson

  August 9, 2013, 10:37:52

  Glädjande nog är arbetet med en manifestation mot Obama i gång.

  Syftet är att få till stånd en bred manifestation. Fantastiskt om en ny maktkritisk generation kan göra gemensam sak med gamla kämpar (själv fyller jag 74 om några dagar). Likaså om man kan blanda kreativa inslag med raka knallhårda texter från talarstolen. Hoppas få se Anna i den talarstolen!

  Tid och plats:
  Sergels torg i Stockholm den 4/9 kl 17

  Facebook:
  https://www.facebook.com/groups/4441e

  1. Anna Troberg

   August 9, 2013, 10:56:01

   Hej Lasse!
   Det är nog många demonstrationer på gång. Även PP har sökt demonstrationstillstånd när Obama är här. Och säkerligen typ 20 organisationer till. 😉

   Jag pratar gärna på demonstrationer när Obama är här, oavsett om det är PP eller någon annan som organiserar, så länge det är en fredlig demonstration. Jag har inte mycket till övers för gatstenskastande och springer dessutom för långsamt för att kunna eller vilja vara en del av något sådant. :-)

 10. Lasse Karlsson

  August 9, 2013, 12:31:10

  Tack Anna, roligt att många är på gång men bäst av alt är ju en bred jättemanifestation. 10000 demonstrerade under ett gemensamt nätverk när Bush var i Göteborg 2001 och det kastades inga gatstenar :-) Och jag funderar: Har presidentmakten i USA blivit så mycket bättre sedan dess? Göteborg 2001 var före 9/11, Guanatanamo, Afghanistan, Irak, Manning, Snowden, upptrappningen av drönarna… Jag tror att jättemånga människor stöder kritiken mot Obama-administrationen i specifika frågor sådana som du nämner i bloggen

  1. nimix

   August 11, 2013, 18:12:37

   Problemet är att det finns så mycket folk som har sinne som 12åringar nuförtiden, jag tror att det var det Anna menade.

   Det är väldigt mycket människor runtomkring i Sverige som tror att man får ut någonting av våld, eller att kasta gatsten eller betee sig som ett svin och skrika högt.

   Det hade definitivt inte hjälpt i en demonstration mot Obama, det hade fått oss terroriststämplade på 30 sekunder, inte officiellt men i många Amerikaners ögon, du får inte glömma att halva det där landet är anti-gay marriage och abortion för folk som blivit våldtagna.

   Disclamier, statistik är inte faktualiserad, debatt om gay-rights/abortion undanbedes.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *