Pages

Categories

Search

 

Regeringen bränner historiskt många miljoner på massövervakning

Regeringen bränner historiskt många miljoner på massövervakning

by
November 12, 2013
Integritet, Politik
10 Comments

Burning moneyFör några dagar konstaterade jag att om man vill spara pengar, så kan man sluta massövervaka människor. Den är nämligen svindyrt. Men exakt hur svindyrt är det?

I DN kan man läsa att regeringen 2008 budgeterade 590 miljoner till FRA. I år budgeterade man 822 miljoner (Siffrorna är justerade för inflation.) Det är en ökning med 230 miljoner eller om man så vill på 39%. Ökningen beskrivs av DN så här:

Ökningen saknar troligen motstycke i svensk statsförvaltning. Få andra statliga myndigheter har fått en så kraftig ökning av sina anslag, enligt DN:s genomgång. Polisen, som har genomfört den största personalrekryteringen i modern tid, har under motsvarande period ökat sina anslag med 13 procent.

En historiskt stor ökning av det här slaget kräver en tydlig avsiktsförklaring och tydliga argument, men sådana lyser med sin frånvaro. Detta är vad vi får istället.

En tigande statsminister. Detta är en repris från den numera klassiska FRA-debatten 2008. Det enda som förvånar med den är att det gamla tricket fortfarande verkar fungera. Jag har ännu inte sett någon journalist som satt hårt mot hårt och vägrat låta statsministern komma undan med ickesvar. Advokatsamfundets Anne Ramberg har skrivit bra om det hela. Jag föreslår att någon journalist ringer upp henne.

FRA:s PR-avdelning bjuder på bröd och skådespel. Även detta är en gammal avdankad taktik från den stora FRA-debatten. FRA bjöd i förra veckan i Försvarsutskottet till Lovön och charmade dem. Staffan Danielsson (C) var nöjd. Mark Klamberg var inte lika nöjd, eftersom FRA sin vana trogen friserade sanningen i den information man gav Försvarsutskottet.

FRA bjuder på Ingvar Åkesson. Detta är något av en överraskning. FRA:s gamle generaldirektör Åkesson har gått i pension och borde sitta och mysa någonstans. Istället berättar han vitt och brett för DN om hur fantastiska FRA är och om att man ligger i den absoluta framkanten vad det gäller massövervakning här i världen.

FRA bjuder på Dag Hartelius. FRA:s nye generaldirektör. Även han har svårt att avhålla sig för att brösta upp sig och berätta om hur bra FRA är på att samla in information och att dela med sig av den, men så mycket mer får vi inte veta.

Ingenstans i detta ståhej motiveras dock varför FRA plötsligt fått ett gigantiskt ekonomiskt lyft på 39%. Det är fortfarande vaga referenser till terrorism som gäller, men det är ett argument som inte håller. Om något så skapar FRA:s nära samarbete med amerikanska NSA och engelska GCHQ otrygghet och leder till att göra oss mer intressanta för terrorister än vad vi någonsin varit. Har man över huvud taget funderat på den aspekten i sin terrornoja? Antagligen inte, men det borde man göra.

Du och jag förväntas öppna plånboken på vid gavel för en massövervakning som ingen vill, kan eller bryr sig om att förklara det reella behovet av. Regeringen, FRA och andra inblandade har haft sex år på sig att bidra med hållbara argument för varför vi ska betala hundratals miljoner för att bli övervakade, men argumenten förblir samma diffusa prat om terrorism och trygghet. Gamla slitna argument som inte höll då och som inte håller nu.

Regeringen bränner historiskt många miljoner på massövervakning. Det är dina pengar som går upp i rök, men nog finns det väl bättre sätt att spendera pengarna? Vi har idag en situation i Sverige där skolan och vården är eftersatta. Arbetslösa människor sätts på undantag. Det är inte så svårt att hitta budgethål att stoppa övervakningsmiljonerna i. Trygghet skapas genom att respektera medborgarna och skapa möjligheter för dem att växa, inte genom att skicka en övervakningsloska i ansiktet på dem och sedan be dem att betala för eländet.

Detta har Piratpartiet redan förstått. Regeringen och riksdagen har en bra bit kvar. Uppmuntra dem att tänka om genom att lägga din röst på ett parti som redan fattat.

Slutligen vill jag lämna er med en sista fundering: Varför åker Försvarsutskottet till Lovön och hälsar på FRA? Borde det inte vara FRA som masar sig till Försvarsutskottet? Vilken part som står för masandet och vilken part som inte gör det säger en del om maktförhållandet dem emellan.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


10 Responses

 1. Deep Blue

  November 12, 2013, 11:00:12

  Bra skrivet! Nu händer det en hel del, och det väldigt snabbt. Men jag undrar hur många egentligen bryr sig? Känns som att få vägrar ta detta på allvar.

  1. Deep Blue

   November 12, 2013, 11:09:41

   Med “få” menar jag förstås “många”.

  2. harveyed

   November 12, 2013, 14:46:30

   Det finns några olika kombinationsmöjligheter.

   1. Folk förstår inte att det övervakas och tror inte på att det stämmer.

   2. Folk förstår att det övervakas men väljer att inte låtsas om det för att inte själva drabbas av övervakarnas vrede.

   3. Folk som både förstår och aktivt motarbetar övervakningen.

   Det är förstås folk i kategori 3 som övervakarna vill klämma åt och jävlas med. Eftersom det är de som utgör ett hot mot deras fortsatta möjlighet att spionera.

 2. Daniel

  November 12, 2013, 11:56:25

  Bra skrivet.

  En liten korrigering bara: “på att massövervakning” ?

 3. Ken Rabelius

  November 12, 2013, 19:46:16

  Det är därför piratpartiet finns och behövs, för att upplysa och motverka i den grad vi kan.

  Så länge det finns stöd för ett piratparti så finns det hopp om förbättring. Saker börjar ju gå i rätt riktning som det verkar, det tar tid men det verkar som någonting händer iaf.

  Personligen är det min övertygelse att det är till större delen tack vare världens piratpartier som knuffat på i rätt riktning.

  Pirtpartierna behövs mer än någonsin! :)

  1. Ano Nym

   November 14, 2013, 19:55:34

   Rätt riktning? Sist jag kollade hade stödet för PP minskat.

 4. Anon123

  November 15, 2013, 09:21:57

  Alla dessa miljarder kunde gå direkt till skolan och vården.

 5. Thove

  November 20, 2013, 21:26:50

  Bra skrivet! Många argumenterar för att just detta påfund inte i sig påverkar integriteten till stor grad; Säpo får tag i samma information som förut, bara lättare. Däremot så måste man ställa sig frågan; borde man se till enskilda händelser eller till hela bilden? Många bäckar små…
  Är du personligen rädd för att bli övervakad? Jag gjorde en omröstning på plusettLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *