Pages

Categories

Search

 

När övervakningen blivit ett normaltillstånd börjar polisen registrera människor på eget bevåg

När övervakningen blivit ett normaltillstånd börjar polisen registrera människor på eget bevåg

by
September 23, 2013
Uncategorized
11 Comments

BODY PARTS AND bar codeSå har det kommit fram att polisen registrerar romer. Det är verkligen gräsligt. Det är fel på så många plan att jag knappt vet var jag ska börja.

Polisen bär ett tungt ansvar för det som skett. Det är anmärkningsvärt att ett sådant här register funnits i flera år och använts av en stor mängd poliser utan att någon satt sig ner och funderat över lämpligheten i att registrera en grupp människor på det här sättet. Det är i sig upprörande att ingen kommit på tanken att det skulle kunna te sig tämligen rasistiskt att uppräytta ett register baserat på etnicitet. Det är dessutom en smula speciellt att det inte slagit någon av dessa poliser att den här typen av register är olagliga.

Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka att detta är den naturliga konsekvensen av att göra övervakning och registrering till ett olyckligt normaltillstånd där övertramp i stort sett aldrig får några kännbara konsekvenser. Detta är det berömda sluttande planet och riksdagspolitiker som genom handling eller brist på handling gjort detta möjligt bär en del av ansvaret.

Jag ser inga tecken på att våra riksdagspolitiker tänker axla detta ansvar, men det var nog inte väntat heller. Det är så mycket lättare att rasa lite i media än att se sig i spegeln och fundera på hur man själv hade kunnat bidra till förbättring. Jag föreslår därför att vi ger dem lite hjälp genom att rösta ut dem i nästa val. Vi behöver politiker som inser att det där med personlig integritet är ett livslångt åtagande och inte bara klädsamt rasande inför stundande val.

Piratpartiets pressmeddelande finns här: “Horribel registrering av romer väcker obehagliga frågor som vi måste få svar på”

Jag har dessutom skrivit en debattartikel om det hela. Håll tummarna för att den publiceras någonstans. Jag håller er uppdaterade.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


11 Responses

 1. Swingthatcat

  September 23, 2013, 17:47:29

  Tappa inte fokus nu kära Anna pga den här finten. Jämfört med FRA och DLD är det här en piss i Mississippi.

  1. Anna Troberg

   September 23, 2013, 17:59:51

   Detta är att ha fokus. Det som skett är inte en fis i rymden. Det är exakt det vi i PP ofta varnar för. Självklart ska vi ta upp när människor råkar ut för den här typen av övergrepp.

 2. kasch

  September 23, 2013, 18:33:56

  Men samtidigt ett perfekt praktiskt exempel på exakt vad allt handlar om. Så fort man känner sig bunden av lagar och förordningar anser man sig kunna göra som man vill för att uppnå bättre statistik, i brist på transparens. En form av quickfix. Och att det sker i skymundan… av en polismyndighet… som dessutom förnekar.

  Det är så många fel i detta att det finns inte och naturligtvis behövs det fokuseras på detta för tillfället. Kan dessutom leda till att allt fler människor blir uppmärksammade kring det rättsliga fildeningslotteriet och alla klavertramp man gör i regeringen. Slutet gott allting gott, fortsätt ånga på Anna!

 3. Ano Nym

  September 23, 2013, 18:53:05

  Jag postade samma sak hos Rick, på engelska, jag tror att de flesta här förstår det:

  Only in Sweden. HUUUGE surveillance scandal goes right by, little surveillance scandal that happens to be targeted at people that actually are more likely to commit crimes (I’m not saying it’s right, though) is flooding the news and other programs, just because it’s targeting the Romani.

  The NSA/GCHQ/FRA are doing this and incredibly much more towards EVERYONE, Romani or not. Can someone spell ‘hypocrisy’?

 4. JohJoh

  September 23, 2013, 21:39:19

  Visst är detta illa, men samtidigt är det fascinerande att se upprördheten när man samtidigt tillåter i princip vilken registrering som helst hos FRA utan att media tycker det är något att skriva om…

 5. farmorgun

  September 23, 2013, 22:18:54

  Grunden för detta la riksdagen den 18 juni 2008 när beslutet togs om FRA:s utvecklingsverksamhet med dess särskilda variant av PUL vilken tillåter registrering på alla de grunder, som är förbjudna i ordinarie PUL. Det är väl ett olycksfall i arbetet att detta blev avslöjat för allmänheten?!

 6. Kloker

  September 28, 2013, 22:05:50Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *