Pages

Categories

Search

 

Gott hopp i en annars ding ding värld

Gott hopp i en annars ding ding värld

by
October 26, 2013
Integritet, Politik
7 Comments

iStock_000006416445SmallDet är svårt att förutse när historiska skiften kommer att ske, men det finns alltid tecken i tiden, som i efterhand omnämns som katalysatorer för den utveckling som sedan följde. De senaste dagarna har det två saker hänt som är ett tydligt tecken på att mattan håller på att ryckas undan under fötterna på övervakningssamhället och dess försvarare.

Angela Merkel har ringt Barack Obama och frågat vad sjutton USA håller på med när de övervakat hennes och 34 andra ledares kommunikation. Larry Siems, författare och ordförande för den amerikanska PEN-klubben, konstaterar i en debattartikel, som idag publiceras på The Dissident Blog, att ingen människa är oskyldig i övervakningssamhället. Händelserna markerar viktiga trendbrott i integritetsdebatten.

Merkel kommenterade sitt telefonsamtal till Obama med orden: “Det är inte acceptabelt att spionera på vänner.” Därmed har hon satt ord på det vi alla känner inför den statliga massövervakningsvåg som dragit in över västvärlden det senaste årtiondet. Politiker är människor de med. Det dröjer bara lite längre innan skiten flyter upp till toppen där de befinner sig. Men när den väl gör det, när även politikerna känner sig personligt drabbade, så reagerar de med samma upprördhet som alla vi andra över att ha fått sin personliga integritet kränkt.

Det faktum att Merkel tydligt signalerat hur hon på ett personligt plan upplever sig kränkt av USA:s övervakning håller redan på att få stora politiska effekter. Tillsammans med Frankrikes president, Hollande, arbetar hon nu aktivt för att EU ska sätta mer press på ordentliga svar kring den amerikanska övervakningen. Sverige stödjer skamligt nog inte detta initiativ.

PEN-ordförande Siems debattartikel om den osunda misstänksamheten som riktas mot oss alla i ett övervakningssamhälle är även den en milstolpe. Integritetsdebatten har drivits framåt av tekniskt bevandrade nätaktivister, medan de intellektuella – författare, filosofer och konstnärer – lyst med sin frånvaro. Därför har vi fått en integritetsdebatt som helt dominerats av tekniska fakta och lagparagrafer och där alldeles för lite gjorts för att översätta det hela till ett emotionellt plan som människor kan relatera till och reagera på.

Alla revolutioner behöver en intellektuell näring som integritetsdebatten i stort saknat. Det är dags för oss alla att inse att fluffiga referenser till George Orwells dystopi ”1984” inte räcker som alibi för det uteblivna intellektuella samtal som krävs för att kommunicera farorna med övervakningssamhället till de breda massorna. I den kontexten välkomnar jag PEN-ordförandens text, eftersom den genom sin blotta existens uppmanar andra intellektuella att dra sitt strå till stacken.

USA har länge stått outmanade, men det faktum att USA gått så långt över gränsen för vad som kan anses vara allmän anständighet gentemot enskilda människor och nationer kan bli vår smala räddning vad det gäller utvecklingen av övervakningssamhället. USA:s agerande har väckt motståndet på ställen där det inte fanns tidigare.

Reinfeldt, Bildt och resten av den svenska regeringen borde fundera på hur Sverige ska agera framöver. När USA: skakas av gamla vänners misstro och ilska, så står det klart att det kanske inte var så klokt att satsa allt på en häst och låta FRA hoppa i säng med amerikanska NSA. USA är en ostadig koloss på lerfötter. Det kanske vore klokt att inte fjärma sig från alla andra genom att hålla USA om ryggen vad de än tar sig för.

Tyvärr tror jag att Reinfeldt och Bildt just nu mest sitter och hoppas att de också blivit övervakade av NSA. Det vore en katastrof för dem om de inte blivit det. Det skulle nämligen vara ett kvitto på att de inte alls är Obamas best friends forever, utan bara ett par slit och släng-bekanta som bara får vara med så länge de har lite FRA:s insamlade data att stoltsera med.

Jag är oändligt glad att Merkel fått nog, att de intellektuella kliver in i debatten och att det finns politiska alternativ. Det skänker gott hopp i en annars ding ding värld.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


7 Responses

 1. Anonymous

  October 25, 2013, 16:51:52

  Varje gång jag läser något här får jag nytt hopp om att allt inte är hopplöst (if that makes sense :p). Keep up the good work!

 2. Daniel

  October 25, 2013, 18:32:44

  Förhoppningsvis så kanske det här tar skruv… Men ja, man har ju blivit lite pessimistisk de senaste åren…

 3. Johan T

  October 26, 2013, 10:37:11

  I det näst sista stycket, rad 2, ska rimligen FRA ändras till NSA. Reinfeldt och Bildt behöver knappast tvivla på att de övervakas av såväl amerikaner som många andra “vänner”.

  Och självklart skulle den svenska regeringen aldrig be FRA att spana på andra vänligt sinnade ledare i Europa, eller hur Reinfeldt? Av etiska skäl, då eller? Plats för skratt. Hur kan svenska journalister stå och lyssna på statsministerns ihåliga bludder utan att ställa motfrågor?

  Och inte skulle väl Merkels oskyldiga BND avlyssna andra europeiska ledare eller Obamaadminstrationen?

  Som sagt. En ding ding värld.

 4. Josef Boberg

  October 29, 2013, 19:16:51

  Dags för PP att bli ett parti i Riksdagen efter valet 2014 – för att konkret kunna göra mer åt det här eländet med den ökade övervakningen ?

 5. Fredrik

  October 29, 2013, 21:13:01

  Jag tycker att ni drar för stora växlar på detta. Merkel är politiker, hennes indignation beror inte på att hon tycker att övervakning är fel utan av att 1) Den riktas mot henne 2) Hon är inte arkitekten bakom och har således ingen kontroll över den.

 6. Uno Hansson

  October 31, 2013, 17:44:50

  “Det är inte acceptabelt att spionera på vänner.”… bör spädas på med – fy, fy, fy shame, shame, shame on you – och lär dej veta hut!!! – såde´så…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *