Pages

Categories

Search

 

SARDIN – en ful fisk det stinker om

SARDIN – en ful fisk det stinker om

by
September 6, 2013
Integritet, Politik
14 Comments

en_svensk_sardinDet finns “onda” och “goda” länder. De “goda” länderna får ta sig friheter som de onda inte får ta sig. De får till exempel ägna sig åt statlig övervakning. Det skadar ingen. Övervakningen sker ju så “diskret”.

Detta är inte min världsbild. Detta är utrikesminister Carl Bildts världsbild, så som han presenterat den på två konferenser under våren och sommaren 2013.

Samme utrikesminister hävdade för ett par veckor sedan att han inte behövde kommentera Edward Snowdens avslöjanden om amerikansk massövervakning, eftersom han ansåg att det inte fanns bevis för att någon sådan ägt rum. Han var så säker på sin sak att han till och med såg till att EU inte kunde föra samtal med USA om massövervakningen. Det behövdes ju inte. De hade inte gjort något.

Samma dåliga argument använde statsminister Fredrik Reinfeldt när han skulle förklara varför han inte tänkte diskutera amerikansk massövervakning med president Obama i Stockholm. Det finns inge bevis för att sådan massövervakning ägt rum. Mensch…

Då kunde man ju tänka sig att Bildt och Reinfeldt tillbringat sommarsemestern under en sten och helt missat det faktum att Snowdens avslöjanden ett efter ett blivit bekräftade på ett eller annat sätt av NSA, Vita Huset och de företag som varit inblandade, tex Google och Facebook. Nu har FRA:s samarbete med NSA avslöjats och vi kan konstatera att både Bildt och Reinfeldt ljög oss alla rakt upp i ansiktet och att man aktivt försökte dölja exakt hur nära samarbetet mellan egentligen är. Sveriges kodnamn är tydligen SARDIN. Det är en ful fisk det stinker om.

Är jag förvånad över FRA:s nära samarbete med NSA? Nej. Är jag förvånad över Bildts och Reinfeldts lögner? Nej. Det är business as usual.

Regeringen tvingade igenom FRA-lagen, datalagringsdirektivet, uppluckringen av LEK, en lång rad uppluckringar av sekretesslagen som alla underminerar offentlighetsprincipen. Listan på vad regeringen gjort för att montera ner det öppna och demokratiska samhället är lång.

Möjligen är jag förvånad över hur blekt, för att inte säga uselt, oppositionens motstånd varit i och utanför riksdagen sedan dess. Antingen röstar man snällt med regeringens nedmontering av det öppna och demokratiska samhället eller också gör man alldeles för lite för sent.

I förrgår demonstrerade Piratpartiet och en rad andra organisationer mot amerikansk övervakning i Stockholm. Vänsterpartiets riksdagsledamot, Hans Linde var på plats. Det var det enda officiella deltagandet något av riksdagspartierna mäktade med. Vad jag kunde se fanns inte själva Vänsterpartiet på plats, utan hade nöjt sig med att skicka Linde. Det tyckte de tydligen var nog.

Miljöpartiets Maria Ferm har haft hög svansföring i integritetsfrågorna de senaste veckorna. Hon kostade till och med på sig att kasta lite skit på Piratpartiet, trots att det är Piratpartiet som de senaste åren hållit liv i den svenska integritetsdebatten. Oh well, politik är ett fult spel. Det köper jag, men verkligen? I dag viftar hon vidare i Aftonbladet.

Jag kan inte låta bli att undra var Maria Ferm var när vi andra demonstrerade mot amerikansk övervakning? Var höll Miljöpartiet hus? Det kanske inte bekymrar Ferm och MP så mycket att jag undrar över detta. Det borde dock bekymra dem att besvikna före detta miljöpartister också undrade var sjutton MP höll hus. De valde inte att prioritera bort protester mot amerikansk övervakning. De valde att ansluta sig till Piratpartiet och vi kommer inte att göra dem besvikna på övervakningsfronten.

Integritet, rätten till ett privatliv, får aldrig bli politiskt pynt som man viftar lite med bara för att valen närmar sig. Detta är en fråga som man måste jobba med kontinuerligt. Just nu är det tyvärr bara regeringen som visar kontinuitet i frågan och tyvärr riktas den kontinuiteten åt fel håll.

Oppositionens ströinsatser är en fis i rymden. De hade kunnat göra mycket mer, om de verkligen ville. Det som nu avslöjats är ingen stor överraskning. Alla tecknen har funnits där länge. Varför har man inte protesterat ordentligt när FRA-lagen steg för steg gjorts värre och värre? Varför har man inte rivit i när det gång på gång avslöjats att FRA med förbluffande arrogans överskrider sina befogenheter? Varför har man inte tagit tag i dessa frågor förrän nu, några månader innan det är dags för val?

Svaret är tyvärr enkelt. Integritet är bara ett flyktigt intresse för oppositionen, ett intresse som konsekvent får spela andra fiol när man väljer att prioritera andra frågor. Sporadiska insatser är helt enkelt inte nog för att stoppa övervakningssamhället. Det torde vid det här laget vara bevisat bortom alla rimliga tvivel.

Regeringen kommer att fortsätta på inslagen linje. Oppositionen kommer att fortsätta att prioritera annat. Förändringen kan bara komma utifrån.

Ett hett tips till dig som tänker rösta 2014 är detta: Piratpartiet har under de senaste åren med extremt små resurser, både i pengar och folk, lyckats lyfta din rätt att slippa bli övervakad hundra gånger bättre än vad riksdagspartierna gjort tillsammans. Fundera en stund på vad vi skulle kunna göra med samma resurser som de har och rösta därefter.

SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, DN, AB, AB, Expressen, Expressen, Expressen, SVT, SR.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


14 Responses

 1. Claus

  September 6, 2013, 11:29:35

  “Är jag förvånad över FRA:s nära samarbete med FRA? ” Bra skrivet, men citatet ovan får du ändra.

  1. Anna Troberg

   September 6, 2013, 11:35:31

   Ah, tack! Så går det när man skriver i affekt. 😉

 2. Joachim Persson

  September 6, 2013, 12:20:52

  Tack Anna! Då adderar vi ytterligare till listan över varför vi ska bidra med några ynka kronor som guldpirater (många bäckar små?) och inte minst, varför man ska rösta pirat.

  Kan vi inte dra igång en diskussionsgrupp på Google+ där vi diskuterar lösningar på allt detta? Jag menar, vårt nuvarande Internet känns rätt rökt om jag får vara uppriktig. Vi behöver nya alternativ, där NSA, FRA och alla andra terrorister hålls utanför allt vad påverkan heter i frågor om kommunikation och säkerhet. Jag skulle gärna starta gruppen själv, men tror den får bättre fäste i Piratpartiets namn!

 3. Roland Eriksson

  September 6, 2013, 13:33:26

  Jo, den fisken är genomrutten och passerade sitt bäst före datum för flera årtonden sedan. Om den ens någonsin haft ett bäst före datum.

 4. Level

  September 6, 2013, 13:38:53

  Mycket bra inlägg!

 5. erik lönroth

  September 6, 2013, 13:44:12

  Jag är så förbannat besviken över hur utsålda vi svenskar blivit av våra egna företrädare. I vår egen demokrati. På hemmaplan.

  Jag hoppas på att alla som tänker står upp för vår framtid i Sverige tänker straffa våra sittande riksdagspartier och rösta på Piratpartiet i valet nästa gång.

  Det är dags att röra om i den här grytan på allvar.

 6. Viktualiebrodern

  September 6, 2013, 14:15:27

  Bilden är fantastiskt bra, men du vet väl att svensk lag inte har något satirundantag. Abba kan ställa till det, ity de har varumärkesskydd på Kung Gustafs (numera) brisling.

  https://www.solidinfo.se/varumarke/278283_KUNG-GUSTAF-LaTTRoKT-BRISLING-I-FINASTE-TOMATSaS

 7. Viktualiebrodern

  September 6, 2013, 14:17:11

  Däremot finns förstås ett undantag för icke-kommersiell verksamhet, som den här.

 8. Rikard Elfgren

  September 6, 2013, 14:47:54

  Varför inte oppositionen säger något?
  Kanske för att de var med och drog igång det hela? För att den lede amerikanen hade koppel på dem med? Nu är det ju iofs inte ofta som medskyldighet har stoppat oppositioner någonstans från att börja klaga på sittande regering. Kanske känner de att de faktiskt sitter med svarte petter på hand?

 9. Fredrik

  September 6, 2013, 15:45:06

  Riktig sardin är en god och nyttig fisk.

 10. Mind

  September 6, 2013, 16:01:27

  Vad skulle hända om de inblandade i FRA anmäldes för landsförräderi? Det är ingen överdrift i sammanhanget för jag ser det som att det är exakt precis det som de har gjort. Anser att de som drivit igenom detta ska få livstid i fängelse.

 11. Gustav

  September 6, 2013, 16:07:08

  Nu ska vi inte vara elaka mot Sardiner, dom är väldigt goda på pizza.
  Här är en bra sida för er som vill försöka undkomma PRISM grejen även om det inte går helt.
  https://prism-break.org/

  En del vänner trodde jag var paranoid förut när jag berättade för dem om hur jag trodde att vi övervakades.
  Sen kom Eric Snowden.

  Har även hört argumentet att privatlivet kanske får offras till viss del om vi ska leva i säkerhet.

  Hur mycket gott har allt detta gjort?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *