Pages

Categories

Search

 

Säg hej till Obama med oss!

Säg hej till Obama med oss!

by
August 30, 2013
Integritet, Politik
14 Comments

Nästa vecka kommer USA:s president Barack Obama till Sverige. Då ska vi naturligtvis säga “Hej!” med besked. Obama må känna sig nöjd med USA:s effektiva övervakningsmaskin, men det är dags för honom att inse att han är ganska ensam om det. Vi pirater är till exempel inte alls nöjda med det. “The land of the free” är idag “The land med historiens största övervakningsapparat”. Inte lika catchy, men icke desto mindre helt sant. Tyvärr.

Jag och en rad andra pirater har redan skickat in en hög debattartiklar om amerikansk övervakning till diverse olika tidningsredaktioner runt om i landet. Håll tummarna för att vi får in dem. Men, det slutar naturligtvis inte där. Vi ska så klart demonstrera också!

Dag: Onsdagen den 4 september
Tid: 17:00
Plats: Medborgarplatsen i Stockholm

Facebook-event.

Demonstrationen arrangeras av Nätverket 4 september, (där bland annat Piratpartiet och Ung Pirat ingår), som är en sammanslutning av olika organisationer som för dagen lägger politiska skillnader åt sidan för att demonstrera under parollen “Stoppa Big Brother Obama!”

Här pratar jag och Dror Feiler om det på SVT:

Jag hoppas att massor av pirater kommer att dyka upp. Jag vill se lila tröjor och pirat-plakat överallt. Utan Piratpartiet hade vi inte haft någon integritetsdebatt i Sverige de senaste åren. Det är viktigt att göra det tydligt, inte bara på nätet och på tidningarnas debattsidor. Vi måste visa det även på gator och torg.

En del pirater är jättekreativa och kommer att fixa ursnygga plakat själv. Toppen! Andra har andra talanger, men oroa er inte. Ni kommer inte att bli plakatlösa. Vi har tryckt upp en ganska rejäl hög med plakat som vi kommer att ta med oss och dela ut. Först till kvarn gäller för dem. (Motiven är de två lila som finns här nedanför.)

På måndag kommer jag att återkomma med ett inlägg med lite praktiska tips inför demonstrationen. Håll utkik efter det.

Hjälp oss sprida information om demonstrationen! Kom och demonstrera med oss! Alla fredliga demonstranter är välkomna!

manning_medium snowden_medium

Slutligen vill jag nämna att en del lyft farhågor kring Piratpartiets medverkan i demonstrationen, på grund av demonstrationens fokus och den politiska hemvisten hos några av de andra organisationerna som ska delta. Jag har stor respekt för det och det är saker som jag och Ung Pirats förbundsordförande Gustav Nipe tog i noggrant beaktande innan vi valde att låta Piratpartiet och Ung Pirat ta klivet in i demonstrationsnätverket. Det var inte ett lätt eller självklart beslut.

Men, till syvende och sist, Piratpartiet har en lång tradition av att demonstrera tillsammans med andra organisationer, oavsett om de andra råkat vara röda eller blå, så länge vi är eniga om sakfrågan. Alla är välkomna att delta även i denna demonstration. Tycker man att det är för mycket slagsida åt ena sidan, så väger man bäst upp det genom att gå dit och stå upp för sakfrågan ur sin egen synvinkel, inte genom att sitta hemma.

Inget gynnar övervakningsivrarna mer än splittring bland oss motståndare. Minns ni FRA-debatten? Det som gjorde den i det närmaste historisk var att INGEN satt hemma. ALLA gick ut och visade sitt missnöje oavsett politisk hemvist. Vi har valt att ta fasta på det.

Här är dessutom nätverkets affischer för demonstrationen. Flera av er har nog redan sett dem runt om i Stockholm:

demo1 demo2

(Klicka här om du vill skriva ut demonstrationsaffischen.)

Alla bra blogginlägg börjar och slutar med en skåning, så här kommer Gustav Nipe och säger några ord om demonstrationen:

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


14 Responses

 1. Per "wertigon" Ekström

  August 30, 2013, 15:48:09

  Bästa plakatet jag sett hittills:

  “Land of the watched. Home of the deceived.”

  Ska försöka komma förbi på onsdag, ses då! :)

 2. Peter Andersson

  August 31, 2013, 09:04:42

  Jag tror det skulle vara mer givande för PP och ge bättre genomslag i gammelmedia att satsa på något slags stor happening och debattartiklar veckan EFTER att Obama varit här!

  Då har alla normalt pp-negativa a-listejournalister kompledigt och det blir lättare att få ut PP:s vinkling på det hela i både rörlig media och trädmördarblaskor.

  Själva veckan när han är här kommer ju alla andra både till höger och vänster inklusive fan och hans mormor att tävla om att gapa högst och vara framme överallt där någon viftar med en mikrofon – chansen att just PP skall slå igenom mediebruset de dagarna är tämligen minimal.

  1. Anna Troberg

   August 31, 2013, 09:55:54

   Hej Peter!
   Det är inte antingen eller PP lyfter dessa typer av frågor året runt. Före, efter och under Obamas besök. Men, medias fokus är flyktigt. När Obama åkt hem kommer man snabbt att vända blicken mot något annat och att då försöka piska upp nytt intresse för samma sak är svårt.

   1. Jonas

    August 31, 2013, 20:13:29

    Håller med. Smid nu medan järnet är varmt. Svensk media har minne som en guldfisk.

 3. Johan

  September 1, 2013, 14:48:55

  Kan man få ta del av information gällande Nätverket 4 september utan att vara medlem i bigbrotherfacebook.com?

 4. Ano Nym

  September 1, 2013, 21:54:35

  Apropå det här med frågor till Obama: Valfusket i fjol.

  Mitt Romney fick massor av röster som var avsedda för andra kandidater, bland andra Ron Paul. Man har analyserat data från röstningarna och kommit fram till att sannolikheten för att det inte är valfusk är en på ett så stort tal att Excel inte kan hantera det… Jag tror nog att man kan kalla det “bortom rimligt tvivel”…

  Vad jag inte vet är förstås om det var en intern affär i partiet, om det var meningen att få fram en kandidat med “rätt” åsikter, eller om det var meningen att få fram en tillräckligt dålig kandidat för att Obama skulle väljas igen, men jag misstänker något av de senare.

  http://www.ronpaul.se/2012/03/valfusk-bevisat-vad-gor-vi-nu/Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *