Pages

Categories

Search

 

1000 nya sjuksköterskor eller lärare skapar mer trygghet än en Storebror

1000 nya sjuksköterskor eller lärare skapar mer trygghet än en Storebror

by
November 13, 2013
Integritet, Politik
7 Comments

iStock_000006626560SmallMassövervakning är inte gratis. Vi betalar varje dag med våra privatliv. Vi betalar med att journalister inte kan lova ett fullgott meddelarskydd. Vi betalar med att präster, läkare och advokater inte längre kan lova förtroliga samtal. Vi betalar med att näringslivet numera måste utgå från att konkurrenter har tillgång till deras affärshemligheter. Vi betalar med att människorättsorganisationer inte kan kommunicera utan insyn med demokratikämpar i andra länder.

Allt detta är reella kostnader som drabbar oss både som individer och som samhälle. Dessvärre är effekterna inte omedelbart uppenbara. De smyger sig på oss. Man skulle kunna säga att övervakning är som radioaktivitet. Den syns inte, men den orsakar allvarliga skador om man utsätts för den över tid.

Det finns dock en annan kostnad för övervakningen som är omedelbar – den monetära kostnaden. Det går nämligen att räkna ut vad övervakningen kostar i kronor och ören. Det går också att ställa den kostnaden mot vad vi skulle få för pengarna om vi valde att inte plöja dem i massövervakning.

Regeringen har budgeterat 820 miljoner om året för FRA:s massövervakning. För de pengarna skulle man kunna anställa någonstans kring 1000 sjuksköterskor eller lärare.

IT- och telekomföretagen beräknar att införandet av datalagringsdirektivet kostar mellan 760 miljoner och en miljard i en engångskostnad. Till det beräknar man en årlig kostnad om cirka 133 miljoner kronor. För den engångssumman hade man till exempel kunnat ge digitaliseringen av vårt kulturarv en ordentlig skjuts. För den årliga kostnaden hade man kunnat anställa cirka 150 nya bibliotekarier.

1000 nya sjuksköterskor eller lärare och en rejäl satsning på informations och kunskapsspridning genom digitalisering och fler bibliotekarier skapar mer trygghet och förebygger fler brott än vad en Storebror gör.

Det här är dina pengar. Du bestämmer vad de ska satsas på. Det gör du genom att göra rätt val när du röstar i valen 2014.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


7 Responses

 1. Kloker

  November 14, 2013, 23:07:08

  Anna, för det här blogginlägget vill jag ge dig extra beröm. När du länkar till fakta (som DN-artikeln) underlättar du för lata pirater som mig i mina vardagliga samtal.

  Jag tror också stenhårt på ditt retoriska tillvägagångssätt här: Att tala om vad övervakningen kostar och vad man kan göra med pengarna istället: Hur många livbojar kan man placera ut längs den svenska kustlinjen för samma kostnad? Hur många cykelhjälmar kan man dela ut gratis till skolbarn? För att inte tala om hur många liv man kan rädda genom en så enkel sak som att förbjuda alla dessa livsfarliga stolar och sängar som terroriserar mänsklighetens vardag!

 2. Anon123

  November 15, 2013, 09:17:31

  Äntligen någon med verklighetsuppfattning, tack Anna.

 3. Anders Troberg

  November 19, 2013, 15:20:57

  Varför hackar du på mig hela tiden?!?!

  1. Anna Troberg

   November 20, 2013, 09:24:33

   Det är ju inte mitt fel att du också är en sådan där Storebror. ;-p

 4. patrik

  November 22, 2013, 10:55:34

  Bara 1000 jobb för 860 mille? Då skulle man få 860 000 i lön som lärare per år? Där vill jag jobba $-)

  1. Anna Troberg

   November 22, 2013, 15:34:08

   Hej Patrik,
   nja, fast man måste även räkna in andra kostnader som uppstår när man anställer folk. Dels är det sociala avgifter, etc. Dessutom tillkommer diverse kringkostnader. 1000 personer måste ha arbetsplats, arbetsverktyg, etc. Man brukar räkna ett medeltal på att det kostar närmare 1 miljon att ha en person anställd. Det betyder dock inte att den personen får en miljon i lön. Tyvärr. Sjuksköterskor och lärare tjänar för lite. :-)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *