Pages

Categories

Search

 

S åker Bodströmsamhället – övervakningssamhället tur och retur

S åker Bodströmsamhället – övervakningssamhället tur och retur

by
September 10, 2013
Integritet, Politik
3 Comments

facebook_1718523131Alla kanske inte minns det i dag, men det fanns en tid när man inte talade om “övervakningssamhället”. Man talade istället om “Bodströmsamhället”. Anledningen till detta var att det var den dåvarande socialdemokratiske justitieministern Tomas Bodström, som lade grunden för det moderna övervakningssamhället.

Socialdemokraterna har sedan dess halkat hit och dit i integritetsfrågorna. I opposition har man naturligtvis tidvis försökt vinna billiga poäng mot den övervakningsvurmande regeringen genom att se ut som om man tycker att den personliga integriteten är viktig. Men, i själva verket har man aldrig bjudit på något verkligt motstånd när det verkligen gäller.

Socialdemokraternas sporadiska vurmande för den personliga integriteten har aldrig varit något att hänga i julgranen. Inför valet 2010 lovade man att riva upp FRA-lagen om man kom till makten. När det nu ser ut som om det faktiskt finns en chans för Socialdemokraterna att ta makten 2014, så låter det istället så här:

Hade vi vunnit valet 2010 så hade vi gjort en total översyn av hela FRA-lagstiftningen. Nu blev det inte så. Men vinner vi nästa val så är vi beredda att utvärdera lagstiftningen runt signalspaning för att kunna förbättra den ytterligare.

Orden kommer från socialdemokraternas rättspolitiske talesperson. Uppenbarligen har något hänt. Plötsligt anser man tydligen att FRA-lagen i grunden är bra och bara är i behov av en liten trimning.

Socialdemokraternas svängning är i sig inte så anmärkningsvärd. Den är bara ännu ett steg i deras långa integritetsslalom. Än slinker de hit och än slinker de dit och nu slank de visst ner i diket. Det anmärkningsvärda är att man går ut med denna nya svängning samma vecka som FRA är i blåsväder för att man återigen blivit tagna med fingrarna i syltburken. Timingen är speciell.

Beror den dåliga timingen på dålig planering eller på att man är så säker på att man lyckats övertyga tillräckligt många människor om att myten om att övervakning ger trygghet är sann? Det kan jag inte svara på, men det är en fråga att begrunda.

Socialdemokraternas svängning gör dessutom Vänsterpartiets och Miljöpartiets redan svaga motstånd mot övervakning ännu svagare. Deras fokus i integritetsfrågor är redan skakigt. Integritetsfrågorna prioriteras konsekvent ner till förmån för andra frågor. Chansen att de skulle prioriteras mer när de inte ens kan hoppas på stöd från Socialdemokraterna är i det närmaste obefintlig.

Det finns ingen livkraftig opposition mot övervakningssamhället i rikdagen. Man har haft många år på sig att mobilisera i de här frågorna, men man har låtit bli. Det finns inte heller några tecken på att man kommer att prioritera upp frågorna till den nödvändiga nivån.

I dag finns den enda stabila oppositionen mot övervakningssamhället utanför riksdagen. De där inne kommer inte att ändr sig. De har haft sin chans och sjabblat bort den. Nu är det dags för oss andra att få chansen att stå upp för den personliga integriteten. Ut med det gamla och in med det nya!

Här är några konkreta förslag från Piratpartiet på vad som borde göras med FRA redan här och nu:

 • Frys FRA:s verksamhet helt och tillsätt en politiskt oberoende utredning, där oberoende människorättsorganisationer bereds plats.
 • Skapa ett regelverk där det är tydligt vem som bär det yttersta ansvaret när FRA överskrider sina befogenheter och vilka konsekvenserna bör vara.
 • Utred FRAs verksamhet som den ser ut idag. Klargör vilka samarbeten som finns med andra länder och hur omfattande de är.
 • Utred om FRA:s massövervakning verkligen är den väg Sverige bör ta in i framtiden.

Det är en början. Det finns mycket mer att göra, men någonstans måste man börja.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


3 Responses

 1. pontus

  September 10, 2013, 10:28:55

  S har varken dålig timing eller är säkra på att kunna övertyga folket, de är helt enkelt för stora för att riskera att tappa speciellt många mandat på en fråga som de kan övertyga folket om att den är oviktig jämfört med solidaritet och välfärd. Troligen har de kommit överens med M, KD och FP att stänga FRA-debatten ute från valet 2014 för att inte riskera att ett parti med sunda värderingar skall sno åt sig röster på bekostnad av en fråga de själva varken förstår eller kan försvara.

 2. Fredrik Bellman

  September 10, 2013, 11:42:07

  Detta tycker jag visar på att representativ demokrati fungerar väldigt dåligt. Det är ju inte folket som formar partiprogrammen utan partierna. Sedan får vi sitta där och välja mellan pest eller kolera på valdagen. Skillnaden mellan blocken är väldigt liten och om inget stort motsätter sig en sakfråga så kan vi aldrig få igenom någon egentlig förändring.

  Mitt hopp står till att piratpartiet kommer in i riksdagen så vi får lite förnuftiga röster i de här frågorna på bordet istället för alla andra partier som inte verkar tycka att det är viktigt med demokrati och privatliv längre.,

 3. Bengt Svensson

  September 11, 2013, 07:40:32

  Fredrik Reinfeldt Angels (FRA) har samma inställning till lagar som Hells Angels (HA).Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *