Pages

Categories

Search

 

FRA-nyheterna är verkligen inga nyheter

FRA-nyheterna är verkligen inga nyheter

by
September 9, 2013
Integritet, Politik
5 Comments

fraFRA är på tapeten igen. Det är bra. Där ska de vara tills det har blivit lite ordning på torpet.

Den senaste veckans “nyheter” kring FRA är att de samarbetar med amerikanska NSA, att de systematiskt bryter mot lagen och att de använder möjligheten att ägna sig åt “utvecklingsarbete” till att gå runt restriktioner i lagen. Jag använder citattecken kring ordet “nyheter”, eftersom inget av detta på något sätt är en nyhet.

SIUN har gjort sina granskningar och publicerat sina rapporter sedan 2009. Jag har skrikit mig hes om det på min blogg och i debattartiklar.

Uppgifter om att USA får ta del av information inhämtad av FRA via spaning på baltstaterna kom redan 2008. 2009 skrev Mark Klamberg om osäkerheten kring hur FRA hanterade sin möjlighet till “utvecklingsarbete” och huruvida information från utvecklingsarbetet användes i byteshandel med andra länders säkerhetstjänster.

Så när svenska politiker sitter i media och är förvånade över det tidningarna nu skriver om FRA, så dånar jag en smula och får hålla i mig för att inte falla av stolen. Det är fascinerande att det är så mycket lättare att ljuga folk rakt upp i ansiktet än att ställa sig upp och säga: “Hörni, vi hade fel. FRA-kritikerna hade rätt.”

Nåväl, de kan sitta där och dilla om att de inte hade en aning om någonting. Vi som var med då minns vad som sades och tvingas nu tyvärr se alla våra farhågor besannas. Som tur är finns det åtminstone en organisation som var med då och som fortfarande jobbar vidare med frågan. Våra två senaste pressmeddelanden finns här och här.

Och som ren kuriosa tycker jag att ni ska läsa vad SvD:s ledarskribent Per Gudmundson har att säga om övervakning. Han tycks leva kvar i en drömvärld där vårt enda hot är “ryssen”. Att den egna staten blivit ett hot, tycks ha gått honom förbi.

Och med det måste jag rusa, för jag ska vara med i Studio Ett på P1 och prata om allt det här om 25 minuter. Det kommer ni att kunna lyssna på här. (UPPDATERING: Nu kan ni lyssna på det här.)

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


5 Responses

 1. Johan T

  September 9, 2013, 18:24:59

  Bra, Anna. Du fick inte så mycket tid till förfogande hos Studio Ett, men det gjorde ju inget när fru Malm sedan gjorde det ena självmålet efter det andra. Undrar verkligen om regeringen kommer att göra henne till Ingvar Åkessons efterträdare efter detta debacle.

  Ett tips vid PP:s kommande framträdanden kan vara att peka på det speciella med just utvecklingsverksamheten. Idag vet vi ju tack vare Datainspektionens granskning att sökbegreppen där är mycket, mycket bredare än de som används i den vanliga spaningen.

  Uppenbarligen handlar det bl.a. om att fånga in så många trafikdata som möjligt och sedan långtidslagra materialet för framtida bruk. Detta bruk kan även vara den vanliga underrättelseverksamheten.

  Här kan inte nog understrykas att ALLA som råkar kommunicera i en fiber som FRA bedriver utvecklingsspaning mot, riskerar att få sina trafikdata lagrade på Lovön. Man behöver på intet sätt utgöra något hot mot landet. Detta påpekar också Datainspektionen i sin rapport från 2010.

  FRA-domstolen saknar dessutom reella möjligheter att förvägra FRA att bedriva denna massinhämtning av trafikdata, då lagen (som FRA själva skrivit) stipulerar att trafikdatalagringen utgör en helt nödvändig förutsättning för underrättelseverksamheten.

  Keep up the good work.

 2. Dennis Nilsson

  September 9, 2013, 22:50:20

  När får vi se någon av våra sittande politiker ha ryggrad och begära att FRA borde tilldelas nya uppgifter?

  Att FRA skall ägna sig åt att skydda Sverige mot övervakning. Deras uppgift är ju att försvara svenska intressen, inte att spionera på sina egna.

  Har man inte ryggrad så kan man ju alltid föreslå att byta namn på FRA till Statens Övervakningsanstalt.

  I övrigt får vi hoppas att någon tar fram avlyssningssäker open source mjukvara för datorer och mobiltelefoner, som ex-vis dagens True Crypt för hårddiskar, http://www.truecrypt.orgLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *