Pages

Categories

Search

 

FRA bryter lagen och regeringen stoppar huvudet i sanden

FRA bryter lagen och regeringen stoppar huvudet i sanden

by
September 13, 2013
Integritet, Politik
14 Comments

denialDet tycks inte finnas en ände på FRA-eländet. Man är NSA:s BFF. Man ägnar sig åt “utvecklingsarbete” som i själva verket mest utvecklar förmågan att gå runt själva lagen så mycket som möjligt. Men, mest av allt är jag oroad över den attityd som regeringen uppvisar kring det hela.

Carl Bildt har sagt att han inte har bevis för att NSA har bedrivit någon massövervakning och har därför stoppat EU:s samtal med USA om detta. Det var en paraply det regnade igenom.

Fredrik Reinfeldt har också hänvisat till att det inte finns bevis för att NSA ägnat sig åt massövervakning. Han använde argumentet för att förklara varför han inte tänkte diskutera NSA:s förehavanden när president Obama var på besök.

Det faktum att Vita Huset, NSA och diverse privata företag som Google, Facebook och Yahoo på olika sätt faktiskt bekräftat stora delar av de uppgifter som kommit fram genom Edward Snowdens läckor tycks inte spela någon som helst roll. Om man upprepar en lögn tillräckligt ofta och högt, så blir den ju sann. Nåja…

Samma fenomen återkommer idag i en intervju med försvarsminister Karin Enström i Sydsvenskan. Hon säger en del anmärkningsvärda saker.

Angående uppgiften om att FRA samarbetar med NSA ansluter sig försvarsministern till Bildts och Reinfeldts linje:

Jag har svårt att se en sådan koppling.

Really? Det är på intet sätt en hemlighet att FRA samarbetar med andra länders underrättelsetjänster och byter information med dem. Det är inte heller en hemlighet att de signalkablar som kommer från baltländerna och går via Sverige är högintressanta för USA. Det är verkligen inte en hemlighet att den svenska regeringen tar varje chans den får att fjäska lite för USA. I ljuset av detta vore det tyvärr extremt märkligt om FRA inte hade ett långtgående samarbete med NSA.

Angående SIUN:s uppgifter om att FRA konsekvent tänjer på sitt mandat och bryter mot lagen säger Enström:

Jag utgår från att FRA följer lagen.

Oh dear… Ja, det borde man naturligtvis kunna utgå från. MEN, nu har SIUN flera år i rad prickat FRA för det ena allvarliga övertrampet efter det andra. Det finns inte något tolkningsutrymme här. Det räcker inte att försvarsministern “utgår” från att FRA följer lagen. Vi vet redan att de inte gör det.

Men, Enström har inte glömt bort SIUN:s kritik mot FRA. Hon säger så här om den:

De påpekanden som Siun gjort visar att kontrollmekanismen fungerar.

Well… Förvisso har SIUN hittat fel. Det är bättre än om de inte alls hittats. Men, borde inte FRA:s systematiska fel få någon form av konsekvenser? I flera fall har man helt struntat i SIUN:s påpekanden och harvat på som vanligt och inte har det hänt så mycket för det. Ingen har avkräfts ansvar för det inträffade, istället har riksdagen valt att belöna FRA med kraftigt utökade mandat och ett rejält extra klirr i kassan för att utöka sin verksamhet.

Poängen med en kontrollmekanism borde väl vara att granska verksamheten, så att åtgärder kan vidtas och ansvariga ställas mot väggen när det visar sig att man inte hållit måttet? Om det inte är syftet, så är “kontrollmekanismen” ett onödigt pynt för att skiten ska se bättre ut än vad den är.

Det här är viktiga frågor och ingenting jag vill bagatellisera. Men det ska inte råda några tvivel om att vår lagstiftning tillåter samarbete med andra länder.

Så, försvarsministern vill inte bagatellisera det hela? Hur vore det då att ta SIUN:s uppgifter på allvar och inte strunta i alla de prickar FRA fått under de senaste fyra åren?

Och om Enström har svårt att se en koppling mellan FRA och NSA, varför i hela friden påpekar hon då att FRA minsann får samarbeta med andra länder? Försvarsministern kan ju inte på allvar tro att FRA samarbetar med andra länder, men inte med USA? Eller, är det helt enkelt så att hon inte riktigt lyckades fullfölja regeringsstrategin som tycks gå ut på att in absurdum förneka amerikansk massövervakning och det faktum att FRA är en högst behjälplig medbrottsling i den verksamheten? Jag gissar på det senare.

Verkligheten håller sakta men säkert på att ersättas med en alternativ verklighet som friserats till av våra makthavare. Fakta får ge vika för propaganda. När granskande journalister inte längre är fria att granska makten, så förändra samtalen i maktens korridorer: “Bevis? Äsch då, om vi bara låtsas som om de inte finns med tillräcklig emfas, så förpassas de in i glömskan där de inte stör den politiska väg vi stakat ut.”

Vi har två val. Att acceptera att bli behandlade som dörrmattor av våra makthavare eller att säga ifrån.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


14 Responses

 1. Eric

  September 13, 2013, 08:52:26

  Hur ska sådana här rutiner gå till? Om de bryter mot lagen, gör fel och SIUN märker det. Vems jobb är det att ta tag i det och dra det vidare?
  Överlag känns det som skandal efter skandal kommer fram, inom olika områden, men ingen ställs till svars och inga utredningar blir gjorda. Hur är det en demokrati om vi inte har något att säga till om?

  Återinför ämbetsmannaansvar…

 2. Tobias

  September 13, 2013, 09:21:47

  Om någon bryter mot lagen så ska man ju göra en polisanmälan. Som @Eric säger: Vems ansvar är det att göra polisanmälan?

 3. Zudden

  September 13, 2013, 09:55:17

  NSAs BFF? Nej, snarare deras bitch…

 4. Ola

  September 13, 2013, 09:58:02

  Stödjer ert parti men snälla du, försök att inte blanda in en massa engelska som du gör. Antingen skriver man på svenska eller engelska, inte både och.

  Vad gäller diskussionen i kommentarerna: Kan en helt vanlig medborgare göra dessa anmälningar tro?

  1. Anna Troberg

   September 13, 2013, 10:23:38

   Hej Ola! Jag försöker inte blanda in engelska. Jag gör det medvetet och lyckas dessutom bra med det. Det är viktigt för mig att prata som jag alltid gör även på min blogg. Och jag pratar så. Beror det på att jag mest läser engelska böcker? Beror det på att min flickvän kommer från Irland och vi alltid pratar engelska hemma? Beror det på att jag tillbringar stora delar av min vakna tid på nätet? Beror det på att jag bara är människa? Antagligen beror det på allt det där och jag trivs med det, så du kommer att få leva med det. Ta det som en spännande utmaning. 😉

   1. Ola

    September 13, 2013, 10:50:37

    Så länge du inte våldför dig över svenska språket så antar jag utmaningen med gott samvete.

    OT: Om vi nu har SIUN till att reglera FRA, vad är meningen om dess felanmälningar sopas under mattan?
    Kan Svensson göra anmälningar på egen hand med SIUN’s stöd eller finns det ingen som konkret kan ge FRA’s felsteg rättsliga konsekvenser?

    1. Björn Persson

     September 13, 2013, 14:34:20

     Hördu Ola, vilket språk ska jag uttolka “OT” på? Och om vi nu ska vara rädda om språket så våldför man sig inte över utan något. :-þ

 5. Andreas

  September 13, 2013, 11:02:19

  Vad har egentligen FRA gjort för nytta under dessa åren de funnits?
  Har bara hört massa negativa saker om FRA och inget bra…

  1. Ken Rabelius

   September 13, 2013, 12:01:16

   För att allt Possitivt de gör är under hemligstämpel? hummm, eller nåt sånt i den stilen 😉

 6. Jon

  September 13, 2013, 13:35:03

  Om FRA samlar in data från diverse kommunikation, om allt och alla, för att sedan dumpa all den ofiltrerade datan i NSA:s databas, för att undkomma våra lagar om datahantering. Gör de sig inte skyldiga till förräderi eller spioneri då, eftersom de överlämnar information till främmande stat? Den ofilterade datan kan ju innehålla vad som helst om personer och företag.

 7. Nejtillpirater

  September 21, 2013, 20:06:07

  “Angående SIUN:s uppgifter om att FRA konsekvent tänjer på sitt mandat och bryter mot lagen ”

  Kan du länka till en artikel eller rapport där det framgår att FRA konsekvent bryter mot lagen?

 8. Dennis Nilsson

  September 22, 2013, 02:57:42

  @Nejtillpirater
  “Kan du länka till en artikel eller rapport där det framgår att FRA konsekvent bryter mot lagen?”

  Du får samma svar som du själv brukar svara med. Det är hemligstämplat.

 9. Nejtillpirater

  September 22, 2013, 08:13:11

  Tanken med en kontrollfunktion är ju att löpande övervaka att systemet fungerar och agera på avvikelser. Har man bara mindre avvikelser så är ingen större skada skedd, det är precis så det fungerar även i näringslivet med kvalitetskontroll internt i organisationen.

  Anledningen till att jag frågar om länk är att jag helt enkelt inte tror att det går att säga att lagbrott har skett baserat på fakta utan att detta helt enkelt är en konspirationsteori som förs fram utan belägg.

  Sen brukar man ju från pirathåll vara väldigt noga med att peka på oskuldspresumtionen så då får man även anta att inga lagbrott får anses vara begångna förrän ansvariga är fällda bortom rimliga tvivel enligt i laga kraft vunnen dom. Finns det någon sådan dom? Finns det ens något åtal? Om inte så sysslar Anna Troberg med samma faktavrängande som Rick Falkving och Christian Engström upprepat sysslat med. Lyckas man inte få stöd för sin politik via fakta så vränger man fakta och sprider en nidbild av verkligheten för att öka chansen att få behålla sina jobb efter valen 2014.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *