Pages

Categories

Search

 

Jonas Nordling levererar efterlängtat ramaskri för privatliv och pressfrihet

Jonas Nordling levererar efterlängtat ramaskri för privatliv och pressfrihet

by
November 5, 2013
Integritet, Politik
3 Comments

iStock_000009717209SmallI början av april i år skrev jag en debattartikel i Journalistförbundets medlemstidning Journalisten. Den handlade om hur den svenska regeringen och riksdagen de senaste åren gjort två saker som tillsammans är receptet för en riktigt mörk framtid. Man har:

1. Öppnat dörrar och fönster in i våra privatliv med hjälp av FRA-lagen, implementeringen av datalagringsdirektivet, uppluckringen av LEK, osv.

2. Stängt dörren in till maktens korridorer genom att bland annat underminera offentlighetsprincipen och göra det svårare för granskande journalister att göra sitt jobb.

Jag avslutade min debattartikel så här:

Det är uppenbart att det inte räcker med spridda skurar av kritiska uttalanden varje gång det dyker upp ett nytt förslag som på olika sätt försvårar mediernas arbete med att granska makthavarna. Det krävs mer för att vända denna negativa utveckling.
Det krävs envisa människor som står upp för sin rätt till insyn i maktens korridorer.
Det krävs envisa journalister som vågar vägra låta politiker komma undan med ickesvar.
Det krävs ett unisont ramaskri varje gång man tummar på våra grundläggande demokratiska rättigheter.

I dag är det Stand Up for Journalism Day och jag anar att jag blivit bönhörd. I dag levererar nämligen Journalistförbundets ordförande, Jonas Nordling, ett veritabelt ramaskri i Aftonbladet för människor rätt att slippa statlig övervakning och tillgång till fri media med reella möjligheter att granska makthavarnas förehavanden.

Han skriver bland annat:

Allt fler röster talar om att lagstifta om förstärkt skydd för den personliga integriteten. Inte minst gäller detta regeringsföreträdare och riksdagsledamöter. Samtidigt är det staten som står för de största kränkningarna mot den privata sfären. Sveriges Riksdag har de senaste åren i rask takt genomfört en mängd lagar som syftar till att övervaka medborgarna och begränsa journalisters arbetsmöjligheter.

Det paradoxala i detta beteende är uppenbart. Att åberopa vikten av att skydda människor från intrång i privatlivet och samtidigt skapa tvångsmedels- och övervakningslagar kan närmast liknas vid att medvetet lura medborgarna.

Efter att ha tillbringat morgonen med att mota utrikesminister Carl Bildts slirande och slintande floskler om massövervakning i grind, så känns Nordlings ord som balsam för själen. Sakta, men säkert, håller fler på att få upp ögonen för vad som håller på att hända. Allt arbete jag och många andra har lagt ner har gjort skillnad.

Nordling avslutar:

Naturligtvis ska den personliga integriteten skyddas och respekteras. Men att genom lagstiftning göra det allt enklare för staten att övervaka medborgarna och svårare för journalister att utföra sitt uppdrag är inte rätt väg. Sveriges regering och riksdagsledamöter borde istället stå upp för journalistiken, yttrandefriheten och pressfriheten. Och tydligt visa att det är värden som är oumbärliga i ett demokratiskt samhälle.

Tack, Jonas Nordling. Du har gjort min dag. Låt oss med våra olika medel arbeta för en bättre gemensam framtid för oss alla.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


3 Responses

 1. Börje Andersson

  November 5, 2013, 11:57:06

  De gubbar som skrev tryckfrihetsförordningen på 1700-talet var mycket kloka och obegripligt förutseende. De hade genomskådat den mänskliga naturen. Inte minst hur makthavare reagerar.

 2. Patrik BP Andersson

  November 5, 2013, 20:54:18

  Bland försvarsbloggarna har det också börjat röra på sig, likaså hemligstämplingen av Billströms affärer har fått fler att ifrågasätta rimligheten i att medborgarna ska övervakas men inte makthavarna.

 3. Ano Nym

  November 6, 2013, 18:39:25

  Men är han helt sinnesförvirrad eller? Personlig integritet?

  Det är ju personlig integritet som hackas bort genom många av de lagar som han beskriver!!!

  Ska man skriva en hel artikel om till stor del lagar som är mer integritetskränkande än yttrandefrihetsförstörande, och sedan säga att man inte tycker om att dessa lagar SKYDDAR integriteten och förstör yttrandefriheten?!?

  Läs det där igen, Anna. Han skriver praktiskt taget “Total övervakning är bra, så länge meddelarskyddet får ett undantag som fungerar.”Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *