Pages

Categories

Search

 

Gamla politiker måste bytas ut mot nya om FRA ska stoppas

Gamla politiker måste bytas ut mot nya om FRA ska stoppas

by
December 11, 2013
Integritet, Politik
17 Comments

vilkenstorebror
FRA har fastnat med fingrarna i syltburken igen. Den här gången är det Uppdrag Granskning som fått dokument som visar att FRA:s samarbete med NSA inkluderar att hjälpa dem att hacka datorer. Kika gärna på vad dagens Uppdrag Granskning har att säga om det.

Försvarsminister Karin Enström förutsätter att FRA följer lagen. Jag undrar varför. Kontrollorganet SIUN har under flera års tid rapporterat om att FRA både tänjer och bryter lagen tämligen regelbundet. Det har jag bland annat skrivit om i Expressen.

Trots FRA:s upprepade arrogans gentemot allas vår rätt till ett privatliv och den lag man har att följa, så tiger regeringen. De verkar inte tycka att det behövs sägas något. Inte heller oppositionen bryter ryggen av sig för att jobba mot FRA:s massövervakning. Eller jo, ibland glimtar de till med symboliska insatser, speciellt när det vankas val. Det har jag bland annat skrivit om ett par gånger i SvD.

Inte heller ville Reinfeldt prata med Obama om NSA:s massövervakning. Det var inte så konstigt, eftersom FRA hjälper till med den. Det har jag skrivit om i Aftonbladet.

Vad gör man när massövervakningen har blivit ett olyckligt normaltillstånd? Vad gör man när de politiska makthavarna hellre lägger nära en miljard på en enda paranoid Storebror istället för på 1000 nya sjuksköterskor eller lärare?

Man har egentligen två val: Antingen hoppas man att samma gamla politiker kommer att agera på helt nya sätt eller också ersätter man dem med nya, fräscha politiker som redan gör rätt i frågan.

Så här skrev jag på SVT Debatt för några dagar sedan:

Trygghet är inte att skapa hemliga allianser som alienerar alla andra. Trygghet är att veta att framtiden byggs med en transparent och demokratisk beslutsprocess och inte via hemliga möten i slutna rum.

Trygghet är inte att spendera nära en miljard kronor om året på FRA:s massövervakning.

Trygghet är att ha en stat som hellre anställer 1000 nya sjuksköterskor eller lärare än en enda paranoid Storebror som övervakar allt vi gör.

Trygghet är inte att betrakta alla som potentiella brottslingar. Trygghet är att veta att samhället respekterar varje människas rättigheter och frihet.

Det svenska folket har rätt att få både trygghet och sanning. Om Reinfeldt och hans ministrar inte är beredda att förse oss med det, så får de vara beredda att se sig om efter ett annat jobb efter valet 2014.

Gamla politiker måste bytas ut mot nya om FRA ska stoppas.

Hälsa gärna på Piratpartiets hemsida. Vi är det enda kontinuerliga motståndet som FRA någonsin stött på. Hjälp oss att fortsätta vara det. :-)

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


17 Responses

 1. DanielS

  December 11, 2013, 21:27:33

  Tja man kan väl alltid hoppas att detta väcker björnen som sover i vårat land… har hört att de har ett väldigt morgonhumör dock ^^

  Förhoppningsvis händer något gott efter att det framkommit lite saker nu.

  1. Björn Persson

   December 12, 2013, 00:18:28

   Det kanske väcker den ryska björnen, om det är ryska datorer FRA har begått intrång i.

   Jag har funderat över varför NSA anlitar FRA för att begå datorintrång åt dem i stället för att göra det själva. Jag har kommit på två möjligheter:

   1: Kanske har FRA utrustning installerad i svenska knutpunkter som inte bara skickar en kopia av trafiken till FRA utan också kan ändra i datapaketen innan de skickas vidare. Det skulle ge FRA möjlighet att utföra vissa angrepp som NSA inte kan göra själva när trafiken varken passerar genom USA eller genom någon router som NSA redan har begått intrång i.

   2: Kanske vill jänkarna att skulden ska falla på ett litet land som kan offras när intrången upptäcks och angriparen spåras. Det skulle i så fall behövas framför allt när målet för angreppet är en stat som är för mäktig för att USA utan vidare ska kunna sätta sig på den – det vill säga Ryssland eller Kina.

   (För min del var jag redan rätt så vaken.)

   1. DanielS

    December 12, 2013, 01:52:16

    Tyvärr är bara 0,65% “vakna” sist jag kollade, hoppas att åtminstone 2% kan bli varse att detta inte är okej.

    1. Anna Troberg

     December 12, 2013, 02:23:49

     2%? Det tycker jag är lågt räknat. Vi ska få betydligt mer stöd i valet än så. :-)

 2. staffan

  December 11, 2013, 23:06:27

  Som vanligt bra skrivet Troberg. Håller med!

 3. Joakim

  December 12, 2013, 09:21:56

  En kul grej vore ju att fråga huruvida FRA är PCI-compliant. Om man hanterar betal-/kreditkortsdata måste man enligt reglerna uppfylla vissa krav. Så antingen svarar de att de inte har några kortdata (och ljuger antagligen) och därför inte behöver vara det, eller så är förljer de (gissningsvis) inte regelverket.

  Är dock lite osäker på om de verkligen behöver följa regelverket, men det vore onekligen lite roligt…

  1. Jerker Montelius

   December 12, 2013, 17:33:45

   Varför tror du att FRA skulle vara PCI-complient? De hanterar väl inga betalningar? Möjligtvis spionerar de på betalningstransaktioner men det är en annan sak.

 4. Johan T

  December 12, 2013, 15:22:48

 5. Peter Andersson

  December 12, 2013, 20:06:32

  OT: Eftersom det i princip är omöjligt att lämna tips via Piratpartiet Live utan att slita sitt hår tills man blir flintskallig (detta borde ni göra något åt nu när det är valår på gång) så lämnar jag denna länk här, den är hittad via Boing-Boing och illustrerar vad som i princip redan är möjligt för myndigheterna i USA:

  https://www.aclu.org/meet-jack-or-what-government-could-do-all-location-data

 6. tommie

  December 15, 2013, 11:44:56

  Hela Expressens “scoop” har fått mig att gå aktivt (efter att ha varit en gråsosse, eller är det en kliché?) över till Piratpartiet.

  Ställer ni upp i riksdagsvalet? Finns det en Göteborgsenhet?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *