Pages

Categories

Search

 

Politiskt revirpinkande är en tröttsam historia

Politiskt revirpinkande är en tröttsam historia

by
September 4, 2013
Integritet, Politik
7 Comments

iStock_000000302412SmallEn del har muttrat om att Piratpartiet idag kommer att demonstrera mot amerikansk övervakning och hetsjakt på visselblåsare tillsammans med organisationer med hjärtat till vänster. SvD:s ledarskribent Per Gudmundson muttrade till och med loss om “Piratpartiet (revolutionärerna)”, Sovjet och yada, yada, yada.

Det får stå för honom. Man ska minnas att ledarskribenter alltid har sin alldeles egna politiska agenda. Gudmundson har hjärtat till höger och det betyder något av detta:

 • Att han är ganska nöjd med övervakningsvurmen som Obama och Reinfeldt står för och därför tycker att alla protester mot övervakningssamhället suger. Att basha Piratpartiet lite ligger helt i linje med det.
 • Att han kanske inte gillar övervakningssamhället så himla mycket och därför tycker att det känns en smula kymigt att hans “sida” är så ivriga med att införa det. Att basha Piratpartiet är klassisk projicering och känns säkert lite trösterikt.

Kort sagt, det faktum att Gudmundson härjar är mest ett tecken på att han noterat vår aktivitet i frågan och att det får honom att känna sig obekväm av en eller annan anledning. Det är bara positivt.

Jag tycker dock ändå att det är på sin plats med lite konkreta fakta. Piratpartiet har alltid demonstrerat tillsammans med organisationer från både höger och vänster kring sakfrågor vi alla bryr oss om. Faktum är att vi gjort en poäng av att sätta sakfrågan framför politiskt revirpinkande. Det kommer vi att fortsätta göra.

Många av de organisationer vi idag demonstrerar med var med och demonstrerade mot FRA-lagen 2008. Då klagade ingen. Anledningen till det var att det då också fanns en ansenlig mängd organisationer med hjärtat till höger som kämpade för allas rätt till sitt privatliv. I dag lyser de tyvärr med sin frånvaro.

Vi har försökt få med organisationer och individer med hjärtat till höger. Generellt har vi möts av olika varianter av detta: “Övervakning är hemskt, men OBAMA KOMMER TILL SVERIGE!!! Wheee! *tindrande ögon*” Tyvärr verkar Obamas stjärnglans överskugga vikten av att vi tillsammans markerar att vi inte accepterar att bli övervakade av USA.

Jag hoppas att så många som möjligt av dessa organisationer och individer tänker om. Det som gjorde FRA-debatten historisk var att så många organsiationer och individer med olika politisk bakgrund ändå kunde enas om sakfrågan. Jag hoppas att vi ska kunna upprepa den bedriften.

Till er som kritiserar Piratpartiets val att försöka samla så många organisationer som möjlig till dessa protester, så har jag detta att säga:

Kritisera inte de som tar chansen att protestera mot amerikansk övervakning. Kritisera istället de som kroknade efter FRA-debatten och som nu lämnar walkover.

Och helt ärligt, lösningen på problemet är enkel. Masa er upp från sofflocket och balansera de politiska vågskålarna genom att delta. Genom att sitta hemma bidrar ni i bästa fall till ingenting och i värsta fall till att rulla ut röda mattan för övervakningssamhället.

Piratpartiet kommer inte att skala ner sitt engagemang mot övervakning för att ni ska kunna avstå från att protestera mot amerikansk övervakning med lite bättre samvete. Vår uppgift är att skapa förändring, att mota övervakningssamhället i grind, inte att curla politiskt revirpinkande.

I dag demonstrerar Piratpartiet med ett 30-tal andra organisationer mot amerikansk övervakning och hetsjakt på Visselblåsare. Det kommer att komma organisationer och individer som har hjärtat lite till vänster och de som har hjärtat lite till höger. Om du föredrar den ena eller andra sidan, så föreslår jag att du visar det genom att delta ur ditt perspektiv och inte genom att sitta hemma och sura. Det här är frågor som angår alla, oavsett om man till vardags hör hemma till höger, vänster eller är pirat.

Jag tänker i alla fall inte låta övervakningssamhället rulla in i medan jag rullar tummarna bara för att någon med “fel” färg också råkade tycka att det där med övervakning suger. Men, det är ju jag det…

Jag hoppas att vi ses på demonstrationen!

Plats: Medborgarplatsen i Stockholm
Tid: Idag, 17:00

Och för er som missade den igår, så kommer här min lilla videohälsning till Obama. Den får man så klart dela med sig av precis hur mycket som helst. Ju mer den sprids, desto bättre. :-)

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


7 Responses

 1. Fredrik

  September 4, 2013, 11:02:13

  Problemet blir när, inte om, de bortskämda medelklasslynglarna i den såkallade “reaktionära vänstern” börjar slå sönder affärer, tända eld på cafémöbler och kasta sten på poliser och journalister. Det vore ju helkass om PP kom att förknippas med sådana förvirrade individer.

 2. Jerker Montelius

  September 4, 2013, 15:15:47

  Mig veterligen har Henrik Alexandersson, ledaren för liberala frihetsfronten erbjudit sig att flyga upp från Bryssel och tala här http://henrikalexandersson.blogspot.com/2013/08/att-demonstrera-mot-obama.html
  “(Om man vill ha lite större politisk bredd på demonstrationen, då står mitt erbjudande kvar om att flyga upp och tala med min Frihetsfronts-hatt på mig. Och man kan inte utesluta att arrangörerna även skulle kunna få med sig till exempel CUF. Men det är upp till dem.)”

  Har han släppts in?

  1. Anna Troberg

   September 5, 2013, 10:03:09

   Hej Jerker,
   talartid delades ut till de organisationer som praktiskt hjälpte till med demonstrationen. Mig veterligen har Frihetsfronten inte erbjudit sig att samla ihop demonstrationsvakter, bära högtalare etc. Det påverkade med största sannolikhet beslutet.

 3. Christoffer

  September 4, 2013, 21:39:08

  HAX är ju medlem i PP också iofs.

  Men det var trevligt att se piratflaggorna vaja på nyheterna, Anna :) Det gjorde ni bra.

 4. Jerker Montelius

  September 5, 2013, 09:01:41

  Det är lite mindre trevligt att se piratflaggorna vaja tillsammans med plakat som stödjer Syriens president.

  1. Anna Troberg

   September 5, 2013, 10:05:17

   Hej igen,
   ja, det tycker jag med. Men, då kan det vara intressant att veta att dessa personer inte tillhörde nätverket och inte var inbjudna till demonstrationen. De dök bara upp och hölls till stora delar separerade från resten av demonstrationen av polisen. Så, en snabb faktakoll hade besparat dig hjärtsnörp. 😉

   1. Jerker Monted svar som "Nej vår förre partiledare är inte för barnporr. Nej vår partiledare är inte en manshatande militant feminist. Nej vår EU-parlamentariker driver inte frågan om elius

    September 5, 2013, 21:06:34

    Ja Anna. Jag vet det och du vet det(Jag behövde inte ens googla) men herr medelsvensson vet det inte. Medelsvensson får sina nyheter och nyhetsbilder från sådana som Per Gudmundson och då är det inte bra att bjuda dem på minsta tillfälle att göra det som Per Gudmundson nu gjorde. Om jag går ut och delar lappar för piratpartiet så får jag varje gång komma med svar som “Nej vår förre partiledare är inte för barnporr. Nej vår partiledare är inte en manshatande militant feminist. Nej vår EU-parlamentariker driver inte frågan om medborgarlön. Nej vår andra EU-parlamentariker var inte med i Attac och slog söder Göteborg. Det spelar ingen roll att inget av detta är sant det är den bild som media har fått in i folk. Bjuder vi dessutom dem på att vi demostrerar med avgrundsvänster och Assad anhängare så är det kört. Rakt ut kört.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *