Pages

Categories

Search

 

3 handfasta tips om hur polisen kan bli bättre utan att spränga plånboken

3 handfasta tips om hur polisen kan bli bättre utan att spränga plånboken

by
October 17, 2013
Internet, Politik
9 Comments

iStock_000025027057SmallPatrik Thunholm som är polis och doktorand i informationssäkerhet skriver idag på SvD Brännpunkt att Nationellt Bedrägericenter inom Polisen har dragit igång en hemlig Facebook-grupp för att “En hemlig grupp på Facebook är skapad där idéer och tankar kan bollas.”

Okeeej… Det är uppenbart att det behövs lite faktaupplysning här.

Ordet “hemlig” betyder på Facebook-språk att din mamma och dina gamla klasskamrater inte kan se vad du skriver. Det betyder INTE att det är hemligt för till exempel Facebook, FRA, NSA och säkerligen några till, till exempel alla som släpps in i gruppen.

Anledningen till polisens tilltag är tydligen detta:

Att få insyn i arbetet och ha möjlighet att påverka är viktigt. Ibland kan det vara svårt inom en rotel och nu ska vi kommunicera med hela polissveriges bedrägeriorganisationer, det är en verklig utmaning.

Jag har verkligen full förståelse för detta problem. Alla organisationer kämpar med hur man ska få internkommunikationen att fungera. Det är svårt att få informations- och kunskapsspridning att flyta smidigt. Det är dock också extremt olämpligt att polisen väljer att lösa problemet genom att skapa en Facebook-grupp, “hemlig” eller ej. Att något är lätt och praktiskt betyder inte per automatik att det är rätt. Det är oacceptabelt att polisen kommunicerar intern information via Facebook. Lika oacceptabelt är det att en hög chef på Rikspolisstyrelsen har känt till Facebook-gruppen sedan den 11 april i år och inte gjort någonting åt den.

Jag vet inte hur polisen som startade den där gruppen tänkte. Jag vet inte hur alla andra som uppenbarligen inte reagerade tänkte. Man kan dra en hel del paralleller till polisens registrering av romer. Det känns som om man helt enkelt inte tänker längre än vad näsan räcker och om någon på vägen faktiskt reagerar, så väljer de att hålla tyst istället för att säga något.

Tystnaden kanske inte är så konstig med tanke på att det finns en osund syn på visselblåsare. Just nu utreder till exempel JK om den som läckte information till media om romregistreringen gjort sig skyldig till sekretessbrott. Att romregistret i sig är olagligt gör det tydligen inte mindre olagligt att informera allmänheten om det. Det är en paradox att fundera på.

Men dock… Hela ansvarskedjan måste axla en del av ansvaret för att sådant här förekommer. Det ska till exempel bli intressant att se om och i så fall vad justitieminister Beatrice Ask tycker om att Facebook blivit ett internt kommunikationsverktyg för polisen. Men, även enskilda poliser som använt Facebook-gruppen bär ett ansvar. Det duger faktiskt inte att skylla ifrån sig. Det borde vara tämligen uppenbart för alla att Facebook inte är ett lämpligt verktyg för polisens internkommunikation.

Nåväl, det är lätt att klaga och betydligt svårare att föreslå lösningar. Jag tycker dock att det finns några ganska uppenbara saker som polisen skulle kunna börja jobba med både centralt och på individnivå.


3 handfasta tips på hur polisen kan förbättra sin informations- och kunskapsdelning utan att spränga plånboken:

1. Jobba med attityder redan från början. Poliser som under sin utbildning hela tiden påminns om att den personliga integriteten ska respekteras i alla lägen är mindre benägna att gå ut i arbetslivet och skapa romregister och “hemliga” Facebook-grupper för internkommunikation.

2. Motverka osund kåranda. Uppmuntra enskilda poliser att reagera på uppenbara felaktigheter som begås inom organisationen.

3. Älska era visselblåsare. När de interna kanalerna för hantering av felaktigheter fallerar, så är läckor till media en positiv möjlighet för organisationen att bli bättre. De är inte ett hemskt aber att röka ut ur organisationen.


2 bonustips om budgeten tillåter det:

1. Satsa på kompetenshöjning. Arrangera kurser där poliser får möjlighet att förstå hur privata plattformer som Facebook fungerar och varför det är mycket olämpligt att använda dem för internkommunikation.

2. Skapa egna och bättre vägar för internkommunikation. Finns det bra alternativ, så kommer enskilda poliser inte att välja Facebook eller liknande plattform av ren frustration.

Jag är säker på att ni också har en massa konstruktiva förbättringsförslag som lämpar sig både för en liten och en stor plånbok. Var inte blyga. Dela med er av dem i kommentarsfältet!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


9 Responses

 1. Stefan L

  October 17, 2013, 10:44:50

  Fråga:

  Hur vet du att Romregistret är olagligt?

  Iövrigt håller jag med dig.

 2. Anders S

  October 17, 2013, 15:04:03

  Stefan L – Det är olagligt eftersom det är etnicitet som avgör om du hamnar i registret eller inte.

 3. Stefan L

  October 17, 2013, 18:28:00

  Hur vet du att det är etnicitet som avgjort?

 4. Roger

  October 17, 2013, 18:53:04

  För att det är ett register över en etnisk grupp

 5. Ano Nym

  October 17, 2013, 19:02:46

  Patrik Thunholm behöver få jobb, betyg och doktorandgrad och allt vad det heter indraget – Omedelbart! Det uttalandet från en doktorand i informationssäkerhet är ungefär på samma nivå som en lungspecialist som säger “Börja rök lightcigaretter. Oavsett om du är rökare eller icke-rökare så är det nyttigare!”

  Polisen kan inte hålla på på det sättet, budget eller ingen budget. Polisen ska hålla samhället säkert, och när de beter sig så här så gör de motsatsen. Egentligen borde känslig info bara få hanteras på system med öppen mjukvara, extremt starkt krypterat, men man kan ju åtminstone begära kryptering överhuvudtaget och servrar under polisens fysiska kontroll sedan… ja när polisen började använda internet.

  Det här är så allvarligt att ansvar i form av fängelse borde utkrävas för samtliga som överfört eller godkänt överföring av känslig information via Facebook.

  1. Ano Nym

   October 17, 2013, 19:08:36

   Ursäkta, glöm det första stycket. Jag fick uppfattningen att Thunholm var positiv till initiativet. Så är inte fallet, och han har därmed inte gjort något fel. Ursäkta.

 6. Stefan L

  October 19, 2013, 09:57:11

  Tror ni på allvar att polisen sitter och registrerar romer enbart för att de vill föra en rasistisk agenda?

  Vad tycker ni om att de sitter och registrerar tex barnen till en som är medlem i ett motorcykelgäng?

  1. Magnus

   October 21, 2013, 04:46:55

   Det hade fortfarande varit dåligt

   1. Stefan L

    October 23, 2013, 20:20:16

    Det är klart det hade varit, men nu var det inte vad som hände.

    Vi måste leva i verkligheten.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *