Pages

Categories

Search

 

När övervakningssystemen börjar prata med varandra träffar skiten fläkten

När övervakningssystemen börjar prata med varandra träffar skiten fläkten

by
November 20, 2013
Integritet, Politik
17 Comments

independence-jpg_224331Den amerikanska katastroffilmen “Independence Day” inleds med en scen i ett laboratorium där en intet ont anande forskare poppar loss till REM:s låt “It’s the End of the World As We Know It”. Allt är frid och fröjd tills en ensam signal bryter igenom musiken. En signal som förändrar allt på två sätt.

Först och främst förändrar den allt genom att alls finnas. Den är det första tecknet på utomjordiskt liv. Det är i sig ganska spektakulärt och världsomvälvande. Det är inte heller någon som kan undvika att notera att det svävar gigantiska rymdskepp över jordens alla större städer. Det är ett faktum som det liksom är svårt att bortse från.

Det faktum att signalen är en nedräkning är det lättare att välja att inte se. Men, i samma ögonblick som den räknat ner till noll återfår de strategiskt placerade rymdskeppen kontakt med varandra. Det är dåligt, eftersom det också är startsignalen för en attack mot mänskligheten. Resten av filmen tillbringar sedan Jeff Goldblum med att försöka övertyga andra om signalens betydelse och försöka stoppa skeppens synkronisering med varandra och således även den förestående attacken mot jorden.

Det finns vissa likheter mellan övervakningssamhället omkring oss och utomjordingarnas invasion av jorden i “Independence Day”. FRA, NSA, GCHQ och alla de lagar och direktiv som ger dem mer eller mindre fria tyglar är som de där rymdskeppen som tyst svävar över städerna i “Independence Day”. Alla förstår naturligtvis att de skulle kunna släppa loss sina krafter mot oss, men någonstans tar ändå nyfikenheten och godtrogenheten överhanden.

I filmen uttrycker det sig genom att folk samlas på hustaken med skyltar med budskap som “Marry me, ET!” och “Take me with you!” I övervakningssamhället har vi politiker som tror lika fast på att övervakning bygger trygghet som plakatnissarna i filmen tror att ET ska gifta sig med dem och ta dem med på smekmånad ut i yttre rymden.

Precis som rymdskeppen i “Independence Day” vart och ett för sig kan orsaka stor skada, så kan även övervakningssamhällets olika delar var för sig göra det. Men, det är först när de olika delarna börjar samverka som skiten verkligen träffar fläkten. Den tråkiga nyheten är att detta redan skett. Det är bara en tidsfråga innan chockvägen når just dig.

En efter en kopplar övervakningssamhällets delar nu upp sig mot varandra. FRA arbetar med NSA och GCHQ. NSA plockar information från Google och Facebook. FRA ger information till Kriminalpolisen och Säpo. Säpo kräver direktaccess till operatörernas trafikdatabaser. Listan över hur övervakningssamhället sakta men säkert pusslar ihop en förvriden karikatyr av dig med hjälp av fritt tolkade skärvor av ditt liv kan göras lång.

Jag inser naturligtvis att övervakningssamhällets attack mot mänskligheten inte är lika spektakulärt visuell som en katastroffilm från Hollywood. Det är inte så konstigt. Den här attacken är inte designad för att tillfredsställa ditt och mitt visuella lystmäte. I den här katastrofrullen är det inte Vita Huset som exploderar över filmduken. Det är ditt privatliv som pulvriseras. Det är ditt fria samhälle som slits i stycken.

Det här låter ju dystert, eller hur? Inte då. Det fina med att betrakta världen omkring sig genom genom konstens brännande lins är att det inger en rejäl dos hopp. Katastroffilmer slutar nästan alltid väl. När det ser som mörkast ut det vänder det alltid. Eller som det hela uttrycks i just “Independence Day”:

It ain’t over until the fat lady sings.

Jag vill att vi alla ska behandlas med respekt. Jag vill att vi ska leva tillsammans i ett fritt samhälle utan övervakning. Därför känner jag mig extremt pepp på att bereda väg för den korpulenta sjungande damen. Du är väl på?

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


17 Responses

 1. Anders S Lindbäck

  November 20, 2013, 14:08:01

  Du får inte glömma Randy Quaid rollfigur som kommer in sist och är den som spränger fiendeskeppet.

  Han är en förbisedd figur som folk ser som ett skämt och ingen tar på allvar – men i slutet är det han som dyker upp och räddar dagen för mänskligheten.

  Undrar vilken förbisedd figur som skall rädda världen nu ?

  1. Pontus Carlsson

   November 20, 2013, 14:48:20

   Knappast “någon”, men “några”. När vi till slut nationellt förstår vad det är som händer så hoppas jag innerligt att vi säger till på skarpen, och att det då inte redan är försent.

 2. Kloker

  November 20, 2013, 21:19:49

  Jag vill veta vad den svenska röd-gröna oppositionen har för inställning till det som händer. Bortsett från Miljöpartiets Maria Ferm är det knäpptyst. Det är dags att kräva att de lägger korten på bordet. Hur vill de ratta övervakningsmaskineriet om de vinner valet? Det var högljuda protester i brösttoner vid införandet av FRA.

  Var det uppriktig ilska och omsorg om medborgarnas integritet eller var upprördheten bara ett spel om makten?

  1. Anders S Lindbäck

   November 20, 2013, 23:22:58

   Socialdemokraterna vill liksom Moderaterna avlyssna hela folket.

   Miljöpartiet och Centern säger sig inte vilja avlyssna folket men i verkligheten så säljer de gärna sin röst i denna frågan om de får igenom sina egna frågor.

   Vänstern har genuint sedan länge varit emot detta men det är för att många av deras anhängare är de som drabbas värst av det hela.

   Sverigedemokraterna röstade emot datalagringsdirektivet i sverige – mest för att data lagrades för kort tid och inte för att de vill stoppa det – Sd ville övervaka längre.

   Folkpartiet var en gång i tiden liberalt och emot denna typ av frågor – Hägglunds Folkpartiet är snarare konservativt och vill övervaka folket

   Så det finns partier som Piratpartiet kan samarbete med i riksdagen som kanske kan fås att stödja oss i frågorna om det görs på rätt sätt. Kommer piratpartiet in i riksdagen så kan vi påverka de andra partierna som egentligen tycker rätt men inte orkar stå emot att faktiskt stödja oss och agera rätt. I nästan alla partier så finns personer som tycker som piratpartiet i frågorna – ja även moderaterna och socialdemokraterna – det gäller att vi kan då hjälpa dem att övertala sina partier att göra det rätta.

   1. Kloker

    November 21, 2013, 20:55:38

    Vad jag försöker säga är att sannolikheten för regeringsskifte ser i skrivande stund ut att vara ganska hög. Då vill man redan nu avkräva nuvarande oppositionen löften om vad de vill göra om de vinner valet. Nu när frågan är aktuell är svårt för dem att säga något annat än att de vill nedmontera övervakningen. Men eftersom regeringen lyckas ducka så verkar oppositionen också klara sig undan. Får man oppositionen att svara blir det svårare för regeringen att fortsätta undvika frågan.

    Man vill också ha upp frågan på bordet och få blocken att börja buda mot varandra.

 3. Fredrik

  November 21, 2013, 00:06:58

  Ni är naiva. Så länge som Piratpartiet heter Piratpartiet kommer ni aldrig in i riksdagen. Gemene man tror att ni endast handlar om att Joltgänget skall få suga hem gratis film och music.

  Visst finns det folk som sympatiserar med era hjärtefrågor men…

  1) En stor del är inte röstberättigade

  2) De som är röstberättigade och sympatiserar med er vill inte kasta bort sin röst. Dessutom så anser många av dem att ni inte tar upp tillräckligt viktiga frågor. De håller med om integriteten men eftersom den bara är en del av deras liv så väger det för lätt.

  Om ni vill ha en chans så byt namn till Liberala Integritetspartiet eller något och bredda er. Ni måste ha en arbetsmarknadspolitik, en utbildningspolitik etc. innan ni blir ett riktigt alternativ för många.

  1. Anna Troberg

   November 21, 2013, 10:23:39

   Hej Fredrik,
   well, över 7% röstade på oss i EU-valet 2009. Vi hette Piratpartiet då som nu. Det är ett ganska konkret tecken på att många skiter i partinamnet och röstar på politiken.

   Om du är så känslig för vad partier heter, så föreslår jag att du kikar på vad andra partier heter. Det har jag gjort. Sammanfattningen är “intetsägande”.

   1. Fredrik

    November 22, 2013, 20:53:05

    Jag tror tyvärr inte att det är så. Jag vågar slå vad om att en stor del av de rösterna kom ifrån relativt unga människor med bra koll på integritetsfrågor samt ett antal “proteströstare”. EU valet är en annan sak än ett riksdagsval. Folk vågar chansa mer med sin röst.

    Långtifrån alla som röstade på er i EU-valet kommer att våga chansa när det blir riksdagsval.

    Mannen på gatan är antingen dåligt insatt eller så bryr han sig inte, likafullt behöver ni nå en del av dessa om ni skall komma in i riksdagen och i nuläget står i deras värld Piratpartiet för ett gäng ungdomar som vill dricka gratis Jolt och LANa. Den stämpeln måste ni jobba med.

 4. Markus "LAKE" Berglund

  November 21, 2013, 00:07:49

  Bra skrivet Anna! Härliga, men rysningsframkallande liknelser…

  Du fick en länk från mig här:
  http://lakonism.blogspot.se/2013/11/ny-logga-till-sveriges-otydligaste-parti.html

 5. Daniel Isaksson

  November 21, 2013, 10:48:10

  Nja. Vet inte om syftet här är att vinna över de med uppmärksamhetsproblem eller så men det blir för mycket konspirationsteori för lite fakta.

  1. Anna Troberg

   November 21, 2013, 10:57:04

   Hej Daniel,
   en konspirationsteori är när man fabulerar friskt. Att FRA och NSA samarbetar med GCHQ är ett faktum. Att NSA plockar information från Google och Facebook är ett faktum. Att Säpo vill ha självbetjäning i operatörernas databaser är ett faktum. Det är också ett faktum att detta är en genomgående trend vad det gäller övervakning. De olika systemen hakas ett efter ett i varandra. Att jag valde att skriva om detta i relation till en Hollywood-rulle är inte det samma som att argumenten inte håller. OM jag hade sagt att det var utomjordingar som drev fram övervakningssamhället, så hade du kanske haft kött på benen. Men, nu gjorde jag ju inte det. :-p

   1. Daniel Isaksson

    November 21, 2013, 12:36:05

    Jag säger inte att du behöver ha fel men om man behöver en helt uppdiktad Hollywood film för att få fram sin poäng känns benet inte köttigt för fem öre om man inte roas av just konspirationsteorier.

 6. NatureFootstep

  November 21, 2013, 11:48:44

  visst är jag med dig. Men jag tycker nästan GOOGLE är värst för de låtsas göra allt för att underlätta för dig. Och göra världen en tjänst. Men de lyckas mappa precis hur du rör dig i världen. Dessutom har jag läst någonstans att de samlar på sig så mycket data de kan om oss för att skapa en äkta AI. Mycket av det de skapar är förståss bra, översättare o kartor mm. Men jag tycker inte de ska sända upp satelliter för att ge utvecklingsländer tillgång till Internet- läs GOOGLE. Det ska respektive länder göra.
  GOOGLE+ är ett typiskt system som gör sitt bästa för att tvinga in oss under GOOGLE:s hatt. När GOOGLE tvingat in oss i dras system, för att underlätta för oss, kan en hackare enkelt få tillgång till allt du har.

  1. Anna Troberg

   November 21, 2013, 12:38:17

   Hej NatureFootstep,
   nja, fast Google har inte makt över dig på samma sätt som staten har. Visst är det ett problem att Google har så mycket information, men de kan inte slänga dig i fängelse.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *