Pages

Categories

Search

 

Piratpartiet anmälde bankerna, nu granskar Finansinspektionen dem

Piratpartiet anmälde bankerna, nu granskar Finansinspektionen dem

by
August 20, 2013
Integritet, Politik
10 Comments

iStock_000016947656SmallFlera betalningsförmedlare har tagit på sig rollen som moralens väktare. VISA, Mastercard, Payson och flera andra förmedlar inte längre betalningar till vissa företag, inte för att företagen på något sätt är skumma eller olagliga, utan för att man anser att deras verksamhet är omoralisk. Men, det är inte “bara” butiker som säljer sexleksaker som har problem. Även andra organisationer har problem, eftersom de har åsikter som inte passar. Wikileaks är en sådan organisation. Av någon outgrundlig anledning anses dock till exempel Ku Klux Klan vara passande, så dit förmedlar man glatt pengar. Jag har bland annat skrivit om detta i Aftonbladet.

I december 2012 anmälde Piratpartiet svenska banker till Finansinspektionen, för att de utan protester valde att böja sig för kortföretagens betalningsblockad. (Själva anmälan.) Det uppmärksammades bland annat av DN.

I dag läser jag till min stora glädje i IDG att Finansinspektionen nu tänker granska de fyra storbankerna, Skandiabanken och Payson. Det är verkligen på tiden. Granskningen kommer att presenteras inom de närmaste månaderna. Win!

Lägg detta på minnet, folks. Piratpartiet gör skillnad och du har möjligheten att vara en del av den skillnaden.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


10 Responses

 1. Sysadmin

  August 20, 2013, 09:11:24

  Detta är så förbaskat fantastiskt att läsa att jag blir alldeles varm inombords. Tack Anna!

 2. Håkan

  August 20, 2013, 09:55:49

  Det är glädjande. Men tanke på att vi har åsiktsfrihet så ska ju inte bankerna få hindra folk att ge pengar till höger å vänster. Ska nån stoppas från att få pengar så är det ju polisen uppdrag att förbjuda det.

  Ni har min röst i Eu parlamentet nästa val igen !

 3. Zudden

  August 20, 2013, 10:43:38

  – Piratpartist?
  – Javisst!

 4. Glenny

  August 20, 2013, 10:59:34

  Grymt gjort!

  Miljöpartiet får anstränga sig lite mer om de vill ha min röst nu:]

 5. Scary Devil Monastery

  August 20, 2013, 11:31:20

  Alltid värmande att se att det hjälper att ge sitt stöd till rätt person. :)

  Återigen tack för ett bra jobb, Anna.

 6. Tobias

  August 20, 2013, 11:38:41

  Det är helt fel att bankerna blir moraliska domare. Men samtidigt så kan väl banker (liksom alla andra företag) göra som de vill, eller? Kan även detta regleras?

  Bra att detta uppmärksammas.

 7. Dennis Nilsson

  August 20, 2013, 12:13:12

  Uppenbarligen har dessa “betalningsförmedlare” blivit utsatta för politiska påtryckningar från en del “apparatchiks” i USA.

  Dessa diktaturens kreatur finns överallt i världen, oavsett statsskick. Lär mer här ex-vis här http://en.wikipedia.org/wiki/Apparatchik

 8. Mattias

  August 20, 2013, 14:36:10

  Hej!

  Tack för en fin blog. Medborgarrörelsen, alla mänskliga rättigheter den slagits för, börjar helt falla i glömska. Att man en gång i tiden offrade blod, svett och frihet för att vi alla skulle få personlig frihet och rätten till personlig integritet falnar i minne. Hade Martin Luther King funnits idag hade han pratat om USA och resten av västvärldens olagliga övervakning och krävt krafttag mot det åsiktskontrollerande samhället och maktapparatens friheter. I väntan på att Martin Luther King skall vakna så gör du ett superbt jobb Anna! Jag och en ny medlem i Piratpartiet skulle ev.vilja starta lokalförening här i Täby. Vi har mejlat om detta men inte fått svar. Finns det något intresse hos er för det?

  1. Sysadmin

   August 21, 2013, 01:56:44

   Mattias, kontakta stockholmspiraterna direkt. Kontaktuppgifter hittar du på stockholm.piratpartiet.se.

 9. jonne

  August 27, 2013, 19:37:57

  Verkar som man sammanblandar den “liberala” tanken om personlig frihet med kollektiv solidaritet. Först måste man ställa frågan; frihet till. eller frihet från. Frihet till är oftast kollektiv. Nu har vi gått ifrån det till förmån för frihet från. Detta p g a en illusion om att vi gynnas bäst av egocentrism. I J-Leno-show berättade Bono om turnen i Japan. Han nämnde att när publiken lämnade arenan tog de med sig sitt “skräp”. “Men, det är ju kommunism” replikerade Leno. Tja, kanske det. Men vad är problemet med kollektiv hänsyn?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *