Pages

Categories

Search

 

Frågan som garanterar Piratpartiet valframgång 2014

Frågan som garanterar Piratpartiet valframgång 2014

by
November 25, 2013
Politik
11 Comments

(För dig som föredrar att läsa framför att lyssna, så hittar ni textversionen här nedanför.)

I dag är det exakt ett halvt år kvar till EU-valet. Det betyder att från och med nu och fram till och med att vallokalerna stänger i riksdags-, landstings-, och kommunval den 14 september 2014 är det full valmode som gäller. För alla.

Detta är våra gemensamma mål:

Piratpartiet ska ta tre mandat i EU-parlamentet. Piratpartiet ska in i riksdagen. Piratpartiet ska få mandat i alla landsting och kommuner vi går till val i.

Det är ambitiösa mål. Det ska de vara för vi är ett parti med verkliga ambitioner. Piratpartiet behövs i politiken. I Sverige, i Europa och i världen.

Piratpartiet behövs för att ge människor verklig trygghet.

Tryggheten i att veta att framtiden byggs med en en transparent och demokratisk beslutsprocess och inte via hemliga möten som våra folkvalda stängs ute från.

Tryggheten i att ha en stat som hellre anställer 1000 nya sjuksköterskor eller lärare än en paranoid Storebror som övervakar allt vi gör.

Tryggheten i att veta att samhället respekterar varje människas rättigheter och frihet, istället för att behandla alla som potentiella brottslingar.

Varje morgon när jag vaknar ställer jag mig själv frågan: “Vad kan jag göra för att Piratpartiet ska höras och synas idag?” Från och med nu förväntar jag mig att varje pirat gör detsamma och agerar aktivt på svaret.

Det är en lätt fråga, för det finns alltid ett bra svar på den. Ibland är svaret att sätta på sig en Piratpartiet-tröja. Ibland är svaret att skriva en insändare eller att sätta upp affischer. Ibland är det att prata med sina kompisar eller skicka dem en länk till vår hemsida. I bland är det att gå på en piratfika eller att skriva trevliga kommentarer i en tidnings kommentarsfält.

Det finns lika många svar på den där frågan som det finns pirater och dagar. Ingen aktiv handling är får liten eller för stor. Allt räknas och allt spelar roll.

Det finns bara ett enda svar som inte duger och det är: “Nej, idag gör jag ingenting. Det spelar ändå ingen roll.” Det är ett icksesvar som inte leder någonstans. Det leder absolut inte till valframgångar.

Jag lever i en lite skruvad värld där svaret på den där frågan ibland är att sitta i en av TV:s morgonsoffor eller i en radiostudio och debattera piratpolitik. Det låter ju stort och viktigt, men faktum är att utan din Piratpartiet-tröja, utan de affischer du satt upp där du bor, utan dina insändare, Facebook-delningar och kommentarer i tidningarnas kommentarsfält, så skulle jag antagligen inte ha blivit inbjudna till debatten. Och OM jag mot förmodan skulle ha blivit det, så skulle det ändå inte ha spelat någon större roll eftersom publiken inte skulle betrakta partiet som ett naturligt inslag i vardagen och därmed inte vara speciellt mottagliga för vår politik.

Allt du och jag gör, stort och smått, fungerar som en förstärkare. När vi gör saker, vad det än är, så hjälper vi varandra att skruva upp volymen så att partiet, hörs och syns bättre. Överallt.

Om vi alla varje dag väljer att besvara frågan: ”Vad kan jag göra för att Piratpartiet ska höras och synas idag?” med en aktiv handling, så kommer partiet att bli en naturlig del av människors vardag och människor kommer att vilja lyssna på vad vi har att säga. Om vi däremot varje dag väljer att besvara frågan med att ligga hemma på sofflocket, så kommer människor med rätta att lägga sin röst på ett annat parti. Röster är inte något man får. Röster är något man förtjänar.

Många har de senaste åren redan valt att besvara frågan med aktiv handling.

Frukten av det ser vi i det faktum att Piratpartiet idag har en starkare organisation och bättre intern och extern kommunikation. Vi har en breddad och fördjupad politisk plattform. Vi har dessutom politisk erfarenhet genom vårt fina arbete i Europaparlamentet.

Alla kan ge sig ut på äventyr, men det är bara de som är väl förberedda som kommer hem och kan berätta om sina äventyr. Tack vare att så många redan dagligen väljer aktiv handling så är Piratpartiet idag mycket bättre förberedda för val än vad vi någonsin varit.

Det är en myt att det finns en sak, en universallösning, som automagiskt och med 100% träffsäkerhet leder till valframgång. Man vinner val genom att tillsammans göra tiotusentals olika saker som alla visar vägen mot samma mål.

Piratpartiets framgångar i valen 2014 kommer inte att vara en slump. De kommer att vara det direkta resultatet av alla de där andra valen som du och jag gör varje dag.

Piratpartiet ska ta tre mandat i EU-parlamentet. Vi ska in i riksdagen. Vi ska få mandat i alla landsting och kommuner vi går till val i.

Du kan göra dessa mål till verklighet. Allt du behöver göra är att varje morgon ställa frågan: ”Vad kan jag göra för att Piratpartiet ska höras och synas idag?” och agera aktivt på svaret.

at_news5Jag ser fram emot att få uppleva Supervalåret 2014 tillsammans med dig.

Nu kör vi!

Anna
—————————–
Anna Troberg
Partiledare
———————————————–
Från och med nu kommer jag varje dag att lägga ut en liten film där jag besvarar frågan vad jag kommer att göra / har gjort för att pusha Piratpartiet just den dagen. Det blir lite on the fly och medför en överhängande risk att få se hur en partiledare ser ut halv sex på morgonen, men det får ni leva med. Gör gärna egna filmer där ni besvarar frågan och sprid dem! Här är min första:

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


11 Responses

 1. Thomas

  November 25, 2013, 11:52:05

 2. Anders Troberg

  November 25, 2013, 12:43:24

  Jag skulle vilja se en valrörelse där man (bland annat) pressar följande budskap:

  “Varje röst lagd på oss är ett avtal, där vi lovar att vi kommer att kämpa för alla de saker vi gått till val på. Ni kan lita på oss!”

  Andra partier har gjort helomvändningar efter valet. Vi vill visa att vi inte gör det.

 3. Kloker

  December 4, 2013, 17:50:36

  I samband med att resultatet av den senaste PISA-undersökningen släpptes hörde jag att skolan blir en av de viktigare frågorna i valet 2014.

  Piratpartiet kan trycka på att lärare fritt borde få använda material i undervisningen även om det är skyddat av upphovsrätt.

 4. Name

  December 12, 2013, 22:44:00

  Skulle helt klart rösta på ett parti som går till val på att bl.a lagstifta om att all mjukvara som tas fram av / beställs av staten/landsting/kommun etc. måste vara open source.

  Tänk dig mjukvara för undervisning t.ex. Där kan alla skolor vara med och utveckla bra undervisningsmatrial/-mjukvara. Eleverna vinner på det med bättre läromedel, skolorna vinner på det genom billigare läromedel.

  Tänker mig något liknande Khan Academy, fast utbildare i hela Sverige är med och bidrar.

  Då kan eleven arbeta i sin egen takt och möjligheterna för att individanpassa pedagogiken för varje elev blir mycket större än vad den är idag.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *