Pages

Categories

Search

 

Novus: 13% kan tänka sig att rösta på Piratpartiet

Novus: 13% kan tänka sig att rösta på Piratpartiet

by
September 24, 2013
Politik
9 Comments

iStock_000008598072SmallGood news everyone! Novus har på Piratpartiets och Ung Pirats uppdrag gjort en opinionsundersökning. Resultatet är mycket upplyftande.

Jag skulle naturligtvis helst ha sett att någon annan ställt de här frågorna. När man ställer dem själv kommer det alltid att finnas folk som använder det faktum att man själv ställt dem mot en. Men, när ingen annan vill göra det, så måste man ställa dem själv.

Min förhoppning är att den här undersökningen inspirerar andra att ställa samma och många andra relaterade frågor. Piratpartiets problem är inte att man ställer frågor om oss, utan att man konsekvent undviker att göra det. Tills andra börjar göra det kommer vi att ta saken i egna händer.

Undersökningen har genomförts bland allmänheten i Sverige i åldrarna 18 till 79 år under perioden 12 – 17 september 2013. Totalt har 1000 intervjuer genomförts i Novus slumpmässigt rekryterade webbpanel.

Frågorna som ställdes i undersökningen var följande:

 • Tycker du att din privata kommunikation via telefon, e-post och internet skall vara fri från avlyssning, såvida det inte föreligger någon brottsmisstanke?
 • Är du orolig för att privata företag kan sälja vidare personliga uppgifter om dig som finns tillgängliga via internet?
 • Är du orolig för att din kommunikation med vänner, myndigheter och sjukvård övervakas och lagras?
 • Skulle du kunna tänka dig att rösta på Piratpartiet i EU-parlamentsvalet 2014?

Här är några av resultaten och lite spontana tankar kring dem:

13% kan tänka sig att rösta på Piratpartiet.
Siffran gör mig mycket glad. Den politiska debatten är oftast ett internt party vi pirater inte är inbjudna till, men vi har systematiskt crashat partyt varje gång vi kunnat och uppenbarligen gör det skillnad. Men vi är inte färdiga. Det här är 13% möjliga röster. Vi måste förvandla dem till faktiska röster. Därför måste vi fortsätta att crasha det politiska partyt om och om igen, tills tillräckligt många människor inser att det faktiskt finns möjligheter att göra världen bättre och att en röst på Piratpartiet är ett sätt att göra det på.

20 % av männen och 7% av kvinnorna kan tänka sig att rösta på Piratpartiet.
Skillnaden mellan mäns och kvinnors vilja att rösta på Piratpartiet tolkar jag som en naturlig följd av att vi under flera år efter starten gjorde absolut noll och inget för att bli ett parti som appellerade till några andra än skapligt unga och tekniskt utbildade män. Det anser jag var ett misstag. Det är nu verkligen inget fel på skapligt unga män med teknisk utbildning, men ett parti måste ha större bredd för att överleva långsiktigt.

Sedan ett par tre år tillbaka jobbar vi annorlunda och försöker locka människor ur lite bredare lager till Piratpartiet. 7% potentiella kvinnliga väljare är alldeles för lite. Den goda nyheten är att det i alla fall är ett ganska rejält hopp uppåt från hur det brukade se ut och vi kommer självklart att fortsätta arbeta med bli ett parti som alla känner sig välkomna att engagera sig i och rösta på.

25% i åldersgruppen 18-29 kan tänka sig att rösta på Piratpartiet.
Det finns många olika sorters klasskillnader i samhället. En skiljelinje går mellan de som växt upp med internet och de som fått lära sig internet. Gränsen går ungefär vid 30 år. De som är äldre har fått lära sig internet någon gång. För de som är yngre har internet funnits med som ett naturligt element under större delen av uppväxten. För de som vuxit upp med internet är steget till att förstå Piratpartiets politik på och utanför nätet kortare. Vi pratar om deras värld. Det är inte så konstigt att de är mer benägna att rösta på oss.

87 % tycker att privat kommunikation ska vara fri från avlyssning om det inte föreligger någon brottsmisstanke.
En siffra som inte förvånar mig det minsta. Det är obehagligt att veta att “privat” kommunikation inte längre är privat. Det som är anmärkningsvärt här är att denna siffra inte på något sätt speglas i hur svenska folkets politiska företrädare röstar i dessa frågor i EU-parlamentet och i riksdagen. Där måste det till en förändring.

Fyra av tio är oroliga för att privata företag kan sälja vidare personliga uppgifter om dem och var tredje är orolig för att deras kommunikation med vänner, myndigheter och sjukvård övervakas och lagras.
Det är intressant att 87% svarar att man vill kunna kommunicera privat, så borde fler oroa sig för hur information registreras, lagras och sprids. Det är, trots allt, två sidor av samma mynt. Jag kan inte annat än tolka detta som att det finns en viktig pedagogisk uppgift för oss alla här. Vi måste bli bättre på att förklara hur övervakning och dataskydd hänger ihop och hur det påverkar våra liv.

Här finns Novus presentation av opinionsundersökningen.
Här finns rådatan med diverse olika nedbrytningar att studera och fundera över.
Vi har naturligtvis också skickat ut ett pressmeddelande.

Använd de här länkarna flitigt. Läs dem, sprid dem. Låt dem arbeta för oss.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


9 Responses

 1. Jörgen L

  September 24, 2013, 13:50:41

  Existerar rådatan möjligen i nåt format som går att läsa in i ett kalkylprogram? Textfil, xls, eller vad som helst?

  1. Anna Troberg

   September 24, 2013, 14:11:19

   Hej Jörgen!
   Tyvärr inte. Jag fick filen som pdf. :-(

 2. Robert

  September 24, 2013, 18:15:19

  Ni gör ett underbart jobb. Min röst har ni haft sedan jag var gammal nog att rösta och kommer fortsätta ha i kommande val om det inte blir ändring på Amerikaniseringen. Jag saknar det där hoppet jag hade som ung tonåring; då när Sverige var ett enormt utvecklat IT land. När man surfade omkring på internet var man stolt över att man var Svensk! Numera skäms jag över det faktum och funderar mer och mer på att migrera.. Men till vart? Denna korruption Pp slåss mot är tyvärr global och bästa chansen att få bort den finns här på hemmaplan!

  Tack!

 3. Ano Nym

  September 25, 2013, 17:43:02

  Om frågorna före inte ställts, utan bara rakt på sak “skulle du kunna tänka dig att rösta på Piratpartiet i EU-parlamentsvalet 2014” hade nog ja-svaren bara varit några enstaka procent.

  Läs ‘Henrik Fexeus – När du gör som jag vill’. Den är bra, och förklarar hur reklambranschen gör för att få oss att köpa, och varför det jag skrev nyss stämmer.

  Jag läser ofta på Piraters sidor saker som “väljare är inte bara röstboskap som röstar på den som presenterar sitt parti bäst”. Problemet är att det är precis så det är. Inte de väljare som redan röstar på er förstås, men en stor majoritet av de andra. Människor i allmänhet är väldigt lättmanipulerade, och det vet politiker, och utnyttjar det. Precis som reklambranschen. Det borde ni redan vara medvetna om, när folk till exempel alltid vill ha den senaste tekniken och inte bryr sig det minsta om hur integritetskränkande den är.

  ps. till Anna: min mejladress har utgått, det är ingen idé att mejla till den längre. Jag byter till en ny när jag skaffat en.

 4. Leo Söderberg

  April 15, 2014, 21:35:11

  I undersökningen ni har låtit göra frågar ni “Är du orolig för att privata företag kan sälja vidare personliga uppgifter om dig som finns tillgängliga via internet?” Och “Är du orolig för att din kommunikation med vänner, myndigheter och sjukvård övervakas och lagras?”.
  Här frågade ni om man är orolig över detta, inte om man var emot det och vill förbjuda det, denna ordanvändning påverkar resultaten från undersökningen då folk bara svarade om de var oroliga (det vill säga om de tänker på det) över detta.
  Jag anser och tror att fler skulle svarat att de är emot det om ni formelerade tydligare i frågan.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *