Pages

Categories

Search

 

Stoppa Copyswede!

Stoppa Copyswede!

by
October 3, 2013
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
14 Comments

stoppa_copyswede_svart (1)Turerna kring Copyswede och deras ständiga jakt på utökade möjligheter att ta betalt av människor som inte bett om att få det de tvingas betala för är lite som en skräckfilmsserie från 80-talet. Ni har alla sett dem. Man tror att Freddie eller Jason är död, men hey presto! I den allra sista scenen händer något som gör att man vet att de snart är tillbaka med nya fasor i en alldeles ny film som även dem kommer att sluta med ett löfte om en snar återkomst.

Copyswede är det insamlingssällskap som håller i att samla in den så kallade “privatkopieringsersättningen”. Den ersättningen är tänkt att täcka upp för den låtsaskostnad som inte uppstår när du till exempel köper en cd-skiva och gör en kopia till dig själv som du kan ha i sommarstugan eller i bilen. Det hela bygger på den haltande premissen att du annars skulle ha köpt ett exemplar till vart och ett av de ställen där du vill lyssna på skivan. Tydligen har konceptet “ta med sig cd-skivan” helt gått de som totat ihop den här ordningen förbi.

Det rör sig alltså INTE om en ersättning som är tänkt att täcka upp för den låtsaskostnad som inte uppstår när du till exempel fildelar hem en låt. Det är en “PRIVATkopieringsersättning” inte en “PIRATkopieringsersättning”.

Den märkliga privatkopieringsersättningen samlas in genom att man lägger en avgift på olika typer av lagringsmedia helt oavsett om den används för att lagra kopior eller ej. Avgiften är både orimlig och orimligt hög och omfattar bland annat spelkonsoler, hårddiskar, usb-pinnar och diverse annat. Huruvida enheterna är avsedda för lagring av privakopierat material spelar ingen roll. Kort sagt, om jag köper en USB-pinne för att spara mina semesterbilder eller mina egna texter, så måste jag betala pengar till Copyswede. Pengar som sedan portioneras ut till upphovsmän som inte har något att göra med de semesterbilder eller texter som jag själv är upphovskvinna till.

Jag har ondgjort mig många gånger över denna märkliga ordning i flera omgångar.

I debattartiklar:
SVT Debatt, 23 december 2011 – “Ge bort en kopia i julklapp!”
ETC, 7 september 2011 – “Avgift på digital lagring skadar branschen”

I bloggposter:
Bloggen, 14 juni 2013 – “Tack till Copyswede som sponsrar Piratpartiets valkassa 2014!”
Bloggen, 25 oktober 2012 – “Upphovsrättsextremisterna tvingar dig att betala för saker du inte bett om att få”
Nyheter24-bloggen, 29 oktober 2012 – “Copyswedes avgifter är en återvändsgränd för kulturen”
Bloggen, 23 december 2011 – “Vi luras att tro att det lagliga är olagligt”

Avgiften drabbar inte bara dig och mig. Den drabbar elektronikbranschen hårt. Elektronikbranschen är en bransch med väldigt små marginaler. De extra avgifter som Copyswede påför genom privatkopieringsavgiften kan mycket väl vara skillnaden mellan att vinna och försvinna för många företag. Det är för mig helt obegripligt att man låter detta ske. Det är också anledningen till att jag valde att donera de pengar jag fick av Copyswede till Piratpartiet. På så sätt får de insamlade pengarna arbeta för en nedmontering av det här märkliga systemet.

Jag avslutade min debattartikel i ETC med dessa ord och jag tycker att de i allra högsta grad gäller än:

Det finns nog ingen, inte heller jag, som själv arbetat många år inom kulturbranschen, som vill förvägra kulturskapare möjligheten att tjäna pengar. Det är inte det frågan handlar om. Den handlar om varför vi ska tvingas betala dem för alster vi inte bett om att få ta del av, hur många gånger det är skäligt att ta betalt för samma sak och om varför vi ska betala dem för att lagra våra egna semesterbilder.

I det här fallet finns det dessutom en än mer pressande fråga: Varför ska en bransch i tiden hållas tillbaka av en annan bransch som tycks fast besluten att aldrig lämna forntiden?

Så, vad kan vi göra? Vi kan protestera. Ett utmärkt sätt att göra det är att stödja initiativet “Stoppa Copyswede!” Initiativets mål är dessa:

1. Privatkopieringsavgiften skall inte omfatta datorer, surfplattor, spelkonsoler, hårddiskar, mobiltelefoner eller någon annan enhet som inte är “särskilt avsedd” för privatkopiering av musik, film eller annan media.

2. Privatkopieringsavgiften skall i framtiden inte skötas av en privat organisation utan av lämplig statlig myndighet där de avgiftsbelagda medborgarna garanteras full insyn i ekonomi och fördelning av insamlade avgifter.

3. Privatkopieringsavgiftens nivå skall granskas och löpande revideras av en oberoende aktör så att den på ett relevant och verklighetsförankrat sätt följer marknadens utveckling.

Det är mycket bra mål som jag och Piratpartiet naturligtvis skriver under på. Gör det du med! Och glöm inte att sprida länken till så många som möjligt!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


14 Responses

 1. Anders Troberg

  October 3, 2013, 11:27:08

  Om jag förstått det rätt så har Copyswede ingen särställning i lagen, utan nämns bara som ett exempel på en organisation som företräder artister.

  Borde man inte kunna skapa en parallell organisation som artister kan välja att ansluta sig till, låt oss kalla den för CopyingSwedes. Denna skulle då ta en del av Copyswedes kaka, och använda pengarna till att exempelvis donera till TPB. På så sätt skulle man föra ett tvåfrontskrig, där man kniper deras intäkter på ena sidan, och konkurrerar ut dem med bättre alternativ på andra sidan.

  Dessutom, eftersom Copyswede tycks ha rätt att ta avgift lite godtyckligt, så skulle CopyingSwedes kunna lägga på avgifter på sådant som Copyswede har nytta av, tex professionell studioutrustning, liveframträdanden och så vidare. I slutänden skulle det exponera systemet för vad det är, och det skulle vara omöjligt att fortsätta i längden.

  Neat, eller hur?

  1. Eöl

   October 6, 2013, 18:42:39

   Jag tror att privatkopieringsersättningen bara betalas ut till den största organisationen (typ den som representerar flest upphovsrättsinnehavare), så det är nog väldigt svårt att försöka konkurrera ut Copyswede.

 2. Anders Troberg

  October 3, 2013, 11:30:01

  Ah, en sak till:

  När man köper hemelektronik så frågar de inte efter legitimation. Så, man kan utan problem göra som jag gjorde när jag köpte en pekplatta och de frågade efter namn och adress: svara “Theobald Thor, Storgatan 1”. De lyfte inte ens på ögonbrynet, och även om de skulle misstänka något så bryr de sig inte. Deras jobb är att sälja, inget annat.

  1. Ano Nym

   October 3, 2013, 18:31:51

   Tja, om du betalade med kort, eller butiken hade övervakningskamera, finns väl tillräckligt med bevis för att sätta dit dig för urkundsförfalskning?

   Bättre att ställa obekväma frågor, som “varför behöver ni veta det?”, “hur lagrar ni de uppgifterna?”, “vem delar ni dem med?” och “hur länge sparar ni dem?”. Efter en av dessa brukar expediten säga “om du inte vill uppge det så kan vi lösa det ändå.”

   Tyvärr har jag inte brytt mig om/vågat att insistera på att få svar, och jag brukar försöka undvika att handla sådana grejer på sådana ställen. Jag är nämligen ganska övertygad om att man på något sätt blir flaggad som misstänkt om man frågar det, det är inte “normalt”. Vidrig värld vi lever i, när man tänker på det…

   1. Anders Troberg

    October 4, 2013, 07:05:19

    Jag betalar ytterst sällan med kort, och även om jag gör det, så är det väl inte olagligt att betala med någon annans kort, så länge som de är med på det.

    Dessutom, urkundsförfalskning är när man medvetet försöker bedra någon genom att uppge annat namn, inte att man föredrar att vara anonym inför ett butiksbiträde.

    1. Ano Nym

     October 4, 2013, 17:03:44

     Bra att du sällan betalar med kort, och håller kontanterna vid liv.

     Men att medvetet försöka bedra någon genom att uppge ett annat namn, var det inte precis det du gjorde? De använder ju namnet till någonting, och eftersom du uppger ett falskt namn, måste detta någonting bli fel.

     1. Anders Troberg

      October 8, 2013, 07:58:47

      Visst, och om det blir fel i någon radionasares register så är det ingen stor katastrof.

    2. Hans Ståhl

     October 5, 2013, 11:47:00

     Olagligt att betala med annans kort: Nej. Däremot ett avtalsbrott då du i kortutfärdarens ögon har varit oaktsam med din PIN.

     Frågan om namn har väl sen inte med Copyswede att göra utan med Radiotjänst, då plattan numera klassas som TV-mottagare.

     1. Anders Troberg

      October 8, 2013, 08:00:08

      Det beror ju på. Jag menar, är det min sambos kort och vi har delad ekonomi, what’s the problem? Heck, vi kanske har varsitt kort som båda går till samma konto, och jag lånar hennes för att mitt är trasigt?

      1. Lars Forsberg

       October 14, 2013, 02:27:04

       Köp sakerna från Tyskland via internetbutik.
       CopySwede får inga pengar från Tyskland.

       Tyskland är i frihandel med Sverige så ingen tull.

 3. Jonas Nyman

  October 3, 2013, 12:02:19

  Ni borde kolla på hur Copyswede driver in pengar från bostadsrättsföreningar. De debiterar föreningen för medlemmarnas privatkopiering av digital-TV. Så föreningen tvingas betala för privatkopiering även om föreningen inte äger en TV, och det är väl knappast föreningen som kopierar TV-program. Men det är enklare för Copyswede att hota och skrämma föreningens styrelseledamöter än att försöka lura de enskilda boende att betala denna upppenbart oskäliga avgift.

 4. Petter Sehlin

  October 3, 2013, 12:59:41

  Tack för att du uppmärksammar vårt upprop Anna! Upphovsrätten är något som alltid legat PP nära och det är rimligt att anta att det finns ett betydande överlapp mellan era medlemmar och våra 25 000 insamlade namnunderskrifter.

  Uppropet har ingen politisk färg. Vi vill att alla, oavsett partitillhörighet och övriga sympatier, skall känna sig välkomna att skriva under mot ett kollapsat system och de grundlösa avgifter som CopySwede efterhand uppfinner för att täcka vikande intäktsströmmar från befintlig avgiftsstruktur.

  Inte dess mindre tycker jag att det är på sin plats att tacka dig och PP för ett långvarigt engagemang i denna och närliggande frågor inom upphovsrättsindustrin. En reformation är nödvändig och den kommer. Liksom berg förtärs av en istid kommer även media- och underhållningsindustri att bli tvungen att förr eller senare utvärdera och modernisera sina affärsmodeller.

  Tack igen!

  Mvh,

  Petter Sehlin
  Uppropet Stoppa CopySwede

 5. JohJoh

  October 3, 2013, 15:42:13

  Om man ska tänka positivt så finns det en fördel med Copyswede och det är att det visar hur otroligt absurda lagar/regler särintressen har fått gehör för. Det är en ögonöppnare och legitimerar – moraliskt – all form av strid (inkl. piratkopiering) mot “branschen”.

 6. Sven Petersson

  October 11, 2013, 16:19:45

  Undvik CopySwede!
  Köp i Tyskland!
  Nettopriserna är lägre!
  Momsen är lägre!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *