Pages

Categories

Search

 

2 frågor som media borde ställa till FOI och 1 fråga du borde ställa till dig själv

2 frågor som media borde ställa till FOI och 1 fråga du borde ställa till dig själv

by
October 19, 2013
Integritet, Politik
13 Comments

Security on topTänk dig en värld där man utvecklat teknik som fångar upp alla “misstänkta rörelsemönster” på gator, torg och andra offentliga platser. Det kanske kan vara lite svårt. Först och främst måste man ju fundera på vad sjutton ett misstänkt rörelsemönster är? Svaret är att “ett misstänkt rörelsemönster” är något du och jag ägnar oss åt tämligen regelbundet.

Tänk dig in i några vardagliga situationer. Du står utanför Åhléns och väntar på en kompis som är sen. Du springer till busshållplatsen för att du är sen. Du råkar snubbla och stå på näsan. Du inser att du gått fel och vänder dig om och går mot folkströmmen tillbaka åt det håll du kom ifrån. Du släpar runt på ett par stora väskor för att du kommer från tåget och ska hinna med en fika med en kompis innan du åker hem.

Det är inget märkligt med någon av de här situationerna. Vi har alla befunnit oss i de flesta av dem. Det är till och med en ganska stor risk att vi befinner oss i flera av dem på en ganska regelbunden basis. Förutom att stoltheten kanske får sig en törn när man står på näsan, så är ingen större skada skedd. Ja, förutom att du helt uppenbart gjort dig skyldig till att uppvisa ett “misstänkt rörelsemönster”.

Det låter ganska läskigt att helt vardagliga situationer skulle kunna trigga ett system som märker ut människor som potentiella hot, eller hur? Det låter som någon av alla de där framtidsdystopierna som vi alla sett i science fiction-filmer. Problemet är att systemen redan finns och glatt utvecklas på vår bekostnad.

EU har under flera år sponsrat projektet INDECT (INtelligent DEteCTion). INDECT är ett system som är designat att hitta just “misstänkta rörelsemönster” och exemplen jag använde här ovanför är några av de saker som INDECT är byggt för att upptäcka:

 • Någon står på samma ställe en längre stund
 • Någon springer
 • Någon faller
 • Någon går mot strömmen
 • Någon bär på stora väskor

INDECT är av naturliga skäl en kontroversiell historia. Det har inte hindrat EU-kommissionen att pytsa in tiotals miljoner Euro i projektet. De har också lagt ner möda på att berätta vad projektet i deras mening ABSOLUT INTE är. Det senare har även själva INDECT-projektet gjort. Flosklerna om att enskilda individer aldrig behöver känna sig oroliga över INDECTs spaning efter “misstänkt beteende” får mig dock inte att känna mig speciellt trygg. Ni har alla sett Robin Hood på julafton. Gamla Bettan är inte så säker som det sägs att hon är. Samma sak gäller slentrianövervakning. Vi kan alla träffas av dess pilar.


Vad gör FOI med vem?

Själva INDECT-projektet ska om allt går enligt planen knytas ihop i år. Vad som händer sen är osäkert, men jag kan notera att Försvarets forskningsinstitut (FOI) påpassligt börjat jobba med rörelsemönsterdetektorer. De har inte varit någon av INDECTs officiella partners, men någonstans verkar det finnas en koppling. SvD:s artikel hänvisar bara lite vagt till att EU finansierat FOI:s projekt och att man under 2014 vill kunna visa upp ett testsystem. Sådana här system byggs inte på en fikapaus, så uppenbarligen bygger FOI vidare på något. Min gissning är att det är INDECT.

Låt oss kika lite närmare på vad FOI säger om sitt arbete med rörelsemönsterdetektorer:

Vi tänker oss de här systemen som en hjälp till en operatör som sitter i ett kontrollrum och övervakar ett visst område. Det är ovanliga händelser som ska ge upphov till larm och upptäckas. Det handlar inte om att identifiera enskilda personer utan om att identifiera händelser och följa hur de utvecklas.

Hmm… “Ovanliga händelser”? Verkligt ovanliga händelser behöver man inga rörelsemönsterdetektorer för att känna igen. Upplopp, gängslagsmål och bankrån går sällan obemärkta förbi. Nej, rörelsemönsterdetektorer är designade för att syna de där högst vanliga situationerna som vi alla befinner oss i regelbundet. Påståendet att enskilda aldrig skulle kunna hamna i kläm är lika ihåligt i det här fallet som i andra fall av massövervakning. Minns ni barnfamiljerna i Göteborg som fick dörren insparkad av polisen och laddade vapen riktade mot sig för att man grovt misstolkat insamlad information? Det kommer inte att bli färre enskilda individer som hamnar i övervakningssamhällets felmarginal när man utökar övervakningen.

Sedan känner jag mig tvungen att påpeka att man i ena sekunden inte kan säga att man inte tänker identifiera enskilda personer om man i nästa säger detta:

Det kan också gälla möjligheten att med automatik kunna följa en person som gjort något oväntat eller ovanligt som exempelvis sprungit bort från en kvarglömd väska.

Man kan liksom inte ha kakan och äta den.

En av våra stora utmaningar i detta är att klara avvägningen mellan ökad trygghet och bibehållen integritet.

Att bestiga Mount Everest är en utmaning. Att försöka gå till månen är en önskedröm. Ökad övervakning är raka motsatsen till “ökad trygghet och bibehållen integritet”. Övervakning skapar mer otrygghet än trygghet. En ständigt registrerad, filmad och synad människa har redan blivit berövad sin integritet. Det finns liksom inget att jobba med där. Integriteten är borta, söndertrasad, kaputt.

Men oroa er inte…

Ju närmare personlig identifiering ett system kommer, desto viktigare blir integritetsfrågan. Vi har med experter inom personlig integritet i projektet för att kunna hantera dessa frågeställningar.

Yeah, man har experter! Då känner jag mig genast trygg. Eller inte. Jag skulle till exempel vilja veta vilka dessa experter är. Jag skulle vilja veta hur oberoende de är. Kort sagt, jag skulle vilja om de arbetar i mitt och ditt intresse eller i svenska statens eller EU:s intresse. Jag har en svag aning om att det är information som vi inte kommer att få. Vi förväntas nöja oss med att de är experter.

Riktigt bekymmersamt blir det när man lyfter fram Storbritannien som en potentiell marknad för systemet som om det vore ett föregångsland på området. London är en av världens mest övervakade städer. Storbritannien har ungefär 1% av världens befolkning, men cirka 20% av världens övervakningskameror. Det betyder också att man kan plocka fram en del uppgifter om hur effektiv den här massövervakningen egentligen är.

Varje Londonbo filmas i genomsnitt 300 gånger om dagen. Ändå vet man att övervakningskamerorna är usla verktyg för brottsbekämpning. Varje år löses mindre än ett brott per 1000 övervakningskameror. Det känns ju inte direkt som en marknad att stödja och ett land att ta efter, eller hur?


2 frågor som media borde ställa till FOI om deras arbete med rörelsemönsterdetektorer

1. Finns det något samröre mellan FOIs projekt och INDECT och hur ser det i så fall ut?

2. Vilka experter har ni anlitat för att titta på integritetsaspekterna och vems intressen företräder de?

Båda dessa frågor kräver svar. Jag gissar att svaren, eller frånvaron, av dem dessutom kommer att ge upphov till en rad intressanta följdfrågor som även de kräver ett svar.


1 fråga som du borde ställa till dig själv

1. Vill jag leva i en värld där jag övervakas av staten, registreras och analyseras flera hundra gånger om dagen?

Om svaret är nej, så föreslår jag att du röstar på Piratpartiet i alla val du kan 2014. De andra partierna har haft många chanser att stå upp för din rätt till din personliga integritet och de har konsekvent struntat i att göra det. De förtjänar inte din röst. Det gör vi.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


13 Responses

 1. Robert Andersson

  October 19, 2013, 10:32:57

  Låt oss vara lite orealistiska och spekulera i att piratpartiet får ensam majoritet i riksdagen. Kan partiet hantera en sådan situation?

  1. Jack Senften

   October 19, 2013, 11:47:09

   @Robert

   Jag skulle vilja jämföra sannolikheten med ett ryskinitierat kärnvapenkrig, inte särskilt troligt. Skulle något av händelserna kunna hanteras? Nej (inte på ett tillfredsställande sätt iaf ^^). Kommer de att hända? Nej. Behöver/ska vi förbereda oss för alla eventuella situationer som skulle kunna uppstå någonsin? Nej, det är rätt nära den där omöjlighetsgränsen.

   Istället kan man ju diskutera viktiga frågor och driva politik, lite poängen med inlägget också skulle jag tro.

 2. Stefan Rhodin

  October 19, 2013, 11:25:57

  Klart att vi kan. Det är inte så svårt att styra ett land, det är ju inte så att man behöver vara raketforskare direkt. Se bara på de nötter som styr Sverige i dag.

 3. Erik

  October 19, 2013, 13:03:21

  Övervakningsivrarna är ofta arroganta översittartyper som inte tänker på att vardagliga situationer kan uppfattas som misstänkta. De är så förblindade i sin jakt på brottslighet att de inte tänker på vad övervakning får för konsekvenser för resten av samhället. Många av dem är inte ens ute efter att sätta dit riktiga brottslingar utan vill bara ha en möjlighet att jäklas med folk i allmänhet.

 4. Björn Persson

  October 19, 2013, 13:06:36

  Fattas det något före det första stycket? Jag blir litet brydd när det tredje ordet i artikeln är “sedan”.

  1. Anna Troberg

   October 19, 2013, 21:14:37

   Brydd? 😉 Det var bara en liten rest av att jag flyttat runt stycket lite. Ingen anledning till oro. Lite öäverseende får du ha med mig när jag sitter och bloggar klockan halv sex på morgonen en lördag. :-p

 5. Robert Andersson

  October 19, 2013, 18:44:08

  Låt oss då som en andra övning spekulera i att piratpartiet lyfter sig i håret och får ett varesultat i stil med tyska pp till delstatsvalet i Berlin, som befolkningsmässigt är jämförbart med sverige. De fick 8,5 %. Folkpartiet bildade regering 1978 med 11,1% i ryggen. Skulle Anna Troberg vara kapabel att göra som Ola Ullsten, att regera i kraftig minoritet?

 6. Anders Berggren

  October 20, 2013, 02:05:56

  Jag hade nog kunnat tänka mig Piratpartiet, eftersom man tar ställning mot övervakningssamhället, men eftersom den andra bärande idéen i partiet är att det är rätt att stjäla, så avstår jag.

  1. Anna Troberg

   October 20, 2013, 05:40:43

   Men hördu, Anders. Då är det ju lugnt. Piratpartiet propagerar inte för att man ska få stjäla. Det är en tråkig myt som våra motståndare gärna kavlar ut så ofta de kan, men det är likväl en myt. Gratis är ganska ointressant, vi jobbar för alla de där sakerna som man aldrig får gratis: demokrati, integritet, yttrandefrihet, etc. Jag skrev om det till Richard Herrey om detta för ett tag sedan. Jag tror det finns en del för dig att hämta där: http://www.annatroberg.se/2013/03/05/diggiloo-diggiley-nu-svarar-jag-richard-herrey/

   Ha en fortsatt trevlig helg!
   Anna

 7. nisse hult

  October 20, 2013, 09:47:24

  Nästa steg är att förutse brott som i Minority Report.

 8. farmorgun

  October 20, 2013, 12:26:20

  @ Robert Som aktiv i Piratpartiet drömmer jag inte om att vi ska kunna få en egen majoritet i riksdagen – min dröm är att väldigt många väljare ska inse att en röst på Piratpartiet sänder signaler till de etablerade partierna om hur högt de svenska folket värderar sin integritet och de mänskliga rättigheterna och att dessa värden är viktigare än ett femte skatteavdrag och andra plånboksfrågor.

  @Anna Bra skrivet. Som du hoppas jag att det finns nyhetschefter som tycker att dessa frågor är värda större uppmärksamhet.

 9. David Lindahl

  October 21, 2013, 10:14:02

  För den intresserade så finns djupare beskrivningar av FOI:s arbete inom intelligenta övervakningssystem i kapitel 11 och 12 av följande skrift:

  http://www.foi.se/Global/Press%20och%20nyheter/Fokus_Samhallssakerhet.pdf

 10. David Lindahl

  October 22, 2013, 08:03:32

  Har du kontaktat FOI och ställt dina frågor?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *